PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Konfiguracija RAID-a, pitanja i savjeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=297035)

tor 05.09.2013. 08:30

Bude radilo no pitanje je što želiš - RAID polje nije backup kao što se obično misli, tako da ne vidim na što ciljaš, pogotovo ne s RAID1 konfiguracijom.

vlovrec 05.09.2013. 08:41

Citiraj:

Autor tor (Post 2455106)
Bude radilo no pitanje je što želiš - RAID polje nije backup kao što se obično misli, tako da ne vidim na što ciljaš, pogotovo ne s RAID1 konfiguracijom.

Ciljam na to da mi se podaci pohranjuju na 2 diska, zar nije RAID1 miror?
Ako jedan krepa da na drugome ostanu podaci. Sam OS mi nije tolko bitan, to se reinstalira.
barem prema ovome:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=62627

RAID1 polje:
Nazivamo još mirroring. Zapamtite, uvijek se koristi paran broj diskova... Ovo polje obično će koristiti serveri jer su im podaci od velike važnosti. U slučaju kvara jednog diska, RAID ne "puca" nego drugi disk nastavlja nesmetano raditi. S tim da s ovim poljem ne dobivate na brzini... Ali samo prilikom čitanja može se ubrzati ovo polje a brzina zapisivanja će ostati ista kao i kod jednog diska. Nedostatak je visoka cijena primjene. Dodatnu zaštitu ovog polja dat će nam Duplexing-pri čemu će diskovi biti spojeni na različite kontrolere čime eliminiramo prekide u radu uzrokovanom kvaru na kontroleru. Također, jedan ili više diskova možemo spojenih na kontoler možemo konfiguirati kao hot-spare disk. Hot-spare disk će nam u slučaju kvara nekog od diskova u RAID1 polju preuzeti njegovu funkciju, kako bismo polje što prije vratili u stanje kakvo je bilo prije kvara.

tor 05.09.2013. 09:05

je, no korisnost od toga na takvoj ploči sa soft. kontrolerom je i više nego upitna. I kad ti rokne jedan disk, moraš opet nabaviti isti da bi napravio rebuild raid polja da bi mogao doći do podataka. Ne znam jesi li svjestan, no kad jedan disk rikne, s drugim se možeš slikati dok crknuti ne zamijeniš s novim, klikneš na rebuild polja i držiš fige da sve prođe ok ;) Ne možeš samo tako jednostavno ubost taj ispravan disk i doći do podataka na njemu...
Radije ubaci taj još jedan disk i s nekim softverom za sinkronizaciju napravi presliku raw podataka na drugi disk, napraviš scheduler da ti to izvodi na dnevnoj ili kako već bazi. Tako ćeš zapravo imati dvije kopije podataka, jednostavno i uvijek dostupnih bez obzira na kvar jednog od njih.

vlovrec 05.09.2013. 09:40

Citiraj:

Autor tor (Post 2455117)
je, no korisnost od toga na takvoj ploči sa soft. kontrolerom je i više nego upitna. I kad ti rokne jedan disk, moraš opet nabaviti isti da bi napravio rebuild raid polja da bi mogao doći do podataka. Ne znam jesi li svjestan, no kad jedan disk rikne, s drugim se možeš slikati dok crknuti ne zamijeniš s novim, klikneš na rebuild polja i držiš fige da sve prođe ok ;) Ne možeš samo tako jednostavno ubost taj ispravan disk i doći do podataka na njemu...
Radije ubaci taj još jedan disk i s nekim softverom za sinkronizaciju napravi presliku raw podataka na drugi disk, napraviš scheduler da ti to izvodi na dnevnoj ili kako već bazi. Tako ćeš zapravo imati dvije kopije podataka, jednostavno i uvijek dostupnih bez obzira na kvar jednog od njih.

Eh, to nisam znao. Mislio sam da su podaci normalno dostupni ako jedan rikne :(
Mada mi to nema neke logike, pouzdanost samog polja se time znatno smanjuje.

Imaš možda preporuku koji program za sinkronizaciju (po mogućnosti freeware)? Svašta sam već isprobavao, ali nisam niš pametnoga našao, dosad sam sve rješavao bat skriptama, no to mi je dosta neefikasno, jer se neki podaci updateaju, a neki nastaju i novi? Nemam ni neku veliku količinu podataka ni broj datoteka nije velik. REcimo dnevno nastane ili se promijeni do 10 dokumenata, ukupne veličine nekoliko MB...

Hvala

nino 05.09.2013. 09:59

Citiraj:

Autor tor (Post 2455117)
... no kad jedan disk rikne, s drugim se možeš slikati dok crknuti ne zamijeniš s novim....

:stoopid: Pa normalno moze radit sa 1 diskom. Osobno sam probao. :D

tor 05.09.2013. 10:01

Ha? na RAID 1 polju, na OB controleru?
Sad kad si napisao - mislim da nisam nikad probao na tim"običnim" kontrolerima to napraviti :D

Bubba 05.09.2013. 10:27

Citiraj:

Autor tor (Post 2455117)

?!?!

Jel ovo neka globalna urota protiv zdravog razuma u zadnji par dana na forumu da si i ti potpao pod istu, torko, ili koji q? To i jest poanta RAID 1 polja, ako se radi o RAID 1 polju. "Soft", "hard" ili nesto pedeseto - nebitno, RAID 1 je RAID 1 i radi upravo ovo sto si ti napisao da ne radi.

Isto tako, nema nista specijalno "soft" u njegovom o/b kontroleru; da, postoji mogucnosti da se radi o obicnoj sinhronizaciji podataka u writeu gdje nema posebnog pomaka u readu, no s druge strane, obzirom da kontroler nije baziran na aplikativnoj razini (OS) i ne postoji potreba za racunanjem pariteta s dediciranim procesorom, daleko je to od "softa"...

tor 05.09.2013. 10:33

OK ok; soft je kriva riječ - nije na razini OS-a, već posebnog kontrolera na ploči...i da, bijah uvjeren da bez rebilda ništa od polja, moja greška ;)

Mad_Duke 05.09.2013. 11:17

Ma, zamisli RAID1 kao simple mirror. Ja se čak ne mučim sa kontrolerima nego samo softverski u OS-u napravim "polje" baš zato što se radi o RAID 1 polju pa tu nema ništa komplikovanog za home use. I meni služi kao backup, nije da ću ja slučajno nešto pobrisati (nisam budala), nego čisto da se zaštitim hardware failurea.

vlovrec 05.09.2013. 11:27

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2455181)
?!?!

Jel ovo neka globalna urota protiv zdravog razuma u zadnji par dana na forumu da si i ti potpao pod istu, torko, ili koji q? To i jest poanta RAID 1 polja, ako se radi o RAID 1 polju. "Soft", "hard" ili nesto pedeseto - nebitno, RAID 1 je RAID 1 i radi upravo ovo sto si ti napisao da ne radi.

Isto tako, nema nista specijalno "soft" u njegovom o/b kontroleru; da, postoji mogucnosti da se radi o obicnoj sinhronizaciji podataka u writeu gdje nema posebnog pomaka u readu, no s druge strane, obzirom da kontroler nije baziran na aplikativnoj razini (OS) i ne postoji potreba za racunanjem pariteta s dediciranim procesorom, daleko je to od "softa"...

Ok, znači to bude radilo. :goood:
Mogu uzeti bilokoji disk da je istog kapaciteta?

I još jedno pitanje za SSD, pošto je OS winxp imam namjeru uzeti neki intelov SSD pa instalirati Intel® Solid-State Drive Toolbox.
https://downloadcenter.intel.com/Det...?DwnldID=18455

Piše da podržava i winxp te da optimizira ssd, da radi trim, itd...
Jel tko probao, dal to funkcionira?

ZOX 06.09.2013. 07:31

Takav konfig i sam koristim vec par godina (prvo raid 5, a zadnje dvije 1).
Nije backup u smislu da ne cuvas starije varijante, ali je backup od rikavele diska.
Najbolje ti je staviti dva ista diska jer mozes ocekivati najbolje perf.
Moj savjet ti je prelazak na W7 soft raid jer nemas prepolovljenu brzinu pisanja.
Na maticnoj je tak i tak sw raid kontroler samo kaj koristis nvidijin sw ...
R1 uredno radi bez svih diskova prisutnih + uzmes disk van i stavis na bilo koji drugi komp
i sve normalno radi.

vlovrec 06.09.2013. 07:56

Citiraj:

Autor ZOX (Post 2455694)
Takav konfig i sam koristim vec par godina (prvo raid 5, a zadnje dvije 1).
Nije backup u smislu da ne cuvas starije varijante, ali je backup od rikavele diska.
Najbolje ti je staviti dva ista diska jer mozes ocekivati najbolje perf.
Moj savjet ti je prelazak na W7 soft raid jer nemas prepolovljenu brzinu pisanja.
Na maticnoj je tak i tak sw raid kontroler samo kaj koristis nvidijin sw ...
R1 uredno radi bez svih diskova prisutnih + uzmes disk van i stavis na bilo koji drugi komp
i sve normalno radi.

Hm, nije bi baš opcija W7, jer to radim na 2 kompa kaj mi onda odmah povlači kupovinu 2 licence. Time bih udvostručio investiciju.

A uz to imam još i autocad 2008 gore za koji nisam siguran kako će raditi na w7

I još jedno pitanjce:
Sad su windowsi na postojećem disku.
Prilikom nadogradnje stavim SSD u komp i instaliram winxp na njega.
K postojećem HDD stavim još jedan i formiram RAID1 polje.
Dal podaci ostaju na tom (starom) disku ili se gube prilikom formiranja RAID1 polja?

hedgehog 06.09.2013. 09:29

gube se podaci prilikom stvaranja bilo kojeg raida

Old Iggy 06.09.2013. 09:55

Dvije stvari:

1. RAID nije nikad backup, bez obzira koji RAID bio u pitanju. Backup je jedno, povećanje kapaciteta / dostupnosti / brzine je drugo i to se ne smije miješati. RAID i backup ne smiju ići u istu rečenicu ni slučajno.

2. Ima raznih načina izvedbi, no obično je bitno ono što je "ispod haube". Osim same veće dostupnosti, pravi kontroleri mogu i povećati brzinu rada (korištenje cachea umjesto direktnog zapisa, čitanje s oba diska istovremeno). Tu ima dosta razlika i ne smije se reći "nebitno je koja je vrsta RAID-a kad je RAID 1 u pitanju".

domis 06.09.2013. 09:56

prvo raid i onda kreni na instalaciju :)

Mad_Duke 06.09.2013. 10:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2455730)
1. RAID nije nikad backup, bez obzira koji RAID bio u pitanju. Backup je jedno, povećanje kapaciteta / dostupnosti / brzine je drugo i to se ne smije miješati. RAID i backup ne smiju ići u istu rečenicu ni slučajno.

Evo da te pitam. Za mene doma. Zašto bi mi bolje bilo imati dva diska, onda sa jednog svako malo kopirati sadržaj na drugi za backup u slučaju mehaničkog/elektroničkog kvara diska kada mogu samo strpati u mirror RAID?

domis 06.09.2013. 10:13

opet, to nije backup...to je redundantnost, ako ti se nest softverski sjebe, badava ti bilo koji raid :)

al za home usera je svejedno

Mad_Duke 06.09.2013. 10:19

A što se to mora softverski spigat da mi se folder po folder obriše? :) Na kompu na kojem se vrti XBMC, a net služi samo za potegnut eventualno dodatne tilove i slične stvari + google music stream i slično!

Sa nekog Risk Management standpointa za mene doma mi nema smisla sam sebe "mučit". Zato ne volim crno-bijelo gledanje na to što je RAID kada je kao i sve on the case-to-case basisu.

nex 06.09.2013. 11:10

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2455743)
Evo da te pitam. Za mene doma. Zašto bi mi bolje bilo imati dva diska, onda sa jednog svako malo kopirati sadržaj na drugi za backup u slučaju mehaničkog/elektroničkog kvara diska kada mogu samo strpati u mirror RAID?

Niti drugi disk u istom kompu nije backup. Medij na koji vrsis backup se pohranjuje na odvojenu lokaciju, iz ocitih razloga: strujni udari, pozar, poplava, potres, itd...

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2455755)
A što se to mora softverski spigat da mi se folder po folder obriše? :)

Pa, dosta je da selektiras par foldera i stisnes Shift+Delete. I onda shvatis da nisi to htio napraviti. A backup nemas jer se tvoja tvoja Shift+Delete akcija zahvaljujuci mirroringu primjenila na oba diska.

Mad_Duke 06.09.2013. 11:19

Živim u Kupskoj. Statističke šanse da se neko žešće njesra dogodi opet su jako male :P ili da opet bude poplava kao u šezdesetima :P

Citiraj:

Autor nex (Post 2455779)
Pa, dosta je da selektiras par foldera i stisnes Shift+Delete. I onda shvatis da nisi to htio napraviti. A backup nemas jer se tvoja tvoja Shift+Delete akcija zahvaljujuci mirroringu primjenila na oba diska.

- Zato mi je OS na SSD-u.
- To mi se nikad nije dogodilo i neće jer nisam tulac
- Da se dogodi, vratio bi podatke u roku keks.

nex 06.09.2013. 11:31

Dakle, tvoj argument protiv kvalitetnog backupa sa svodi na "meni se ne moze desiti nista sto bi zahtijevalo backup". Famous last words...

I tebi ionako ni ne treba backup, koga briga hoce li ti krepati HTPC pa neces par sati/dana moci gledati teskom mukom nabavljene epizode Santa Barbare? Koliko se sjecam prvog posta bilo je rijeci o poslovnim podacima. A "backupirati" tako nesto na RADI1/disk u istom kompu je glupo.

Old Iggy 06.09.2013. 11:55

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2455784)
Živim u Kupskoj. Statističke šanse da se neko žešće njesra dogodi opet su jako male :P ili da opet bude poplava kao u šezdesetima :P

- Zato mi je OS na SSD-u.
- To mi se nikad nije dogodilo i neće jer nisam tulac
- Da se dogodi, vratio bi podatke u roku keks.

Iskreno, ovakvih situacija sam vidio na stotine. Situacija u kojima možeš slučajno izbrisati / promijeniti podatke ima brdo, nije samo brisanje u pitanju, možeš napraviti krivu izmjenu u dokumentu, obrisati mail iz mail clienta, izbrisati par podataka u bazi. Backup je jedno, jako je jasno definiran i uređen, RAID je drugo i u startu uopće ne služi zaštiti podataka.

vlovrec 09.09.2013. 08:27

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2455804)
Iskreno, ovakvih situacija sam vidio na stotine. Situacija u kojima možeš slučajno izbrisati / promijeniti podatke ima brdo, nije samo brisanje u pitanju, možeš napraviti krivu izmjenu u dokumentu, obrisati mail iz mail clienta, izbrisati par podataka u bazi. Backup je jedno, jako je jasno definiran i uređen, RAID je drugo i u startu uopće ne služi zaštiti podataka.

Jasno mi je da to nije backup :-)
Dosad je sve bilo na jednom disku i jednom tjedno sam s batch skriptom zipao i pohranjivao na eksterni disk. To bude se i dalje radilo tako.

Nadalje pošto mi je postojeći HDD u kompu 250GB, a takvoga nisam siguran dal budem mogao kupiti, dal bude radilo ako recimo na novom disku napravim jednu 250GB particiju i jednu što ostane, pa da imam raid od postojećeg 250GB diska i 250GB particije na novom disku?

Hvala

Alister 09.09.2013. 09:12

Možeš to napraviti, i to ti bude funkcioniralo. Raid polje se može napraviti prema veličini koju ti zadaš, a maksimalno može biti veliko prema kapacitetu manjeg diska. Pričamo o mirroru naravno

ethan 28.12.2013. 17:23

Samsung SSD i raid 2 obicna diska - izbacije error

Pozdrav,

Slazem novi komp i naisao sam na problem:
(prvi put imam SSD u kompu i prvi put slazem raid 2 disca)

Želim koristiti Samsung SSD 840 EVO na sata portu 1
i želim na sata portove 2 i 3 spojiti 2 hard disca od 4TB (WD Red) u raid 0 polje

Maticna je Asus Maximus VI Gene

U biosu namjestim "sata configuration" na AHCI - tada mi SSD radi super...sve ok - onaj Samsung Magician ne izbacije nikakve errore, ali naravno nemam RAID

Ako u biosu namjestim "sata configuration" na RAID - imam raid ali mi Samsung magician izbacije error i ne prepoznaje SSD (koji ipak radi....i cini mi se da radi ok - windowsi se podizu normalno...brzine zapisivanja i citanja su normalne...al to sve jos moram testitrati).

Pitanje je:
- koliko bi se trebao obazirat na cinjenicu da mi taj Samsung magician ne prepoznaje SSD?
- dal je uopce moguce koristiti tu kombinaciju koju ja zelim?
- dal bi bilo pametnije da u biosu namjestim AHCI i odustanem od raida - odnosno, dal ce SSD pouzdano raditi ako je u biosu namjesten "sata configuration" na RAID?

U manualu od maticne mi pise: ili su svi sata portovi u AHCI ili su svi u RAID modu....znaci ne mogu namjestit da mi sata port 1 (sa ssd-om) radi u AHCI a sata portovi 2 i 3 (sa WD Red diskovima) rade u RAID modu.

Dal je to na nekim drugim maticnim plocama drugacije rjeseno, ili sve tako rade? (ili svi diskovi u RAIDU ili svi diskovi u AHCI)

Puno hvala na odgovorima i uputama :)

i sve najbolje u novoj godini :)

calypso 11.01.2014. 00:36

Ajd idemo ispocetka...

1. Zasto uopce slazes RAID0 na 4TB diskovima? Nemoj se uvrijediti, ali to je big no-no...
2. Zasto ne koristis dinamicke diskove u Windowsima i ne slozis softraid iz Windowsa? Izbjegnes sve probleme sa BIOSom i fejk RAID kontrolerom koji imas na ploci koji je ionako ista stvar sto i softraid...
3. Pise se disk, a ne disc... ;)

ethan 12.01.2014. 19:43

1 - Znam da je raid0 "nepouzdan" - kupio sam novi komp I napravio backup svih podataka tako da se ne zamaram tom cinjenicom.
S novim kompom sam prvi put u mogucnosti koristiti raid (prijasnja maticna nije podrzavala raid) I htio sam vidjeti kako to funkcionira.

2 - Potpuno sam zaboravio na tu mogucnost....tnx sto si me podsjetio - malo cu istraziti to podrucje.

3 - my bad :)

Ali jos uvijek ostaje nerjesena jedna stvar - sto ako za par mjeseci kupim jos jedan ssd i pozelim ga stavit u raid0 polje sa svojim sadasnjim ssd-om?
(naravno - kupio bi ssd istog proizvodaca i kapaciteta)
Tada cu morati u biosu namjestiti RAID CONFIGURATION - i opet ce mi Samsung Magician govoriti da ne moze pristupiti ssd-u, nece mi dati da updejtam firmware necu moci vidjeti statisticke podatke o ssd-ima - dal je to nesto oko cega bi se trebao brinuti ili mogu slobodno zanemariti?

Tnx na odgovoru

emilblomsky 08.04.2018. 08:47

Pozdrav!
Evo pitanje.Ploča je Giga 350m -gaming 3.
Imam m2 ssd,na kojem je os!
Imam još dve iste toshibe 500gb,i rado bi ih stavio u raid 0,tako da imam što manje particija na kompu.E sad,kako kreirati to polje,ako mi je ssd u achi trenutno,a trebam ove dve toshibe staviti u raid 0?U biosu imam samo achi i raid,pa ako prebacim u raid,dal ssd ostane u achi ili?

Booger 08.04.2018. 10:46

Svi diskovi se prebacuju u raid u tom slucaju i neces moci bootati os. Ali proguglaj i pronadi sto trebas promijenit u regitryju prije promjene kako bi mogao bootat.

emilblomsky 08.04.2018. 11:02

Znaci,bolje da ostanu svaki za sebe.
Manje komplikacija!

Srdan 08.04.2018. 11:29

Napravi softverski.
U Disk Managementu obrisi particije s ta 2 diska > desni klik na 1 od njih i New Striped Volume > Prebaci drugi disk na desnu stranu kada te traži > ostalo po želji.

emilblomsky 08.04.2018. 11:46

Citiraj:

Autor Srdan (Post 3182010)
Napravi softverski.
U Disk Managementu obrisi particije s ta 2 diska > desni klik na 1 od njih i New Striped Volume > Prebaci drugi disk na desnu stranu kada te traži > ostalo po želji.

Jel ima to softversko riješenje nekih ograničenja naspram ovog drugog?

Srdan 08.04.2018. 13:13

Nema

Alister 08.04.2018. 15:54

Citiraj:

Autor emilblomsky (Post 3182017)
Jel ima to softversko riješenje nekih ograničenja naspram ovog drugog?

U tvom slučaju jer su ti integrirani kontroleri jad i bijeda nema.
Ali mi nije jasan tvoj razlog, da imaš što manje particija :), razumio bi da ti treba brzina. Budeš dobio 1 particiju od 1TB, u slučaju bilo kakvog kvara /greške diska budeš izgubio sve na toj particiji

emilblomsky 08.04.2018. 17:07

Citiraj:

Autor Alister (Post 3182089)
U tvom slučaju jer su ti integrirani kontroleri jad i bijeda nema.
Ali mi nije jasan tvoj razlog, da imaš što manje particija :), razumio bi da ti treba brzina. Budeš dobio 1 particiju od 1TB, u slučaju bilo kakvog kvara /greške diska budeš izgubio sve na toj particiji

Nemam ništa bitno gore,tako da ,ako sto i ode,nije strasno.
Ma neka bude svaki za sebe,i vozi!

Dalas 03.12.2018. 21:27

SSD s dva diska u raid 0

Imam sistem s dva diska u raidu 0. Kupio bih SSD i postavio ga kao primarni boot disk. Pitanje: da li mogu i kako ostaviti ova dva diska u raid 0

RainZG 03.12.2018. 21:55

zasto ne bi mogao?

diskovi su ti vec u raidu, ubacis dodatni disk, odradis prebacivanje sistema na njega, on postaje primarni, raid postaje storage i to je to

Dalas 03.12.2018. 22:34

OK Thnx, nadam se da će ići tako jednostavno kao što si rekao

Ma evo nešto dumam, ako po preporukama za optimalnu instalaciju SSD-a trebam fizički isključiti sve diskove te postaviti AHCI mode, kako će bios prepoznati ova dva diska u RAID-u

Ivo_Strojnica 03.12.2018. 23:22

Raid jest ahci sta se nacina rada tice

Mommistake 04.12.2018. 08:37

Citiraj:

Autor Dalas (Post 3254893)
Imam sistem s dva diska u raidu 0. Kupio bih SSD i postavio ga kao primarni boot disk. Pitanje: da li mogu i kako ostaviti ova dva diska u raid 0

Samo da pitam, zašto SSD stavljati u Raid 0?
Razumio bi da imaš HDD, ali SSD?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:33.