![]() |
Mislim da je sve iznad DDR3-1600 memorije trenutno potpuno neisplativo sa stajališta uloženo/dobiveno. U toj klasi može se bez problema naći kvalitetna memorija za razumnu količinu novaca. Npr. moja memorija bez problema radi na 1.5V iako je deklarirana na 1.65. Kompatibilnost je možda i najbitniji faktor kod sklapanja novih konfiguracija.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
S kompatibilnošću u principu nećeš imat problema, većinom jer je mem kontroler u samom procesoru. Većih problema možeš imat s heatspreaderima i CPU hladnjakom ovisno o ploči/memoriji/hladnjaku.
|
Mislio sam uzeti P8Z68 Deluxe (Sniper je kompatibilan s tom pločom), a sa svoje sadašnje konfiguracije prenijeti Prolimatech Megahalems cooler.
Pošto Sniper ipak nije Dominator, mislim da ne bi smjelo biti problema s visinom. Po slikama P8Z68 Deluxe je poprilično čista oko procesora.... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Žao mi je što Asus nema DualBios kao i GB, ali - uzdam se da mi neće trebat :) EDIT: Razmišljao sam i o GB z68x-ud5-b3, ali niti ima Quick Sync, niti UEFI, niti prednji panel, dizajn ploče je malo neuredniji od Asusa, plus je 200-injak kn skuplja....o UD7 da ne pričam. Citiraj:
|
Tebi nece ni Maximus 4 pomoc ak te zadesi "los" procesor. Za 24/7 OC je svaka p67/z68 ploca dovoljna ili skoro svaka jer nije ploca ta koja ce limitirat takt, nego prije svega hladenje i sam proc.. Vrlo lako ce kolega na duplo jeftinijoj ploci imat brzi komp jer mu je proc zvijer.
Btw. Wolwerine ako mi 2133 mema svakih 6 min ustedi 30sec, onda ce se jako brzo razlika u cijeni isplatit i reci da je samo 8% brze i 70% skuplje, nije realni prikaz stanja. Quantum, ovaj GSkill 2133 cl9 kit radi i na 8-11-8 28 2t ali na tim latencijama staje na 2180mhz. http://img714.imageshack.us/img714/7...ture010.th.jpg Probao sam ga na p8p67 i na referentnim latencijama radi na 2230mhz. Zato se i toliko borim protiv vjetrenjaca da pokazem, dokazem da je mema fantasticna kupnja. 2230mhz je ogorman takt i kad se usporedi sa nekim maksimumom jeftinih 1333 kitova sva ta racunica izgleda mnogo bolje od 70% vece cijene. |
Citiraj:
Govorim o ovim skupljim verzijama ploča. Naravno da možeš uzet što god želiš, ipak su to tvoje pare. Ja osobno recimo ne bi ni trena razmišljao pošto imam iskustva s jednim i drugim taborom. |
Citiraj:
Možda se varam, ali upravo zbog tih stvari mi se Z68 Deluxe dopala - jer mi se čini da ima beskompromisno hlađenje popratne elektronike na ploči, uz čist raspored komponenata i prednji USB 3.0 panel. Citiraj:
Benchovi su jedno, ali ne vidim kako čak i entuzijast/power user može iskoristiti u svakodnevnom radu brzinu te memorije, a da ona zaista opravda toliko veću cijenu. |
Temp. regulacija i ostalih komponenti vezanih za struju nisu apsulutno nikakav problem ni na najjeftinijim plocama. To ti je jako mrsav razlog zbog cega ti se Deluxe svida. Probal sam vecinu tih ploca u extremnim uvjetima sa 1.65v i vise i niti jedna nije imala problema sa grijanjem tih komponenti, bez ikakvih extra hladenja i na kraju dana je razlika izmedu Asus Maksimus 4 i Asrock P67 Extreme4 u samo 10mhz viseg takta na M4E i to ne stabilnih 10mhz nego samo za validaciju.
Jedini problem sto sam imal sa pregijavanjem bilo cega na ploci je bio s P8P67 u kombinaciju sa pasivnom grafom kad bi se nakon nekog vremena ploca pocela opako grijat. Sa pristojnim protokom zraka u kucistu problema sa grijanjem ploca nema, bila ona Deluxe ili ud3. Tebi bi idealna ploca bila Asrck z68 extreme 6 ali takvu jos nisu napravili. Extreme 6 nudi zvijersku regulaciju, odlicnu opremljenost, konaktori u izobilju i povoljna cijena + bundle fantastican.. |
Citiraj:
Ove high-end ASRockove ploče se čine kao ozbiljan proizvod, ali ako je stvar dati 500 kn za peace of my own mind - dat ću 500 kn. Citiraj:
Ja ploču koju kupim ne mislim/ne želim mijenjati bar 3 ili 4 godine, bitnija mi je izuzetna stabilnost, totalna kompatibilnost i pouzdan rad od rulanja po benchovima i FRAPS-bragginga - nije li tu ipak high-end Asus u prednosti nad high-end ASRockom? Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: Dali ste mi kaj za razmislit, nisam ostao imun na ovu ASRock Z68 Extreme 4. Wolverine, imamo iste zvučne kartice, jesi li imao kakvih problema s kompatibilnošću? Ipak je to stara kartica, a ovo su najnoviji chipsetovi.... |
Danas je konkurencija velika i skoro svi proizvodaci nude stabilnost, kvalitetu itd.. Nekih osjetnih odstupanja po tim pitanjima nema. Svaka ce ti ploca to pruzit i nekakvih klasicnih rikavanja , zbog skurenog mofseta ili sl. ima sve manje i manje. Danas ploce rikavaju zbog sjeb. mirokodova biosa i slicnih gluposti..
Koliko vidim, prije ce ti proc degradirat od prevelikog 24/7 OC nego otic ploca jer je ganjala takav proc to vrijeme. Tako da mislim da po tom pitanju Asus nije u nikakvoj prednosti nad Asrockom, cak bi ih progalsio jako slicnima po svemu osim cijeni. |
Definitivno ću morati još jednom razmisliti o svemu - thx na savjetima.
|
Citiraj:
Nema tu vise price o kompatibilnosti i pouzdanosti.Garanciju imas na plocu , mem kontroler je u procu pa problema s memom vise nema i to je to.Kakvih 500 kuna za mir u glavi.Vidjet ces koliko ce ta ploca za g dana izgubiti na vrijednosti i onda cu te pitat gdje je tih 500 kn ;) .Odi na asrock kako ti i preporucuju, i ja bih ju uzeo da mi stvarno ova p8p67 nije dosla jako jeftino. Citiraj:
|
Citiraj:
Kad ste je toliko nahvalili, valjda nešto i valja, niste svi na platnoj listi ASRocka :) BTW, kad smo već kod kompatibilnosti s memorijom, G.Skill Sniper na kojeg sam ja bacio oko nije kompatibilan sa Extreme 4 :( Citiraj:
Još jednom, na stranu benchovi, narafski - poštujem to, svi imamo svoje hobije, ali u redovnom radu, gdje i kako ćeš ti tu investiciju opravdati? Možda 24/7 renderiranje, ali iskreno....mršav mi je to razlog.... |
Mani se snipera i uzmi ovo : http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.210.145. Jeftino relativno a odlicni rami ( imam takve ) .
|
Citiraj:
Ama odakle ti sad pak to? :stoopid: :rtfm: Kak bi rekli RTFM :D Naravno ako i dalje pucaš na ovo. Čak i da nije na ovoj listi testiranih memorija to ne bi značilo da nije kompatibilna već samo da nije testirana kao što recimo moj Mushkin nije testiran na mojoj 880G Extreme3 a veselo radi i na postavkama van specifikacija. Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
P67 je prakticki isti ko Z67 tako da ce radit bez problema.
|
Citiraj:
Dobro koji dio one liste koju sam linkao nije jasan? :stoopid: Pa lijepo ti stoji da je testirana s tom pločom. I opet ponavljam, ona lista sa G.Skilla kao i sve ostale ne znače da ostatak memorija/ ploča nije kompatibilno već da samo nisu testirane te kombinacije. Di bi došli da na svakom modelu ploče testiraju sve modele svih serija svih brandova :D |
Vratimo se na temu :D
Brzinski overclock, bez previše tweakanja: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1883910 http://3dmark.com/3dm11/1425066;jses...XHdeqCLYeRkY6n http://www.pohrani.com/t/2m/k1/Gsuf2XA/clipboard01.jpg Cpu je stavljen na 1,37V fixed, ovdje se vidi da se undervolta za 0,01. Turbo je isključen, power i core current limiti su povećani. Ostalo nije dirano. Možda bi mogla i manja voltaža (iako sumnjam), stavio sam na 1,39 pa sam se spuštao, ispod 1,37 nisam još probao. Inače ga držim na 4.0 1,25V jer nema nekog smisla previše ga frljiti. Koga zanima, Batch je Costa Rica, 3101A034 |
Koji to hladnjak?
Temperature u loadu i idleu molim te. I do kojih temp je "zdravo" za 24/7 ? |
Vide se temp. na SSu iako AIDA ne grije proc kao LinX ili prime95 niti je neko mjerilo stabilnosti Sandya. Ovako kao on drzi proc je po meni najbolje ili malo vise. Ja imam 4.2 i 1.27v a temp se krcu oko 50 i sitno u svemu osim u kurionama gdje je temp 60 i koji c.
|
Za pržione kakve su ovih dana treba imati zvijer od kulera da ohladi proc na 4.5+ GHz. Moj zalman performa je solidan ali ne može se nositi sa OC na 4.5 a da se vent vrti na 1100 rpm-a (na tim okretajima je vent tih). Temp u igrama idu do skoro 70C. Trenutno je na 4.0 GHz sa 1.225v i taj setup će biti do jeseni.
|
Uz ovakve vrućine vanka, grehota je držati proc na 4.5GHz uz 1.35v+. Osobno svoga držim na 4GHz uz 1.18v i opet su temperature u idleu oko 40°C dok u loadu idu do 62-65°C. Ipak je temperatura zraka ovdje oko 30-32°C svaki dan.
|
Citiraj:
|
Tako su temperature i kod mene krecu, idle 35-38,a max mi je bio u bbc2 65, jedno 2h igranja,ali bez kucista
a imam ga na 4,5ghz i 1.29v |
Stigao cooler danas pa evo i mojih rezultata... :D
Max OC... http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1890336 @1.55V Zadnji multy na kojem se boota je x52.. Max OC za 24/7 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1890302 @1.35V Trenutno ga drzim na 4.0 @ 1.18V |
Pozdrav!
Jedno pitanje koje na netu ima 2 zagrižene skupine pristaša. Dakle, do kojeg napona memorije je na sandy bridge platformi "sigurno" dizat. Jedni kažu kupuj 1.5 V memoriju, 1.55 apsolutni plafon jer je memorijski kontroler u procesoru. Drugi kažu, nema nikakve veze napon memorije i procesor diži koliko memorija ide. Što vi kažete? Imam 2x2 gb Corsair XMS3 1600 MHZ koji je deklariran na 1.65, dosad nisam probao dal radi na niže, ali sam dobio stabilan rad na 1866 s jednom stepenicom više od 1.65 (mislim da je 1.665V), je li to sigurni ili da tražim minimalni stabilan napon, budući da sandy baš i nema koristi od brze memorije, kako pišu na Tom's, x-bit i drugima? |
Citiraj:
|
Što točno znači da nije isplativo?
Naime imam mushkin red 1600 6-8-6-24 2 keksa od 2gb, jučer kupio ista 2 keksa i ne radi s ovim tajminzima nikako na 1600... kad sam stavio 1866 na 7-9-7-24 komp se bootao i sad sve radi OK. Imam i7 2600k, pa me zanima što je bolji izbor? |
Citiraj:
|
Memoriju testiraš s memtestom ili nečim drugim nakon spuštanja napona?
|
Citiraj:
|
jedno brzopotezno, čim manualno podesimo Vcore, EIST više ne dira napon ?
dok je bilo pod "auto" primjetio sam da kad ga spusti na 1.6 GHz, i napon ode na ~0,98. |
Mislim da ce ti sa offset voltazom radit. Malo isprobaj offset i razne levele LLCa. Na rucnoj v ne radi skoro ni na jednoj ploci ak se dobro sjecam.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:45. |