![]() |
Citiraj:
http://www.gazetesiz.com/resimler/78000/78329_3.jpg |
Da skratimo - ako nešto naručuješ iz EU (bilo koja zemlja), platiš koliko košta i to je to. Nema carine, nema pdv (ni njegovog povrata). Pri kupnji ti si platio MwSt, IVU ili VAT tj. stranjski pdv, a u EU nema duplog oporezivanja niti povrata poreza između njihovih članica.
|
Jednostavno nek neko nesto kupi pa nek napise ovdje svoje iskustvo :)
|
Citiraj:
Npr. kupis nesto skuplje od 50K € (bubam napamet cifru) u Njemackoj i nece ti biti obracunat njemacki nego nas PDV. EDIT: 35 tisuca eura je limit. Shop iz EU koji u Hrvatsku tijekom godine dana proda robe u vrijednosti vecoj od 35K € postaje obveznik PDV-a u Hrvatskoj i obracunava ga po hrvatskoj stopi. |
Citiraj:
Znam da sam pročitao sve i svašta ovih dana po tome pitanju, i da mi je ostala ova šema za PDV koju spominješ, jer sam sa frendom baš razglabao o automobilima i kupnji istih u EU, to me zaj**. Ali za manje cifre stoji onda kako su ostali naveli, mene ne slušajte:D Hvala svima na pojašnjenju :) :chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sljedeći komad hardvera kupujete u Hr ili naručujete iz EU? U slučaju da iz EU, odakle konkretno?
|
Ma, ja se lomim da naručim grafu sa amazona, ali hebe me rok isporuke, moglo bi se poklopiti sa godišnjim pa neću biti doma za preuzimanje... Ufff...
|
Koju točno grafičku misliš kupiti? Nešto preko 2k kuna?
|
Citiraj:
Čak i ne toliko zbog cijene, nego zbog odnosa prema kupcu i reklamacijama. Ako europski ima isti način poslovanja kao američki, imaju stalnog kupca. Imao sam svojevremeno reklamaciju na Asus Transformer (backlight bleed). Uputili su me da ga vratim nazad u Amazonovu kutiju i u njoj imam naljepnicu koju ću staviti izvana i samo predati njihovom dostavljaču kad stigne, a da oni odmah šalju novi. Odredili datum i vrijeme kad će dostavljač stići. Dostavljač došao idući dan, preuzeo paket, a meni žurnom poštom sutradan novi na ruke. (u disclaimeru piše da zadržavaju slobodu zaračunavanja cijene novog ako je korisnik utjecao na oštećenje ili reklamirani uređaj nije u opisanom stanju) |
Citiraj:
BTW po osijeku svi shopping centri su donijeli letke s cijenama -50% popusta na sve artikle...da im mamicu .ebem :goood: |
Citiraj:
Evo, u firmi gdje radim jucer je doslo do totalnog raspada sistema: roba za EU je isla bez problema, ali sa Srbijom i Bosnom nam vise ne vrijede stari carinski sporazumi, spediteri se nisu snasli i sada imamo 20+ neocarinjenih kamiona i nadrkanih vozaca na parkingu koji cekaju od jucer ujutro. :hitthewal::roller: Citiraj:
|
Jasno za aute. Loš primjer.
Ja vidim "haos" po pitanju problema sa third world countries :P (šalim se), ali što se tiče nas i EU, tu se pravila znaju. Nije da smo prva zemlja koja je ušla u EU u zadnjih deset godina. Uz to, nije ni da smo jedini koji nisu u Schengenu. Rumunjska i Bugarska su već neko vrijeme u EU i nisu u Schengenu. (Od početka 2007. AFAIK). |
Nego, moze li se na tom amazon.de promjeniti jezik u engleski ili nesto meni razumljivije :D
|
Citiraj:
Za polovne (min. 6 mjeseci starosti ili prijeđenih 6.000km) ne plaćaš ništa. Koliko si ga platio u EU, toliko te košta. Frendica je prije par mjeseci iz Francuske nabavila Megane 1.5D, 2009g., 140.000km za 5.5000 EUR i na to platila još 2.000 EUR raznih davanja. Sad joj je žao k'o psu jer je mogla uštediti tih 2k EUR. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Malo me i taj Amazon buni, ja ne znam njemački, ali onako preko translatora (i s obzirom da su detaljno izvjesili VAT tj.PDV za sve članice EU u par tablica zajedno sa iznosom poštarine za svaku zemlju i rok dostave) mislio sam da se naš PDV primjenjuje, kao što je slučaj i za nove automobile izvan RH tj. iz ostatka EU, ali očito to nije slučaj (srećom). BTW., da zamolimo moderatora da otvori novi topic tipa "Iskustva kupovine inf.opreme u EU", ili nešto tako, pa da se, sa vremenom, napravi kakav sticky tj. kratki vodič za kupovinu sa odgovorima na najčešća pitanja, ljudi su pomalo zbunjeni (uključujući i mene :D), mislim da bi bilo korisno? |
Moj Njemački temelji na "danke schon" i "ja schnell", sa Amazon.de sam kupio prvi put prije jedno 4,5 godina i nisam imao nikakvih problema :) Ajde, baš su jednostavni za razumjet :D
Ono što vjerujem malo buni sve je izračun cijene na kraju narudzbe ali i to je jako jednostavno. Recimo da artikal dode 50€ a poštarina 10€ (sve bez poreza). Sad ima 2 mogućnosti: slanje izvan EU ili unutar EU. Za van EU, Amazon će automatski računati sve poreze i špedicije tako da će paket samo stići bez muke. Ali od jučer je za HR malo drugačije: Amazon će na cijene bez poreza, u ovom slucaju 60€ dodati još PDV 25%, dakle ukupna cijena je 75€. Ukoliko bi isti artikal naručivali u Sloveniju, ukupna cijena bi bila 73.2€ (DDV 22%) a za Njemačku 71.4€ (MwSt 19%). U biti bi za Slo ili Njemačku ukupan iznos vjerovatno bio još manji zbog niže poštarine ali zbog jednostavnosti računam sa istim iznosom poštarine 10€. To je sve :) |
Dok netko neosjeti na svojoj koži i prenese doživljaje i iskustva bit će zabune i nepoznanica što i kako i na koji naćin:) ali s obzirom na sve proćitano roba će biti jeftinije to je nepobitna činjenica, a ne ko naši lopovi deru gdje i kad stignu ni neokreneš se već su te zavaljali:fiju:
|
Izračun je prilično logičan. Naime, zakon je propisao da tvrtke koje imaju promet s nekom zemljom veći od xy EUR godišnje (mislim 250k), moraju obračunavati pdv zemlje u koju šalju paket. Obzirom da Amazon je takva tvrtka zato ti na 60 EUR ide naš pdv.
Kako god okreneš, ispasti će ti jeftinije nego kod nas. |
Citiraj:
Čekaj malo, kada ja ukucam amazon.de, i tražim npr. ovo, što košta sa uključenim njem.porezom (MwSt) 436,47EUR, trebam odbiti 19%MwSt, dodati 25%PDV+ cca 10EUR poštarine i to je to? Hebemu, pa onda sam ja dobro shvatio, u prvome postu sam tako i napisao... OMFG, šta je sada na kraju točno?! :stoopid::stoopid: @coconut: sada me i ti zbunjuješ :D, jer... Citiraj:
|
Amazon je specijalan slučaj jer spada pod odredbu koju sam naveo tj. da ima promet sa HR veći od xy EUR. Da se radi o nekoj drugoj firmi, platio bi tih 436 EUR+poštarina. Uostalom, probaj naručiti pa ćeš vidjeti što ti ispada na kraju.
|
Citiraj:
EDIT: Evo probao naručiti, registrirao se i izbacuje mi grešku, da se navodno proizvod ne može poslati na tu adresu (barem po google translator-u) :lol2: |
Znači, ja sada mogu legalno otići u švabiju, naručiti sa Amazona tamo i platiti švabski pdv i onda se vratiti sa tim doma. Ali u slučaju da poštom naručujem moral bum platiti umjesto švabskog naš pdv.
Znači, isto kao i sada samo kaj si prije morao muljati na granici, a sada pokažeš račun iz švabije recimo. |
Čini se baš tako :)
(tj.::() |
Citiraj:
|
Iako, meni je ta granica od xy prometa debilna totalno: mislim ako u zakonu stoji da firme koje imaju tu trgovinsku sumu obračunavaju PDV(bla-bla), šta nije bilo bolje da ostave prvu godinu matični porez, podvuku crtu na kraju godine i onda krenu na osnovu dokazanoga prometa provoditi zakon.
Čisto sumnjam da je amazon već napravio toliki promet (ili se računa i promet u ranijm godinama, prije EU?). Opet, ni to nema smisla, kruške/jabuke situacija...čini se meni da bez obzira na ulazak u EU mi ne možemo bez "Balkanskoga posla". @Old Iggy: nisi plaćao MwSt samo ako si se usudio kockati (ili drugi porez npr. u Mađarskoj, meni bliži primjer) pa si molio Boga da nisu u dosluhu carinici da te ne oderu pri povratku preko naše grane (a što su u pravilu bili, u dosluhu mislim). Morao si prijaviti na carini u Mađi šta iznosiš ako si htio povrat. Sada ćemo plaćati kešom kada odemo vani i kriti osobnu/kreditnu jer ne bi me iznenadilo da ako zatraže podatke u trgovini automatski kasa uračuna PDV u jednome od tih "specijalan slučaj" shopova vani...tj.unutra...u EU mislim. :D |
Kupio ti nešto u Švabiji s Amazona ili u trgovini, isto ti ga dođe - platiš cijenu koliko košta i dofuraš doma.
|
Tako je kao što ste shvatili. Ali ja ne gledam na to kao na odbijanje Njemačkog MwSt pa dodavanje PDV, nego samo kao PDV na cijenu bez poreza. Ako kupuješ u HR imaš 25%, u Njemačkoj 19%. Kad si u njemačkoj kupuješ sa njihovim porezom. Dalje u bezcarinskoj zoni nosi taj proizvod gdje te volja. Poštom u HR kupuješ u HR i platit ces nas porez. Sasvim logično.
|
|
Citiraj:
na istaknute HW (konkretno) cijene sa amazona, dodam 6% + poštarina i to je to. |
"
If you enter a non-German delivery address, the VAT automatically changes to the rate that is applicable in your country. For EU customers outside of Germany, amounts of VAT charged are in accordance with the local legislation in each country. " Pa to govorim. Ovisi striktno o adresi na koju naručuješ. Ako ja naručim artikl na njemačku adresu, plaćam njihov VAT. Ja mogu fizički doći autom, pokupiti to i odnijeti u HR. Ako istu stvar naručim direkt u HR. Plaćam naš VAT i dolazi mi na kućni prag. |
I u tome i jeste sav debilizam.
Nešto tako važno i veliko kao PDV&co. vezati uz adresu narudžbe, i po adresi raspodjeljivati dobit državama. A onda će se špekulirati kod iole vrijednije robe jel' se isplati otići po to preko grane (cijena goriva)...opet špekulacije, mizerna korist za krajnjega kupca u odnosu na prije a po pitanju uštede. jedino se nadam da razina usluge (reklamacije i sl.) će vrijediti sve te zahebancije sa naručivanjem iz non-CRO EU zone :) |
I da je sto kuna jeftinije nego kod nas, ušteda je ;) a pogotovo zbog razine usluge, i riješavanja reklamacija isplati se.
|
Citiraj:
Na koju god stranicu da dođeš, cijena ti je izražena bez poreza. Kad kod podataka o shippingu staviš svoj poštanski broj, doda na cijenu porez koji u toj državi vrijedi. Opet, Amazon je specifičan i u US je preveslao vladu i sjedište smjestio u jednu od država s 0% sales tax. Kad se od njih naručuje, bez obzira gdje se u US nalazili, porez je 0%. Ne očekujem da će reklamacije ići direktno u EU. Prije da će naši zastupnici preuzeti rješavanje reklamacija, barem zasad. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Btw, ja ne živim/zarađujem/profitiram profesionalno od kupovine i uporabe hardware-a, tako da ja ne mogu računati sa amortizacijom i dobiti da bi mi se živo j*** za 6%, i dalje tu nemam šta razmišljati, stari moj Iggy, zato bolje ne poteži dalje u tome smjeru ;) |
Meni se osobno nikako ne isplati naručivati posebno komponente izvana tj. s Amazona. Tih 50kn uštede na hardware do 1000kuna ne vrijedi čekanja pošiljki, borbe s njemačkim jezikom :D, i tko zna kakvim reklamacijama u tko zna kakvim rokovima. Ako netko uspješno reklamira grafičku preko Amazona i dobije novu za manje od tjedan dana nek se javi. :)
Nisam još gledao stanje s fotoaparatima, televizorima i laptopima. Na tome i na kompletnim konfiguracijama bi moglo bit nekakvih ušteda... |
Laptopi bi trebali biti povoljniji, pogotovo high end modeli.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:52. |