PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   DIY i Tinkering (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=74)
-   -   Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=284780)

domy_os 25.09.2019. 17:37

Prije je do starih uređaja tko zna koje klase, ako su klase tada uopće postojale. :D Što je još smješnije, dobijem polugodišnji obračun od HEP-a, piše da sam u preplati nekih 150 kn i onda mi za sljedećih 6 mjeseci još više uvećaju ratu. Kako god okreneš, ispadneš iz*eban.

dadoremix 25.09.2019. 17:38

pređi u hepi
em ti je 5% jeftinije
em plačaš što potrošiš

osim ako si bogat i voliš da te hep *ebe

edit
samo si nemoj stavit samo očitovanje .. da budeš cicija ko ja
i sad neznam kako to raskinut .. pa hodočastim svaki mjesec 25-tog do brojila i tipkam
mada sam freak, pa hodočastim ja svakih 5 dana i do plina i vode .. struja mi ispada samo usput :D

aerial 26.09.2019. 09:42

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3340610)
samo si nemoj stavit samo očitovanje .. da budeš cicija ko ja
i sad neznam kako to raskinut .. pa hodočastim svaki mjesec 25-tog do brojila i tipkam

u ugovoru/zahtjevu o samoocitanju ti pise da ako par mjeseci (zaredom?) zajebes dostavu ocitanja da ce se automatski raskinuti

Libertus 04.10.2019. 14:18

Vi koji ste stavljali solare, s kojim tvrtkama ste surađivali i kako ste zadovoljni?
Koja je cijena svega po stavkama?

Razmišljam da li bi bilo isplativo staviti solare na krov, i prebaciti grijanje s plinskog centralnog na električno centralno (ili električno + plin, gdje je plin samo backup).
Ima li netko iskustva s istim?

mamikulcic 04.10.2019. 15:16

Kakvo plinsko centralno grijanje koristiš i koju kvadraturu griješ?

Nbdy32 04.10.2019. 15:57

@libertus - firma je iz osjeka,kooperant električar iz kutine/križevci ...

Nisam pretjerano bio zadovoljan isporukom (kasnilo),pa onda me malo i vrijeme sje.... taak da umjesto u 6.mjesecu,paneli su došli na krov u 8. mjesecu ....

Sad me još i za projekat traži 6.2k kn,sva sreća da imam veze,pa sam našao za 2.4k kn ...

Libertus 04.10.2019. 16:01

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3343174)
Kakvo plinsko centralno grijanje koristiš i koju kvadraturu griješ?

Kvadratura grijanja cca 150m2, a što se tiče kakvo, nisam siguran na što misliš. Dio je podno, dio radijatori, 10 godina staro, kombi bojler...

mamikulcic 04.10.2019. 16:46

Krivo sam se izrazio, zanimala me vrsta bojlera...
Koliko otprilike godišnje plaćaš plin?
Meni se trenutno grije nekih 100m2, kroz zimu je konstantno bilo oko 24 stupnja i godišnji zbroj svih računa je bio oko 7500kn. Znači grijanje i topla voda. Bojler je kondenzacijski Viessmann od 35kW.
Zanima me isplativosti ugradnje solara te neki okvirni izračun potrošnje el. en. za centralno na struju...

Libertus 04.10.2019. 17:27

Ne mogu ti pomoći jer i ja tražim isto. :)

mamikulcic 04.10.2019. 21:06

Mislim ova moja cifra mi se ne čini puno, toliko moji kolege s običnim bojlerima potroše kroz 3 mjeseca zime...

dadoremix 04.10.2019. 21:26

niti ne .. ja za 160m2 udarim na godinu 2300m3 plina
a boljer več sada stari valliant iz 2007 atmo tec turbo, i razmišljam dal da uzmem taj kondenzacijski ili ne
I da, sanitarna voda od 120L spremnik

mamikulcic 04.10.2019. 21:57

Moj Viessmann od 35kW (mislim da može pokriti i preko 200m2) je s cijevima za sanaciju dimnjaka koštao cca 10tkn + tisućica za majstora za promjene na plinskoj instalaciji, dimnjačara i Termoplin.

Nbdy32 05.10.2019. 09:28

Neznam kakve veze sad imaju plinski bojleri sa solarnim panelima ... ili sam ja fulao grupu ...

@libertus - a sad koliko misliš investirati,da li si mislio na sistem sa baterijama ili bez, sa otkupom viška struje ili možda sa dvosmjernim brojilom ...

Koliko bi točno trošio neznam,ali znam da prošle zime nisam upalio radijatore jer su grijali rigovi :)

dada-as 05.10.2019. 11:43

A ove zime se neisplati ni grijat s rigovima, haha

Ja eto opet odustao od panela. Taman sam skoro sve pokrenuo onda se BTC srusio za 2k. Lakse mi ej bilo stisnut sklopku na dolje pa pricekat malo s tim panelima jer kako sad stvari izgledaju BTC bi se mogao srusiti i na 6k. A ako se to desi opet nam dolazi teska zima jer ce altcoinovi past za duplo, a vec sus e sad srusili svi i za vise od duplo.

No anjveci demotivator osim cjene BTCa mi je i ovaj ETH koji uskoro prelazi na POS. Sto ce nakon toga biti nitko nezna, moguce da ce ostali altcoini biti i jos vise neisplativiji zbog vise konkurencije koja ce sa ETH prec na njih. A ipak broj 1 razlog iznad svega je sto u zimi te elektrane ne proizvedu puno. Tak da cu ipak pricekat drugu godinu, mozda panelima padne cjena jos malo i ondana proljece ubost solarku koja bi odmah radila punom parom na suncu.

Nbdy32 05.10.2019. 18:06

@dada-as - Neda mi se opet seliti sa tavana u podrum gdje živim ... tak da ove godine grijanje bude drugaćije :-)

Exomaniac 07.05.2020. 10:17

Ima li netko off-grid solarni sistem kojim pogoni hidrofor, tj. hidropak? Na vikendici imamo struju iz solarnog sistema, nema mreže blizu tako da bi uvođenje struje od njih koštalo i oko 10.000€, plus još moram plaćati paušal i struju što mi se nikako baš ne sviđa.

Trenutno imamo 4 panela od 80 vata, preko 12V/24V 30A MPPT regulatora na 4 paralelno spojena gel akumulatora od 95Ah koji pogone 12V inverter od 1500/3000 vata, neki Blue Energy generic inverter. Zasad se pokazao dobar, vikendica još nije u punom pogonu, dovršen je tek dio, no inverter bez problema pokrene Kaercher usisavač od 1000 vata ili veš mašinu na hladnom pranju veša. Količina sakupljene energije nije bila ni približno problem, frižider i televizor plus koja žarulja potroše možda nekih 10% kapaciteta preko noći.

Sad trebamo ići dalje, pa tako razmišljam o slaganju sistema s nekim manjim motorom, od 750 vata vidim da su manji, na jedno 90 litara posudu tako da imamo stalno dostupnu vodu. Plan nije vući vodu iz zemlje zasad već imamo 1000L plastični spremnik zakopan plus jednu betoniranu gusternu od jedno dva kubika koja zasad nije upotrijebljena.

U budućnosti sam razmišljao prebaciti akumulatore na 24 volta u dvije paralelne grane, pa staviti dva jača monokristalna panela, od 280 vata svaki i nabaviti jači inverter, barem nekakvih 2.5/5kW ali zanima me hoće li privremeno moći raditi i s ovim ako netko ima približno iskustvo.

Pupo 07.05.2020. 13:29

Hidropak neki najobičniji je s motorom od 700W, nek je i tisuću. Sigurno imate grijalicu doma, pa probaj s njom kako će ti se ponašati.

Postoji i 12V hidropak, al su dosta slabi.

Exomaniac 07.05.2020. 15:11

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3403917)
Hidropak neki najobičniji je s motorom od 700W, nek je i tisuću. Sigurno imate grijalicu doma, pa probaj s njom kako će ti se ponašati.

Postoji i 12V hidropak, al su dosta slabi.

Nije isto startati elektromotor i grijalicu. Elektromotori za start povuku i nekoliko puta veću struju dok ne krenu, a grijalice s druge strane vuku koliko su deklarirane od starta. Zato i pitam.

dfranc 07.05.2020. 15:17

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3343196)
@libertus - firma je iz osjeka,kooperant električar iz kutine/križevci ...

Nisam pretjerano bio zadovoljan isporukom (kasnilo),pa onda me malo i vrijeme sje.... taak da umjesto u 6.mjesecu,paneli su došli na krov u 8. mjesecu ....

Sad me još i za projekat traži 6.2k kn,sva sreća da imam veze,pa sam našao za 2.4k kn ...

Dali bi te mogao nazvati,da razmjenimo iskustva o solarima?

Nbdy32 07.05.2020. 16:16

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3403852)
Ima li netko off-grid solarni sistem kojim pogoni hidrofor, tj. hidropak? Na vikendici imamo struju iz solarnog sistema, nema mreže blizu tako da bi uvođenje struje od njih koštalo i oko 10.000€, plus još moram plaćati paušal i struju što mi se nikako baš ne sviđa.

Trenutno imamo 4 panela od 80 vata, preko 12V/24V 30A MPPT regulatora na 4 paralelno spojena gel akumulatora od 95Ah koji pogone 12V inverter od 1500/3000 vata, neki Blue Energy generic inverter. Zasad se pokazao dobar, vikendica još nije u punom pogonu, dovršen je tek dio, no inverter bez problema pokrene Kaercher usisavač od 1000 vata ili veš mašinu na hladnom pranju veša. Količina sakupljene energije nije bila ni približno problem, frižider i televizor plus koja žarulja potroše možda nekih 10% kapaciteta preko noći.

Sad trebamo ići dalje, pa tako razmišljam o slaganju sistema s nekim manjim motorom, od 750 vata vidim da su manji, na jedno 90 litara posudu tako da imamo stalno dostupnu vodu. Plan nije vući vodu iz zemlje zasad već imamo 1000L plastični spremnik zakopan plus jednu betoniranu gusternu od jedno dva kubika koja zasad nije upotrijebljena.

U budućnosti sam razmišljao prebaciti akumulatore na 24 volta u dvije paralelne grane, pa staviti dva jača monokristalna panela, od 280 vata svaki i nabaviti jači inverter, barem nekakvih 2.5/5kW ali zanima me hoće li privremeno moći raditi i s ovim ako netko ima približno iskustvo.

Ja imam off grid sistem ...

Ali 8.25kW ... rudarim,nemam baterije,pregovaram (korona me zeznula) za dvosmjerno brojilo ...

Exomaniac 07.05.2020. 20:47

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3403968)
Ja imam off grid sistem ...

Ali 8.25kW ... rudarim,nemam baterije,pregovaram (korona me zeznula) za dvosmjerno brojilo ...

Ne kužim, kako je off grid sistem bez baterija?

lowrider 07.05.2020. 21:17

Pa off grid je sve što nije on grid ccc,,,
Daklem proizvodi struju samo za svoje potrebe, dok ima svjetla

Euromaniac-svaka čast kak to sve pogoniš s tim inverterom.
Ja slažem manji back-up sustav, 300W ASI paneli i 30A MPPT regulator, pa tražim neki inverter čisti sinus

Mjerio sam frižider onaj 180cm visine, kod uključenja potegne 900W, onda padne na 120W koliko mu i je potrošnja.

Pitanje je koliko taj hidropak u startu potegne

Exomaniac 07.05.2020. 22:04

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3404070)
Euromaniac-svaka čast kak to sve pogoniš s tim inverterom.
Ja slažem manji back-up sustav, 300W ASI paneli i 30A MPPT regulator, pa tražim neki inverter čisti sinus

Pitanje je koliko taj hidropak u startu potegne

Nick je Exomaniac :lol2:

Imamo onaj manji frižider, jedno 160cm je ako se ne varam visok s manjom ledenicom gore. Ne sjećam se koji je kompresor, ali smo ga nešto servisirali pa mi se čini da je na njemu radni kondenzator krive dimenzije i malo previše plina pa zato nekad ako su druga opterećenja ne želi startat.

Tehnika je u tome da izbjegavamo upotrijebiti bilo koje jače opterećenje skupa zasad haha. Usisavač je 1000w pa krene nekako, no pretpostavljam da je to zato jer se lagano zavrti pa startna struja nije toliko velika. No, hidropak je teže opterećen pa su i struje veće u odnosu na deklariranu.

Veš mašina je bome i mene iznenadila kad je krenula centrifuga ipak, ali ti motori su obično oko 600-700 vata pa ako je startna struja recimo 4x to je onda još unutar raspona na inverteru.

Nema druge nego da kupimo motor koji ciljamo, pa onda doma isprobati, izmjeriti strujnim kliještima startnu struju pa onda smisliti što dalje. Možda će biti jeftinije nabaviti frekventni pretvarač tako da motor mekše kreće.

Psycho 08.05.2020. 15:07

Bas sam ti mislio napomenuti da uzmes hidropak sa softstartom(tiristorski start) ako imas izbora ili na kraju sa frekv driveom hidropak uzeti. jer ionako sve ovisi o namjestanjima tlaka u sustavu kada da starta i kada da stane. ima uvijek raspon izmedju kojeg treba raditi tako da inicijalno ne mora startati na maks brzini jer vec postoji neki tlak u sustavu.

SeaMan 12.05.2020. 04:29

Pozdrav ljudi,

Evo prelista san temu ali mi je vjerovatno promaklo da li drzava subvencionira (ovo malo sta za moju zupaniju subvencionira) u koliko se oprema ne kupi u nas nego naruci iz vanka?

Pretpostavljam da ne, ali ako cete bit ljubazni... :)

Hvala

Exomaniac 12.05.2020. 07:52

Citiraj:

Autor SeaMan (Post 3405272)
Pozdrav ljudi,

Evo prelista san temu ali mi je vjerovatno promaklo da li drzava subvencionira (ovo malo sta za moju zupaniju subvencionira) u koliko se oprema ne kupi u nas nego naruci iz vanka?

Hvala

Za to ti ide natječaj prije kojeg moraš imati gotov projekt od neke firme koja se time bavi u RH sa određenom dokumentacijom, a taj natječaj ti je bio u devetom mjesecu prošle godine do 31.12.2019 ali prilično sam siguran da se to odmah u prvih par dana sve podijelilo jer je količina novca ograničena.

SeaMan 12.05.2020. 18:07

Hvala na detaljnom odgovoru :)

Nbdy32 12.05.2020. 18:39

Citiraj:

Autor SeaMan (Post 3405272)
Pozdrav ljudi,

Hvala

Ako imaš strpljenja volje i živaca ...

Natječaj bi ti trebao biti sad oko 6. mjeseca, moraš imati predračun od firme koja se bavi s time,na žalost kod nas ...

Papirologija je boli glava ...

Ja sam na kraju odustao od toga,jer trebaš 18 papira,a drugi nemožeš dobiti dok nisi riješio prvi ...

I kaj je najgore imaš kategorije subvencija,pa ti onda oni odrede koliko bi mogao dobiti ...

lit 12.05.2020. 19:10

Citiraj:

Autor Nbdy32 (Post 3405556)
Ja sam na kraju odustao od toga,jer trebaš 18 papira,a drugi nemožeš dobiti dok nisi riješio prvi ...

I kaj je najgore imaš kategorije subvencija,pa ti onda oni odrede koliko bi mogao dobiti ...

Zar nisi po tome shvatio da žele eliminirati sve nepodobne? :) tako da ostane novaca samo za sve kumove, rodbinu, prijatelje,....

buljo 29.06.2020. 15:20

Pardon kaj upadam ko padobranac al od negdje treba krenut :)

Potreban mi je jedan mali i jednostavan solarni sustav, zbog jednostavnosti svega išlo bi se na vartijantu sa 12V izlazom.
Ono za kaj je potrebna struja je:
- punjenje mobitela (autopunjač 12V), jačina struje ajmo reć 2x2A
- punjenje i održavanje temp na prijenosnom frižideru koji ima mogućnost punjenja na 220V i na 12V, koristilo bi se naravno 12V
- dvije tri LED žarulje od 2-3W

Friđ bi ajmo reć stalno bio uštekan ako je moguće, mobiteli po potrebi kao i svijetla

Što je potrebno za to sve i gdje to tražiti?

Ima li smisla sve gurat na 12V umjesto 220V zbog uštede u nabavci svega?

Hvala :chears:

Nikky 29.06.2020. 23:10

Ima to smisla samo treba napraviti dobar proračun kapaciteta a to će posljedično dati novčiće.
Najveći problem je frižider i koliko mu "treba".
Ako frižider nije već nabavljen razmisli o modelu koji osim navedene elektrike radi na plin.

buljo 30.06.2020. 00:28

Nije nabavljen, to će sve ići odjednom kad se vagne što i kako.

Evo primjer na kakav tip friđa sam mislio:
https://bazzar.hr/p/A33254-sencor-pr...dnjak-scm-2025
Ulazna snaga 47 W

Čisto primjera radi jer sam kod njega našao ovaj podatak (još nisam gledao na stranici proizvođača za detalje)

Na koji si ti pak mislio?

Nikky 30.06.2020. 10:24

Da na takve podatke sam mislio,
ovaj sa linka je "mali", mislio sam da ćeš odabrati većeg (svaka asocijacija je namjerna :D).

U Manualu > https://data.fast.eu/manual/40/40024...4806-im-en.pdf
mu ne piše puno, isto navode 47W.

Sad bi trebao izračunati:
- koji kapacitet baterija ti treba obzirom na potrošnju
- uzeti u obzir 24H ciklus kada ima / nema sunca za punjenje baterija
- nigdje se ne navodi, to će tek test pokazati, ako je frižider ohlađen i zatvoren a bez napajanja u nekom hladu > koliko može zadržati temperaturu (u nekim granicama)
- ...

Ovako na pamet solarne ćelije bi trebale danju davati cca 5 - 6 A (ako ne i više) kako bi se baterije mogle napuniti uz rad frižidera.

Za sada toliko.

Nbdy32 30.06.2020. 11:08

Ovakoca ...

Znači prema panelima i inverteru se trebaju odrediti baterije ...

Jučer bili kod mene dečki koji rade kod Rimca na baterijama,tražili su podatak koliko struje se proizvede kroz dan,te sam tako došao do saznanja o 45kWh,tako da bih ja recimo u mojem slučaju mogao komotno staviti 40kWh baterije ...

Na tvoju potrošnu od cca 100W po satu,sa 4 panela od 250W,imao bi čak i preko 900W za punjenje akumulatora,ako to pomnožiš sa prosjekom (ljeto) od 12 sati dana,znači mogao bi napuniti 12x900=10800 w iliti skoro 11 kWh bateriju ...

E sad opet ovisi koju bateriju uzmeš,ima olovne (najduži ciklus punjenja,najkraće traju,gube kapacitet),litionske (srednji ciklus punjenja,cca. 600 punjenja i pražnjenja,mogućnost samozapaljenja), i lit4 baterije (najskuplje,cca 2000 ciklusa punjenja,trenutno najkvalitetnije) ...

Prema tome možeš odrediti koliku bi bateriju trebao,recimo lit4 baterije su pune za cca sat vremena na nekih 3-5kWh,tako da ako imaš 9 sati,mogao bi staviti i 4 takve od 5kWh i imati struje za recimo 2-3 dana samo u baterijama,možda i više,sve grubo računam ...

lowrider 30.06.2020. 12:21

Citiraj:

Autor buljo (Post 3418798)
Pardon kaj upadam ko padobranac al od negdje treba krenut :)

Potreban mi je jedan mali i jednostavan solarni sustav, zbog jednostavnosti svega išlo bi se na vartijantu sa 12V izlazom.
Ono za kaj je potrebna struja je:
- punjenje mobitela (autopunjač 12V), jačina struje ajmo reć 2x2A
- punjenje i održavanje temp na prijenosnom frižideru koji ima mogućnost punjenja na 220V i na 12V, koristilo bi se naravno 12V
- dvije tri LED žarulje od 2-3W

Friđ bi ajmo reć stalno bio uštekan ako je moguće, mobiteli po potrebi kao i svijetla

Što je potrebno za to sve i gdje to tražiti?

Ima li smisla sve gurat na 12V umjesto 220V zbog uštede u nabavci svega?

Hvala :chears:

Je, jednostavnije je na 12v, jer regulator ima toliko izlaz koji možeš koristiti za navedene potrošače.
100-200w panel, regulator i 100Ah akumulator. Inverter ne trebaš.

Ovaj frižider radi s peltierom, znači stalno vuče tu struju, punjač neće stalno raditi, niti rasvjeta. Max potrošnja koju ćeš imati, bit će preko noći cca 60-70w, tih 5-6A mora izdržati aku, da radi sve 10h, 100Ah će još biti polu pun pred jutro. Pošto panel daje Max snagu kad je okomito prema suncu, da ga ostaviš polegnutog, davat će 50% svoje snage, pa će 100njak W biti dosta i za punjenje akumulatora i potrošače (panel od 200w)

Nikky 30.06.2020. 13:05

Da nastavimo "napamet" :)
Možda čak samo jedan panel, mada je bolje kombinirati više manjih pa ako jedan strada / crkne lakše se izbaci iz kombinacije.

Samo primjer, jedan od 350W > https://www.solarno.hr/katalog/proiz...aneli-neon-350
to bi trebao biti > https://www.lg.com/us/business/solar...g-LG350Q1C-A5#

Drugi primjer sa 2 ovakva > https://www.solarno.hr/katalog/proiz...sole-poly-120w
pa ti sad nađi pune specs ...
+
solar regulator
+
baterije

...

lowrider 30.06.2020. 16:30

Ne crkavaju paneli samo tak.
Najskuplji dio bi bio aku od 100Ah, cca 2000kn.
Za budžet rješenje, neki veći auto/traktor aku bi bio dosta, pošto se nebi "duboko " praznio.

Nikky 30.06.2020. 18:05

Tu i tamo crknu, prije nastradaju od atmosverilija, tuče i sl. meh. oštećenja.

lowrider 30.06.2020. 18:58

To da, mehanički

Nbdy32 01.07.2020. 06:42

Dečkovi ...

Imam inverter i panele, e sad bi ja stavio baterije,jer dogovor sa HEP-om u svezi dvosmjernog brojila ide u nebesa ...

Rečeno mi je da postoji neki dio kaoji se da staviti između i da to fercera ...

Da ne kupujem sad hybridni inverter,pošto je još i ovo pod garancijom i dosta novo ...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:29.