![]() |
Pitao je za U2410 ;) Ni ne čudi me slabija ponuda. Pojavom novog modela U2410 je malo kome zanimljiv. Za većinu normalnih korisnika lošiji i puno skuplji, a za profesionalce nije neka sreća.
|
totalno sam zazujao, a bome je i kolega kad pita na krivom topicu :D ja sam isto dugo vremena mjerkao taj U2410, i HPov LP2475w, i neopisivo mi je drago što sam čekao dolazak U2412M. netko tko se profesionalno bavi grafikom se vjerojatno ne bi složio ali za prosječnog korisnika ovo je baš sweet spot, i po cijeni i po kvaliteti.
|
Nisam na searchu našao pravi topic za u2410, a treba mi radi grafike.
Budem još vidio u2412m tko zna možda mi se svidi slika pa ga uzmem... |
Citiraj:
|
evo info s hardforuma ako nekog zanima.....
Citiraj:
|
Znaci najbolje je sacekat malo da dodje A02 u nas. Al problem je po cemu znat u koga je dosa? Protis ga nudi najjeftinije pa bi volio ga uzet u njih al nisam bas u prilici ic stalno u ducan i cekat
|
Novija revizija je svakako poželjna u većini slučajeva, ali to sa uniformnosti ne mora ništa značiti. Neki A00 imaju teški slučaj backlight bleedinga a neki, poput moga, su gotovo savršeni po tom pitanju. Gotovo je nemoguće na osnovu jednog ili nekoliko primjeraka reći radi li se zaista o poboljšanju kad je normalna varijabilnosti između primjeraka tako velika. U to sam se dobro uvjerio sa svim onim ZR24w-ovima. Svi ista revizija i svi sa potpuno drukčijim problemima uniformnosti.
|
Citiraj:
Ovo što kaže Rista je točno ali opet i krivo. Jer ekipica na hardforumu (već trojica) javljaju poboljšanja s novom revizijom. |
Insider info: treba pričekati 20-30 dana da dođe A02, nezna se točan datum jer znamo kako je to kod nas sa svime, carina špedicija... sanader...
A00 je bila proizvodnja u češkoj zar ne? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Pozdrav!
Uzeo sam monitor i pronašao sam na par reviewa da bi ga bilo dobro iskalibrirati. Može li mi tko reći kako i koje postavke? Nemam Spydera tako da u obzir dolazi samo ručna odokativna kalibracija. |
Novi sam član pa najprije pozdrav svima! :)
Povremeno pratim forum, ali sada me jedna nejasnoća oko koje sam mislio postaviti pitanje 'natjerala' na registraciju :) Nisam baš stručnjak za ovo područje, ali mislio sam da nešto ipak razumijem. Koliko znam, Dell U2412M pokriva sRGB (otprilike). Kopajući reviewe po netu, na Dellovoj stranici naišao sam na ovaj user review. Da ga ne kopiram u cijelosti, stavit ću samo ono što mi nije jasno: "Pros:Nice normal color gamut monitor. If you get a wide color gamut monitor, movie colors look a bit odd and you need to compensate by creating color profiles (one of the cases where more is not better). This is perfect for video and photo editing in Adobe RGB colorspace. Conclusion: A very high quality monitor that stays in Adobe RGB colorspace so you don't need to mess with profiles if you video edit or do photo editing for the web. I'm very pleased with it. Product Uses:photo editing, Video Editing, Gaming, movie watching." http://reviews.dell.com/2341n/320-26...ws/reviews.htm Dakle, moje pitanje je kako s obzirom da ovaj monitor pokriva sRGB može biti dobar za obradu u Adobe RGB colorspace-u? I što misli pod ovim "A very high quality monitor that stays in Adobe RGB colorspace..." ? Ako monitor pokriva sRGB, nije li onda onaj širi raspon kojeg pokriva adobeRGB nevdiljiv i tim adobeRGB na ovom monitoru beskoristan? Ili meni ipak neke stvari nisu jasne :) |
Citiraj:
|
Ne bavim se profesionalno ni obradom fotografija ni graf. dizajnom.
Fotografije minimalno koliko je potrebno u ACR-u sredim za dvije minute i to je to. Trenutno koristim CRT monitor, a u ACR-u sRGB profil. S printovima sam jako zadovoljan. Jasna mi je razlika između 'normalnog' i wide gamut monitora, ali nije mi jasan onaj korisnički review :) |
Citiraj:
Inače danas bi mi trebao stići U2412M pa ću dat svoje dojmove. Očekujem osjetno gori (zamjetniji) backlight bleeding u odnosu na moj 2209WA a nadam se da neće biti zaglavljenih ili tamnih/svjetlih pixela. Mislim da jedino tamne pixele Dell ne pokriva jamstvom. To je lutrija kod ovih cheap IPS-a. Ne samo kod njih. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Crni podpikseli da, kada ih prestaneš tražiti u radu se većinom ni ne vide jer gotovo da izgledaju kao prašina. Ovi svijetli su ipak problem doduše jer ih je teško ne vidjet na tamnoj podlozi. Zato je Dell-ova garancija skroz OK.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
@Rista - slažem se |
CRT LG Flatron 17''
|
Citiraj:
|
Citiraj:
kupujem čim se pojavi rev A02 u nas. Možda to i nije tako bitno, ali kad već stiže nova pošiljka vrlo skoro, zašto ne pričekat koji dan duže pa uzet novu reviziju :) |
Citiraj:
|
Stigao je. Opet sam imao sreće (kao i sa 2209WA). Dobio sam odličan primjerak (Puj! Puj! Da se ne ureknem). Htio sam kupiti u Kodeksu ali nemaju na lageru i rekao KGJ idem zvat Protis (nabavljaju od Megatrenda). Došao mi popodne. I? Revizija A01 :-) Backlight bleeding gotovo nevidljiv; pogotovo na brightnessu od 25 koji ja koristim jer je najčešće dosta mračno u sobi. Nigdje mrtvog, zaglavljenog, tamnog ili svjetlog pixela (tog sam se bojao jer sam baš picajzla). Provjerio sam više puta sa odgovarajućim testerima. Monitor na default postavkama malo vuče na plavu ali to je bilo i kod 2209WA. Nakon konzultacija sa legendarnim 10e s hardforuma monitor sam (uz njegove postavke) još malo dodatno "kalibrirao" (smanjio sam još više plavu). Postavke su:
Red:96, Green: 93, Blue 84; Brightness 23 (nekom će ovo možda biti preniska vrijednost ali ja sam najčešće navečer za kompom i dosta je mračno pa mi to odgovara); Contrast: 75 (defaultno)....Monitor se jako malo grije i ne troši puno, posebno na niskim vrijednostima brightnessa koje ja koristim. Monitor ima klasično dobar minimalistički dellov dizajn (malo mi smeta kaj nije skroz crni već ima sivu "traku" po boku i "tjemenu", ali nije upadljivo), vrlo stabilno postolje, vrlo se lako montira (kao i svi novi ultrasharp modeli). Prednosti i mane IPS modela su vidljive i ovdje, ali ja sam recimo na onaj glow navikao a primjećuje se jedino ako u skoro totalnom mraku buljiš onak sastrane u crnu pozadinu. Kutevi gledanja odlični (boje), rezolucija i fizička veličina su taman. Igranje igara sad je još veći gušt. Nisam primjetio nikakve probleme spomenute ranije na ovom topicu. Probao sam svoje simulacije i BF3 i nema nikakvog ghostinga niti ičega sličnog. Izgleda fenomenalno. Input lag je, kao što znate, minimalan (neki su na hardforumu mjerili usporedo s CRT-om i ispalo je da je razlika gotovo neprimjetna). Dakle, kombinacija IPS matrice, niskog input laga, omjera 16:10, veličine i rezolucije, uz povoljnu cijenu čini ovaj monitor - super prilikom. Još ako ubodete A01 reviziju.... Dakle, trk u Protis (ili ko sve nabavlja od megatrenda) po A01! |
Evo nedavno sam i ja kupio svoj primjerak (A00)...
Ozbiljnih primjedbi nemam, jedino što matrica nije potpuno uniformna, boje na lijevoj strani su za nijansu svjetlije nego na desnoj. Vidi se na samo nekim bojama, npr. na boji posta na ovom forumu, lijeva strana je za nijansu svjetlija (ova boja iza teksta). Ali stvarno za nijansu, skoro neprimjetno i treba dobro gledati da bi se razlika primjetila. Na HardForumu je spomenut taj problem od jednog korisnika: http://hardforum.com/showpost.php?p=...postcount=1279 |
Gnomisa, čestitam na prinovi i dobrom primjerku! ;)
Misliš li da su u Protisa i ostali A01? |
@gnomisa Jesi li naišao gdje na "popis" poboljšanja (ispravljenih grešaka) prema revizijama A00>A01>A02?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
percepcije se razlikuju čak i ako uzmemo jedan monitor u test... |
Citiraj:
|
evo javio se čovjek koji je dobio A02 i mrtve/zaglavaljene pixele. Tražio zamjenu i opet dobio A02 s zaglavljenim pixelima. Opet tražio zamjenu i dobio A00 bez problema s pixelima :-) Kaže glow je malo primjetniji ali ništa strašno. Čista lutrija kao što rekoh, odn. kao što i Rista reče.
|
Manji backlight bleeding.
Znaci oni koji su među prvima uzimali U2412M sa revizijom A00 su se zahebali. Među njima sam i ja .... hebem ti život! :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
kao što Gnomisa reče, više je stvar lutrije nego revizije. |
Citiraj:
Kod mene se primjeti i to jako. Nije da nisam zadovoljan monitorom, ali mi to probijanje svijetla polako ide na živce, pogotovo u skroz mracnoj sobi (nekako iritira). Evo slika kako je to kod mene .... http://imageshack.us/photo/my-images/847/pb040255.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/585/pb040257.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/832/pb040258.jpg/ |
Pa to je dijagonalni glow a ne backlight bleeding. Potpuno normalno za svaki IPS bez A-TW polarizatora.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:41. |