PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   MAC OS - info, how-to, pitanja, novosti, problemi... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=213098)

Mileni 23.10.2014. 17:28

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2680987)
Ja upravo suprotno razmišljam. RAM ima najveće fluktuacije u cijeni od svog hardvera i još Apple preferira samo određene brandove, trenutno Kingston i Corsair. Signorno bi im dobar potez bio da ugrade 16 GB u bazne modele nego da i dalje to nude samo u CTO modelima koji se moraju čekati ili da kupci sami moraju tražiti koji im RAM treba i ugrađivati ga kad skuže da im 8 GB nije dovoljno.

To je već daleko van onog "it just works" koji se toliko citira...

Oprosti Ivane, no jesi li ti ikad duze vrijeme radio i posjedovao bilo kakav mac? Jer da jesi, znao bi da nema veze tko je proizvodjac rama. Ja sam kod kupnje uvijek gledao samo da li je ddr2, ili pak ddr3. Za starije modele dvojka, za novije trojka. I nikad ni jedan problem. Ama bas ni jedan. Tako da stvarno nemam pojma o cemu pricas :stoopid:

Citiraj:

HDD mi je jasan. Igraju na pouzdanost. SSD-ima svako malo izlaze novi firmwarei i OSX je izbirljiv oko SSD-a (ne rade baš svi savršeno). Još ni nema mogućnosti updatea firmware iz OSX. Pogledaj Samsung s ovim zadnjim problemom. Trebaš Windowse za svaku sitnicu.
Fusion Drive je ogroman problem ako SSD ili HDD krepaju, ali tu ni Windowsi ne pomažu, jer još ne postoji softver koji može pristupiti podacima ako postoji Fusion.
HDD pouzdan? Pa najveca boljka macova unazad par godinu su bas ti klasicni HDD-ovi. Posebno kod iMaca je to dolazilo do izrazaja. Kako preko osx-a ne postoji updejtanje firmwarea? Pa ja sam sad vec propali OCZ prije cca godinu dana updejtao, jer je vukao samo 150/150 bez updejta firmwarea, a 250/250 (cifre otprilike pucam, no tu su negdje) nakon updejta. Kako onda nema?

Sto se tice samsunga, moram priznati da nisam imao susret sa njihovim ssd-om tako da taj dio stvarno ne mogu komentirati. No da je OSX osjetljiv prilikom odabira SSD-a je smijesno. Ako zelis mogu ti ulovit screense sa par kompova, siguran sam da imamo barem 4-5 razlicitih proizvodjaca SSD-a, i svi uredno rade out of the box. Osim OCZ-a kojem je bio potreban firmware update da bi radio priblizno nazivnoj brzini.

Za FD se slazem. Ok rjesenje za kucne korisnike, no za posao ne bih nikad FD odabrao. Ali ama bas nikad. Prevelik rizik, a i Apple tu sitnicari jer ugradjuju svega 120gb ssd. Cak i u 3tb FD ide samo 120gb ssd-a. Smijurija.

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2681017)
Dečkovi daj mi molim vas recite, da riješim ovu dilemu jednom za svagda, kad namještavaš postavku rezolucije ekrana na mac retini odabireš li 5k rezoluciju ili 2560? :)
:chears:

Rezolucija s kojom ce ti raditi bez da ista mijenjas je 2560x1440, dakle kao i u sadasnjeg iMaca. No samo je to 'retina', tj. imat ces dosta bolju i guscu sliku. 5120x2880 / 2 ustvari.

No bez vecih problema si podesis i nativno 5k, samo sto se bojim da ce ti u tom slucaju sve biti presitno na 'samo' 27 incha.

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2681109)
Nijedno. Imaš opciju "best for display" i to je to. Scaled tek pokazuje rezoluciju, tj. da tih 2880x1800 izgleda kao 1920x1200.
Klik

:stoopid:

Moze link na taj anandtechov clanak? Jer ovaj screen nema veze sa iMacom, a jos manje sa rMBP kojeg prikazuje :stoopid:

1v@n 23.10.2014. 18:33

Joj Mileni, na krivog si se namjerio. Osim što sam imao Mac i radio na njemu, još sam i Apple Product Professional (guglaj za više informacija o certifikatu)

Za probleme s RAM-om guglaj o random smrzavanju i 3 beepa. Timing, naponi...sve to igra ulogu i nisu kod svih modula i proizvođača isti. To što si imao sreće da su ti svi moduli radili je samo...sreća.

Nemaju svi SSD-i moguć update preko OSX, to što si ti opet izabrao SSD koji ima...sreća.
Da, klasični diskovi su još uvijek pouzdaniji od SSD-a, bar zasad. Nema iMac problema s diskovima nego ima Seagate čije diskove Apple kupuje. S temperaturama koje se kreću unutar kućišta, nije ni čudo.

Nije OCZ jedini koji nije radio, Intelovi SSD-ovi su isto imali problema. Firmware je to kasnije riješio, ali što si mogao napraviti kad si kupio SSD, a jedino računalo koje imaš doma su Appleova?

Nije članak bitan, to je screenshot postavki rezolucije rMBP-a na 10.9. Odi u postavke ako ga imaš i pogledaj. Nemaš biranje rezolucije na "Best for display" nego Larger Text, Retina i More Space pa biraj. Tek kad stisneš Scaled, dopušta ti odabir rezolucije.
Sve je isto, samo je na slici iMac a ne MBP

Mileni 23.10.2014. 18:41

Pa pazi ovo, onda sam stvarno imao DOSTA srece. Jer birati na random u vise navrata i ne naletit ni na jedan problem? Vjerujem da ima memorijskih modula koji stvaraju probleme, uostalom, odredjene kombinacije ce i na klasicnom PC desktopu stvoriti probleme.

No da je to neki problem vrijedan spomena - ocito nije. Jer ako sam ja na random odlicno prolazio, vjerujem da ce i vecina tako. Iznimke su tu samo da potvrde pravilo.

Sto sam mogao napraviti kad sam kupio SSD, a jedino racunalo je Appleovo? Koristiti ga? Pa na 150 r/w necu umrit? :)

Sto se tice clanka, da, bitan mi je. Jer rMBP ima rezoluciju od 2880x1800, a u stvarnosti je skalirana na 1440x900. Dakle retina. Da bi dobio 1920x1200, onda osx softwerski skalira na 3840x2400. Dakle ne podrzava to hardwerski, vec cisto softwersko skaliranje. A na SS-u stoji da je 'Best for retina' = 1920x1200. A takvu retinu Apple jos nije ponudio.

I znam kako ide biranje rezolucije, pa imao sam i rMBP13, pa rMBP15. Uskoro cu ponovno imati rMBP15. A gore na slici je rMBP sa 'Best for retina' cudnom rezolucijom, zato i gledam koji vrag se tu dogadja. Jer ono gore definitivno nije screenshot od iMaca. Pogledaj samo sucelje, a onda tek sliku od macbooka sa strane.

P.S.
Sto se tice adobea, za njih se ne brinem. Dam se okladit da ce najkasnije u roku od mjesec-dva to rijesiti, kao sto su rijesili i kad je prvi rMBP izasao. Jedino sa skaliranjem imaju problema kod windows verzija, zasto je to tako - stvarno nemam pojma. No ne ide im u prilog ta cinjenica ni malo, jer sasvim sigurno imaju vise klijenata na winzima nego na osx-u.

Roberto 23.10.2014. 19:33

Citiraj:

Autor darkydark (Post 2681085)
Ja nisam niti nebudem ulazil u raspravu kolko imac kosta i kaj se dobije s tim, jer onda samo flamewar iskoci. Interesantno je videti da se apple okrece amd grafickama polako.

Već je prije imao amd/ati grafe, samo su u zadnje vrijeme bile nvidie ugrađivane po defaultu, a pojedine ati vga su bile opcionalni izbor.

1v@n 23.10.2014. 19:41

Citiraj:

Autor Mileni (Post 2681209)
Pa pazi ovo, onda sam stvarno imao DOSTA srece. Jer birati na random u vise navrata i ne naletit ni na jedan problem? Vjerujem da ima memorijskih modula koji stvaraju probleme, uostalom, odredjene kombinacije ce i na klasicnom PC desktopu stvoriti probleme.

No da je to neki problem vrijedan spomena - ocito nije. Jer ako sam ja na random odlicno prolazio, vjerujem da ce i vecina tako. Iznimke su tu samo da potvrde pravilo.

Sto sam mogao napraviti kad sam kupio SSD, a jedino racunalo je Appleovo? Koristiti ga? Pa na 150 r/w necu umrit? :)

Sto se tice clanka, da, bitan mi je. Jer rMBP ima rezoluciju od 2880x1800, a u stvarnosti je skalirana na 1440x900. Dakle retina. Da bi dobio 1920x1200, onda osx softwerski skalira na 3840x2400. Dakle ne podrzava to hardwerski, vec cisto softwersko skaliranje. A na SS-u stoji da je 'Best for retina' = 1920x1200. A takvu retinu Apple jos nije ponudio.

I znam kako ide biranje rezolucije, pa imao sam i rMBP13, pa rMBP15. Uskoro cu ponovno imati rMBP15. A gore na slici je rMBP sa 'Best for retina' cudnom rezolucijom, zato i gledam koji vrag se tu dogadja. Jer ono gore definitivno nije screenshot od iMaca. Pogledaj samo sucelje, a onda tek sliku od macbooka sa strane.

P.S.
Sto se tice adobea, za njih se ne brinem. Dam se okladit da ce najkasnije u roku od mjesec-dva to rijesiti, kao sto su rijesili i kad je prvi rMBP izasao. Jedino sa skaliranjem imaju problema kod windows verzija, zasto je to tako - stvarno nemam pojma. No ne ide im u prilog ta cinjenica ni malo, jer sasvim sigurno imaju vise klijenata na winzima nego na osx-u.

Sreća da, ja sam tako slagao godinama PC-e dok nisam prešao sa Z68 na Z87 chipset i htio iskoristiti isti RAM. DDR3, 1600 MHz, sve isto, a stroj se ruši i baca greške na memtestu. Vratim u Z68, savršeno. G.Skill RAM, tek toliko.
Apple je od davnina izbirljiv, sad manje nego prije, al izbirljiv još uvijek.

Tebi je SSD barem radio, većina nije mogla dić OSX više iako je instalacija prošla normalno.

Eto ti članka, 15" rMBP, nešto si zabrijao malo :)
http://www.anandtech.com/show/5996/h...andles-scaling

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2681237)
Već je prije imao amd/ati grafe, samo su u zadnje vrijeme bile nvidie ugrađivane po defaultu, a pojedine ati vga su bile opcionalni izbor.

Istina, skoro pa je pravilo da se izmijenjuju u svakoj generaciji. Počeli su s ATI, pa onda nVidia, pa opet ATI, pa opet nVidia, sad opet ATI...

Mileni 23.10.2014. 19:51

Ivane, pa taj clanak tvrdi upravo ovo sto i sam tvrdim, ali i znam iz prve ruke:

Citiraj:

By default, the Retina MBP ships in a pixel doubled configuration. You get the effective desktop resolution of the standard 15-inch MacBook Pro's 1440 x 900 panel, but with four physical pixels driving every single pixel represented on the screen
Maximalna rezolucija bez softwerskog skaliranja rmbp-a je 2880x1800, tj. prevedeno u retina mod - 1440x900.

Mozes ti postaviti 1920x1200, tj. 3840x2400, no to je vec softwersko skaliranje i nikako ne upada u kategoriju pod 'best for display/retina' kako li vec ide onaj citat. O tome i pricam, a clanak to samo i potvrdjuje.

Meni je 1920x1200 mod na retini cudo kad sam samo u fazi da programiram. Toolbarsi uzimaju jako malo prostora, samo povecam font i milina. No za svakodnevni rad moze se isto koristiti, ali nije bas preporucljivo. Barem vecini. Previse se naprezu oci na toj rezoluciji i svega 15 incha ekranu.

Za svakodnevni rad sam koristio 1680×1050, dakle izmedju 'best for...', tj. retine, i ove najvece moguce. Bolji prikaz svega i dalje, a nije presitno. Milina.

No to sve naravno zavisi od osobe do osobe.

De5tr0yer 23.10.2014. 19:56

Dakle grafa obrađuje normalnu rezoluciju, a onda to apple crnom magijom skalira na više?
Ne zanimaju me scaled for gluposti, neg tehnički podatak, dajte SS gdje piše da imam rezoluciju ekrana od 5k.

Ovo scaled ne znači da grafa gura 5k rezoluciju, dapače, čisto sumnjam da to ijedan način spajanja podržava, thunderbolt priključak drma 20Gbps što je nedovoljno za toliku rezoluciju progurat. Kojim se načinom interno spaja retina ne znam.

Dajte malo tehnoloških podataka :)

RaneZ 23.10.2014. 19:58

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2681204)
Joj Mileni, na krivog si se namjerio. Osim što sam imao Mac i radio na njemu, još sam i Apple Product Professional (guglaj za više informacija o certifikatu)

Za probleme s RAM-om guglaj o random smrzavanju i 3 beepa. Timing, naponi...sve to igra ulogu i nisu kod svih modula i proizvođača isti. To što si imao sreće da su ti svi moduli radili je samo...sreća.

Nemaju svi SSD-i moguć update preko OSX, to što si ti opet izabrao SSD koji ima...sreća.
Da, klasični diskovi su još uvijek pouzdaniji od SSD-a, bar zasad. Nema iMac problema s diskovima nego ima Seagate čije diskove Apple kupuje. S temperaturama koje se kreću unutar kućišta, nije ni čudo.

Nije OCZ jedini koji nije radio, Intelovi SSD-ovi su isto imali problema. Firmware je to kasnije riješio, ali što si mogao napraviti kad si kupio SSD, a jedino računalo koje imaš doma su Appleova?

Imao SVE od navedenih problema :)
Covjek nauci sa godinama. Morao sam flashat OCZ vertex4 prije ubacivanja u late 2011.. da nisam, ne bi radio. Seagate je i na picekim uviiijek bolni hdd. Rikla mi 3 od 5 :/ Ram sam probao na svoju ruku..zavrsio sa 500kn minusa i narucivanjem sa OWCaa i sve radilo nakon tog :)

Tako da, mogu samo rec da su izbirljivi i imacovi :) (imam ih jos sad u firmi od G5 do 2013.)

Mileni 23.10.2014. 19:59

Destrojeru, citas li ti uopce o cemu se pise? I sta se pise?
Novi iMac ima stvarnih 5k, Apple ima malo nabrijaniji eDP i preko njega ide sav bandwith. Da te tematika stvarno zanima, ne bi trazio SS koji jednostavno ne mozes dobiti, jer iMac retina nije ni stigao do nas, tako da ga ovdje nitko nema.

Googlaj, imas vec od iFixita teardown, kao i jedno 100 recenzija. Ako je problem naci kvalitetno stivo, samo javi, pomoci cemo :)

De5tr0yer 23.10.2014. 20:37

Naravno da čitam, nakon što mi Ivan napiše objašnjenje koje je korak bliže željenom, pojaviš se s ovim:

Citiraj:

Autor Mileni (Post 2681171)
Rezolucija s kojom ce ti raditi bez da ista mijenjas je 2560x1440, dakle kao i u sadasnjeg iMaca. No samo je to 'retina', tj. imat ces dosta bolju i guscu sliku. 5120x2880 / 2 ustvari.

No bez vecih problema si podesis i nativno 5k, samo sto se bojim da ce ti u tom slucaju sve biti presitno na 'samo' 27 incha.

Em što nisi napisao ništa novo, em nije podijeljeno s 2 nego s 4, em si uvukao nativnih 5k.
Tako se jadan distrojer našao na samom početku shvaćanja rezolucije prikaza na retina macovima.

Pokušavam saznati nešto na forumu da ne mora ko idijot probirati po recenzijama koje pišu hvalospjeve o pappleu. Ako već spominješ potencijalne izvore koje možeš linkati, zašto ne vidim niti jedan link?

--

Ne trebaš mi više ništa objašnjavati, samo mi odgovori na sljedeće pitanje:

Kada otvoriš slikovnu datoteku rezolucije veće od 1440x900 na svojoj retini prikaže li se ona u 100% veličini, tj. bez da moraš scrollati do krajeva slike ili baš moraš scrollati?

Ako moraš scrollati radi se o interpolaciji, ako ne retina je donekle ono što se i reklamira.

Mileni 23.10.2014. 20:57

Ne moras citati recenzije. Uostalom, imas valjda 1000 portala, nije da su svi naklonjeni Appleu (teorija urote? :D ) ?

Evo ti jedan link koji to sve dobro objasnjava:
http://www.anandtech.com/show/6023/t...splay-review/6

Zanemari review, retinu je lik odlicno opisao. Ista stvar naravno vrijedi i za iMac. Odoh gledati LE, nedostaje jos jedan par za jako lijep dobitak. Cujemo se sutra :)

1v@n 23.10.2014. 21:12

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2681302)
Ne trebaš mi više ništa objašnjavati, samo mi odgovori na sljedeće pitanje:

Kada otvoriš slikovnu datoteku rezolucije veće od 1440x900 na svojoj retini prikaže li se ona u 100% veličini, tj. bez da moraš scrollati do krajeva slike ili baš moraš scrollati?

Ako moraš scrollati radi se o interpolaciji, ako ne retina je donekle ono što se i reklamira.

Ovo bi ti moglo odgovoriti na pitanje

http://www.dpreview.com/forums/threa...-post-52415087

De5tr0yer 23.10.2014. 21:25

Hvala ti imenjače :)

Roberto 24.10.2014. 09:31

Bilo kako bilo, taj ekran je perverzni san svakog video editora :D

http://techcrunch.com/2014/10/20/retina-imac-review/

Citiraj:

Speaking of 4K video editing, you can see a screenshot above of me editing a sample 4K video file in Final Cut Pro, with the video playing back at full resolution, which still offers room for editing UI in the Final Cut application. I had to hide the inspector in order to fit it in entirely, and maximize the size of the preview window, but it’s still possible, and for video editors working with next-generation film formats, that’s a huge advantage.
Citiraj:

Photo editing with Adobe Photoshop CC is also a treat on this computer, with fast, responsive performance and execution of filters and visual effects. You can also work with RAW files right out of your camera, and using the ones from my Canon 6D, which have a max resolution of 5472 x 3648, I was able to work with them at 100% crop and almost fit the entire frame on the screen when using Photoshop in full-screen mode.

Odlično računalo, jedino je cijena malo too much. Da je u toj početnoj cijeni i 16 Gb rama i barem 256 Gb SSD, ne bi riječ reko :)

1v@n 24.10.2014. 10:33

Daj čitaj ovo sad polakše, s malo uključenog razuma :D

Kaže da ima više prostora u Final Cutu...a rezolucija mu je na Best (retina) što se u smislu količine prostora na ekranu uopće ne razlikuje od običnog 27" iMaca (2560x1440), nego samo u gustoći piksela.
Nema problema s previewom 4k filma. Ako si ikad radio s video editing alatima, znaš što je RAM preview. Grafika, RAM i disk jedini utječu na video editing, ali očito i ekran ima neke supermoći kad je to sve brže i bolje :D

Fast, responsive performance and execution of filters and visual effects....u Photoshopu CC...daj me nemoj. To vrijedi za svako računalo danas.

You can also work with RAW files right out of your camera... :lol2:
RAW file za 6D iznosi između 20 i 40 MB, bilo bi čudo da ne može raditi s RAW fileovima...
100% crop na toj rezoluciji, tko normalan to radi. Ako se bavi fotografijom, najveća fotka koju će ikad trebati isporučiti je 20x30 cm, a ako to itko ikad obrađuje sa 100% cropom, tog čovjeka želim upoznati.

Jedino u čemu je taj iMac drugačiji od svega danas je ekran. Sigurno je ugodno raditi na njemu, ali čitajući ovo imam osjećaj da ima supermoći.

Mileni 24.10.2014. 10:44

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2681481)
Jedino u čemu je taj iMac drugačiji od svega danas je ekran. Sigurno je ugodno raditi na njemu, ali čitajući ovo imam osjećaj da ima supermoći.

:lol2:

Citajuci review, samo cekam da isti poleti do Marsa i nazad. Inace, evo sad ce na trznicu doci jedan povoljan mac, pa navali narode :D

Roberto 24.10.2014. 11:24

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2681481)
Daj čitaj ovo sad polakše, s malo uključenog razuma :D

Kaže da ima više prostora u Final Cutu...a rezolucija mu je na Best (retina) što se u smislu količine prostora na ekranu uopće ne razlikuje od običnog 27" iMaca (2560x1440), nego samo u gustoći piksela.
Nema problema s previewom 4k filma. Ako si ikad radio s video editing alatima, znaš što je RAM preview. Grafika, RAM i disk jedini utječu na video editing, ali očito i ekran ima neke supermoći kad je to sve brže i bolje :D

Fast, responsive performance and execution of filters and visual effects....u Photoshopu CC...daj me nemoj. To vrijedi za svako računalo danas.

You can also work with RAW files right out of your camera... :lol2:
RAW file za 6D iznosi između 20 i 40 MB, bilo bi čudo da ne može raditi s RAW fileovima...
100% crop na toj rezoluciji, tko normalan to radi. Ako se bavi fotografijom, najveća fotka koju će ikad trebati isporučiti je 20x30 cm, a ako to itko ikad obrađuje sa 100% cropom, tog čovjeka želim upoznati.

Hm, bolje mi je da prestanem postati s moba, nestao mi dio posta iz kojeg je bio vidljiv sarkazam :D
Jedino zadnja rečenica stoji, i dalje mislim da je odlično računalo, ali daleko od toga da ima super moći :D

Obzirom da sam već deset godina vezan uz video editing branšu, sve mi je to poznato što si napisao :)

1v@n 24.10.2014. 13:15

Teško je danas nać nepristran i objektivan review kad se radi o Appleu, nažalost.
Stvori se takav hype da se rivjueri tresu dok ga vade iz kutije :D

Roberto 24.10.2014. 13:35

Pravi fanboyi :D

Kad je Apple u pitanju uvijek sve ide u krajnost, ili pozitivnu ili negativnu. Sto je steta jer odvlaci paznju s proizvoda koji su ponekad zaista odlicni.

poltergeist 24.10.2014. 19:34

Kad se uzburkaju vode na pcekspertu, znas da je Apple izbacio dobar proizvod :D
Tako je bilo kod iPhona a da ne pricam o iPadu. Prvi komentari na iPad temi su show.

Mileni 24.10.2014. 19:39

Moze link na tu temu? :)

asimiliran 23.01.2015. 08:56

Parted Magic Efi boot usb

Zna li netko kako napraviti bootabilni EFI usb Parted Magica na OS X Mavericksu?

Roberto 04.03.2015. 10:10

Vani je 10.10.3 beta za develoepre i mogu reći da su usrali motku :D

Sistemski procesi ''jedu'' memoriju, konstantno je u 80+% (imam 16 Gb)
u toj nadogradnji je i nova Photo aplikacija, koju doduše nisam mogao isprobati jer se stalno ruši :D

Naime, IPhoto Library koji pokušavam importirati u Photo je na drugom nesistemskom disku, a Photo uporno pokušava prebaciti library na sistemski disk na kojem nma mjesta, i nema opcije da se prebaci drugdje :D

Roberto 13.06.2015. 10:07

OSX 10.11 El Capitan

Pojavio mi se prošli tjedan na downloadu DP nove verzije OSX-a, El Capitan.

Uz manje kozmetičke promjene i peglanje Yousemita, najvažnija promjena je Metal, novi grafički API koji bi trebao omogućiti značajni pomak u performansama zahtjevnijih igri i pro grafičkih alata, a koji je do sada u malo drugačijoj formi bio dostupan na iOS platformi:
Citiraj:

Metal for Mac: Metal for Mac has arrived, combining the computing power of OpenCL and graphics power of OpenGL into a new API that does both. 50% improvements in rendering with 40% less CPU processing power required for graphics. Metal on OS X El Capitan offers better battery life and improved graphics performance for both games and professional apps.
http://www.macrumors.com/2015/06/08/...11-el-capitan/

Malo više o novom API:
http://www.macrumors.com/2015/06/08/...etal-for-os-x/
Citiraj:

Showcasing Epic's forthcoming game Fortnite, a few developers from the well-known game studio showcased how the graphics engine will be perfect for high performance games, combining the computing power of OpenCL and graphics power of OpenGL into new API that does both. With Metal, Apple machines will be able to accelerate Core Animation and Core Graphics, boosting system-level rendering by up to 50 percent, and efficiency by up to 40 percent. Specifically for higher-end games, however, Metal will take full advantage of a Mac's CPU and GPU, delivering "up to ten times faster draw cell performance," for a richer gaming experience.

http://www.anandtech.com/show/9352/a...-os-x-desktops
Citiraj:

OS X’s Metal will be going head-to-head with Microsoft’s DirectX 12 and Khronos’s Vulkan, and this is the first time in a very long that we have seen a viable and competitive 3rd graphics API on the desktop, as DirectX and OpenGL have been the reigning APIs since the turn of the millennium.
Citiraj:

As for what this means for Mac users, in the short run it’s a good thing. With Vulkan still in development, had Apple not implemented Metal on OS X, OS X would have needed to stick with classic OpenGL for another year until OS X 10.12. Going with their own API, as was the case with mobile, gets a low-level API on OS X sooner. Furthermore because it’s been on iOS for the last year, Apple gets to leverage all of the developer experience and code already written for Metal, and bring that over to OS X. Which is why developers like Epic are able to show off engines using Metal on OS X so early.

In the long run however there are some big unknowns left to answer, which could have a big impact on how things play out. Apple has not yet released the complete documentation for the newest version of Metal – specifically, we don’t have feature lists – so how the Mac and iOS versions compare feature-wise remains to be seen. My biggest concern here is that Apple will put OS X and iOS at parity, essentially limiting the features available to the lowest common denominator of iOS, leading to Macs in general being behind the curve in graphics features. The other big question is whether Apple will support Vulkan next year once it’s done, or whether they will stick with Metal, essentially turning OS X’s graphics stack proprietary. Which for users could lead to a reduction in game ports to the Mac if developers have to go write against a Mac-specific graphics API.
Ako ulovim vremena mogao bih isprobati DP1 slijedeći tjedan.

JuiceBox 13.06.2015. 10:56

Dali itko ima iskustva s mac mini uredajima? Gledam malo ovaj i5,8 gb,1tb, iris pro pa me zanima dali itko ima tako nesto i kako je zadovoljan istim?

Drift_King 13.06.2015. 10:57

Citiraj:

Autor xulos (Post 2791172)
Dali itko ima iskustva s mac mini uredajima? Gledam malo ovaj i5,8 gb,1tb, iris pro.

Mislin da ti novi nemaju opcija za upgrade...

Stari su mogli bar ram upgradeat...

Trenutno borbu vodim s MBP i kloniranjem HDDa na SSD. :D

Roberto 13.06.2015. 11:13

Citiraj:

Autor Drift_King (Post 2791175)
Trenutno borbu vodim s MBP i kloniranjem HDDa na SSD. :D

Carbon Copy Cloner FTW :)
Ja sam nedavno s njim to odradio bez greške.

Drift_King 13.06.2015. 12:43

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2791182)
Carbon Copy Cloner FTW :)
Ja sam nedavno s njim to odradio bez greške.

A problem je sledeci, SSD je manji od HDDa za cca 600 MB; pa san udario resize, pa klnira, i na kraju bootcamp ne radi.

Uspio san napravit priko gdiska hybrid MBR i popravio bootmanager, ali san se dobro izjeba (konkretno 2 dana) dok san skuzio kako i sta.

Bio san diga CCC ali nije ima opciju kloniranja diska nego samo particija :(

Mileni 13.06.2015. 13:09

Cemu sve te malverzacije? Time Machine backup, pa isti povuces i sve radi? :)

Sto se tice El Capitana, koristim ga jos od predstavljanja. Osjetno brzi od dzozemite. Metal je vec uzeo maha, jer na retini MBP je uvijek bilo frejm dropova, sad ih ili nema, ili ih jos nisam vidio. Sve jednostavno leti, a uglancat ce ga u ovih par mjeseci jos, to je sigurno.

Samo me Metal drzi podjeljenim. Ocita je korist istoga, osjeti se i na bateriji kao i na vec spomenutoj brzini. No napustanjem standarda Apple se jos dodatno zatvara, a developeri ce tesko prebacivati igre sa OS X-a na Linux i obrnuto.

Sto se tice mac minia, moze se nadogradjivati i dalje. Samo ne moze ona najslablja varijanta. No i dalje je puno bolja kupnja mac minia iz 2012 radi quad core procesora. Odlican maleni stroj, tih i stvarno iznenadjujuce dobro radi. Ubacit SSD i rama u isti ukoliko imas mogucnosti i miran si par godina.

Drift_King 13.06.2015. 14:39

Citiraj:

Autor Mileni (Post 2791225)
Cemu sve te malverzacije? Time Machine backup, pa isti povuces i sve radi? :)

A kako cu bootcamp backupirat biseru :D
Citiraj:

Sto se tice El Capitana, koristim ga jos od predstavljanja. Osjetno brzi od dzozemite. Metal je vec uzeo maha, jer na retini MBP je uvijek bilo frejm dropova, sad ih ili nema, ili ih jos nisam vidio. Sve jednostavno leti, a uglancat ce ga u ovih par mjeseci jos, to je sigurno.
Neda mi se kemijati s betom, ali virujem da je bolji, guraju taj Metal cross platform :)
Citiraj:

Samo me Metal drzi podjeljenim. Ocita je korist istoga, osjeti se i na bateriji kao i na vec spomenutoj brzini. No napustanjem standarda Apple se jos dodatno zatvara, a developeri ce tesko prebacivati igre sa OS X-a na Linux i obrnuto.
Nisan dev, ali Apple mi je uvik djelova kao da ima bolje rjesenje pa makar i zatvoreno.
Citiraj:

Sto se tice mac minia, moze se nadogradjivati i dalje. Samo ne moze ona najslablja varijanta. No i dalje je puno bolja kupnja mac minia iz 2012 radi quad core procesora. Odlican maleni stroj, tih i stvarno iznenadjujuce dobro radi. Ubacit SSD i rama u isti ukoliko imas mogucnosti i miran si par godina.
Tu bih se slozio, osobno san koristio i7 Mac Mini i sasvim je zadovoljavajuci, bitno je samo da se ubaci RAMa i SSD, to ozivi svaki stroj :)

Mileni 13.06.2015. 15:02

Pardon, nisam uopce skuzio bootcamp dio :D

Metal je sigurno bolji, vec sad je to i vise no ocito. A Vulkan kasni na debelo. Nemam nista protiv zatvorenih rjesenja, Apple ovdje ide MS putem (directX), no s druge strane mi konstatno zatvaranje laganini ide na zivce.

Ocekujem da ce kroz par godina ukoliko dovoljno razviju svoj vlastiti proc odhebati i Intel. Malo radikalno razmisljanje, no ne bi me cudilo. Ni malo.

Drift_King 13.06.2015. 16:32

Citiraj:

Autor Mileni (Post 2791289)

Metal je sigurno bolji, vec sad je to i vise no ocito. A Vulkan kasni na debelo. Nemam nista protiv zatvorenih rjesenja, Apple ovdje ide MS putem (directX), no s druge strane mi konstatno zatvaranje laganini ide na zivce.

Ocekujem da ce kroz par godina ukoliko dovoljno razviju svoj vlastiti proc odhebati i Intel. Malo radikalno razmisljanje, no ne bi me cudilo. Ni malo.

Radin ja regularno Time Machine backup, ali nece mi Win7 :D jeba ih MBR.

Roberto 13.06.2015. 21:45

Citiraj:

Autor Mileni (Post 2791289)

Zatvorenost ima svoje prednosti i mane. kolko god da to nas živciralo, izgleda da im se to i te kako isplati. Dobra kompatibilnost komponenti i it just works pristup je na cijeni danas.

Direct-x evo već 20 godina zatvoren sustav, pa vidim nitko MS zbog toga ne razapinje ovdje :D

Stroji opaska da bi ih to moglo dodatno zatvoriti ali ako prodobiju par većih igrača ( a neke su već navodno pridobili) stvar bi mogla krenuti i u potpuno drugom smjeru. Sjetimo se iphona i kako je Apple prodao revoluciju koja se već bila dogodila, i to s polutelefonom :D

Bit će zanimljivo kako će se razviti cijela low level api piča Ne pamtim da je ikad bilo ovoliko ozbiljnih igrača koji se bore za svoj dio tržišta. DirectX 12, Mantle, Vulkan, Metal... netko će profitirati,a netko bome i popušiti :D

Drift_King 13.06.2015. 22:55

Sad me kopka taj El Capitan beta. FY Mileni. Ima li problema ili je bug free (bar donekle)?

Mileni 14.06.2015. 00:59

Do sad ni jedan problem, dapace, fluidniji od Yosemitea. Jedini problem nije kapetan, vec sto mi totalfinder ne radi na istome pa cekam developera da updejta aplikaciju.

To je ujedno jedina aplikacija koja mi ne radi.

Manje sitnice su recimo appleov mail i gmail account, no to se lako rijesi. Osim ovog vec spomenut stvarno jos nisam sreo ni jedan drugi problem. Najbolji primjer je MBP, malo je baterija bolja, no dovoljno da skuzis. I manje mi se isti grije.

Ali bih opet pricekao barem public betu, do tad ce to jos dodatno srediti.

thuNdeR 14.06.2015. 12:02

Jel vi radite upgrade ili fresh install?

Drift_King 14.06.2015. 18:03

Citiraj:

Autor thuNdeR (Post 2791640)
Jel vi radite upgrade ili fresh install?

Ja san na starom MB iz 2010 (Snow Leopard), napravio samo upgrade od tada. Nije bilo nikad clean instala, pa cak ni sada kad je radjen clone. Neman ja volje za to.

TO mi je uvik bilo fascinantno kod Maca i OSXa (iOSa), kad radis upgrade u 99% slucajeva sve prodje glatko, a kod Winsa moran napravit reinstal svog softwera i pizdarija.

Iden ga probat dignit na stolnom. Neda mi se kemijat s lapm.

Mileni 14.06.2015. 18:16

Reinstall? Was ist das? :D

Upgrejdam. Promjenio poprilican broj macova do sada, od mac minia, iMaca pa par mbp-ova. Nikad reinstall. Samo u 3-4 klika povucem TM backup i goni dalje. Sve radi kao i prvog dana od prvog installa.

Roberto 14.06.2015. 21:44

Još jedan apgrejdaš :D

Na MB Air od 10.7 do 10.10 (uz nadogradnju memorije jer je bio s 2Gb), na stolnom od 10.8. do 10.10.

A mislim da će i ovo ić nadogradnja kad dođe vrijeme - to je prakitčki samo veći update za Yosemite, izuzev Metala ništa osobito novog. Jedino ću betu paralelno vrtit na drugom disku.

Kod Maca to se zaista odradi bez ikakvih problema i radi besprijekorno.

Čak štoviše, i na PC sam uspijevao lakše i brže puknu OSX nego Winse, pogotovo kad je AHCI bio u igri :D

Drift_King 14.06.2015. 22:04

Citiraj:

Autor Roberto (Post 2791868)
Još jedan apgrejdaš :D

Na MB Air od 10.7 do 10.10 (uz nadogradnju memorije jer je bio s 2Gb), na stolnom od 10.8. do 10.10.

A mislim da će i ovo ić nadogradnja kad dođe vrijeme - to je prakitčki samo veći update za Yosemite, izuzev Metala ništa osobito novog. Jedino ću betu paralelno vrtit na drugom disku.

Kod Maca to se zaista odradi bez ikakvih problema i radi besprijekorno.

Čak štoviše, i na PC sam uspijevao lakše i brže puknu OSX nego Winse, pogotovo kad je AHCI bio u igri :D

Mozda nesto poprave po tom pitanju u 10ci. Definitivno najgori dio Windowsa. Mrzin kad radin neki OEM laptop, udarim restore a ovaj napravi 32032 foldera, old, not old, kurac palac.

Skida se El Capitan :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:24.