PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   ASRock 939Dual-SATA2 & AMD64 3000+, moj review (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=28517)

Smarty 23.01.2006. 01:10

Nisan pratija pricu od pocetka jer san pre umoran.
@Grabe
Zovni t-com besplatni tel za korisnike da ti kazu kako da to sredis. To je do modema, treba ga "ustelovat" ili kako vec da kazem.
To je i meni bilo ista stvar (tocnije mojoj curi) i onda su joj oni iz t-coma rekli kako da namisti.
Neznam jel smin rec broj njihovog besplatnog tel. tako potrazi na njihovim stranicama.
p.s. sori ako san falija temu pre umoran san da citan ispocetka :beer:

Gabre 23.01.2006. 01:13

ma zvao sam, i onda mi se javi neka ženska koja čita iz uputa...

nema veze o čemu pričam...
:rambo:

preko USB-a radi normalno, ali da ga jebeš neće da radi na mrežnoj...
sad je još najgore što ne uspijevam maknuti onu glupu ikonu sa tray-a...

koji kretenizam...

Jelc 23.01.2006. 02:17

1 privitaka
Citiraj:

Originally posted by Gabre
sad je još najgore što ne uspijevam maknuti onu glupu ikonu sa tray-a...

Probaj mu maknut ovu kvačicu:

Gabre 23.01.2006. 11:19

Citiraj:

Originally posted by Jelc
Probaj mu maknut ovu kvačicu:
maknuo sam, ali još uvijek kad upalim modem u trayu se vrti nekakva ikonica, koja se ugasi nakon minutu..
ma neka stoji ovako za sada, ne da mi se vraćati image....

:mad:

atha 23.01.2006. 11:28

ta ikonica je windows bug. :D
i meni se zna pojaviti tipa "requiring address", a ja mu zadao staticke ip adrese. :eek: pricali catapracht i ja o tome na podforumu windowsi.

nego, ne smjesh disableati mreznu, vec samo iskljuciti prikazivanje ikonica kako ti je i jelc rekao.

sto se tice pppoe protokola, e.t. i ja raspravljali o tome jucher, znam da mi je t-scum tip rekao da to moram pokrenuti da bi vrtio dsl. tada sam to i napravio. a neki dan radio cistu instalaciju, i bez pokretanja pppoe, no izgleda da je drivere negdje nashlo, tako da sam bez instalacije point to point protokola spojio se na mrezu. c c....

Jelc 23.01.2006. 11:42

atha-to ti je raspppoe.sys i imaš ga u SP2, tak da mora radit:)

atha 23.01.2006. 11:50

eto, josh i bolje. thx. :)

dakle bez t-cum cd-a, meni se josh i brze spaja. znam da sam prije jedno 4-5 puta pokushavao connect, ali nije ishlo, sada uvijek iz prvog puta. ;)

Gabre 23.01.2006. 11:52

Citiraj:

Originally posted by atha
ta ikonica je windows bug. :D
i meni se zna pojaviti tipa "requiring address", a ja mu zadao staticke ip adrese. :eek: pricali catapracht i ja o tome na podforumu windowsi.

nego, ne smjesh disableati mreznu, vec samo iskljuciti prikazivanje ikonica kako ti je i jelc rekao.

sto se tice pppoe protokola, e.t. i ja raspravljali o tome jucher, znam da mi je t-scum tip rekao da to moram pokrenuti da bi vrtio dsl. tada sam to i napravio. a neki dan radio cistu instalaciju, i bez pokretanja pppoe, no izgleda da je drivere negdje nashlo, tako da sam bez instalacije point to point protokola spojio se na mrezu. c c....

e vidiš, to sam ja pokušavao objasniti..
ali nisam baš uspjevao.. :D
ista stvar, ako bi diseblao taj local area connection, onda mi javlja da nema ppoe protokola... ali kad stavim samo da ne pokazuje ikonu, onda štima..
stvar je samo u tome da mi se to ništa nije izbacivalo dok nisam uključio mrežnu, i nakon toga sranja..
i više ne uspijevam vratiti u prvobitno stanje..

sad smo se prokužili..
ostavit ću ovako, ali ja ga ŽELIM I MORAM natjerat da radi modem preko mrežne!

atha 23.01.2006. 11:56

e.t. se dosta muchio da podesi svoju mrezu preko asrockice, no kada sam vidio da se on muchi, ja rekoh zajebi to, i stavio pci mreznu, sve radi bez problema.
ass rocks! ;)

Jelc 23.01.2006. 12:07

To ste sve isprobavali sa zadnjim 3.50 lan driverima?

domy_os 23.01.2006. 12:27

Evo i meni je KONAČNO stigla ta ploča, još nisam ni raspakiro. :)

Vuco 23.01.2006. 14:58

Momci, sto se tice T-com CD-a, meni je reko frend koji radi na instalaciji ADSL-a u Zagrebu da je taj CD nocna mora...on sam veli da on zna ponekad radit velike probleme...tako da, bolje probajte narihtat DSL bez njega:smoke:

s3r1al 23.01.2006. 21:02

ili jednostavno slozis linux-e

fanATIk 23.01.2006. 21:40

ajd par pitanja od nooba po pitanju clockanja.
oc mode = async. stavio množitelj na 9x260.
cpu - nb je na 800 (4).jel to ok? znam da se
mora vrtit oko 1000 ali smijem li preć 1000?
u biosu je i stavka nb - sb. na koliko ona treba bit?
također ima i stavka htt to pci bridge decode scheme.
sad je na auto al nudi se i positive i substractive.
na što staviti? ma timing sam stavio na 1T. OK?
djelitelj je na 166mhz i mema mi radi na 212,7mhz
sa 2.5-3-3-8 postavkama.
cas latency mi je na 2.5. tak stavio jer to piše na memi.
imamo i stavke TRED TRAS i TRP. sve su na auto. treba
li tu što čačkati? da li se može i kak snižavat latenciju
memorije?
inače radi ok al ne želi preko 9 x 260 ili 10 x 240. na 1.45V.
sa 1.5 official biosom.
everest read:5985 write:2405 latency:43,3

Gabre 23.01.2006. 23:26

to ti je sve dobro postavljeno, i radi ti dobro.
imaš dobar score u everestu

vjerovatno ti proc ne želi preko 2.4ghz...
ako je novijeg datuma.

E.T. 23.01.2006. 23:55

Postavke BIOSA AsRock -kod oc-a:

-CPU Frequency:Stavis na manual (PCIe Async)...orgigi bios ide do 274 moddani ide preko...

-PCIe Freq = Stavis na 100 MHz

-Boot Failure Guard = on
On omogucuje da nakon 2 neispravna bootanja kad upalis komp dobijes opciju reset to default (tako nema potreba za rucnim clear cmos-om)

-Spread Spectrum = On ako nije overclocking, Off za overclock

-Cool' a' Quiet =po zelji, kod oc-a obavezno off

-Processor Maximum Multiplier = manual
Ovime odabiremo rucno namijestanje mnozitelja i napona default npr. A64 3000=9x, A64 3200=10x itd...

-Memory clock = Auto ili Manual. Namjestanjem na Manual (100/200, 133/266, 166/333, 200/400) dobivamo djelitelj fsb(htt)/memorija odnosno u kakvom ce omjeru raditi odabirom sljedecih vrijednosti dobivamo odgovarajuce djelitelje:
200 = ½, 266= 4/6, 333 = 5/6, i 400= 1:1.
npr: Ako stavimo na 400 i CPU Frequency na 200MHz te mnozitelj na x10, memorija ce raditi na 400 procesor na 2000MHz, ako stavimo na 333 memorija ce raditi: 5/6*200mhz(CPU frequecy)=166(ddr), dakle na 333 MHz .

Ako bi recimo CPU Frequency stavili na 250mhz, te koristili 5/6 omjer(333) memoriju bi izracunali: 250*5/6=208.33mhz(ddr), odnosno 416.66MHz(208.33*2).

-Flexibility Option= disable
Ovo je potrebno iskljuciti...Naime, ako je ukljucen on UVIJEK smanjuje radni takt memorije te je postavlja na 2T

-Burst length = 4 beats

-Cas Latency (CL), TRCD, TRAS, i TRP
Ovisi o memoriji-dakle tu se radi o latencijama memorije...koji su u slucaju auto postavki namijesteni na vrijednost koju im spd memorije dodijeli a ovise o taktu na kojem rade...

-MA Timing ili Command Rate = Manual (1T)
Ako je na auto on je na 2T...Kada kod oc-a zapne onda je vrijeme za popustanje latencija te vracanje na 2T (ako, recimo, zelimo vidjeti do kud ide memorija)

Chipset configuration
-Onboard LAN = Enabled
-Onboard Ac97, Audio = Enabled
-AGP Aperture Size: ostavite na 128 Mb.
-AGP Data Rate = 8x (ako imate 8x karticu)
-AGP Fast Write = enabled
-Primary Graphic Adapter = AGP za AGP graficku PCI-E za PCI-E
-CPU-NB Link Speed = 1000 je default i koristiti samo ako se ne oc-a. 800 ako je CPU Frequency dignut do 250mhz, 600 ako je dignut iznad 250mhz.
-CPU-NB Link width = 16 bit
-NB-SB Link =IDENTICNO kao i CPU-NB
-NB- SB Width = 16 bit
-HTT tp PCI Bridge Decode Scheme = Auto
-Dram Voltage =high (ako oc-amo)
-Gated Clock Function = Disabled

Problemi:
-ljudi su imali problema kda su koristili jace AGP kartice i oc-ali htt iznad 250MHz. Naime nije islo dok nije AGP Aperture Size postavljen na 64 !?! Zasto i dali je to pravilo ili slucaj nitko jos nezna...

-AC97 Audio onboard je u conflictu sa nekim PCI zvucnim karticam (creative lab npr.) trenutno se radi na otklanjanju problema

fanATIk 24.01.2006. 00:11

ma to majstore! to te ja pitam:beer: :beer: :beer:

ovo bi trebalo uvrstit u početni post ove teme.

jedino mi još nije sve jasno u vezi latencija. mijenjati postavke u TRCD, TRAS, i TRP ili ih ostaviti na auto?

Vuco 24.01.2006. 01:15

Ako znas koliko mema ide i na kojim frekvama, onda si prema tome narihtas, a ako neznas, onda moras saznat:D

Najlakse ti je pucat memtest, test broj #5 sve dok negdje ne zapne, i onda kad zapne znas da si na granici i onda malo pomalo spustas frekvu i testiras sa 32MB super PI

Tako barem ja radim...i za cirka 10 min znam okvirno kolko mema ide i na kojim latencijama i naponu...

domy_os 24.01.2006. 04:37

Jel se i vama south bridge ovak svinjski grije da se prst ne može držat dulje od 2-3 sekunde? North bridge mi je hladan... Stavio sam svuda pastu Arctic Silver 5. Jel se može uopće stavit kakav bolji pasivac jer mi grafa ide preko njega?

I ja sam imao ove probleme s mrežom, al sam ih nekako uklonio, ne znam ni sam kako. Ponovo ću stavit Windowse jer sam ove poprilično zagadio i onda pamtit šta radim. :D Nemam DSL nego Xnet.

Gabre 24.01.2006. 10:23

odlično E.T. - meni se nije dalo baš sve prepisivati, fala!

domy - kad budeš reinstaliravao, javi mi kako si uriktao modem i mrežnu... ;)

osim toga, Fanatik, jesi zadovoljan pločom?

a z asouthbridge nisam probao prstom, ali pošto mi sve radi, ne zamaram se time... i na staroj Epoxici soc A, mi se soutbridge puno jače grijao nego southbridge, pa nikad problema...

:smoke:

atha 24.01.2006. 10:28

SB je 'ladan kao led. NB na 26-27. :smoke:

fanATIk 24.01.2006. 12:44

Citiraj:

Originally posted by Gabre

osim toga, Fanatik, jesi zadovoljan pločom?

ma kak ne bi bio zadovoljan?!! kao prvo, nema nikakvih kulerčića po sebi. patim na tišinu i to joj je ogroman plus. a SB i NB su ladni. nikakvih pregrijavanja. proc i sa boxom ladan. drastična razlika u odnosu na prošlog palomina. uskoro gore ide sonic tower kojeg do sad nisam stavljo zbog nedostatka backplatea. jedino što me izgleda koči je e6.
ono s čime nisam zadovoljan je položaj utikača glavnog dovoda struje i pata utori. to je s case modderske točke gledišta. ali u novom kućištu (iverica) ću sve to riješit da izgleda ok.:D

atha 24.01.2006. 12:47

Citiraj:

Originally posted by fanATIk

ono s čime nisam zadovoljan je položaj utikača glavnog dovoda struje i pata utori. to je s case modderske točke gledišta. ali u novom kućištu (iverica) ću sve to riješit da izgleda ok.:D

istina...standardni kabel za spajanje optike mi nije dovoljan. :eek: morati cu uzeti veci....da na dno maticne..:eek:
ali dobro, sata je na pravom mjestu. ;)
a za floppy nisam niti trazio, kad ga nemam... :smoke:

zovi5 24.01.2006. 13:19

NCQ sata disk

zanima me jel tko od vas spajao sata na sata 2 priključak.
navodno ako imate ncq disk,ta funkcija se upotrebljava.

fanATIk 24.01.2006. 13:37

mda, dobro da ni ja nemam floppy. fakat su ga stavili na dno dna.. satu još nemam. ak ću šta uzimat, biće sata2.

atha 24.01.2006. 13:47

moj sliejdeci disk ce biti sata, mozda i sata2, nije bitno, glavno da nije vishe ata, jer imam 3 diska i 2 opticka trenutno koja bi volio spojiti, a ne ide, jeb'ga moze samo 4... ;)

inache, hvala na slici. (sig :D )

E.T. 24.01.2006. 18:02

Jel tko za to da izvucemo sve korisno iz ove 13 stranica dugacke teme + nekakav vodic za oc il sl. pa natrpamo to u temu koja bi bila sticky (nesto slicno kao dfi na podforumu oc il asus kod Intela)...tek tako jer ima dosta ljudi koji imaju tu plocu il je namjeravaju kupit...pa da bude preglednije?

Gabre 24.01.2006. 18:04

znaš tšo je največa fora?

što ja ne uspijevam nigdje u Zg pronaći 60cm kabel za optikanere!!

obični flat!

a ni rounded nije lako pronaći, a i ne isplati mi se baš davati 50-60kn za rounded, a flat lakše složim u kućištu - sakrijem.

tako da mi za sada dvd rom stoji otkopčan...

silver322 24.01.2006. 18:31

Decki jel ima tko problema s prikazom temperature cpu?
meni je malo na - pa na 4-5 stupnjeva , nekad i pokaze ok( nakon restarta opet nevalja)
to mi se desava na svim biosima (1.2,1.5 i sad na ocw)

E.T. 24.01.2006. 19:11

Citiraj:

Originally posted by silver322
Decki jel ima tko problema s prikazom temperature cpu?
meni je malo na - pa na 4-5 stupnjeva , nekad i pokaze ok( nakon restarta opet nevalja)
to mi se desava na svim biosima (1.2,1.5 i sad na ocw)

Ja nemam :confused:
makar mi se cini da laze za temp. northbridgea...no nemogu biti siguran...

fanATIk 24.01.2006. 20:33

@E.T: ideju apsolutno podržavam. ti i vučko ste dosta toga objasnili. bar meni noobu.
@gabre: si probo u chipoteki
@silver322: nikakvih problema nemam. s čime očitavaš temperature?

Gabre 24.01.2006. 20:52

ma chipoteka preselila, pa mi se ne da putovat do tamo skroz...

a trebao bih otić

silver322 24.01.2006. 21:19

@ fanatik ocitavam sa everestom(u system trayu stalno), ali ne pokazuje ni speedfan i takvi programi

@ostali jel tko radio volt mod?

fanATIk 25.01.2006. 00:32

ovdje ima dost korisnih stvari u vezi ploče
http://www.ocworkbench.com/ocwb/ulti...c/30/5271.html

s3r1al 25.01.2006. 01:12

@silver322: ja cu najvjerojatnije probat, mozda ovaj, mozda drugi tjedan jer mislim da bih mogo jos koji herc izvuci :beer:

atha 25.01.2006. 08:38

e.t., ajde otvori temu, i kopiraj ovaj vodic kroz bios. naravno malo ga sredi. da to bude lepo. ;)

gabre, takodjer izvuci najbitnije i najskorisnije iz svega sto si radio na ploci,
takodjer i ostali. also, linkovi sa korisnim stvarima vezani uz ovu plochu, neka se takodjer nadju na buducem sticky-u. ;)

Vuco 25.01.2006. 13:20

I stavite sve informacije o biosima, jer ocito se koplja lome koji je najbolji: znaci, nedostatke i prednosti svakog od njih ili barem onih najboljih za OC il stabilnost.

Me kontate?

atha 25.01.2006. 13:23

kontamo. ;)

no vjerujem da to moze napisati smao onaj koji ih je i sve isprobao,
ili barem iz druge ruke.

Sand 25.01.2006. 15:31

Tooo stickyy. Napokon, dolazi za plocu koja nije DFI! jee;)

E.T. 25.01.2006. 15:38

Radim na tome...veceras ili sutra bude nesto konkretno...samo prvo zelim isprobati sto vise toga u praksi...trenutno se zabavljam laganim oc-om, pa slijedi flashanje biosa...:beer:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:53.