![]() |
meni je flatron f920b na 100hz jedne noći tak lijepo spalio oko da mi je mjesec dana bilo crveno dok sam uz 959nf ili ovog sony-ja znao provest besane noći na 85hz bez ikakvih posljedica.
Dok je crt monitor ispravan 85hz je čist dovoljno i ok za tekst a 75hz može proći za igru ili filmove |
Sad bi ti rekao šta je meni spalio,a koristio sam ga 6g+.:D Nemoj pričat nesuvislice,da ne kažem nešto u neskladu sa kulturnom temom. Opet sam kupio starcima u firmu F720P modele i ništa im nije spalio,a bulje kao telad u njih 8h dnevno,radije čak nego na Samsung šrotex-wide TN modele 22 koje smo uzeli u stvari kao primarne,zato sam i pitao Visagea za Matrox,prije par stranica,jer bi se pospajali kako Bog zapovijeda. :)
Ako mi jajasti ADi 5P nije spalio ništa od 1997-2002,nije ni Flatron od 2003-2008/09 čak. Ovaj iz mog kompa je prvi LCD koji sam imao,prije njega je bio Flatron. Philipse 14/15 ni neračunam prije 1997. Da ne bude opet zabune i kojekakvih usporedbi kako je 75hz na nekim CRT-ima bolje nego 100hz na drugim,jer mi se to ne sluša,ja sam samo iznio vlastiti statement,naravno,ne moramo se složiti. Meni je 100hz na tom Flatronu bilo savršeno,ja sam F900P model imao. Najbolji dokaz je možda da sam završio pola srednje i fakultet na njemu, a da mi je dioptrija ista,ne kažem to jer jedem puno mrkve,nego zbog toga što sam stvarno sve radove,tablice,knjige,vježbe odrađivao na kompu većinu vremena,da ne pričam caseove,seminare i diplomski. Ništa mi nije. :) Dajem ti za pravo da ti je oko crveno,ali da je od jedne specifične noći na Flatronu,ne bih rekao,tu bi se samo nasmijao.NHF |
Citiraj:
Nije baš neka premija od monitora - više kristalna kugla, ali mislim da si na ovo mislio s tim malim LCD-om tatrane, jeli? :) http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_1b4da3dd.jpg Mislim da mi je to đubre još negdje u garaži :D |
Mi ih nismo svojedobno zvali ceteiks nego cernobil. Bilo ih je nekoliko u nekoć popularnoj igraoni,ne bi imenovao.:) Mislim da sam vrlo rijetko uplaćivao drugi sat igranja Starcrafta na tome.:D Kad smo već kod očiju i glave. U kombinaciji sa neprimjerenom jačinom zvuka u jeftinim slušalicama, adrenalinom igranja sa Zergovima,i wipeanjem,dobitna kombinacija.
|
@The Dream. Pa naravno da ćeš imati najveći mogući refresh na rezoluciji koju koristiš. Neznam niti jedan dobar razlog zašto u normalnim okolnostima ne bi imao :) To kaj neki imaju fiks ideje, nek imaju!
|
Pa ja sam također iznjeo svoje iskustvo. Inače tog lg-a sam imao skoro tri godine i jedino kaj mu mogu zamjetit je ta besana noć. Neznam možda me malo zeznulo kaj sam u monitor buljio po mraku sa nafrljenim contrastom na 95 a brightness na 0 :D. Inače jedan od boljih crt monitora 19 inča koje sam vidio (vrlo dobra oštrina slike u sredini ekrana. Naprimjer tada sam ga uspoređivao sa samsungom 997df i samsung mi se pokazao lošijim u toj usporedbi)
Neželim reći da je 85hz bolje od 100hz ali tvrdim 85hz je čist ok i 100hz po meni nije must- have za crt Naprimjer 959nf sam držao na 1152:864 i 85 iako sam mogao iz tog monitora izvući i 120hz na toj rezi |
To mi je kao da otiđem na bankomat i hoću izvaditi 100 kuna, ali mi izbaci 85 jer je to eto dovoljno :P
|
Citiraj:
@duke,no da..max refresh za nativnu rezu. |
Citiraj:
Kad sam kupio ovaj drugi 20" monitor za sa strane ustedio sam oko 1000 kn na tintama (u godinu dana) jer prije toga sam uvijek printao refenece/slike modela koje radim i to po 10-15 A4 papira full color za svaki kut/detalj koji mi je treba, sad uvijek drzim sliku koju radim na drugom montoru i jos mogu zoomirati kolko trebam :). Glavni monitor je na full screen tako da mi to znatno pomaze, cak i vise nego sam mislio, sad se stalno dvoumim oko jos jednoga sa lijeve strane ali posto bi zahtjevalo jos jednu graficku odustao sam od toga za sad :). :). Evo ovako izgleda radni setup u full rezoluciji (cropan je samo task bar ;)) :) http://www.lewis.tomsoft.hr/temp/LW/...dual-setup.jpg |
Neka kopija nove E i S klase.:) Koja je to pila,jesam dobro vidio Toyota?
http://www.batfa.com/new_car_toyota_crown_royal.htm http://carscoop.blogspot.com/2008/02...-includes.html Nisam informiran jesi li ga obradio do sada,ali to bi definitivno volio vidjeti,ja se ispričavam na OT-u. http://www.viktormotosport.hr/cadill...-v8-northstar/ Točno taj model,1993g. V8,300ks,manual mjenjač 5 brzina. :) |
Citiraj:
Ogledniji primjerak nisi mogao naci. Ne samo sto ima spomenuti LCD, vec cak ima i pozadinsko! Ne trebam spominjati da je ohohoho modela bilo bez pozadinskog osvjetljenja. Ajoj kako je lijep, sad bi mu odma neku namjenu izmislio sam da gledam taj ekrancic. Koje su mu specifikacije i reze bile? Citiraj:
--- Sto se tice refresha, normalno da je oku ugoda svako penjanje od pozeljnih 85 Hz-a na vise. Samo 1:1 nisu svi monitori jednako "postojani" kad prelaze svoje preporucene specifikacije a ovisno o stanju ili kvaliteti ustroja... cesto puta po cijenu nacimanja zivota monitora. Kod dosta zavrsnih shortneck modela, geometrija i citljivost su znali placati cijenu kod forsiranja zeljenih refresha. Jos kad dodamo kombinaciju vise vlasnika; razlicitih rezima rada i kvalitete odrzavanja... onda sve pomalo igra ulogu. Sto je jednom budjenje, drugome je naprezanje i sistematsko skracivanje vijeka trajanja. Zato je kod vecih modela, kvalitetan adapter itekako bio dobra mjera za odredjivanje razumnih odnosa kvalitete i dugovjecnosti monitora. |
Citiraj:
Jedan VGA, RS232 (serijski, za što je to ako se može saznat?), te rgb bnc konektori. Nakon što provjerim da radi, prodao bih ga jer nemam mjesta u sobi za njega, jedino na radnom stolu (kad kažem radni, onda mislim radni, ne za računalo, monitor i te tričarije), pa me zanima koliko on objektivno vrijedi? Svjestan sam da nije puno, ali nije zgoreg pitat :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Oš da ti ga schenkam, ako ga pronađem? |
Citiraj:
Jedini do sad Cadillac kojeg sam radio bio je prije 6 godina - nekog monovlumena - Cadillac SRX http://slike.hr/slike/cadillac_e4320.jpg.html Tad jos nisam imao Dual setup monitora, to sam radi ona iiyami 22" CRT na 1920*1440@75 Hz koja i dan danas veselo radi na drugom kompu iza ledja :). |
Pokušaj sa 200,250kn ići Destro,morao bi otići lagano. I preporučam potragu za NF-om,imao sam broj čovjeka koji ga je za 200 davao, ili spomenutog Flatrona 900,920 ako stanu na stol.
@Lewis,da si obradio tog Cadillaca gore i poslao mi sve na PM,jasno:D:D:D..Ustvari,kvragu,kupiti ću ga za 27 000kn. Briga me. :) LOL |
Citiraj:
Mislim dat bratu malo da se educira na posebnom kompu na kojem baš ne može igrat sve nove igre, al da se ipak fino može poigrat neke starije naslove, tipa, D2, WC3, etc. pa ne želim da ko ja sa dioptirije 0 završi na -6, te će na LCD odmah skoknut, mislim da je to pametnije. :) |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Fino, dva ulaza. Ne trpim LCD/CRT monitore sa jednim ulazom, to je zlocin! Citiraj:
Citiraj:
OT odgovor : Citiraj:
|
Ako ga pronađem - tvoje je da samo platiš šipanje ili se dogovorimo ako netko od pijandura bude prolazio kroz Orahovicu da ga pokupi, nije problem da još neko vrijeme uživa u blagodatima mog dumpa stare elektronike i PLC-a :D
|
Citiraj:
Ali ovaj Display port bi mogo postat OK u buducim serijama grafickih jer vidim da su ih poceli usavrsavat i ubrzavat refresh. Nego kolko vam se dugo "zagrijava" neki od ovih CRTova da prestane "disati" :)? Mojoj 22ci treba oko 9-10min da se slika "rastegne" onako kako je zapravo namjestena :). To me uvijek zivciralo kod CRTa pa sam ga palio malo ranije i sanjao o "power on" funkciji da ga namjestim da se pali prije nego dodjem kuci a da ne palim komp :) :). Dok sam imao Nokiu 447Pro njoj je trebalo 15ak minuta da se posteno zagrije. |
Ima netko da želi compaq qvision 210? :D
Poznatijima ide odmah u ruke za 150kn :) |
Citiraj:
samo jednostavno vise ne mogu skupljati tu kramu. Cak ni kad je ovako atraktivna :) Citiraj:
Citiraj:
Kod raznih prijasnjih modela, ovisilo je o starosti i koliko su bili odrzavani a po tome sam bio vrlo marljiv. Posjet servisu je dobra higijena i ako imas volje svakako obavi. Posebno ako ti je iiYamica jos uvijek u dobroj eksploataciji. Preveliko odstupanje od tvornickih postavki (nista nije u milosti vremena) nije dobar drug dugovjecnosti. Imaju interesantnu novinu. |
ATI ima problem sa OpenGL driverima vec dugo dugo (jos od 9500pro serije nisam naisao na ATI koji nije imao bar neki problem u OpenGLu :( ) FireGL je sigurno bolji po tom pitanju ali totolano neisplativ (osim ako ti kupuje firma pa te bas briga za omjer cjena/performanse - isto kao i Nvidia Quadro :))
Sto se tice disanja nisam milsio da slika dise konstatno nego joj treba neka minutaza da se "rastegne" od ruba do ruba jer uvijek sam patio da bude u milimetar precizno do rubova okvira tako da bude max iskoristena vidljiva dijagonala :) :). iiyama je samo povremeno u pogonu danas tako da mjesecno odradi max 6-7 sati :). Nisma primjeti oneko odstupanje u duzini grijanja od kad je bila nova do sad tako da nebi prckao po servisiranju bas nista - ja se drzim one stare ako radi ne popravljaj ;). Sto se tice te iiyama "novine" nije loshe (pogotovo rezolucija za 22") ALI - TN panel me bas ne zanima za rad a posto igre uopce ne igram 10ak godina nebi mi bio od nikakve koristi trenutno :) :). Ova Touch tehnologija je svakako zanimljiva (i mjesot za olovku ;)) ali brijem da bi s time radio smao to sto je tmao prikazano - kur...o se pred ekipom kak mogu rotirat slike prstima po ekranu :D :D. A i MRZIM packe po ekranu, kod mene se prsti rezu ako neko dotakne ekran kad mi nesto pokazuje prstima na slici :D ;). |
Visage, jedno pitanje, u vezi FW900. Nasao sam potencijalnog kandidata no medjutim prodavac kaze da se na slici tokom godina pojavila zelenkasta nijansa koju nije mogao ukloniti opcijama u meniju. Mene zanima je li to neki jednostavniji problem (nesto sto bi se dalo rijesiti WinDAS-om ili u losijem slucaju posjetu servisu na neko postelavanje) ili ovdje gledamo na mogucu promjenu kompletne cijevi (ili nekih drugih skupljih dijelova) u kojem slucaju se to krajnje ne isplati? Poslao sam pitanje i Viti ali proci ce dok on ne odgovori. Znam da se ne moze tocno reci ali zanima me lista mogucih kvarova, tek toliko da znam isplati li se na to uopce gledati ili da cekam da se pojavi nesto bolje.
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Obican restore i landing otklanja vecinu takvih pojava u kutovima. A u kojoj on mjeri vidi "zelenkastu" i na koliki se dio ekrana odnosi, to nazalost nemam pojma bez da vidim. Moze biti obicnim postavkama bez Windasa otklonjeno a moze biti i razglednica iz Arivederla otoka na koji se jedan od TOPova sprema. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Nemoj postati jednom od mnogih zrtvi prevelikog citanja postova i testova po Net-u. Covjek kad se u to previse zadubi, lagano pocne gubiti dodir sa ostalim opcijama koje su mu dostupne. Prosetaj se malo do prijatelja ili ducana; pogledaj dostupne IPS modele i shvatit ces da se nepotrebno kaznjavas. Dell ima izlozenu vecinu modela u znanom salonu. Mozes sat vremena ako hoces gledati izmedju modela. Navrati i razuvjeri se. Kupi si posteni LCD a FW900 uvijek mozes dalje traziti po strani. Dopusti nekome tko ga gleda pred nosom, po drugi put da ti ponovi kako nema smisla forsirati nesto ako postoje i druge opcije. |
http://www.njuskalo.hr/crt-monitori/...2-oglas-969697
Ovo izgleda super, steta sto nemam pare pri ruci. Bilo bi odlicno za 4:3 monitor. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Samo, nitko ti ih nece pronaci ako se sam ne pokrenes ;) |
Citiraj:
|
Naravno da vrijede. Ti display-i i dan-danas imaju kvalitetu bolju nego LCD-i u istom cjenovnom rangu. Samo zato sto je dosla novija tehnologija (ne i bolja) i istisnula ih s trzista, ne znaci da su oni izgubili svoje sposobnosti. Na kraju krajeva, meni nije bitno dal' mi pixele iscrtavaju tekuci kristali ili katodna cijev - dokle god sam zadovoljan onim sto vidim. Na stolu hvala bogu ima dosta mjesta za sve. :)
|
To se zove tržište, ponuda i potražnja a ti ako misliš dati za nešto više novaca nego što tržišno vrijedi. Go for It!
|
Citiraj:
Al daj ga molim te više kupi samo da prestane ovo presipanje iz šupljeg u prazno. |
Necu unaprijed osuditi kolegu quantuma, svatko neka gleda sto mu je draze.
Nakon cisto solidne Iiyama Vision Master Pro 454 Trinitron CRTuse presao sam na isto tako nelos S-PVA LCD (Samsung 215TW) i ne mogu reci da sam zgrozen kvalitetama LCD-a, naprotiv. Mislim da nema smisla pricati o "istom cjenovnom rangu" kod rabljenih monitora od 500kn. Da se razvoj CRT-a nastavio paralelno razvoju LCD-a (kao sto imamo plazma-lcd pricu), mozda bi mogli uci dublje u tematiku. Danas kvalitetan LCD kosta manje nego sto je nekad kostao kvalitetan CRT i pri tome nudi veću sliku, veću radnu plohu, manju potrošnju, savršenu geometriju bez disanja, izvrstan i vjeran prikaz boja i nijansi bez ditheringa ili kompresije (da se ponovim - pricam o "kvalitetnom LCD-u", ne vivax TNu), mogucnost pivotiranja, wide format itd. Crna na LCDu jos nije kao na CRTu, stare igre ne izgledaju tako dobro, ali ni na mom kolor mobitelu baterija ne drzi kao nekad na monokromatskom :) . Tehnologija tu i tamo ide korak natrag, pa dva naprijed i to nije nikakav "škandal" već normalni proces, kompromisi su svuda oko nas. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Što se tiče razvoja tehnologija tj ono kaj si spomenuo korak nazad dva naprijed ja mislim da stvari nisu tako jednostavne. Netko je već na ovoj temi povukao paraleu sa razvojem grafičkih tj tvrdit danas da je crt bolji nego lcd je jednako kao reći da je radeon 9800pro bolji od radeka 5850. Ja mislim da stvari nisu tako jednostavne kolega quantum112 se istina malo nespretno izrazio ali ukoliko mu je taj crt stavrno dobar sve što treba napraviti je malo posvijetliti sliku ili( vjerovatnije) korigirati gamu i vidjet će detalja u mraku kaj većina lcd-a može samo sanjati |
Danas dok sam preletio nove odgovore
pokazah prijatelju temu i sjeti me na starog Miku zvanog Hita'djiju :) http://www.shrani.si/f/D/Xk/3mRKxW6g/davne-1999.jpg Osim njihovog patentiranog Precision Focusa, EDP (Enhanced Dot Pitch) i ponesto unikatnijih zahvata na short-necku i jako dobre kvalitete sklapanja, nista specijalno na papiru njegovi modeli nisu imali naspram Trinitrona. Pa ipak, uz kvalitetu Hitachi pristupa i manijakalnoj zelji na najmanjim pitchem medju konkurencijom (istina, ta odlika nije bila nepoznata tipu tehnologije), malo po malo, Hitachi je preko bare postao maltene prvi izbor za DTP. Dok se uvijek baratalo sa puno vise modela za graficke izbore, kod DTP-a je Hitachi uvijek bio medju prva 2 izbora. Ili Hitachi vs Radius, Radius vs Hitachi ili Hitachi vs Trinitron. Dok su drugi isli prema dvadesetici, Hitachijevim top modelima je bilo normalno zapoceti pitch-iranje upravo na 20-tki :) Za podsjetnik, evo legendarnog modela koji je gotovo u svakom testu nosio pobjedu pred Sony bracom : HITACHI SuperScan Elite 751 - Review (1998) Cak i manji modeli su Hitachi cinili ostrijim od puno skupljih modela. Kod nas ih bas i nije bilo redovito u prodaji i najcesce su ih upravo DTP-ovci uzimali cim bi saznali da se negdje prodaju. VIDI je davno testirao model kojeg su zaprimili od Melcompa. Nakon citanja teksta zovem na telefon i pitam koliko ih jos imaju jer me zarajcala ta 21"-ca. Ali nista od toga! Planuli su u dva tjedna do zadnjeg. Cijena je bila sve samo ne prijateljska :) Ima li netko na forumu jos kojeg Hitachu-a kod sebe? To bio vjerovatno proslo kao prvi izbor za nekoga tko bi htio najvecu mogucu ostrinu kod stare kljusine. Imali su i podebljanu moire kontrolu jer to im je nakon godina upravo bila najveca boljka. Ali ostrina teksta je bila bez premca. Za kraj posta, podignimo jos malo atmosferu ove zanimljive nam CRT teme :D 8 |
Citiraj:
Što se crne tiče, to je ovisno i o tipu matrice (TN/IPS/PVA) , na svom LCDu vrlo jasno vidim razliku izmedju 0% i 3% na Nokia monitor testu, kao i između 90% i 100%, dakle nema nikakve kompresije ni gubitka detalja. Ista stvar kao i na starom CRTu. > Screenshot: http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_3820b8da.png |
Citiraj:
888888 |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:03. |