![]() |
Citiraj:
|
Da li ima netko Asus Crosshair VI hero sa Gskill Aegis F4-3000C16D-16GISB da može potvrditi da radi bez BSOD-a ?
|
Malo dizem temu u koju se rijetko posta, ali nisam siguran gdje bi postao, tj. nisam nasao prikladniju za svoj upit :stoopid:
Htio bi nadograditi RAM na laptopu, HP ProBook 430 G3, i5-6300U @2.4GHz. Maticna - HP 80FF kbc version 16.20, trenutni RAM unutra: Samsung 8GB 2Rx8-PC3L-12800S, M471B1G73DB0-YK0 1600 MHz. Gledam malo po netu [Amazon, e-bay] cijene pa ne znam mogu li dobiti 8GB DDR3 RAM-a za manje od 450 kn koliko bi me ispalo sa shippingom ? Gdje je obicno najisplativije uzeti RAM za upgrade, rabljeni mi isto odgovara? :goood: Google kaze da je Crucial isto kompatibilan, ali ne ispada me nista jeftinije? :fala: |
Kolika razlika može bit između 2 pločice Patriot signature 8gb 2400 mhz?
Razlika je u tome što jedan ima heatsink, drugi nema, no da nebi bilo problema zbog različitog SKUa pitam. Toodles. |
Citiraj:
|
https://youtu.be/8EM0g0Szg_U
jebate, ovo nije mala razlika, 30ak FPS-a više daje quad channel? jel to općenito tako ili ovisi o igri |
za performanse ne znam, ali za quad channel moras imati i maticnu koja dozvoljava quad channel memoriju
|
naravno, to se podrazumijeva jel
al nikad nisam mislio da memorija čini takvu razliku |
Da li je netko popratio, koji je trenutačno najpovoljniji garantirani B-die RAM u HR?
2x8... Flare X it ADM-a? https://www.adm.hr/ddr4-16gb-2x8-gsk...m_medium=click Sent from my BLA-L09 using Tapatalk |
Pa ove cijene su stvarno bezobrazne. 1700 kn za 16GB kit...
Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Realno ,kakva je razlika između te i G.Skill Aegisa 3000 koji se može bez problema dignuti na 3200,da opravda veću cjenu za 900kn?
|
Više nikakva, pogotovo ne za ovakvu razliku.
Nekada je bila u smislu da je B-Die sigurno radio na deklariranim brzinama na Ryzen sistemima, dok su svi ostali ICovi bili lutrija oće-neće. No u to doba kad je Ryzen izašao, cijene su bile u porastu a B-Die kit je bio otprilike kao i sada cjenovno, ali ovi "obični" kitovi su bili 200-300 kn manje tako da se u tom slučaju B-Die isplatio, barem meni. Također nešto performansi se moglo izvući iz toga. Danas, kad je puno toga ispeglano glede Ryzena i gdje je veća vjerojatnost da će neki levi kit raditi na XMP vrijednostima nego neće, 900 kn više (cca 120% više) dati za B-Die kit je nepotrebno, osim ako se misli ganjati neki benč rekord ili slično. Ovako za po doma i za 1080P gaming, bolje razliku pretočiti u grafičku karticu ili 1TB SSD za igre :) No ako se misli nateravati kakav Kofi Lejk na marginama 5GHz, sa 1080Ti/2080Ti i 165Hz, onda je i B-Die poželjan. No u tom slučaju nije baš ni bitna cijena toliko, jelda :D ? Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Ako hoćeš nešto malo bolje od Aegisa(high-end Hynix čipovi):
https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...617258424.html https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...00&results=110 Više od toga se stvarno ne isplati osim ako loviš ono što je Drug spomenuo ;) Btw. gledam i za sebe već neko vrijeme, upada mi u oko HyperX Fury 3200MHz(18-21-21...). To može postići sa standardnih 1.2V i vidim da je to neki novi batch Micron E-Die. Bilo tko da se igrao s tim modelom? |
Umjesto FlareX se može uzeti i TridentZ C14, koji je zapravo ista memorija, a 200kn jeftinija. Mislim da je postoji i Ripjaws V C14, koji je još nešto jeftiniji.
Kao što Brko kaže, Bdie se uzimao zbog nezrelosti AM4 platforme, ostale memorije masovno nisu radile na XMP, a zbog Infinity fabrica se predlagalo što niže latencije. Zato je FlareX bio "ključ u ruke" rješenje. |
Ma gledam da možda promijenim Patriota 2800, jer se ASRock baš i ne proslavlja sa BIOS update ima za taichi. Na jednom biosu mi je radila super na 2933, a na novijem više nije htjela na istim postavkama. A mislio sam možda uzeti nešto od nadolazećih ryzena, (jel ako se ASRock uopće udostoji izdati novi BIOS) a neda mi se "riskirati" kak bi radio aegis, a htio bih imati ram na više od 2800 ;)
Sent from my BLA-L09 using Tapatalk |
pa cek, kolko sam ja skuzil aegis ide na 3000mhz zar ne? ili to vrijedi samo za ASUS PRIME X370-PRO koju sam proucaval i koju cu uzeti?
|
Aegis se može postaviti i na 3200 bez previše muke.
Patriot je dosta "divlja" memorija za Ryzen sustave. |
mijenjati ram za 200-400mhz vise, momci na procesoru to ne osjetite kamoli na ramu...
|
Ne treba ni previše generalizirati, na njemu je da odgovori sam sebi gdje i što mu je usko grlo te hoće li imati performace gain sa boljom memorijom. S obzirom da se radi o 8c procu, možda mu treba za neki posao koji je ram heavy? Pa čak i sam gaming dosta dobiva sa zatezanjem latencija memorije i višim taktom.
Naravno i cijena svega mora biti razumna pa bi moja preporuka bila sačekati do izlaska ryzena 3xxx i vidjeti ima li uopće razloga i u što se više isplati uložit. |
Ma što današnja djeca znaju tko je i što je TRUE.
TRUE je institucija :D |
Da nisi ti promašio temu :) ?
Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Prije da se bočica sa narančastima otkotrljala sa noćnog ormarića :D
Ali...svaka mu je na mjestu, TRUE i danas gazi k'o veliki, kod mene ladi nasvirani i5 2500k na 1.3v i pod ibt ne prelazi 65 sa time da su ventovi postavljeni primarno na smanjenu buku, ne toliko performanse (nije mi to primarni komp). Asusova ploča, truljo i obavezni BT kit, bez njega ništa. No da ne budem offtopic potpuno: kao iza sve drugo, po meni koliko god ima razlike od kita do kita, toliko još razliku može napraviti matična, odnosno o memorijski kontroler, pogotovo ako pričamo oovome što Drug spominje. Uvijek bih, osobno, najviše pozornosti posvetio odabiru kvalitetne ploče, a potom sve drugo tako da i tih 3vs3.2GHz također ne držim previše bitnim, premale su to razlike osimu specifičnim okolnostima, kao što shar navodi. Latencije to, uostalom, na Intelu dobrim dijelom kompenziraju. |
Pozdrav ekipa,
Možete mi preporučiti memoriju za gigabyte b450m-s2h https://www.gigabyte.com/Motherboard...-S2H-rev-10#kf Komp bi se koristio kao HTPC. Dakle multimedija i surfanje. Budžet je oko 900kn Hvala! |
aegis ddr4 3000mhz 2x8gb - 700kn.
|
Super. Hvala!
Može samo u kojem dućanu? |
uzi
|
Još jednom hvala...
|
jel moguce da ddr4 3000mhz c15 deklariran na 1.35v radi na istim vrijednostima sa 1.2v? igram se naponima na brzinu po 10min occta i memtesta prolazi stabilno 1.2v
|
Moguće... memorije su obično podešene prilično konzervativno, ostalo ovisi o memorijskom kontroleru proca i ploči.
Npr. jedan ekstreman slučaj: https://www.youtube.com/watch?v=QF3FsHRuvKM |
evo proslo 4h memtesta86 :stoopid: i hci memtest u tijeku uspjesan, jel postoji jos nesto teze?
https://i.ibb.co/DYf1bL9/Clipboard01.jpg cudno je jer koliko vidim niti ne postoji ddr4 3000mhz 1.2v |
Citiraj:
|
za dual channel jel potrebno da moduli budu identicni ili samo sposobni da rade na identicnoj frekvenciji + latencijama + naponu?
|
Meni su i razni moduli radili u dual channelu. Samo nadju zajednicku brzinu i tajminge i stvar radi.
|
@Drug Brko
Ove RAMi koje imaš u svom kompu, G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 2x8GB, koji je to točno model? Gledam nešto ove F4-3200C14D-16GTZR, ali stari moj, pa neda mi se toliko dati :D Vidim da ima X verzija koja je kao optimizirana za AMD, ali ne kužim po čemu su bolje za Ryzene od ovih "običnih". |
bolji su jer svetle :D
|
Citiraj:
Toliko je koštao i kad sam ga kupio, ali tada je običan Korser 3200 C16 koji je klasa današnjeg svepopularnog GSkill Aegisa, bio jeftiniji 200tinjak kn. A RGBTQ verziju sam kupio zato jer nije bilo nesvetleće verzije, a kako sam uzimao na istom mestu sve (plocu, proc, ram i ssd), nije mi se dalo čekat. Sad kad je razlika 2x, a i kad su ispeglali RAM compatibility sa Ryzen sustavima, Bdie se više ne isplati nikako. U "moje" vrijeme nabave, Bdie je jedini jamčio rad po XMPu ili čak i malo više. Sve ostalo je bilo kocka, kao što su mnogi ovdje iskusili jer su podlegli demagogijama "Brko sere i gura ljudima najskuplje". A onda su zašutili i nisu pomogli kolegama kojima "jeftiniji i prihvatljiviji" RAM nije dobro radio :) Long story short - gledaj G.Skill Aegis 2x8GB 3000MHz i bog da te vidi. Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Ako hoćeš nešto bolje od 3000MHz CL16 kita:
Jedni od boljih Hynix čipova: https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...m_medium=click Malo lošiji Samsung B-Die od 3200MHz/CL14(za mene već preskupo :D) https://www.uzishop.hr/ddr4-memorije...m_medium=click |
Mislim da ce i tak nes na kraju biti.
Za sad su mi jos zapeli: VENGEANCE® LPX 16GB 3200MHz, CL16 - 850 Kn Kingston HyperX Predator 16GB 3200MHz, CL16 - 990 Kn Koliko citam taj Predator se moze dosta dobro overclockati. |
Pogledaj onu temu sa Ryzen ownerima i kombinacije koje se koriste.
Sent from S7 Presidency Phone |
Ne znam šta točno gledaš, no ovi moji kitovi iz "Moj komp" idu bez problema na 3600@CL18 (po xmp je na default 3200@cl16) ... matična je sama postavila latencije za 3600, nisam ručno zatezao ništa, nije mi se dalo petljati.
Jasno, ovo gore sve bez dizanja napona. Uglavnom, koštali su me nešto preko 900kn. Eto. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:34. |