![]() |
Jedino možeš softverski vidjeti da je proc klokan u kompu u kojem je nakloukan :D (My Computer, CPU-Z, itd.) ali nikako ne možeš naći neku "povijest" klokanja. Tako da, nema nikakvog načina bilo softverskog ili fizičkog na koji bi vidio je li procesor radio na višem taktu od tvorničkog.
|
Citiraj:
|
Pa ak je dobar primjerak i s dobrim hlađenjem mislim da se onak malo "frajerski" može reći bez problema :beer:
|
bar te ekipa nije uvatila zajebavat
|
Ja mislim da je proc steta drzat na stock taktu... tako da slobodno ti njega OC-aj pa vidi koja je razlika
|
4.2 GHz minimalno!
|
Ja ne znam zasto lupate neke gluposti s brojkama - nek proba koliko ide - ipak je stock cooler - pretpostavljam da je s bakrenom jezgrom, al opet ne vjerujem da ce s njim moc bas toliko ga dic - mozda i hoce ali da se vent vrti na maximumu sto po meni bas i nije OK
|
Citiraj:
Wolfdale/Yorkfield ima tako jadne stock hladnjake, da to nije za ništa, sjećam se samo kakve sam prdeže dobio sa Quadovima Q9550 i QX9650... |
A ja mislio da su jadni samo na E5xxx - E7xxx. Znaci i na e8xxx je ista prica. Cudi me na quadovima da su losi.
|
@subabuse - Ako imas stock hladnjak, malo i slabo ventilirano kuciste, ako ti je po ljeti nesnosno vruce u sobi, napajanje upitne kvalitete (ne mislim samo na to koliko je jako), onda je OC opasan.
Ja sam prosle godine nesto i igrao i mogu reci da se u nekim igrama OC procesora jako osjetio, u nekima nista. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
1. jel bolje imati otvorene stranice kucista ili zatvorene?
2. jel dodatni ventilatori na na kucistu osjetno pomazu? |
Citiraj:
1. Otvorene 2. Da |
Citiraj:
a raspored dodatnih ventilatora? da svi upuhuju zrak u kuciste ili izbacuju van? ili 2 naprijed ubacuju, 2 iza izbacuju? imam mjesta za montirati 2 ventilatora naprijed i 2 iza. zasad mi je montiran jedan iza koji izbacuje. |
Citiraj:
|
2 upuh + 2 ispuh no ne trebaš onda otvarat stranicu kućišta.
|
e bas vam hvala na brzim odgovorima. pitat cu jos nesto kad sutra izmjerim tocno koliku povrsinu imam za montirati
|
jos bolje ti je ostavit samo jedan vent iza i otvorit kuciste, manje buka i manje zagrijavanje makar i stavis 4 ventilatora u 2+2 kombo
meni nije problem drzat otvoreno kuciste pa imam takav setup, a prije sam imo i po 4-5 ventica i nista se s ovim nije moglo mjerit |
naprijed ipak imam mjesta za 4 ventilatora od 80mm. bolje 4 mala naprijed ili 1 veliki? ili 2 mala je sasvim dovoljno naprijed?
iza cu staviti 2 od 80mm |
bolje je jedan veliki ponajvise zbog buke
|
Citiraj:
Stave se ventovi koji daju veći propuh i bok. |
pa bolje onda jednostavno samo otvorit kuciste pa ce bit najhladnije, jedini ventic koji ima nekog smisla u tom slucaju je onaj direktno na cooleru, sve drugo je beskorisno
|
znaci, sa otvorenim lijevim bokom, bez dodatnih ventilatora?
razmisljam, ako je zatvoreno kuciste, zrak ce se usmjeravati i manje prasine ce ulaziti. tocno? |
ne bas, imat ce mozda i vise prasine sa zatvorenim
otvoren lijevi bok + jedan ispusni vent tocno iza coolera za cpu i to je to al gle, sve ovisi kakva ti je situacija doma, ako zelis tako drzat kuciste stalno, znaci 24/7 onda ti mozda to i nece odgovarat jer imas vece sanse da lupis nogom dole po komponentama ili ako ti je na stolu onda bolje da nemas djece u sobi :) meni nije problem pa drzim otvoreno i tako su najbolje temp, ali ako nije zgodno da je otvoreno onda naravno da ces zatvorit i ne riskirat ostecenje komponenti dovoljno ti je jedan vent naprijed koji upuhuje zrak i jedan ili dva koji ispuhuju za zatvoreno kuciste, a prasine ce bit kak god okrenes |
na stolu mi je. tako cu onda i napraviti za sada, 1 naprijed +2 iza
|
Mene zanima jedna stvar vezana uz voltažu na 12V, naime, OCCT i CPUID HW mi pokazuju iznimno nisku vrijednost na 12V (idle i load) dok su vrijednosti 3V i 5V nešto malo iznad.
OCCT window (idle) http://www.pohrani.com/t/Y/123/3Lb17a7S/ss1.jpg 12V (10 min test) http://www.pohrani.com/t/3f/Vc/2npz9zXm/ss4.jpg U čemu je kvaka? |
1. moguće krivo očitanje senzora ("problem" u ploči)
2. napajanje (vrlo malo vjerojatno, ali moguće) |
Ovako, clockao sam proc intel q9550 al sam samo dignuo fsb 400 mhz a original je 333 i to mi je diglo proc na 3400 mhz...ali mi u cpu-z prikazuje da je 2400 i kad nesto stavim npr konvertirat i sl, tek onda se digne na tih 3400 mhz...to me zbunjuje i frend mi je rekao da ima nesto kod intelovih procesora nekakav hyper bla bla, da se to iskljuci i da onda bude normalno.. Neznam sta napraviti, inace je ploca maximus 2 formula... Please help :))
|
Upaljen ti je C1E i EIST.
|
btw jel to ok ako iskljucim ili bolje ostavit ukljuceno? nasao sam samo c1e ali ovaj eist nemogu naci...Zanima me jos da li da ostavim po starom , i da se cpu koristi sam kad je potrebno, povisi taktove i snizi ih??
|
slobodno ostavi ukljuceno, nece bit nikakvih problema
da, koristi cpu samo kad treba |
Citiraj:
|
procesor ce mu bit ocan pogasio on to ili ne :P
profili su nepotrebni...ovo sasvim dobro radi samo po sebi no dobro ak mu se da zahebavat s time onda samo naprijed :) |
Dok mu se ne počnu događati povremeni BSOD-ovi jer se zna dogoditi da ako se naglo takt poveća, mora se povećati i napon. neki puta napon "zakasni" pa šikne BSOD.
|
to nije istina, nije moguce uzrokovat BSOD samo na temelju c1e i eista
ako mu je overclock stabilan, to dvoje nece apsolutno nista narusit, ne pricam bezveze, imam iskustva s time - ovo sta si ti opiso je situacija kad je OC nestabilan i kad procesoru nije dana dovoljna voltaza te zbog vdroopa dolazi do BSODa sta apsolutno nema veze s ovim a kolko je ta tehnologija isplativa, to je druga tema, meni je PC upaljen 24/7 u dosta vremena se nista ne radi na njemu pa mozda i ima nekakvih malih dobitaka u ustedi energije/ocuvanja procesora, ali ako palis komp samo na par sati na dan onda pretpostavljam da nema smisla imat to ionako no kao sta sam reko, nikakve nestabilnosti nije moguce izazvati s tim tehnologijama |
evo ja sam ugasio to dvoje, i sada mi prikazuje 3400 mhz..ali nisam dirao voltazu i sl, samo sam stavio fsb na 400, i to je sve
|
Citiraj:
|
aha..a da, sve je ostalo na auto...ali vidim da je stabilno, ne rusi se
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:27. |