PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mining (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Hlađenje mining prostora ljeti (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=290444)

webstartm 26.04.2018. 12:46

Priznajte ko je :D
https://www.facebook.com/vatrogasciz...56266004439844

aerial 26.04.2018. 12:57

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3188372)

Haha, baš došao sa namjerom da linkam članak :)

smirnoff 27.04.2018. 07:22

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3188372)

taj od šoka nebu dugo pisao ovdje čak i da je forumaš :lol2:

dadoremix 27.04.2018. 08:12

Pa vam u drugoj temi se covjek javio
Ko i kaj
Ili vi ne citate ostale teme u grupi?

tiki66 27.04.2018. 08:26

Nije to isti slučaj, naš forumaš nije završio u javnosti :D

Dambo 29.04.2018. 13:44

Nisam fizičar, ali nekakva zdrava logika mi govori da se ovdje mješaju pojmovi.
Kada je rig (rigovi) u zatvorenoj kutiji jeftinije je staviti jak ventilator na izlaz a na ulaz zraka otvore sa filterima za zrak nego ispred svakog riga nekoliko manjih ventilatora. Strujanje zraka preko kartica je jednako. I to je neupitno najbolje rješenje.
Ako je rig u otvorenom prostoru ventilator na izlazu baca veliku količinu zraka van, ali on se usisava iz širokog prostora i iz svih otvora u prostoru i samo manji dio svježeg zraka prelazi preko kartica. Tu je (po meni) bolje rig smjestiti uz izvor zraka i upuhivati zrak na rigove. Strujanje zraka je usmjereno, a topli zrak iza riga rasprši se u široki prostor što je nevažno za hlađanje. Kod mene dio toplog zraka izlazi na druga vrata, dio na odzračnike na krovu dio kroz sitne otvore oko rogova krovišta. I to funkcionira za sada odlično. Jednom knauf pločom sam zatvorio jedan bok, drugi bok je zid i zrak koji upuhujem mora preko rigova. Na tavanu se suši veš pa vidim kako se ljulja od protoka zraka (a i brže se suši :goood:).
Ako bi povukao paralelu sa autom, svi djelovi koji se moraju hladiti (kočnice, mašina) napravljeni su tako da je bitan direktan dotok vanjskog zraka, a nikome ne pada na pamet bušiti gepek zbog bolje cirkulacije.

dada-as 29.04.2018. 14:23

Ja sam stavio sad sve 3 ventilatore na prozore,a zrak se vuce kroz vrata s tim da moram u hodniku imat otvoren prozor jer ventilatori tako jako vuku da nemogu povuc ako nema dovod zraka.

Znaci na prozor i nek puse van iako igleda da samo bezveze vrte oni izbacuju zrak.

lit 29.04.2018. 16:38

Citiraj:

Autor Dambo (Post 3189265)
Nisam fizičar, ali nekakva zdrava logika mi govori da se ovdje mješaju pojmovi.
Kada je rig (rigovi) u zatvorenoj kutiji jeftinije je staviti jak ventilator na izlaz a na ulaz zraka otvore sa filterima za zrak nego ispred svakog riga nekoliko manjih ventilatora. Strujanje zraka preko kartica je jednako. I to je neupitno najbolje rješenje.
Ako je rig u otvorenom prostoru ventilator na izlazu baca veliku količinu zraka van, ali on se usisava iz širokog prostora i iz svih otvora u prostoru i samo manji dio svježeg zraka prelazi preko kartica. Tu je (po meni) bolje rig smjestiti uz izvor zraka i upuhivati zrak na rigove. Strujanje zraka je usmjereno, a topli zrak iza riga rasprši se u široki prostor što je nevažno za hlađanje. Kod mene dio toplog zraka izlazi na druga vrata, dio na odzračnike na krovu dio kroz sitne otvore oko rogova krovišta. I to funkcionira za sada odlično. Jednom knauf pločom sam zatvorio jedan bok, drugi bok je zid i zrak koji upuhujem mora preko rigova. Na tavanu se suši veš pa vidim kako se ljulja od protoka zraka (a i brže se suši :goood:).
Ako bi povukao paralelu sa autom, svi djelovi koji se moraju hladiti (kočnice, mašina) napravljeni su tako da je bitan direktan dotok vanjskog zraka, a nikome ne pada na pamet bušiti gepek zbog bolje cirkulacije.

To je logično i već sam pisao o tome, ali ovdje kad vidim kakve stvari ljudi govore a imaju novaca i imaju rigove a ne shvaćaju ali stvarno osnove ne blockchain-a nego zraka, vjetra.... Pa ona rasprava o ventilatoru da ne uzima zrak... ajme meni kad vidim takve rasprave mene bi bilo sram da sam odrasla osoba i da to govorim.
Ko i oni sa ravnom zemljom.

I onda mi se uopće ne da komentirati to, nego čitam sa OMG izrazima na licu.

dada-as 29.04.2018. 16:54

Ala smo bahati. ja sam u svom podrucju ekspert, ti si u svom podrucju i zasto bi ja trebao znati kako funkcioniraju ventilatori kada ih nisam dosad koristio? Nikad nisam imao ventilator u rukama do sad i zasto bi ja sad trebao znati sve o ventilatorima?

Cemu onda forum i rasprave kada su svi pametni i svi sve znaju i mudro sute i smiju se ovima koji neznaju...

Evo ja neznam i smiju mi se, ali i tako smijesan ja sam ljudima pomogao na ancin da sam sam testirao i utvrdio da se moze i taj ventilator stavit na prozor koji je inace namjenjen za podove. Znam neki su govorili da ce vuci ali nitko nije potvrdio to i rekao to je tako i tako. Evo ja sad to potvrdjujem da to stvarno vuce zrak iako na prvu izgleda da ne vuce.

i stvarno mi nije jasno cemu ovakvo bahacenje? Ja se kaldim da vise od 50% rudara nezna kako funkcionira blockchain, a i zasto bi kada je 99% njih uslo u to da zarade novac. novac...

lit 29.04.2018. 19:18

Nije uopće nikakvo bahaćenje, zaista nimalo. Poanta je da evo sam kažeš tebi treba doći u ruke tako jednostavnu stvar kao što je ventilator da bi shvatio kako on funkcionira.
I što sad reći na to.
Ali nema veze, pusti to nema smisla raspravljati o tome ako ti treba objašnjavati funkcionalnost jednog ventilatora. Neću ulazit u daljnje debate oko takve stvari jer vrijeme je za dnevni nadzor rigova :)

dada-as 29.04.2018. 20:26

Dobro, nema veze. ja sam se rasrdio jer me sve to skupa s ventilatorima puno kostalo da bi tek na kraju nadam se sad rjesenje napravio.

I opet da napomenem da ti ventilatori koji pusu van moraju imat dovod zraka odnekud, ja sam otvorio hodnik, ali hodnik je imao sve prozore zatvorene i s vremenoms e dogodio kao neki opet tlak ili pritisak i ventilatori su poceli lupat, da bi se sve smirilo kad bih napravio ajmo rec propuh...

Gle mogao si mi napisat kad sam prvi put pitao, stavi te obicne podne ventilatore na prozor i vidjet ces da funkcionira i ja bi tako napravio.

richa 04.05.2018. 23:00

Ja napravio box da probam da li ce fercerati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Stormer 05.05.2018. 12:41

Trebam i ja napravit takvu slicnu kutiju za svoja 3 riga. Selim svoje rigove iz kuce u radionicu i palo mi je napamet napravit nesta slicno. Sto mislite jel bi funkcioniralo kad bi na vent gore jos nakacio cijev i odveo u dimnjak? Zrak bi iz prostorije bio uvucen u kutiju. Isto tako kakav vent bi preporucili za to?

BBminer 05.05.2018. 13:26

Richa daj malo info šta ima unutra, kakve su temp, na koliko ventovi...da malo vidimo jel se isplati to slagati

dada-as 05.05.2018. 13:33

Evo da se ja javim sa svojim ogromnim ventilatorima za 500 kuna na prozorima koji isisavaju.

To funkcionira strasno, nemoje uopce predomisljat se, treba stavit na prozor to zadihtat dobro da vuce kroz ventilator i da vidis. Kod mene vuce tak jako da moram otvorit vrata podruma i prozor u hodniku jer inace se dogodi neki podtlak pa nemogu vrata otvarat u druge sobe.

Sad kad sam to istestirao i vidio snagu, sad cu pregradit podrum da bude kao jedan veliki ormar i unutra utrpat svih 9 riga i podesit da to vuce van sve. Mislim da ona 2 od 120V 50cm ventilatora koji su u prijasnjim postovima pokazani imaju snagu da taj zrak iz tog malog prostora izbace van u jednoj sekundi, sto bi znacilo jako niske temperature...

A jedan ventilator ce upuhivat od dola svjez zrak.

Kad sve slozim poslikam pa pokazem.

richa 05.05.2018. 13:46

Hlađenje mining prostora ljeti

Unutra su 3 komada msi 570, 3 komada saphire pulse 580 i xfx 580. dok su bile u objektu sa otvorenom prozorom i vratima temp nisu isle ispod 60C na msi, na xfx 65C i sapphire su bile hladnije oko 50-55C.
Evo poslije par desetina minuta kako izgledaju temp.

Stavio sam neki stari vent turbinski koji sam imao kuci(fi 20cm), mislim da bi sa nekim vecim ventom temp isle jos dole, al to o tom po tom kad dodje jos kartica i vrucine.
Za sad zadovoljan, jer me kostalo 0 eura.

dada-as 05.05.2018. 14:08

Super to izgleda. Samo pazi sa tim starim ventilatorima jer neki znaju ptorositi struje ko sam rig.

RimtuTiTuki 05.05.2018. 14:31

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3190981)
Evo da se ja javim sa svojim ogromnim ventilatorima za 500 kuna na prozorima koji isisavaju.

To funkcionira strasno, nemoje uopce predomisljat se, treba stavit na prozor to zadihtat dobro da vuce kroz ventilator i da vidis. Kod mene vuce tak jako da moram otvorit vrata podruma i prozor u hodniku jer inace se dogodi neki podtlak pa nemogu vrata otvarat u druge sobe.

:wtf2:

Pa moraš pustiti od nekud da dolazi svježi zrak!!!

Inače ti se desi pod-tlak, i ako se vrata otvaraju van te prostorije, biti će ih malo teže otvoriti.

Bitan je protok zraka kroz prostoriju.

Trebalo bi s jedne strane izbacivati zrak van ventilatorom, a sa druge pustiti da svježi zrak ulazi u prostoriju prirodnim putem odškrinut prozor ili rešetka na nekom otvoru

richa 05.05.2018. 14:34

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3190994)
Super to izgleda. Samo pazi sa tim starim ventilatorima jer neki znaju ptorositi struje ko sam rig.

Imam mjerac pa sam mjerio 110W trosi.

dada-as 05.05.2018. 20:58

@rimtutituki, da, ja sam mislio da zrak struji onako kroz mali hodnik, ali ovi ventilatori tako jako vuku da treba prozor biti otvoren pa da mogu povuc zrak.

Sad cu sloziti sa jednim da upuhuje a s 2 da izvlaci na manjem prostoru jer mi je sad doslovno propuh kroz cijelu kucu.

110W nije puno, moji trose 120W.

domy_os 05.05.2018. 21:36

Za upuhivanje ti ne treba nikakav ventilator, samo dovoljno veliki otvor.

dhalan 08.05.2018. 17:16

jel mi može netko reć koji je best buy vent?
stavio bi jedan ili dva na prozor jedne manje prostorije i tamo prebacio rigove.

dh41400 08.05.2018. 18:44

Ima ih po njuskalu za par stotica, ovisi kako naletiš tj. kako stigne kontejner iz Kine sa ventovima :D

Ovakva 30-tka (na vrhu kejsa) je išla za cca 300-400kn:

https://s31.postimg.cc/tzzs0ehmv/20171022_181324.jpg

Plus (vrlo preporučljivo) nabaviš fleksibilnu ili fiksnu cijev/koljeno za 100-injak kn i postaviš ju na vent da baca preko nje topli zrak van (kroz prozor/vrata ili neki drugi otvor u prostoriji). Samo treba zadihtati otvor da se ne vraća taj isti zrak natrag u prostoriju.

Rezultati na AMD Nitricama:

https://s31.postimg.cc/j1oiino13/ETH.jpg

Stormer 17.05.2018. 14:56

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 3192068)
Ima ih po njuskalu za par stotica, ovisi kako naletiš tj. kako stigne kontejner iz Kine sa ventovima :D

Ovakva 30-tka (na vrhu kejsa) je išla za cca 300-400kn:

https://s31.postimg.cc/tzzs0ehmv/20171022_181324.jpg

Plus (vrlo preporučljivo) nabaviš fleksibilnu ili fiksnu cijev/koljeno za 100-injak kn i postaviš ju na vent da baca preko nje topli zrak van (kroz prozor/vrata ili neki drugi otvor u prostoriji). Samo treba zadihtati otvor da se ne vraća taj isti zrak natrag u prostoriju.

Rezultati na AMD Nitricama:

https://s31.postimg.cc/j1oiino13/ETH.jpg

Ha ali gdje nac cijev tolikog promjera?

Ja isto gledam uzet tako vent onaj iz bauhausa 45cm al kako to onda na cijev zakacit .. ovako po trgovinama fleksibilna cijev najveceg promjera sto sam vidio je 150mm ... Razmisljao sam i napraviti nekakav konus da smanji sa 45 na 15 al nece li onda malo mucit ventilator?

dada-as 17.05.2018. 15:06

Citiraj:

Autor dhalan (Post 3192028)
jel mi može netko reć koji je best buy vent?
stavio bi jedan ili dva na prozor jedne manje prostorije i tamo prebacio rigove.

ovi kod bauhausa za 500 kuna. Ili slicni ako nadjes negdje. rade na prozoru ko milina

dh41400 17.05.2018. 16:09

Citiraj:

Autor Stormer (Post 3195088)
Ha ali gdje nac cijev tolikog promjera?

Ja isto gledam uzet tako vent onaj iz bauhausa 45cm al kako to onda na cijev zakacit .. ovako po trgovinama fleksibilna cijev najveceg promjera sto sam vidio je 150mm ... Razmisljao sam i napraviti nekakav konus da smanji sa 45 na 15 al nece li onda malo mucit ventilator?

Ako nije vrlo kvalitetna redukcija (konus), vent zna JAKO loše raditi i mučiti se, pa je preporuka izbjegavati takve stvari. Pogotovo tako velike redukcije u promjeru.

Za velike promjere (35+cm) cijena cijevi se zna popeti na 50-120kn po metru, pa dobro izračunaj prije nabavke venta/cijevi. Preporuka je imati što kraću cijev tj. rig što bliže prozoru/vratima/otvoru (jeftinija cijev, vent lakše baca zrak van). Samo treba zaštititi otvor cijevi (od kiše npr.) ako se stavlja na prozor.

https://www.njuskalo.hr/strojevi-ala...oglas-16637625

http://www.eurovent-sistemi.hr/proizvod/aluafs

http://www.hvac.hr/product.asp?produ...=3%2E6%2E1%2E9

Iz osobnog iskustva mogu reći da kvalitetna 30-ka može napraviti vakum u sobi (15-20m2) dok kažeš keks. Doslovno sav zrak izbaca van u par minuta, pa uvijek MORA imati slobodan otvor na drugoj strani prostorije gdje uzima svježi zrak. Btw ovaj vent na slici iz prethodnog posta je oko 1500 m3/h.

tskarda 17.05.2018. 16:20

Citiraj:

Autor dada-as (Post 3195091)
ovi kod bauhausa za 500 kuna. Ili slicni ako nadjes negdje. rade na prozoru ko milina

Misliš na Proklima 45cm ventilator?

kupio sam jednog no moram ga jos uključiti. samo sam ga montirao na stranicu drvenog ormara no moram sve to posložiti pa ga upaliti da vidimo kako radi.

gloginjaR 17.05.2018. 20:56

Jel ko koristi ove inline ventilatore za izvlačenje zraka??? Što ih ima po ebay
Jel to funkcionira? Imam jednu ostavu 1.5m x 1.5 pa si planiram da je osposobim za rig!
Ima li ko inline vent? I jel zadovoljan?

tipkano sa mog T98 4G八核(C6R3)

Stormer 18.05.2018. 08:02

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 3195120)
Ako nije vrlo kvalitetna redukcija (konus), vent zna JAKO loše raditi i mučiti se, pa je preporuka izbjegavati takve stvari. Pogotovo tako velike redukcije u promjeru.

Za velike promjere (35+cm) cijena cijevi se zna popeti na 50-120kn po metru, pa dobro izračunaj prije nabavke venta/cijevi. Preporuka je imati što kraću cijev tj. rig što bliže prozoru/vratima/otvoru (jeftinija cijev, vent lakše baca zrak van). Samo treba zaštititi otvor cijevi (od kiše npr.) ako se stavlja na prozor.

https://www.njuskalo.hr/strojevi-ala...oglas-16637625

http://www.eurovent-sistemi.hr/proizvod/aluafs

http://www.hvac.hr/product.asp?produ...=3%2E6%2E1%2E9

Iz osobnog iskustva mogu reći da kvalitetna 30-ka može napraviti vakum u sobi (15-20m2) dok kažeš keks. Doslovno sav zrak izbaca van u par minuta, pa uvijek MORA imati slobodan otvor na drugoj strani prostorije gdje uzima svježi zrak. Btw ovaj vent na slici iz prethodnog posta je oko 1500 m3/h.

Uhh hvala ti puno, ovaj s njuskala link ce pomoc :)

tskarda 18.05.2018. 08:19

https://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/10192013/ :D

Street_Racer 18.05.2018. 10:52

Upravo tako :)
Ili se napravi konstrukcija od nekakvih letvica ili žice i omota najlonom (npr. najon za plastenike, zaštitnom ceradom, pvc vrećom za smeće...)

gloginjaR 21.05.2018. 07:30

Šta mislite? :) oće li ovo funkcionirati? gori desno je dimnjak (ili ti odvod na napu, tu bi mali inline izvlačio topli zrak?!
A ova dva su mi na zapadnoj strani (frišak zrak) odatle bi ubaciva?

Poslano sa mog A0001 koristeći Tapatalk

Dambo 21.05.2018. 07:42

Citiraj:

Autor gloginjaR (Post 3195997)
Šta mislite? :) oće li ovo funkcionirati? gori desno je dimnjak (ili ti odvod na napu, tu bi mali inline izvlačio topli zrak?!
A ova dva su mi na zapadnoj strani (frišak zrak) odatle bi ubaciva?

Poslano sa mog A0001 koristeći Tapatalk

Nekakva logika mi govori da bi se rigovi trebali nalaziti između dolaza svježeg i odsisa toplog zraka da strujanje zraka ide preko kartica.
Ako su dolaz i odsis zraka blizu strujanje zraka ići će od dolaza do odsisa a ostatak prostorije strujanje malo ili ništa.

gloginjaR 21.05.2018. 07:57

Jedan inline (za početak) ubacuje friški zrak od ispod(ispod ima još polica koje se mogu uklonit), kartice su postavljene vodoravno( ventilatori okrenuti put doli, ) topli zrak ide gore i inline izvlači?!
Tako sam zamislio?!, vidi cu šta se još može....

Ps:neznam koliko su glasni inline ventilatori??? (Fi 10cm. I fi 15cm)???
Može li se na ove inline ventilatore stavit potenciometar? za pojačavanje i smanjivanje brzine???

marac 21.05.2018. 10:15

Glasni su i mozes spojiti regulator, ako je regulator/vent losiji dobit ces brujanje na maloj brzini sto zna izbijat zivce. Vent za dovod zraka ti netreba jer ce ti odsisni vent stvarat podtlak i uvlacit zrak iz prostorije, samo stavis perforiranu resetku ili neki panel filter. Ispod 150mm nemoj ici jer ces dobit zujalicu. Ventove sa temp regulacijom imas u igrow.hr , temp sonda se makne i onda regulator radi neovisno o temp.

Sent from my X using Tapatalk

gloginjaR 21.05.2018. 11:58

Citiraj:

Autor marac (Post 3196051)
Glasni su i mozes spojiti regulator, ako je regulator/vent losiji dobit ces brujanje na maloj brzini sto zna izbijat zivce. Vent za dovod zraka ti netreba jer ce ti odsisni vent stvarat podtlak i uvlacit zrak iz prostorije, samo stavis perforiranu resetku ili neki panel filter. Ispod 150mm nemoj ici jer ces dobit zujalicu. Ventove sa temp regulacijom imas u igrow.hr , temp sonda se makne i onda regulator radi neovisno o temp.

Sent from my X using Tapatalk

Hvala ti ! Imacu u vidu 👍
Zapravo imam još i ostavu sa odvodom zraka! Pa cu vidit di mi ventilator manje se čuje?!
Pa cu odlučit di sve to zboksat.

Churta_Sia 22.05.2018. 16:49

Citiraj:

Autor gloginjaR (Post 3196004)
Jedan inline (za početak) ubacuje friški zrak od ispod(ispod ima još polica koje se mogu uklonit), kartice su postavljene vodoravno( ventilatori okrenuti put doli, ) topli zrak ide gore i inline izvlači?!
Tako sam zamislio?!, vidi cu šta se još može....

Ps:neznam koliko su glasni inline ventilatori??? (Fi 10cm. I fi 15cm)???
Može li se na ove inline ventilatore stavit potenciometar? za pojačavanje i smanjivanje brzine???

Ovaj koji upuhuje ti ne treba... Nije loše uzet neki cirkularni profesionalni vent umjesto inline... imaju puno veću snagu... razina buke se može smanjiti izradom dodatnog kućišta od stiropora i kamene vune oko samog venta... imaš pavopromet.hr sa pro ventovima, vjerojatno ima i drugih koji prodaju takvu opremu.

gloginjaR 22.05.2018. 21:25

Citiraj:

Autor Churta_Sia (Post 3196503)
Ovaj koji upuhuje ti ne treba... Nije loše uzet neki cirkularni profesionalni vent umjesto inline... imaju puno veću snagu... razina buke se može smanjiti izradom dodatnog kućišta od stiropora i kamene vune oko samog venta... imaš pavopromet.hr sa pro ventovima, vjerojatno ima i drugih koji prodaju takvu opremu.

Naručio sam ovaj sa aliexpress, pa kad mi stigne testiracu buku, i učinkovitost?!
Nešto se mislim ako je kutija di je rig dobro zabrtvljena i nevuče "falši zrak negde sa strane!
Da i dobar ventilator od 12volti (pc) recimo kao oni koji se koriste na ovim asics strojevima! Da i oni mogu da izvuku toplinu iz kutije recimo 1x1met (10tak kartica grafički) mozda uzmem jedan za probu (10tak $).https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...72ef047f85.jpg

skrgahr 23.05.2018. 12:54

Citiraj:

Autor gloginjaR (Post 3196582)
Naručio sam ovaj sa aliexpress, pa kad mi stigne testiracu buku, i učinkovitost?!
Nešto se mislim ako je kutija di je rig dobro zabrtvljena i nevuče "falši zrak negde sa strane!
Da i dobar ventilator od 12volti (pc) recimo kao oni koji se koriste na ovim asics strojevima! Da i oni mogu da izvuku toplinu iz kutije recimo 1x1met (10tak kartica grafički) mozda uzmem jedan za probu (10tak $).https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...72ef047f85.jpg

moze link za taj fan? kolko para?

najbolje rjesenje je staviti rigove u kutiju, dobro je zadihtati i gore staviti takav fan koji ce izvuci zrak iz kutije, idealno i iz prostorije. kod kartica ostaviti rupu za zrak s filterom, po potrebi preusmjeriti friski zrak preko kartica i to je to.

gloginjaR 23.05.2018. 14:04

Odi na aliexpress.com. i u tražilicu upiši inline fan
;)

Edit:
Pravim box za hladjenje riga (5 kartica rx570). I planiram ih položit, tako da odozdo vuku friški zrak! A gornja strana da izvlači toplinu!
Sad me zanima, gledam na netu dosta ljudi je skinilo ovaj stražnji dio na kartici(aluminijski)
Shvacam da on preuzima toplinu sa kartice, ali je isto tako i zadržava?!
Sad imal li koristi to skidati? https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f7481aca88.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:35.