![]() |
Citiraj:
|
lizalica uvijek svijetli, ali kao što napisah, čim manje filozofiranja, to bolje :)
|
Bhh... :(
Idući tjedan imam ispit iz prve pomoći i totalno su mi nejasne slijedeće stvari: 1 - zavoj koljena trokutastom maramom 2 - zavoj lakta t. m. 3 - zavoj ramena t. m. U knjizi su samo slike onoga kako to treba izgledati na kraju, bez ikakvih dodatnih komentara i objašnjenja o točnom postupku. Uzalud gledam u te slike, ali ne mogu to prokljuviti... Također googlanjem nalazim samo ono što je već u knjizi... :( Može neki help? |
To su ti trebali pokazati na predavanjima iz prve pomoći :D
|
Citiraj:
Baš su se pretrgli da naprave knjigu iz koje se može učiti. :hitthewal: |
E hebiga onda, drugo ti nemam ni ja što za reći. Ja se više skoro ničeg ni ne sjećam od svega toga :lol2:
|
Citiraj:
Ako me to pitaju na ispitu, stavit ću im sliku iz knjige pod nos i pitati na koju foru da išta iz toga naučim. |
First aid YOUR_BODY_PART_HERE triangular bandage.
Example. |
|
Yep, internet spašava. Mislim da sad shvaćam sve te zavoje.
Neka mi bog sutra pomaže na ispitu. Koliko muke za ništa. |
Velike su šanse da to pitanje uopće ne buš izvukla, kad sam ja polagala nitko od nas 20 nije to pitanje izvukao, a bome ni od drugih ljudi kaj sam čula, većinom nitko nije to baš dobio.
|
Beskorisna prva pomoć uspješno je zbačena sa grbače.
Novo pitanje: kakva su iskustva sa onim liječničkim čitabama za motorna vozila, odnosno trajanjem istih? To zaista traje samo 6 mj? Ima li tu neke tolerancije dok ne nabavim novu čitabu, ili baš oni rigorozno inzistiraju da to produžim taman da mi je ispit iz vožnje samo jedan dan nakon isteka te bedastoće? |
Lječnička potvrda ti nema nikakve veze sa ispitom iz vožnje već sa zahtjevom za izdavanje vozačke dozvole odnosno sa policijom :D
I da, oni jesu rigorozni. Tako je i meni bilo. Ponedeljak istekao liječnički, u srijedu bio ispit iz vožnje. Položio sam i onda morao sam ići produžiti tu čitabu (platio nekih 80 kn ako se ne varam) da bih podnio zahtjev. Inače, uz liječničko uvjerenje trebat ćeš uplatit novac za izradu u državni proračun (150kn ti je redovni postupak i čekaš dozvolu 3-4 tjedna, 202 kn ti je žurni postupak i vozačku moraš podignuti u ZG. ne znam koliko traje izrada, ali mislim da je 2 dana), trebat će ti jedna manja slika, 35 kn u biljezima i naravno potvrda o položenom vozačkom ispitu Imaš to sve i na stranicama mupa pa si možeš detaljno provjerit što će ti sve trebati |
Ne znam kolko traje lječnički dok polažeš, ali produživala sam nedavno vozačku (tj radila novu jer su sad ove EU vozačke, jelte) i morala na lječnički ponovno, potvrda vrijedi 3 mjeseca, ako ne produljiš vozačku u tom roku, moraš ponovno na lječnički. Tako da, ako ti ističe makar samo dan nakon ispita, morat ćeš ponovno prije dizanja vozačke na lječnički.
To ti je 437,50kn, 151kn izrada vozače, 35kn biljega i slike. Pljunula sam preko 600kn na izradu jebene vozačke, šlag me sterfil. -.- Ali bili su dobri i nisu mi pisali ograničenje zbog vida ovaj put, pa ko sav normalan svijet, imam vozačku na 10 godina. Yey! :D |
Sa žandarmerijom i birokracijom ću se baviti kad položim. Sad samo strahujem da me ovi u autoškoli ne počnu yebat oko te potvrde uoči ispita, da mi ne zabrane vožnju/ispit dok ne pribavim novu potvrdu. Uopće ni ne znam prema kojem zakonu to vrijedi navodno 6 mj i na što se točno odnosi.
Danas mi čak netko rekao da ispitivač provjerava tu potvrdu i automatski ruši ako ima preko 6 mj. Neću autoškoli ništa ni spominjati ako me ne pitaju. Glava me boli od svega ovoga. |
Citiraj:
Meni je moj rekao da nema veze sa vožnjom nego samo sa papirima na policiji Citiraj:
Citiraj:
|
@Valley7 - A ti odbijaš čitati s razumijevanjem?
Liječnička potvrda je samo bitna prilikom izrade vozačke dozvola i u to vrijeme mora biti valjana. Sada sve do izrade vozačke ti neće trebati. |
Kaj im to neka nova fora da provjeravaju lječnički pri polaganju? Meni nikakve papire nisu gledali, kolko se sjećam. Sjela u auto, odvozila i to je to.
|
Citiraj:
treba ta prva pomoć biti puno stroža i od propisa i od vožnje... |
Citiraj:
A trebam li prije novog pregleda od dra opće prakse opet tražiti onu notu o općenitom zdravlju? |
Ne, samo odeš u tu praksu u kojoj si i bila na liječničkom i kažeš da ti je staro uvjerenje isteklo i da trebaš novo.
Ja platio 82,50kn |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
samo sam došao u praksu da mi produže. Dali mi novi papir sa novim datumom, stavili biljeg gore i to je bilo to :fiju: |
Meni kad su papiri istekli mi je doktorica naplatila 1xx kn, uzela korektor i samo prepravila datum na staroj potvrdi. To sam doslovno mogao i sam napraviti. I ziher si je novce samo u džep stavila na kraju.
|
Citiraj:
On misli samo na tu potvrdu/uvjerenje. I to ti doslovce nitko ne gleda osim tete na šalteru kad ideš napravit vozačku. |
No super, onda je to riješeno.
Ostaje još "samo" položiti taj zadnji ispit. Počne mi se povraćati od straha samo kad razmišljam o tome. Možda najbolje da idem na ispit ujutro sa praznim želucem. :D |
Koliki milijuni ljudi voze, nije to nuklearna fizika :D ;)
|
Citiraj:
|
za veliki dio tih milijona to JE nuklearna fizika.
šta ti misliš neki dan na potezu mog doma i moje firme, vikend, vozimo se flare i ja taj put i to je doslovno 2 tramvajske stanice i ono sudjelovali u skoro 3 sudara i baš komentiramo kako je to moguće :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Ja sam položio iz prve iako je cura prije pala već na samom parkiralištu prešavši isprekidanu crtu time što nije dovoljno smotala upravljač. |
ja sam položio iz 3. ali sam svejedno pilot parekselans :D
|
Citiraj:
Citiraj:
:D |
naravno ne našom krivicom, ja sam savjestan vozač :D
|
pa ko da je bitno koliko pokušaja trebaš za položiti? nije to samo sjedni-vozi :D
evo, ja položio iz drugog pokušaja a znam da mogu pijan ko letva voziti bolje od nekih koji su trijezni što naravno ne prakticiram :D |
ja prvi put došao izbezumljen ko splašeni peso, drmnuo dve kratke i napravio valjda 10 grešaka prije nego što sam dosegnuo vukovarsku (sa strojarske), sam se okrenuo i reko doviđenja sve mi je jasno.
drugi put sam bio osjetno spremniji, ali mi je instruktor reko odmah - kod ovog nećeš proć, tako i bilo. treći put se čovjek čudio da koji kurac mi je trebalo tri puta. |
Ja sam polagao tamo na ljeto 2008. kad su pola grada razrovali.
Za rutu strojarska - branimirova - drziceva - vukovarska - strojarska je trebalo nekakvih 30 min:D. |
Citiraj:
A jel pitaju parkiranje? Lako se natraške zavučem između 2 auta, ali poživčanim kad je prazno parkiralište jer se više nemam po čemu orijentirati. One nacrtane crte uopće ne vidim u retrovizoru ni igdje dok idem unatrag... :-\ |
čuj kormilo :D
šta ti voziš kruzer bogte? :D |
Citiraj:
:) prijateljska preporuka, ne pamti položaje volana i ne štrebaj. vozi, stekni osjećaj i voila ! kreneš gmizat pa laganica volanom... uostalom, imaš instruktora :) ne se bojati ispitivača ! kako ćeš se obuzdati u nekoj čupavoj situaciji kad ne možeš povesti običnog čovjeka u autu ?! :fiju: ocjenjuje se i procjenjuje svašta tamo. a sa drhtavom nogom na kvačilu si dobrim dijelom u padu :) :beer: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:14. |