![]() |
Čitam malo i gledam ovu temu, pa me zanima ta popunjenost diskova, odnosno koliki postotak diska se preporuča ostaviti prazan?
Koliko je stvarno "opasno" imati ovoliko popunjen SSD? Kod mene se radi o svakodnevnom korištenju (znači ništa posebno) a ovo je trenutna situacija: http://www.pohrani.com/t/3O/QV/2wmx3vMb/ssd1.jpg http://www.pohrani.com/t/2K/C7/3cSOqYqN/ssd2.jpg Radi se o SSD Corsair Force 3 na Win7 64bit. |
pa bilo bi zgodno da ti disk ima kakvih 15-ak % slobodnoga, obzirom da ti je 8gb ionako nedostupnih, znaci jos kakvih 10-ak gb. Zato su prvi primjerci i bili na 100GB svega ograniceni.
Sto se tice toga koliko to steti, pa ne pretjerano, jednostavno vise pise nego bi trebao cesce nego bi trebao. Ali ako ti je za po doma, ne vjerujem da ce memorija platit zbog toga, nije to dovoljno jednostavno. |
Šta reći....:care::respekt:
BTW, ne daj Bože nikom imat SSD, pa ne imat...nemam volje uopće sjest za komp dok su Windowsi na HDD-u.. Sporo, za objesit se!! |
Bolje biti i bez SSD-a nego npr. bez grafe :D
|
Blic pitanje možda malo glupo al tek se učim o ssd.ovima: da li pametno uzimat polovni ssd od 60 gb bez garancije? I koliko bi posto otprilike takav gubio na vrijednosti u odnosu na novi iz trgovine?
|
Citiraj:
|
Cijene SSD-a su navodno globalno u porastu (današnja informacija is ASBIS-a), neke trgovine su već povećale cijene (Protis - npr: Vertex 4 skuplji 20%).
|
ja ih osobno vise ni ne gledam u HR jer je cjena dupla nego u UK preko baje. vec sam uzeo 2 ser830 od 256gb iz UK i prezadovoljan sam. svaki me dosao cirka 1650 sa dostavom u podgrad.
:chears: |
Jel se smije koristiti sleep opcija sa ssd i dali mu steti?
|
naravno da smijes koristit, pa sta ce mu bit? Disk se ugasi, samo ploca i memorija ostanu pod naponom. To je sandforce1 imao problema sa budenjem iz sleepa, svi ostali rade normalno. Cak sto vise, sve vise i vise proizvodaca laptopa reklamira kao bolju opciju od kad memorija nije vise tako veliki potrosac :)
|
mene zanima u slucaju ponovnog instaliranja windowsa format ne bi mogao obavit na standardan nacin jel tako, posto se tako nece formatirati nego momra preko secure erase-a ici?
|
Napravis quick-format.
A mozes prije ili secure erase, ili nakon instalacije imas toolova koji ce jednostavno TRIM-ati sav free prostor, tako da SSD zna da je to slobodan prostor. Nakon toga samo normalno koristis disk.. i to je to. |
ali na tom mi je disku windows, pa ne mogu quick format napravit, mogu samo unutar instalacije onaj format, jel to to?
|
Ak oces secure erase napravit, moral bus winse dignut na drugi hard, i s tog harda izbrisat tj napravit SE. Mada ti je i dost samo quick format.
|
Da, unutar instalacije format je dosta (to je quick format).
Nakon instalacije windowsa nadji neki program koji TRIM-a free prostor. I to je to. Edit: Npr: http://forum.crucial.com/t5/Solid-St...mer/td-p/51198 |
Pozdrav... Googleanjem nalazim samo prastare teme u vezi AMD AHCI drivera (uglavnom 2011 godina) i tada se pokazao kao lošije rješenje od MSAHCI drivera. Kako sada stvari stoje na tom polju? Da li da stavim AMD v12.10 ili da se držim stock drivera koji dođu sa sustavom?
Sutra idem po Samsung 830 - 128GB pa si pripremam sve za frišku instalaciju sustava :D Razbijam glavu već par dana između Intel 520 i Samsung 830, strašno me privlači tih 5 godina jamstva, ali rađe ću u potpunosti zaobići Sandforce kontroler... "di ću ja biti kad istekne ta garancija nakon 3 godine" :D |
Navodno da SSD idu gore za 20-25% i to jako brzo. Cisto da se zna.
|
Citiraj:
Globalni razlog ili su lokalni preprodavaci zakljucili da su im marze premale? Imas li kakav link? |
Citiraj:
Od cijene me još više brine ako ozbiljnije krenu TLC-i umjesto MLC-a. Cijena niža, ali pouzdanost? :fiju: |
ma već su otišli gore eto vertex 4 128 GB preko 900 kn u protisu a bio 845...
|
Citiraj:
|
Opet se u Aziji trese, poplave su takodjer aktualne, tako da me nebi cudilo da cijene hdd/ssd odu gore, kao i memorije, vec smo bili svjedoci takvih promjena cijena uzrokovanih prirodnim katastrofama.
Ja se na vrijeme opskrbio svime. :D |
Vidit cemo ovih dana. Ne znam zbog cega tocno ali znam da su neke trgovine vec dobile obavijest da dignu cijene za do 25%.
|
Citiraj:
To tako ne hoda u stvarnosti. |
Ne zanima me kak te trgovine tocno funkiconiraju to sam napiso tak jer ne znam kak bi drugacije srocio. Zalili su mi se ljudi koji rade u Linksu da ce morat dizat cijene i to jako, taman prije bozicnog ludila uz napomenu da ce morat svi. Uvijek pospikam sa njima i imamo prijateljski odnos i nikad do sad me tam nije niko naocigled lagao. Ja sam svoje napiso u dobroj namjeri a sad kaj ce bit, bumo vidli.
Pise ti gore jako brzo sto je prije bozicnog ludile ni da to bas pocne dan prije Bozica. |
Citiraj:
|
Koliko ja vidim vec je porasla cijena.. ja sam svoj nedavno uzeo u linksu za 1720, a sad je 2100..
|
Mali Samusung kosta 730kn u ADMu. Ja sam ih tam uzimo za 500 i nesto i 600 i nesto sa bundleom.
|
Nisam baš pratio razvoj SSD-a, pa sam površno upućen, u reviewu samo prčitam brzine i ocjene jer mi je to malo preopširno (znam da postoje razni kontroleri, ali nisam baš upućen u vrste memorije i kako rade), pa ako bi mi neko mogao u par rečenica pomoći... razmisljam on kupnji SSD i vidim da je Samsung 840 mozda najjaci.
Uglavnom, nije mi jasno kako obzirom da je write speed samo 150MB/s. Obzirom da nemam novi sata controller u praksi mi to vjerojatno ne znaci nista, ali me cisto zanima - jel tih 500+/ 150MB/s ili 500/500 kod vecine teoretska brzina (kao kod klasicnih hdd gdje je realna brzina manja)? Uglavnom, uzeo bi 120GB - sad imam particiju 60GB za windowse i uvijek imam bar 20GB slobodno, tak da mislim da mi je to dosta? |
Citiraj:
Nikako ne bi uzimao Samsung 840 jer je nov na trzistu i jer koristi TLC memoriju. 840 PRO bi mogao biti prava stvar ali cijena mu je jos prenapuhana i isto bi mu trebalo dati malo vremena da se dokaze. Samsung 830 i Intel 520 su jos uvijek najbolji izbor, po mom misljenju. S tim da je kod nas i Intel preskup pa mozda da biraas izmedju Samsunga 830 i OCZ Vertex 4. Osobno, OCZ nikad vise. Ni cekic njihov ne bi vise kupio. |
Što ti se OCZ toliko zamjerio?
|
Stariji OCZ Vertex-i sa SF kontrolerom su znali bit zajebana stvar :)
|
Bio sam ponosni vlasnik Vertexa 3 kad je izasao, a i s njihovom memorijom sam imao krasnih iskustava.
|
Citiraj:
I za dopunu, imao i ja veselje s OCZ memorijom, DDR2, dobio novu pod garantnim rokom, i dalje se jednom u 2 tjedna PC zblesira javljajući greške karakteristične za neispravan RAM... |
kratko pitanje, kad cu reinstaliravat win na ssdu, dal da ssd formatiram kod instalacije windowsa ili da prije formatiram preko ssd softwarea (ocz toolbox->wipe your drive clean)?
|
Citiraj:
Mislim da ću raditi klasičan format i frišku instalaciju, a secure erase ostaviti za svaku n-tu reinstalaciju sustava!? |
Citiraj:
Naime, ako si imao podatke na disku, i napravio quick format, ta mjesta gdje su bili podatci nece biti TRIM-an. Full format je slicna stvar, jer u biti zapisujes nule na disk. Ono sto mozes je quick format, instalirati OS, i nakon toga imas tool koji TRIM-a free prostor na disku. |
nick7 onda iz ovog sto si napisao najbolje je factory wipe napravit (u ocz slučaju wipe your drive clean u toolboxu) i sve riješeno
|
U biti, na isto/slicno dodje.
Razlika je jedino u tome da ovo sto sam ja napisao mozes naknadno, kad si vec nesto stavio/instalirao na disk, jer nije destruktivno za postojece podatke. |
poz.
dali mislite da je isplativo i da bih profitirao u radu u Win (dizanje, otvaranje, browsing,...) da ubodem kakav SSD (128/256gb) u lap Lenovo Edge 11 E125: "AMD E-350 processor (1.60GHz),4GB,320GB/7200rpm,AMD Radeon HD 6310 Graphics" :chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:16. |