![]() |
HP 625s je najbolje što dobiješ za tu cijenu, a do 3k možeš nadograditi 2GB RAM-a i još jednu godinu jamstva.
|
Citiraj:
Jedino si na svom starom navikao na bolju rezoluciju, ovaj ti ima standardnu za 15,6 ekrane, 1366x768. Ispod 2500kn, pristojna grafička za te novce. http://www.ajtikupi.hr/pd/0752293/as...0-l2-ca.wshtml |
Citiraj:
prvo Za grafu: greška IPAK nije HD 4250 kako se ponegdje navodi nego HD 6310M Dakle rječ je o ovome: HP 635 LH426EA (AMD APU E-350 Dual Core 1600 Mhz + VGA Radeon HD 6310M), (AMD A50M FCH Chipset) Prisutni priključci i uređaji: 3x USB 2.0 1x Lan (RJ45) 1x HDMI (digital audio/video out) 1x VGA (analog video out) 1x 3.5mm audio analog out (headphone/line) 1x 3.5mm audio analog in (mic) 1x SD/SDHC/MMC card reader 1x priključak za mrežni (strujni) adapter 1x Webcam 1x ugrađeni mono mikrofon 1x DVDCD RW (8x ) WiFi + bluetooth, 320 gb sata disk, 15,6' anti-glare ekran, Li-Ion 6 ćelija, instalirani SUSE Linux Enterprise Desktop OS 11, S računalom se u kutiji dobije kratka uputa na jednom papiru, jamstvo, strujni kabal+punjać, u kutiji se također nalazi hp torba kakve se slične mogu nači u trgovinama za nekih 60-70 kuna. -Kupio sam ga na putem webshopa, ćim sam ga izvadio iz kutije vidi se da je rječ o jeftinijem stroju ali to ne znači odmah da je kramp. Na poleđini samo piše Product of China. Kučište je glatko matt prilično robusne izrade, najveći minus dajem kučištu (poklopcu) ekrana tj. rub poklopca je preoštar - jeftinije djeluje od kučišta računala. Uglavnom s obzirom na nisku cjenu računalo je sasvim solidne i pristojne izrade. Ekran je anti-glare (matt, antirefleksijski što mi je bilo jako važno), nemam puno iskustva sa lcd ekranima pa mi se slika čini sasvim OK - nečak mi ima HP g6 sa sjajnim glare ekranom, njegov ima nešto izraženije i ljepše boje te bolji kontrast ali odraz u ekranu i refleksija mu je velika mana pa je anti-glare pun pogodak. Stereo zvučnici Altec Lansing se nalaze s gornje strane računala tik iznad tipkovnice. -Punjač je malih dimenzija (65 W) i da napuni bateriju 100% dok je isključeno računalo trebalo mu je nešto manje od dva sata, za to vrijeme punjač gotovo da se nije ugrijo. Još nisam provjerio kako se grije punjač dok je računalo spojeno na el. mrežu. Kada sam uključio prvi puta komp indikator batt. je pokazivao da je baterija puna oko 30% i s time sam radio gotovo dva sata, za to vrijeme ventilator procesora je vrtjelo non-stop (u Biosu je inicijalno vent. podešen na always ON) - računalo se za tih dva sata nezahtjevnog rada gotovo nije ništa ugrijalo. Inače opcije u biosu su prilično mršave, nema se gotovo ništa za podešavati. Trajnost rada samo na baterije procenjujem negdje na oko 4,5 sata iako u specifikacijama piše više od pet sati... -Skinuo sam donji poklopac i vidi se jedan 2 gb ddr3 modul proizvođaća Elpida, ispod njega ima još jedan prazan utor za još jedan ddr3 modul. Isto tako vidi se jedan mini PCI-E utor i u njemu utaknut Atheros bežićni combo modul (Wi-Fi + bluetooth). HDD je sata Hitachi HTS54323, u radu se ponekad čuje pomicanje glave - imam jedan WD 2'5 portabilni disk od 250 gb kod kojeg nisam to nikada čuo.. Čini mi se da je najlošija ugrađena komponenta optička DVD/CD jedinica ali možda se i varam. -Po pokretanju kompa treba konfigurirati nekoliko stavki, kao jezik, lozinku i slično. Linux je djelomično preveden na Hrvatski no nema podršku za HR tipkovnicu što je čudno, pa kada stisneš recimo slovo š izbaci čudni znak - no mislim ako se netko odlući ostati na instaliranome OS-u da se to može ispraviti nekom nadogradnjom ili slično. Na desktopu se nalazi mapa HP Dokumenti a u njoj nekoliko manjih pdf datoteka među ostalima i malo opširniji Notebook User Guide (ENG.) nego što se nalazi u papirnatom obliku u kutiji. Među ostalom instalirani su Ati driveri za grafičku koji kažu da je grafička HD 6310M, ipak nije HD 4250, HD 4250 dolazi isključivo sa AMD RS880M Chipsetom. Nemam iskustva sa linuxom ali mi se čini sasvim ok pa ču ga i ja neko vreme proučavati -Još nekoliko sirovih podataka koje je pokazao hardware info u predinstaliranom Linuxu dist. Suse Ent. -DVDCD TS-L633R (dakle Samsung optički pogon) -Samsung LCD Monitor -SB700/SB800 USB EHCI kontroler -SB700/SB800 SATA AHCI -AUDIO ATI Azalia (Intel HDA) -HP Webcam 101 -Bios ver F.24 -Realtek SD/SDHC/MMC Reader PCI -RTL8101/RTL8102 PCI-E Lan -Atheros AR9285 PCI-E -Pokrenu sam instalaciju WIN_XP SP 3 sa uključenim sata amd ahci driverima samo da vidim kako izgledaju particije: -: (EISA Utilities) 10240 mb, free 3966 mb C: 2048 mb, free 2048 mb E: 25600 mb, free 25600 mb (u stvarnosti zauzeto 7.0 Gib) F: 267356 mb, free 267356 mb tako to pročita instalacijski disk windowsa dok u linuxu file systemu se to drukčije vidi, pretpostavljam zato što je prva particija fat a ostali tri ext3 file system nepoznat winu. Linuxi su instalirani na e particiji ali bih volio da mi netko od vas bolje objasni što znaći EISA Utilities (Koliko vidim tu se nalaze razni HP alati, updates, tools, os recovery i sl). -Eto toliko, nadam se da sam malo pomogo ako se netko zanima za taj laptop, s obzirom koliko sam ga platio i ono što sam dobio i što sam vidio nakon prvog dana druženja sa njim ja uglavnom zadovoljan...a uzeo sam baš taj model prije svega jer mi ne treba ništa skuplje a služit će mi prije svega kao drugo računalo za povremeni rad po potrebi... za nezahtjevne sasvim ok računalo. |
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Stigao danas novi katalog od Metroa (01.09.-14.09.). Imate na akciji Lenovo G570GL za 2.189,39kn. Tražio sam malo specke na netu, ali nigdje ništa konkretno nisam našao. U katalogu piše ovako: Intel Dual Core B800 1,5GHz (ex Celeron); 2Gb DDR3; 320Gb HDD; 15,6" 1366x768; Intel HD Graphics 3000; DVD-RW; card reader; 802.11 b/g/n; FreeDOS; garancija 1g.
|
To je Celeron Sandy Bridge, trebao bi bit dosta ok. Prosurfao sam i ja malo, i isto nisam našao ništa o tom modelu, očito je dosta nov ili nije dostupan još toliko široko pa ga nitko se nije dočekao. Ili je Metro pogriješio u nazivu :D Za te novce dosta dobra kupnja, pitanje je samo u kolikim količinama ih budu imali.
|
Solidna kupnja iako mislim da je HP 635 LH426EA bolja, ako ništa drugo onda zbog torbe. Količina će vjerojatno biti nikakva i trebat će biti vrlo brz. Onaj Asus iz prethodne akcije je ishlapio u roku odmah.
|
Ishlapio ali toliko je i vrijedio, 2000kn i ne više, sa procem kojem je mjestu samo u netbooku zbilja laptop nije bio nešto. Skuplji je taj Hp taman za cijenu te torbe,a nekako mi se čini da bi ovaj proc mogao bit bolji od e350 upakiran u hp.
|
U HP-u je AMD nazivno brži (1,6 vs 1,5GHz), TDP mu je manji (18W vs 35W), ali grafika nešto slabija.
|
Nazivno je puno toga brže, ali stvar je arhitekture koja će zbilja dati rezultate. A tu mi se čini da je Intelovo rješenje dosta bolje, bar po onom što sam pročitao o tome što od starijih procesora po perfomansama je kao taj proc,a što je kao Amd. Na internetu su podaci dosta šturi o tom procesoru, nije nigdje još pošteno ni provjeren ...
|
Celeron B800 sigurno pojede tog Brazosa. AMD odavno nije napravio nešto vrijedno spomena što se mobilnih procesora tiče, čak ni omjer cijena/performanse ne ide u njihovu korist.
|
|
Brutalna kupnja za te novce. Baš gledam review. Sviđa mi se što ima dosta konektora, prilično dobru tipkovnicu i zbog ovo donjeg poklopca je vrlo vjerojatno lagan za čišćenje od prašine (rijetkost kod jeftinih laptopa).
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Kako su to u principu isti procesori uz sporiji takt, manje cache, lošiju grafiku, onemogućene neke mogućnosti (nema HT...) , u nedostatku benchmarka za B800 CPU vjerujem da zbog svega opisanog su CPU performanse upola lošije od prikazanog i5 modela. Istovremeno bi nizak takt procesora trebao garantirati istu ili bolju autonomiju. Zanimljiv model, niske cijene kada bi kao i AMD E-350 CPU bio zapakiran u 11,6" kućište, ali ovako hm... možda je pametnije uzeti malo skuplji i3-2310m ili 2 GHz B940? |
Citiraj:
|
Citiraj:
i5-2410m (turbo 2,9 GHz) ima integriranu grafiku HD Graphics 3000 (do 1,2 GHz) ovaj s celeron B800 (bez turba 1,5 GHz) ima slabiju integriranu grafiku HD Graphics. Usporedba: Graphics Specifications: B800 - i5-2410m Frequency:650 MHz - 650 MHz Graphics Max Dynamic Frequency: 1 GHz - 1.2 GHz Graphics Outpute: DP/DP/HDMI/SDVO/CRT - eDP/DP/HDMI/SDVO/CRT Intel® Quick Sync Video: No - Yes Intel® InTru™ 3D Technology: No - Yes Intel® Wireless Display: No - Yes Intel® Flexible Display Interface (Intel® FDI): Yes - Yes Intel® Clear Video HD Technology: No - Yes Dual Display Capable: Yes - Yes |
Pitanje:
išao sam gledati Metro katalog za taj jeftini Lenovo, ali nema zapisane nikakve posebne specifikacije što se tiče grafičke i sad si stavljam na vagu: a) 15,6''+2GB RAM (možda je 2x1GB i automatski otpada)+320GB hard+1,5GHz monitor =2200kn b) (odmah na idućoj stranici kataloga) Acer 17,3''+4GB RAM+500GB hard+2,3GHz proc+ati radeon hd 4250 = 3100kn e sad, veći ekran = ugodniji rad, ali veća potrošnja energije ? je li laptop išta sporiji zato što je veći ekran? fali li mi još nešto u računici? postoji li još neki za i protiv u računici koje ovdje ne vidim? Pretpostavljam da je atijeva grafička dosta kvalitetnija od intelove (integrirane?), kojoj čak ni specifikacija nije napisana. pretpostavljam da je veći laptop i teži, ali mi to nije neki faktor. Obzirom da će dobar dio rada biti s Adobe paketom, Acer mi se čini bolja opcija? EDIT: gore spomenuti HP 625 je cijenom taman na polovici ovih, iako treba dodati cijenu kartice od 2GB rama (siguran sam da postoji razlika u ramu za komp ili laptop, ali gdje to piše, odnosno koliko novca da računam za karticu od 2GB?), ima procesor poput Acera, grafička bi trebala biti beznačajno slabija (ati 4200 umjesto 4250), hard je manji (320 umjesto 500, što mi zaista nije važan faktor pri odluci). E sad, ono najbitnije: ako ostavimo specifikacije kompletno po strani - tko ima kvalitetniji ekran, tipkovnicu, kućišće, manje se grije, lakše se čisti prašina i ostali "nevažni detalji" koji su u stvari možda i najvažniji? Ima li itko vlastitog iskustva? |
Fali ti nešto u računici. Lenovo je neusporedivo kvalitetniji od Acera. Sve što si naveo u posljednjoj rečenici daje prednost Lenovu.
Za te laptope trebaš DDR3 SO-DIMM memoriju. Cijena je stvarno mizerna. http://www.nabava.net/radna-memorija...se=203673,3483 |
Citiraj:
Budući još nema testiranja Sandy Bridge B800 uzmi B940 i skini mu 25% (takt 2,0--> 1,5 GHz) - 30% manje cache. Grafička kod AMD-a bi trebala biti bolja od ove u B800, ali sve skupa se više grije i troši. Ja osobno za ozbiljno raditi preferiram laptop spojiti na klasični 24" monitor, a 15,4" (poželjno i manje 11-13 incha i kg) je sasvim dovoljno za kada nosim računalo sa sobom. Sve je stvar potrebe i izbora. |
Citiraj:
|
|
Izgleda da su se prodavači počeli prilagođavati recesijskim vremenima jer u zadnje vrijeme iamo poplavu jeftinih modela.
Čini mi se d aje taj Compaq po hardveru u kategoriji onog MSI-ja iz gornjih postova. Samo što je MSI imao dužu garanciju, ali taman tolika je razlika u cijeni kolika je nadoplata za produženje garancije kod HP-a. |
ja preporucam laptop do 3000kn hp compaq presario..
dosta jak i jeftin.. ima modela od 2500 do 3000 kn http://www.arhiteh.hr/shop/index.php...oducts_id=7036 |
Jučer sam na jednog iz Mercatora (Compaq Presario CQ56-110SM) instalirao Windows 7 i još par stvari. Laptop radi sasvim lijepo i djeluje dosta čvrsto. Glavna mana (po meni) je što nema čistač kartica, a i HDMI bi nekome mogao nedostajati.
|
Ja sam danas stavljao W7 na HP 635 LH426EA. Mogu reći da sam ugodno iznenađen kvalitetom izrade i izgledom za lap od 2.311kn (torba uračunata u cijenu). Win performance index (0-7,9): cpu 3,7; ram 5,5; vga 4,0; gaming 5,6 i hard 7,1. Za surf, net i office je sasvim dovoljan.
Imam par zamjerki: - LEDice za power i hard se nalaze lijevo bočno pa se ne vide tokom rada - ekran ima prilično mali vertikalni kut gledanja - u BIOS-u se ne može naštelati CnQ jer ga nema pa vent ili stalno puše ili se mora skroz ugasiti. Nije glasan, ali bi bolje bilo da ima regulaciju ovisnu o opterećenju. - sa KMPlayerom sam gledao mkv film. Zauzeće proca je stalno bilo iznad 70%. - baterija je za tih 1.51h filma pala sa 100% na 31% |
Konačno jedno konkretno iskustvo s laptopom. Sad da još netko uzme ovaj Celeron B800 i nešto konkretno napiše :-)
|
Imaš na prethodnoj stranici još opširnije iskustvo.
Pretpostavljam da bi se opterećenje prilikom gledanja videa moglo smanjiti s drugim programom koji dekodiranje materijala prebacuje na grafu tako da bi podatak o opterećenju trebalo uzeti sa zrnom rezerve. |
Citiraj:
ja imam acer emachines eME642G cijena je oko 3500kn u mikronisu ali stvarno to je prejeftino za ovakav laptop ima 4gb rama, mislim da ima 550 b harda,amd 512mb graficku,full hd ekran 17".. malo proguglaj acer emachines i naci ces dosta jako dobrih i isplativih laptopa :google: |
trazim po netu neki najjeftiniji laptop u svijetu :D
ali da nije stari (max 3-5 god) tek tolko da se spojim na net i tako tek tolko da znam kakvi jeftini laptop postoji do 1700kn :Đ .... ako neko sazna quotaj me ili posalji poruku..hvala unaprijed XĐ |
što kažete na ovoga?
http://www.instar-informatika.hr/ace...10c009/0850940 buđet mi je nekih 3300 kn,i stvarno je najbolji što sam našao za 3 soma,a da imam donekle dobru grafičku,treba mi za faks,autocad,3d modeliranje i slično.. znam acer,pragrijavanje i slično,al ne mislim igrat po cjele dane igrice na lapu :goood: |
A što da ti kažemo? Po komponentama je ok. Samo produlji jamstvo tokom prve godine. Sličan je ovaj Pavilion.
|
Citiraj:
Evo da se ja još jednom javim u vezi laptopa HP 635 LH426EA ( 2.311 kuna) -Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja uspio sam instalirati i Win XP PRO SP3 na dotični laptop, nakon što sam nLitom integriro sljedeće drivere: AMD ahci SB600 (DriverVer=09/22/2008, 3.100.1540.86), SB700 (DriverVer=03/17/2009, 3.1.1540.127), SB800 (DriverVer=03/14/2011, 3.3.1540.13.) - ako bi ti podaci nekom pomogli. -Zanimljivo je da i pod W7 Ultimate (64bit) i Win XP (32bit) kaže da ima instaliranih 2.0 gb radne memorije ali samo 1.6 gb usable, gdje nestane 400 mb? Isto tako čini mi se i da je slika kada su instalirani Win XP oštrija prije svega tu mislim na prikaz slova nego kada su instalirani Win 7. Aero sučelje se ne može pokrenuti, mislim da je tu u pitanju nedostatak radne memorije ali ne vidim to kao veliku manu. Instalirao sam drivere za neku jeftinu usb zvučnu karticu i kada je bio uključen program za konfiguriranje usb kartice i foobar2000 mp3 player i kada sam pokušao još jedan mali programčić pokrenuti uključila mi se poruka da nema dovoljne radne memorije. Uključivanjem konfiguratora za usb zvučnu zauzeče memorije skočilo je sa 30% na čak 93%. No dobro je da se može nadograditi za zahtjevnije još jedan ddr3 modul a mogu se i instalirati Win XP. -Kao što sam i procjenio, nezahtjevni rad samo na baterije izdržao je oko 4,5 sata, za to vreme komp jedva da se i ugrijo - jako pozitivno iako sisoft sandra kaže da je temp. procesora oko 47 C, što me malo buni s obzirom gdje kod da sam pipo računalo nije vruče čak i u predjelu proc... Kučište laptopa je vrlo čvrsto i solidno osim poklopca ekrana koje je nešto mekše pod prstima. -Inače kada se pokrene instalirani linux u EISA Utilities particiji postoji jedna mala datoteka za nazivom dvd recovery ili nešto tako slično, pokretanjem nje dobiju se tri DVD ISO slike od koje je prva bootabilna i uz koju je moguće laptop vratiti u tvorničko stanje (instalirni OS i aplikacije)...Eto toliko zasada.... |
Ovih 400 MB RAM-a je vjerojatno pojela grafička kartica. Smanji količinu memorije koju će uzimati integruša u BIOS-u. Aero je vjerojatno podržan, samo moraš pokrenuti Windows Experience Index u System u Control Panelu ili nisi instalirao drivere za grafičku karticu.
|
Citiraj:
|
Čisto informativno - u riječkom Metrou su Lenovići planuli, ali sutra stiže nova pošiljka.
|
Citiraj:
|
moze preporuka nekgo laptopa do 3000 KN za office, web i tako to...nista se od igrica nebi igralo na njemu...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:20. |