PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Koji server ili workstation kupiti? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=210493)

the_ghost 01.07.2014. 09:23

Ako ce ti gore biti baza i jos hrpa usera koji nesto rade, RAID1 (pretpostavljam) ce ti biti prespor nakon nekog vremena... SATA diskovi su spooori. Koliko ce biti velika baza? Ako vec razmisljate o kupnji servera da popricate s ljudima od kojih mislite server uzeti? Skeptican sam da ce vam i 16GB rama biti dovoljno.

Rebbit 01.07.2014. 11:53

Gore bi bila interna baza za vjezbanje..

znaci, ako na njoj bude 6 usera nakačeo to ce bit maximum..
nikakav masivni publish i sl...

vise usera bi gore koristilo vjerojatno samo 1 tool...
VS bi bio lokalan sa konekcijom na bazu,
medjutim, ujedno bi imali 3-4 aktivne baze, svaka je cca 1gb...

kolko sam vidio od drugih ljudi, uspjevaju po firmama imat 20-30 usera i vrtit neki sugavi program i opskrbljuju web site sa web ducanom i nemaju problema...

tak da po mom misljenju moji zahtjevi nisu ekstra, ali ofc, zato sam ovdje da pitam :)

diskovlje je diskutabilno
mislio sam mozda ssd - 2x128gb raid 1
i 2x1tb sata raid 1..

mada, kakva cpu snaga i kolko rama je pozeljno za svakog usera da vrti neki jaci program koji koristi oko 200 do 400mb kad se vrte.

the_ghost 01.07.2014. 11:58

Iskreno, ne znam kak se windowsi ponasaju u takvom okruzenju pa nagadjam sto se tice RAM-a. 2xSSD u raidu 1 ce ti sigurno poboljsati iskustvo :) Ako nece biti puno podataka gore, zasto ne 2x250 ili 2x500 SSD? to ce sigurno biti bolje.

Rebbit 01.07.2014. 12:54

Zelim fizicki odvojit data dio od toolova...

razlog - toolovi i baze koje trebamo koristit se lako povuku sa servera, ili restoramo starije verzije...

a data ne bi htio imat na istom hdd-u na kojem bi bilo hrpa toolova- i OS na kojem bi se sve vrtilo,
pogotovo jer ne zelimo particionirat nego da bude full SSD dostupan za OS i pratece programe...

a data dio - da bude odvojen i siguran od utjecaja nasnimavanja i presnimavanja hrpe toolova i sl stvari..

domis 01.07.2014. 13:05

to lagano odvojiš sa virtualkom.
staviš main os i data na spore diskove, a toolove i baze na virtualku koja bi koristila samo ssd

segregator 28.12.2014. 10:30

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2504801)

Svi distributeri i sistem integratori koji daju neki jači servisni uplift. Pitanje je samo koliki odziv (response time) i rok popravka (fix time) želiš.
Zatraži ponudu od svih koje se možeš sjetiti (da baš ne bi ispalo da reklamiram sebe ili konkurenciju).

Slučajno naletim na ovaj upis, pa mi padne na pamet 2 mjeseca čekanja diska koji je crkao u RAID ormaru sa 80 diskova koji je koštao $150.000, uz plaćanje mjesečnog održavanja od 70000kn (ne samo za taj ormar, ali ipak...)
Očito smo bili izabrali lošeg distributera :)

Za te novce bi očekivao da ga helikopterom dostave u roku pola sata

the_ghost 28.12.2014. 10:38

O kojem se vendoru radi (ne distributeru)?

Old Iggy 28.12.2014. 17:37

Citiraj:

Autor segregator (Post 2710703)
Slučajno naletim na ovaj upis, pa mi padne na pamet 2 mjeseca čekanja diska koji je crkao u RAID ormaru sa 80 diskova koji je koštao $150.000, uz plaćanje mjesečnog održavanja od 70000kn (ne samo za taj ormar, ali ipak...)
Očito smo bili izabrali lošeg distributera :)

Uuuuuuu, očito. :D

Za te novce bi očekivao da ga helikopterom dostave u roku pola sata

Ne znam što je sve na spisku i kakav je SLA, ali... :D

segregator 28.12.2014. 21:57

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2710861)
Ne znam što je sve na spisku i kakav je SLA, ali... :D

Ne znam ni ja detalje jer sam bio u aplikativnom, a ne sistemaškom odjelu, ali kako god okreneš,
sramota da se za jedan pišljivi Quantum od 200MB trebalo toliko čekati (izvlačili se na carinu :D )

Bubba 28.12.2014. 23:20

Citiraj:

Autor segregator (Post 2710951)
sramota da se za jedan pišljivi Quantum od 200MB trebalo toliko čekati (izvlačili se na carinu :D )

Jebiga, carina je sredinom 80ih bila zajebana. :D

segregator 29.12.2014. 01:07

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2710984)
Jebiga, carina je sredinom 80ih bila zajebana. :D

Polovina 90-ih, u stvari, dopuštam da sam fulao jednu nulu, iako se sjećam da smo na PC-ima imali 170MB SCSI diskove

Old Iggy 29.12.2014. 08:42

Citiraj:

Autor segregator (Post 2710951)
Ne znam ni ja detalje jer sam bio u aplikativnom, a ne sistemaškom odjelu, ali kako god okreneš,

A i ti izvlačiš primjere iz naftalina. :D

onurb 16.03.2015. 17:29

pozdrav svima, registrirah se da pitam par pitanja
htio bih napravit neki kućni server/workstation za spremanje podataka (uglavnom male datoteke -kodovi i tablice, možda strimanje pokojeg filma), dakle nešto tipa ftp, i uz to bih slao programe na kompajliranje i vrćenje simulacija koje radim (na laptopu mi traju i više sati/dana pa da za to vrijeme mogu surfat itd., uglavnom da prebacim posao s laptopa na server)

dell poweredge pe4600
2 x xeon 1,8 HT (nemogu ovo izguglat budem nazvao i pitao koj konkretno je)
1 x 18 scsi 80 pin disk 160
2 gb ecc ram
cirka 800kn

IBM x3200 server
2x160 GB HOT SWAP SATA
2GB DDR2 ECC
INTEL XEON 3040 1,86 GHZ
nemogu nać više info
cirka 1200kn

hvala!

skitnica 16.03.2015. 18:02

To je stara krama i ne vrijedi 200kn.
Danas prakticki neupotrebljivo a u vrijeme izlaska (prije vise od 10 godina) je bio zvijer.
Taj Matrox G550 je, mislim, prva PCI Express graficka.

onurb 16.03.2015. 18:52

hvala na brzom odgovoru, taj onda otpisujem, grafička mi je nije bitna, radije bi da procesor valja jer iovako radim na lošem laptopu i ne bunim se (centrino 2,4GHz)

evo apdejto sam listu, vrijedi li išta od ovoga?

segregator 16.03.2015. 19:14

Citiraj:

Autor onurb (Post 2751157)
hvala na brzom odgovoru, taj onda otpisujem, grafička mi je nije bitna, radije bi da procesor valja jer iovako radim na lošem laptopu i ne bunim se (centrino 2,4GHz)

evo apdejto sam listu, vrijedi li išta od ovoga il da gledam oglasnike susjednih država?

Ma nisu to uopće loši strojevi, jedini problem može biti što se najčešće čuju kao avioni, a pitanje je i porijekla, ne bi me čudilo da je to netko popalio negdje

dejanbinladen 22.03.2015. 21:02

preporuka za windows 2012 server sa AD,DHCP,DNS,file server + specijalizirani softver za 15-20 korisnika, na firmu se uzima, domace trgovine naravno

B0ss 24.03.2015. 00:54

o kojem se specijaliziranom software-u radi? CAD/SolidWorks, ERP...SQL? racunaj da AD i SQL server ne idu skupa...

tor 24.03.2015. 07:38

pa dobro, idu, nije preporuka ali idu...

dejanbinladen 24.03.2015. 10:50

Idu idu :D inace softver je za "komunalne" djelatnosti i spomenutom bazom podataka napisan u javi, autor je jedna poznata hrvatska firma, nebi detaljnije od ovog

aski 22.05.2015. 14:43

Pozdrav.

Imam pitanje u vezi servera jer se baš ne razumijem u te stvari da bi sam mogao bolje razlučiti što je ok, a što ne.

Dakle, kolega je gore pred kraj 2013. pitao o serveru za firmu koja koristi računovodstvene programa.

Kod nas u firmi se koristi isti program, 4D Wand, Synesis i MS Office. Server je već stariji (HP ProLiant ML110 G6). Trenutno svatko radi na svom računalu, dok se na server preko remote desktop connection spaja svega nekoliko ljudi (2-3), obično od doma kad nešto radiš naknadno. Htjeli bi omogućiti da se na server može spojiti 15-ak ljudi.

Što bi bilo pametno uzeti za gore navedene uvjete i da smo mirni idućih 5-6 godina?

Hvala.

Alister 22.05.2015. 15:01

Koliko novaca želiš potrošiti to je prvo pitanje?
ako želiš remote, moraš kupiti i CAL-ove za Windows-e i za RDP, 15 -tak ljudi bi tražilo Windows server standard ili SBS (max 25 usera) i to ti je već blizu 10k kuna bez hardware-a... Foundation server je jeftiniji ali je limitiran na 15 usera.
A ako ti je taj server ok, nova generacija ti je ML 310e Gen 8 pa si pogledaj hardwerski da li ti je ok... on je oko 5000 - 8000 kuna + PDV. Ovisi koliko diskova i koliko RAMA

Old Iggy 22.05.2015. 15:04

Citiraj:

Autor aski (Post 2782393)
Što bi bilo pametno uzeti za gore navedene uvjete i da smo mirni idućih 5-6 godina?

Prvo moraš vidjeti koliki su realno potrebni resursi po korisniku, najbolje s proizvođačem SW-a. Ista stvar, vidi koliki ti je link prema van.

Sam "server" je najmanji problem, em su današnji dosta jaki em su kasnije proširivi.

dejanbinladen 22.05.2015. 15:53

Citiraj:

Autor dejanbinladen (Post 2754801)
Idu idu :D inace softver je za "komunalne" djelatnosti i spomenutom bazom podataka napisan u javi, autor je jedna poznata hrvatska firma, nebi detaljnije od ovog

uzo nakraju od uzija nije xeon i ecc al bice dovoljno
i7,32GB,ssd +2x2TB za raid

migracija sa 2008 prosla bez problema vecih, driveri su bili problem malo za win server 2012 al rjeseno, zauzece rama 3-5GB za sada sa 15 tak korisnika...
zasad zadovoljan konfa mrcina za cca 10kkn+

crosars 31.12.2015. 23:02

Pozdrav, da dignem ovaj topic iz pepela, nisam našao slični topic.

Može li preporuka konfiguracije servera koji bi služio kao kao file i print server, te DNS i host za web stranicu. Trebao bi veći hdd, tj vjerojatno više njih jer bi stavio RAID5 zbog backupa. Na serveru bi se nalazili računovodstveni programi, CRM i veći video zapisi, radi se o manjem broju računala spojenih na mrežu preko ciscovog switcha i rutera.

Kako o cijeni ne odlučujem ja, zanima me koliko bi toga stalo u cijenovnom rangu do 15-17 tisuca kuna? Naglasak bi vjerojatno bio na količini hdd-a ali neznam pravi omjer izmedju cijene ostalih komponenti i hdd-a u navedenoj cijeni, tj neznam koliko bi "patile" ostale konfiguracije ako bi bio veci fokus na hdd-u. Računam negdje oko 5TB iskoristivosti bilo okej. Javim detaljnije kada mi predlozite konfiguraciju da mogu znat kako ću krpati ali najbitnije je da je stabilan i brz.

Uz to, može li onda na konfiguraciju preporuka i UPSa (on bi se dodatno kupio) i hoće li mi trebati novi workstation jer trenutno radim na E8400@3.00Gz sa 2GB rama, te računalima sličnih konfiguracija.

Edit. vjerojatno bi išao WS 2012 ali on će biti zasebno kupljen.

Unaprijed hvala na odgovorima i Sretna Nova! :)

segregator 31.12.2015. 23:35

Prije nego se iggy javi:

idi na raid 6 umjesto 5, i raid nije zamjena za backup

crosars 31.12.2015. 23:44

Sad malo kalkuliram, 5tb bi bio maximum za pohranu, moze i 2 za pocetak pa se dodaje al trebam jos vidit sa kolegama.

zasto 6 umjesto 5? sto bi preporucio za backup onda?

Alister 01.01.2016. 07:39

Citiraj:

Autor crosars (Post 2872890)
Pozdrav, da dignem ovaj topic iz pepela, nisam našao slični topic.

Može li preporuka konfiguracije servera koji bi služio kao kao file i print server, te DNS i host za web stranicu. Trebao bi veći hdd, tj vjerojatno više njih jer bi stavio RAID5 zbog backupa. Na serveru bi se nalazili računovodstveni programi, CRM i veći video zapisi, radi se o manjem broju računala spojenih na mrežu preko ciscovog switcha i rutera.

Kako o cijeni ne odlučujem ja, zanima me koliko bi toga stalo u cijenovnom rangu do 15-17 tisuca kuna? Naglasak bi vjerojatno bio na količini hdd-a ali neznam pravi omjer izmedju cijene ostalih komponenti i hdd-a u navedenoj cijeni, tj neznam koliko bi "patile" ostale konfiguracije ako bi bio veci fokus na hdd-u. Računam negdje oko 5TB iskoristivosti bilo okej. Javim detaljnije kada mi predlozite konfiguraciju da mogu znat kako ću krpati ali najbitnije je da je stabilan i brz.

Uz to, može li onda na konfiguraciju preporuka i UPSa (on bi se dodatno kupio) i hoće li mi trebati novi workstation jer trenutno radim na E8400@3.00Gz sa 2GB rama, te računalima sličnih konfiguracija.

Edit. vjerojatno bi išao WS 2012 ali on će biti zasebno kupljen.

Unaprijed hvala na odgovorima i Sretna Nova! :)

Što se servera tiče za te novce možeš dobiti server jedino sa SATA diskovima, ako želiš nešto brand name s obzirom da ti treba veliki kapacitet. Također diskovi ti pojedu veliki dio budžeta pa je teško nešto predložiti za te novce.
Entry level serveri, kakav tebi u biti i treba, jer nemaš potrebe za nekom snagom dolaze sa 4 HDD utora što je tebi premalo. Najbolje da pošalješ ponudu na više lokacija pa budeš vidio što ti mogu predložiti, nešto kao HP ML150 ili IBM x3xxx serija ili nešto od Fujitsu-a bi tebi bilo ok. Kažem opet o obzirom na cijenu jer serverske diskove masno naplate.
Raid 6 se preporuča koristiti ukoliko su diskovi većeg kapaciteta u odnosu na Raid 5
UPS za server gledaj da ti bude oko 1500VA na višeako želiš autonomiju od nekih 20-25 minuta, sve ovisi koliko ti treba raditi na bateriju.

S obzirom na kojoj konfiguraciji sada radiš, bilo koja današnja ti je skoro duplo brža pa ne možeš pogriješiti s niti jednom. Jedino reci za što ti točnije treba?

Citiraj:

Autor crosars (Post 2872895)
Sad malo kalkuliram, 5tb bi bio maximum za pohranu, moze i 2 za pocetak pa se dodaje al trebam jos vidit sa kolegama.

zasto 6 umjesto 5? sto bi preporucio za backup onda?

Ti bi na taj server backupirao nešto ili smatraš da ako ima RAID polje da je to backup? Backup se smatra pohrana podataka na drugu lokaciju, znači RAID nije backup !

crosars 02.01.2016. 04:08

Ma pobrkao sam pojmove onda :)

RAID bi koristio zbog mogucnosti koje ima (ako cu imat vise hardova uopce), dok za backup sam nasao rjesenje koje odgovara poslu.

Izgleda da cu za pocetak ici do 2TB prostora, pa kasnije se snalaziti po potrebi, a workstation sam nasao vec neke slicne preporuke u topicu za konfiguracije.

Znaci da se drzim konfiguracija tipa HP ML150 i IBM x3xxx serija? moze li jos kakva gotova preporuka ili cak u dijelovima pa da sam sastavim? neznam kako se krecu cijene kod zasebnih serverskih komponenti u odnosu na gotova.

Alister 02.01.2016. 08:51

ti tipovi servera primaju do 8 diskova što je tebi dovoljno, a nisu jače serije da tipa imaju 18 utora za ram, skupi RAID kontroler i takve stvari što je tebi nepotrebno.
Opet brkaš pojmove, ti ne možeš kupiti server u dijelovima. Pošalji upit u par firmi da ti oni slože server (npr. biraš tip procesora, tip diskova i količinu rama, dva ili jedno napajanje).
Za ovo što si ti naveo tebi treba najslabiji server koji može primiti 8 SATA diskova jer tipa jedan SAS disk od 600GB košta 2-3k kuna +PDV. Možda bi ti čak odgovarao i HP ML310 samo što on može primiti 4 SATA diska

crosars 02.01.2016. 15:49

Ok hvala na odgovorima :)

No, zasto nemogu komponente pojedinacno kupovat pa sam slozit? Garancija ili nesto drugo?

Alister 02.01.2016. 17:05

Zato što su svi serveri Brand Name, a ne No Name kao obično računalo.
To ti je potpuno ista stvar kao kada kupuješ auto, možeš birati serijsku i dodatnu opremu, a ne da ga kupuješ u dijelovima. Nije to obično računalo, i garancija obično podrazumijeva popravak na tvojoj lokaciji.

segregator 02.01.2016. 17:13

Citiraj:

Autor Alister (Post 2873358)
Zato što su svi serveri Brand Name, a ne No Name kao obično računalo.
To ti je potpuno ista stvar kao kada kupuješ auto, možeš birati serijsku i dodatnu opremu, a ne da ga kupuješ u dijelovima. Nije to obično računalo, i garancija obično podrazumijeva popravak na tvojoj lokaciji.

Ma da? Ne mogu vjerovat, odma idem bacit svoj server

Citiraj:

Autor crosars (Post 2873320)
Ok hvala na odgovorima :)

No, zasto nemogu komponente pojedinacno kupovat pa sam slozit? Garancija ili nesto drugo?

Ovisi o tvom znanju, te o vrsti posla i položaju u firmi. Ako firma nije tvoja, a gazda ne pita za pare, uzmeš
IBM-a i kad IBM usere stvar, to je problem IBM-a. Ako sam plaćaš, sastavi sam, uglavmom nema razlike ma što neki pričali

Konačno, RAID je polje INEXPENSIVE diskova ;)

Alister 02.01.2016. 17:22

A dobro, neki kupe računalo u pevcu i koriste ga kao server i ok, nema problema.

segregator 02.01.2016. 17:52

Citiraj:

Autor Alister (Post 2873371)
A dobro, neki kupe računalo u pevcu i koriste ga kao server i ok, nema problema.

Ili odu u Lab2000 i kupe Supermicro serversku ploču po mjeri, a 10k kuna uštede na jeftinijim diskovima i običnoj Kingston
ECC memoriji umjesto "extraspecijal certifificiranu" od HP-a i IBM-a

Alister 02.01.2016. 18:11

A gle, neka svatko napravi kako želi, to je njihov izbor, a ovu raspravu smo već vodili u temi sličnoj ovoj gdje su doneseni zaključci o tome.

nick praskaton 12.03.2016. 23:19

konfiguracija za server

dečkići, treba mi pomoc oko jednog nezahtjevnog servera, ja sam nesto slozio, volio bi da mi se kaze jel ok, oce bit dovoljno i ako netko ima prijedlog sto ubacit, a sto izbacit, komponente su iz linksa, budget, tu negdje do 5k kn

CPU - AMD A10 x4

https://www.links.hr/hr/procesor-amd...core-050603297

MBO - GIGABYTE F2A88XM-D3H

https://www.links.hr/hr/maticna-ploc...-fm2-050303706

RAM - 2x 4 GB, KINGSTON HyperX Fury Blue

https://www.links.hr/hr/memorija-pc-...0mhz-051210338

Kućište LC POWER Pro-924B s napajanjem 420w

https://www.links.hr/hr/kuciste-lc-p...-atx-052643069

Mrežna kartica PCI-E, TP-LINK TG-3468

https://www.links.hr/hr/mrezna-karti...rezu-053503066

optički čitač

https://www.links.hr/hr/dvd±rw-lg-gh...bulk-052112401

SSD 120 gb

https://www.links.hr/hr/ssd-120-0-gb...mb-s-051400345

HDD 2 x 3TB

https://www.links.hr/hr/tvrdi-disk-3...ktop-051510206

Pupo 12.03.2016. 23:50

Ako je server, tj služi za njega, treba biti nešto stabilno i dugoročno. Što ovo lc napajanje nikako nije. S tim da bi ja i ovaj ssd izbacio. Eventualno da ti se ssd bekapira na jedan od diskova pa da možeš brzo povuć imiđ kad krepa.

I zašto amd proc? Neznam kad sam vidio zadnji put neki serverčić da ima amd unutra :D

Smartic 13.03.2016. 15:33

Izbaci SSD, stavi procesor A8 7600 koji je duplo jeftiniji. Napajanje LC Power Silver Shield 300W, kućište Raijintek Arcadia ili BitFenix Neos. Ploča Asus A88XM-Plus.

nick praskaton 13.03.2016. 16:03

Citiraj:

Autor Smartic (Post 2902673)
Izbaci SSD, stavi procesor A8 7600 koji je duplo jeftiniji. Napajanje LC Power Silver Shield 300W, kućište Raijintek Arcadia ili BitFenix Neos. Ploča Asus A88XM-Plus.

koja je razlika između ta dva procesora tocno, duplo jeftiji jedan od drugog, a isto jezgri, isti takt ?

https://www.links.hr/hr/procesor-amd...core-050603290

i

https://www.links.hr/hr/procesor-amd...core-050603297

znaci, definitivno cu napajanje neko seasonic ili corsair i tu ASOS mbo

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:32.