PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dronovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=298526)

1v@n 01.04.2023. 16:54

https://www.ccaa.hr/

Zovi ili šalji mail i pitaj ljude koji znaju, a ne nagađaju.
Na sve upite su mi relativno brzo odgovarali, ali bilo je to prije x godina dok su i zakoni bili drugačiji. Nakon njihovih odgovora sam prodao Mavic Pro jer je ispalo da trebam prolaziti brdo birokratskih čudesa sa bih uopće mogao legalno poletjeti

2 die 4 04.04.2023. 17:06

Ekipa pozdrav, nisam pronašao da li negdje ima info koji trebam, ali ovdje mi se čini kao najlogičnije za pitati obzirom da se radi o bateriji minijaturnih dimenzija (a dronova ima svakakvih) pa zato tu postavljam upit.
Gdje kupiti ovu bateriju kod nas u RH?

Ja ju ne mogu pronaći nigdje online ali pretpostavljam da je to i nemoguće za očekivati obzirom da se radi o zaista modelaskoj bateriji odnosno bateriji između ostalog i za neke prenosive BT aparatiće. U Chipoteci imaju slične, ali najmanja je pre velika za moje potrebe https://www.chipoteka.hr/search/?search=li-po+baterija , ne smije biti veća od ove koju sam linkao radi prostora.
Hvala svima na pomoći, i sorry ako sam propustio možda negdje temu za ovakvo pitanje.

BuBizgb 05.04.2023. 12:55

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3669052)
Ekipa pozdrav, nisam pronašao da li negdje ima info koji trebam, ali ovdje mi se čini kao najlogičnije za pitati obzirom da se radi o bateriji minijaturnih dimenzija (a dronova ima svakakvih) pa zato tu postavljam upit.
Gdje kupiti ovu bateriju kod nas u RH?

Ja ju ne mogu pronaći nigdje online ali pretpostavljam da je to i nemoguće za očekivati obzirom da se radi o zaista modelaskoj bateriji odnosno bateriji između ostalog i za neke prenosive BT aparatiće. U Chipoteci imaju slične, ali najmanja je pre velika za moje potrebe https://www.chipoteka.hr/search/?search=li-po+baterija , ne smije biti veća od ove koju sam linkao radi prostora.
Hvala svima na pomoći, i sorry ako sam propustio možda negdje temu za ovakvo pitanje.

U elmatisu je isto najmanja 250mAH. http://www.elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=476

Probaj Baterije Zagreb, na stranici nema, bio sam tamo par puta, ima svega, treba pitati http://baterije-zagreb.hr/baterije/

2 die 4 05.04.2023. 15:54

Citiraj:

Autor BuBizgb (Post 3669224)
U elmatisu je isto najmanja 250mAH. http://www.elmatis.hr/Products.aspx?categoryId=476

Probaj Baterije Zagreb, na stranici nema, bio sam tamo par puta, ima svega, treba pitati http://baterije-zagreb.hr/baterije/

Hvala na prijedlogu, njih sam zvao jučer ali se nitko ne javlja. Budem probao dalje.

1v@n 27.06.2023. 11:01

Čisto upozorenje za DJI korisnike koji se pouzdaju u njihovu mapu oko toga gdje se smije letjeti i kako.
Ugrađena karta s restrikcijama je nepouzdana i ne ažurira se.

Naučio na teži način. Usput stao u kvartu da snimim nešto zanimljivo. 5 minuta kasnije dva policajca do mene i nakon kraćeg razgovora i provjere dokumenata (sve dozvole i osiguranje imam), oduzeli i dron i mobitel povezan na njega. Dva dana ranije je aktivirana privremena no-fly zona, koja do DJI nije došla pa je poletio najnormalnije. Naravno, u brzini nisam provjerio ostale izvore koje inače provjeravam.

Ne znam koliko su sad u HR nabrijani na hvatanje dronova, ali pazite u inozemstvu i provjerite sve lokalne propise. Nipošto se ne pouzdajte u ono što DJI kaže.

PR3DA70R 27.06.2023. 11:11

Samo malo a što sad sa dronom i mobitelom? Jesu vratili?

No hvala na upozorenju.

Mommistake 27.06.2023. 11:24

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3683164)
Čisto upozorenje za DJI korisnike koji se pouzdaju u njihovu mapu oko toga gdje se smije letjeti i kako.
Ugrađena karta s restrikcijama je nepouzdana i ne ažurira se.

Naučio na teži način. Usput stao u kvartu da snimim nešto zanimljivo. 5 minuta kasnije dva policajca do mene i nakon kraćeg razgovora i provjere dokumenata (sve dozvole i osiguranje imam), oduzeli i dron i mobitel povezan na njega. Dva dana ranije je aktivirana privremena no-fly zona, koja do DJI nije došla pa je poletio najnormalnije. Naravno, u brzini nisam provjerio ostale izvore koje inače provjeravam.

Ne znam koliko su sad u HR nabrijani na hvatanje dronova, ali pazite u inozemstvu i provjerite sve lokalne propise. Nipošto se ne pouzdajte u ono što DJI kaže.

Važno je napomenuti da je to u UK, ne?

Prijavio si let ili je u UK drugačija procedura?

U RH, ako ti prijaviš let, i odobre ti ga, nitko ti ništa ne može. Neće ti ga odobriti ako je "no-fly zona", tako da si siguran s time ako dobiješ odobrenicu.

Mada, iskreno, letim već 50h, nitko te ništa ne pita. Što u RH, što vani, što veći gradovi.

Uzmem u obzir stvari koje trebam, dozvole imam, prijavu kada stignem odradim, kada ne, ne, i nitko ništa za sada.

1v@n 27.06.2023. 13:22

Više manje se zakoni kopiraju i usklađuju među zemljama, pa sumnjam da je nešto puno drugačije, samo fai netko tko će provoditi. Kako su me locirali, nemam pojma, jer je dosta prometan dio.

Nema prijava, osim ako je neka zaštićena zona, pa traži službenu potvrdu za otključavanje zone.

Vele vratit će sve kad završe istragu. Dobio novi telefon i novi Mini 3 Pro od firme. Baš me zanima koliko je bolji od Mini 2 koji sam dosad imao

zgmmax 27.06.2023. 14:57

Dok sam bio u dronovima vezano za posao sam hodao okolo po gotovo svim radionicama od CCAA.

Taman su onda i radili na AMC portalu i prijavi letenja preko njega.

Uglavnom zašto se treba prijavljivati je ako dođe do neke hitne intervencije di treba letiti helikopter preko vašeg područja oni vas nazovu i kažu da spustite dron da nebi došlo do neke nesreće.

Ekipa je u to doba bila jako ljubazna i prijateljski naklonjena i ako ste imali bilo kakva pitanja ste mogli slobodno poslati email i odgovorili bi skoro isti dan.

Mommistake 27.06.2023. 15:09

Sve je to super na papiru, u praksi, ja ako idem na izlet, to se većinom dogovorimo dan-dva prije, 7 dana za prijavu mi je previše.

Tako da, rizik postoji, naravno, ali eto, teško mi je to ispoštovati.

zgmmax 27.06.2023. 15:11

Jel postoji i dalje AMC aplikacija?
Kolko se sjećam govorili su da to radi automatizam i da je u roku 5min odobreno ako nema ničega planiranoga na tom mjestu

Možeš testirati

Mommistake 27.06.2023. 15:13

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3683207)
Jel postoji i dalje AMC aplikacija?
Kolko se sjećam govorili su da to radi automatizam i da je u roku 5min odobreno ako nema ničega planiranoga na tom mjestu

Možeš testirati

Iskreno, nemam pojma o tome.

Ja sam prijavljivao preko portala, 7 dana unaprijed sam morao.

Ako je ovo za 5 min točno, to je čudo. :D

zgmmax 27.06.2023. 15:19

Link na aplikaciju za android.
Vjerujem da postoji i za iOS

Mi smo bili letili u oteretnom kanalu Sava-Odra u CTR Zoni od aerodroma Pleso.
Al smo bili udaljeni više od 2km od prilaznih putanja za aerodrom i dobivali smo dozvolu normalno.

Nismo se glupirali nego smo lijepo napisali da idemo učit letit bzvze sa dronovima, nećemo se dizati više od 50m i dron će nam biti u LOSu cijelo vrijeme

Mommistake 27.06.2023. 15:38

Testirao upravo.

Radi to. :D

Začuđujuće, ali je jednostavno. :D

Hvala, prvi glas da postoji applikacija.

zgmmax 27.06.2023. 16:07

Ma nema frke. Drago mi je da sam pomogao :)

1v@n 27.06.2023. 17:13

Dobro za znati. 7 dana je blesavo jer ako je za posao, boktepitaj kakvi će biti vremenski uvjeti.

Ovdje nažalost nemamo ništa takvo. Dođe nalog i sav materijal mora biti isporučen unutar 24h, a nekretnina mora biti na internetu unutar 48h. Pa bude proljeće ili jesen pa se sve odgađa i onda bude sranje kad se radi jer se mora.
Zadnje sranje je bilo kad je vjetar puhao, ali taman toliko da se može odraditi. Dižem ga preko kuće na 25-30m i sve je ok. Dignem ga na 50 i upadnem u zračnu struju koja me odnijela toliko daleko da sam mislio da je gotovo. Ni sport mode s punom snagom ništa nije mogao. Vratio sam ga pukom srećom. Pokušavao sve dok nisam uspio izaći iz struje. Cirkus
https://i.postimg.cc/7JC5xS9z/c926fa...af044f5c60.jpg

zgmmax 27.06.2023. 17:49

Još jedan tip kaj sam čuo od ekipe.
Da se spoji mob koji se ne koristi, da se nebi desilo da se aplikacija zbrejka kad vas neko nazove, a vi niste upalili airplane mode na mobitelu.

PR3DA70R 27.06.2023. 18:28

Ili jednostavno nabaviti smart kontroler za one koji se s time bave i amen.

1v@n 27.06.2023. 18:32

Nije mi se još nikad dogodilo da se zbrejkalo, a stalno mi dolaze pozivi, mailovi i poruke za vrijeme letenja. Gasio i palio aplikaciju dok je u zraku, ištekavao mobitel i obavljao poziv dok je dron u zraku...svašta se događalo.

Mislim da su sad već ispolirali aplikaciju od mušica koje su se događale u počecima, a i kontroler je glavna stvar. Dok kontroler ima vezu s dronom, mobitel je tu samo kao ekran.

Mommistake 27.06.2023. 20:59

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3683248)
Nije mi se još nikad dogodilo da se zbrejkalo, a stalno mi dolaze pozivi, mailovi i poruke za vrijeme letenja. Gasio i palio aplikaciju dok je u zraku, ištekavao mobitel i obavljao poziv dok je dron u zraku...svašta se događalo.

Mislim da su sad već ispolirali aplikaciju od mušica koje su se događale u počecima, a i kontroler je glavna stvar. Dok kontroler ima vezu s dronom, mobitel je tu samo kao ekran.

Nisu baš sve.

Baš je neki dan čovjek u grupi na fejsu pisao da mu je nestao dron kad je dobio poziv.

Ima još svojih mušica. :)

Pupo 27.06.2023. 21:26

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3683248)

Meni je iphone javio overheating dok sam letio, do je mini bio u zraku. Poljevao iphone jedno minutu mineralnom, mob je nadošao i vratio sam dron nazad. :D

1v@n 28.06.2023. 18:43

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3683272)
Nisu baš sve.

Baš je neki dan čovjek u grupi na fejsu pisao da mu je nestao dron kad je dobio poziv.

Ima još svojih mušica. :)

Android ili iOS?

Ako pročitaš upute, vidjet ćeš da ima "Made for iPhone" naljepnicu tako da garantiraju da radi s iPhoneima, ali opet ne svima. Na Mini 2 kutiji piše da garantiraju da radi sa 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XR, XS i XS Max. Sve ostalo...ako radi super, ako ne, jebiga

Hrconja 05.09.2023. 09:34

Jel još netko isčekuje Mini 4 Pro?

Jučer je leakala kutija i slika. Čini se kao Air 3 bez druge kamere, gg

https://dronedj.com/2023/09/04/dji-mini-4-leak-specs/

Mommistake 05.09.2023. 09:43

Pratim cijelo vrijeme po forumima, Mini 3 PRO je stroj, ovo će biti još bolje.

PR3DA70R 05.09.2023. 11:12

Vas dvoje letuckate kao hobi piloti ili pro za pare? :D
Pitam bezveze ovak.

Super je Mini 3 Pro. Prodao sam Mavic 2 Pro pred neko vrijeme ali ako bi kupovao sad uzeo bi Mini 3 Pro bez beda. Mini 4 Pro nisam ni znao da je tako blizu, zakon!

Mommistake 05.09.2023. 11:29

Ja kao hobi, napravio jedan mali poslić prije par mjeseci za jednog poznanika kada je prodavao neko zemljište i imanje za lovu, ostalo sebi za foru za sada.

Htio bi pokrenuti uskoro neki emtb kanal na yt pa će poslužiti dron.

1v@n 05.09.2023. 11:56

Zasad ne vidim još potrebu za jačim/boljim.
2.7k/60 na Mini 2 je još uvijek dovoljno za sve komercijalno i privatno što radim.
4K/60 bi bilo lijepo imati za svoje projekte, ali još nisam našao gdje mogu 4K besplatno uploadati, tako da mi je to zasad puno previše troška za nekakve hireve.
Nek samo rade novije i bolje, cijena trenutnima ide dolje

perich 11.10.2023. 12:03

uz ove komplicirane zakone sa DGU,. jedno mi nije jasno:

Ako žena ima obrt sa djelatnošću 74.20 (snimanje iz zraka), ja odradim ispite, registraciju drona i operatora, mogu li sa njenim OIB-om (ili kako vec) prijaviti letenje i snimanje dronom ako nisam zaposlenik tog obrta? i nastavno na to, ako dobijem (tj ona, njen obrt) dozvolu za snimanje recimo hike-a po velebitu, mogu li materijal koristiti kako bi sklepao video za svoj privatni YT kanal?

Mommistake 11.10.2023. 12:09

Ne bi rekao da smiješ, ako nisi zaposeln u tom obrtu, bez obzira jel ti žena, frendica ili baka.

To ti je isto kod pitaš jel ti smiješ voziti ženin službeni auto.

U pravilu, neće biti problema, ja koristim i za YT i za facebook godinu dana, sve prijavljujem, imam sve ispite, samo nemam obrt.

Da li je to dobro i legalno? Nije.
Jel me itko uhvatio u tih godinu dana letova? Nije.

Tak da, jebiga, rizik.

perich 11.10.2023. 12:13

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3703056)
Ne bi rekao da smiješ, ako nisi zaposeln u tom obrtu, bez obzira jel ti žena, frendica ili baka.

To ti je isto kod pitaš jel ti smiješ voziti ženin službeni auto.

U pravilu, neće biti problema, ja koristim i za YT i za facebook godinu dana, sve prijavljujem, imam sve ispite, samo nemam obrt.

Da li je to dobro i legalno? Nije.
Jel me itko uhvatio u tih godinu dana letova? Nije.

Tak da, jebiga, rizik.

Prijavljuješ letove ali ne prijavljuješ snimanje?

Mommistake 11.10.2023. 12:23

Citiraj:

Autor perich (Post 3703057)
Prijavljuješ letove ali ne prijavljuješ snimanje?

Tako je.

Imam dozvole, ispit, osiguranje i prijavljujem letove putem aplikacije.

Ali snimaje ne mogu prijaviti jer nemam obrt, privatno vozim.

Ne postoji način u RH voziti privatno i legalno snimati.

1v@n 11.10.2023. 12:45

A ako mu žena ispuni ugovor o radu i on za nju “odradi posao”?

Po ovom što čitam, hr zakoni za snimanje i letenje su u kategoriji sjeverne Koreje :lol2:

Nigdje još nisam bio, a da letenje i snimanje nije bilo dopušteno dok god se nogama nalaziš na javnoj površini (pod uvjetom da nisi u no-fly zoni naravno).

Kopirali su u početku i pratili EU zakone, ali kako su došli do ovih gluposti…

Mommistake 11.10.2023. 12:58

Jep, slovimo kao jedni od najgorih po ovim raznim forumima za dronove.

2 die 4 19.10.2023. 21:30

DJI Fly app

Imam problem sa tabletom i ovom aplikacijom.
Evo video u kojem se vidi o čemu se radi https://imgur.com/a/CbFJOo8
Znači sve uredno instalirano, nikakvih problema nema, ali dalje mi neda da idem.
Ima li itko iskustva, što je problem i kako ga riješiti?
Frustrirajuća situacija jer sam jako htio koristiti tablet od 11" kao ekran umjesto minijaturnog mobitela kao do sada, i sada ne mogu.

Radi se od Xiaomi Pad 6ici.

BTW, sve radi normalno na mobilnom.

Mommistake 20.10.2023. 09:22

Probaj reinstalirat app.

Tako kaže dji forum.

2 die 4 20.10.2023. 17:18

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3704618)
Probaj reinstalirat app.

Tako kaže dji forum.

Jesam, preko nekoliko puta, očistio cache, na tabletu ima jako malo aplikacija instaliranih (daleko manje nego na mobitelu na kojem sve radi normalno) i specifikacije hardwarea mobitela i tableta su skoro identične, a najbitnije je da imaju isti proc i isti UI.

Ne kužim zašto ne radi aplikacija.
Jedino što mi pada na pamet je to da tablet nema GPS, jel moguće da zbog toga ni apikacija ne radi normalno?
Ne bi trebalo biti jer za sami dron GPS na uređaju je nebitan, bitno je da je povezan sa daljincem, a to uspješno odradim.

Zé. 05.11.2023. 11:27

Treba mi niskobudžetni dron.

https://www.sancta-domenica.hr/foto-...ech-tello.html

Jel ovo icem?

Poslano sa mog PPA-LX2 koristeći Tapatalk

quazar912 05.11.2023. 18:02

ak je samo da nešto leti, gofor it, ako hočeš i neku smislenu snimku onda skupi za mini/miniSE/mini 2

Zé. 06.11.2023. 10:08

A sta je na ovom losa kamera ili? Nikad nisam koristio dron i ne znam na koje parametre osim kamere moram paziti?

Mommistake 06.11.2023. 10:18

Citiraj:

Autor Zé. (Post 3707711)
A sta je na ovom losa kamera ili? Nikad nisam koristio dron i ne znam na koje parametre osim kamere moram paziti?

Jedno 30 parametra. :)

Baterija, kamera, težina, visina letenja, udaljenost letenja, smjer snimanja (ovo gore je više kamera da vidiš gdje voziš, nego kamera za snimanje), gimbal, crash senzori, modovi snimanja i letenja itd.
Sve ovo nabrojeno ovaj gore nema ili ima na minimalu.

Ovo gore je više igračka nego nešto za snimanje.

Voziš s mobitelom, kamera je loša, dostupnost isto tako, ali ako ti se igra malo, dobra igračka i samo to.

Ako želiš nešto pofotkati, imati veću kontrolu nad kamerom, nad samim dronom, igrati se s modovima, letjeti visoko i daleko, onda ovo gore nije opcija. :)

Sve ovisi što želiš i za što ga trebaš.

I btw. za ovo gore isto trebaš ispit, osiguranje i prijavu, kao i za sve do 249g. ;)

Mini 2 SE je novi oko 350EUR, koji je prema ovome gore svemirski brod, ne mogu u istu rečenicu.
Jest da je 3x skuplji, ali ovo gore ćeš koristiti jedno 3 puta i to je to.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:20.