![]() |
Nvidia Quadro, ATI FirePro ili Matrox?
Evo pitanja,
narucio sam si NEC 2490 Spectraview monitor i htio bih uzeti svakako pasivnu graficku karticu nesto recimo nesto kao Nvidia Quadro ili od Matrox. Imao sam prije dvije godine Quato monitor i probao sam razlicite gamer Nvidia i ATI kartice i zatim jednu Matrox karticu. Nekako mi je slika bila znatno ostrija i finija sa Matrox karticom. Mozete li mi nesto preporuciti? Nazalost bih htio svakako pasivnu karticu posto uzivam u silent PC izvedbi. Cijena mi nije bitna. Recimo da li bi bila Nvidia NVS 440 bolja od Matrox M9120? Ili recimo mozda Nvidia FX3800 i da li postoji nekakav ventilator koji se stvarno tih za tu karticu? Ili vodeno hladenje? Hvala, tagan |
Jel' baš moraju biti profi grafe? Od svake obične ATI i nvdia grafe, stavljanjem drugih drivera tzv. softmodom, dobiješ FireGL tj. Quadro, a koštaju 5x manje od 'pravih'. ATI je izbacio odličnu 5xxx seriju u kojoj postoje i pasivne grafe uglavnom low level performansi idealnih za HTPC.
http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=051.806.522 |
da htio bih da budi profi grafe, da budem iskren neznam gdje tocno da nadem modding detalje za te jeftinije varijante koje se pretvaraju u skuplje ili kako se to vec moze objasniti.
volim kvalitetu ako ju je moguce dobiti. |
samo da napomenem, ako ides na neku zujalicu, provjeri dal gore paše S1
thermalrighte ne mislim tu spominjati jer za svaki model imaju drugaciji cooler :D a ovak od grafickih neznam sto da preporucim :) |
hvala na ovoj preporuci od arctic coolinga, kada bi to radilo bilo bi super.
|
Citiraj:
Isto to što ti je coconut preporučio sam ti htio i ja, kad smo se čuli preko telefona, no nisam bio siguran da li taj softmod vrijedi i za ove novije generacije grafičkih kartica. Nabaviš si fino pasivnu ATI HD 5750/5770 ili nVidiaGTS250/GT240, modaš ju softverski kroz par koraka i voila. Svakako probaj prije provjeriti da li je moguće to učiniti s dotičnom karticom koju planiraš kupiti. Koliko vidim, nisam baš siguran da postoji softmod za FireGL HD 5xxx kartica. Za GTS 250 ima. Ako ti stvarno novac nije u pitanju, kupi ono što ti ovdje preporuče od tih profi kartica, pikni aftermarket cooler i vozi. :) |
Šta je toliko zahtjevno da ti je neophodna profi grafa?
ATI softmod http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=80409 |
hvala jos jednom, nisam ni znao za tu karticu odnosno tu opciju.
postoji li mozda nesto slicno kod jos jacih ati kartica ? |
koju da uzmem recimo od ovih kartica?
|
|
nijednu od navedenih :D
ciljaj na hd5700 ili hd5600 seriju |
Reci ti nama koje ostale komponente imaš u konfi. Kolega domis je u pravu - ti si našao prastare grafe koje se odavno ne proizvode (gledaj datuma postavljanja posta u članku o softmodanju!). Serija 5xxx je najnovija i daleko bolja i naprednija u svakom pogledu od tvog izbora.
|
Imam slijedece komponente
Intel Core 2 Quad Q6600 @ 2.40GHz Kentsfield 65nm Technology sa Noctua hladenjem, 320GB Seagate ST3320418AS , NVIDIA GeForce 7300 LE, SB Audigy,4.0GB Dual-Channel DDR2 @ 400MHz 5-5-5-18, Gigabyte Technology Co., Ltd. 965P-DS3 (Socket 775) Shvacam sta mislite reci, ali te ATI 5XXX bi trebale prikazati bolje od Nvidia Quadro, ATI Firepro ili Matrox Parhelia kartica? |
najbitnije mi je da na te kartice mogu staviti super tiho hladenje, pasivno bi bilo najbolje.
|
ATI 5xxx su same po sebi dosta tihe. Po mome, 5770/5750 će ti biti sasvim dovoljne (iako još uvijek nisi naveo njihovu namjenu). Nažalost, još nema pasivne verzije istih za razliku od slabijih modela kao npr. 5650. Reviewe ćeš lako naći na netu kao i na samom pcekspertu.
btw, ploča ti baš i nije u cvijetu mladosti. Razmisli o zamjeni s novijom, boljom, opermljenijom, hladnijom,... |
Poprilično sam siguran da razlika kod profi/gamer kartica u kvaliteti prikaza na ekranu nema apsolutno nikakav utjecaj.
Danas sve ide preko digitalnih kabela tako da i jeftine karte daju sliku dobru kao i skuplje. Po svemu što sam do sada vidija profi/gamer karte od nvidije/atija su skoro pa identične. Nekada je trebalo kupiti skuplju kartu zato šta bi imala kvalitetniji analogni izlaz. To je sad stvar prošlosti. Vjerujem da neke sitne razlike mogu biti između proizvođača ili čak drajvera ali čisto sumnjam da je to nešto što se uopče vidi. Uzmi neki pasivni mid range od ATIja ili nešto sa veoma dobrim aktivnim hladnjakom. Čitam po drugim forumima da ekipa stavi profi drajvere (bez modanja) i da oni znaju imati bolju kvalitetu prikaza ali ja u to ne vjerujem baš. Modificira sam dosta karti ali bolji prikaz nisam nikad vidija. Meni osobno to sve izgleda isto. Imam Samsung T220. Možda griješim nemam neko iskustvo sa skupim ekranima. edit: @Matth€w Navodiš da postoji softmod za GTS250. Nisam upoznat s tim. Ako postoji dam mi molim te link. Zadnje što se modalo je 8800GT. Treba drugio bios i 182.08 krekirane drajvere. |
Nije stvar u prikazu uopće,nego u mogućnostima čipa,i operacijama.
http://www.gpureview.com/show_cards....=508&card2=544 Veći bandwidth,više rastera,gotovo duplo jači pixel fillrate,razlike ima ohoho. Svi bi koristili moddane g92 kartice da nema razlike..opradanost investicije u Quadro i slične je neupitna,isplate se u pravilu u prvih godinu dana rada na njima,bar koliko sam razgovarao sa dizajnerima interijera. http://www.nvidia.com/object/quadro_fx_5600_4600.html Jedna košta 16000$ a 8800GT 129$,ali nisam toliko lud da izvalim da će druga raditi posao podjednako kao i prva. Q: why not just soft mod Gts 250 to Quadro ?? A: I've looked for the steps to do this, but can't find any clear cut answers. I have the GTS 250 that I ordered for my work pc that is exclusively used for CAD. I am disappointed at the performance. I have been reading up on SoftQuadro, but can't find any detailed instructions as to softmod this thing. If you can point me in the right direction, I would be forever grateful. A:Here is a link to direct instructions for Soft Modding. But you will have to find out what is the comparable quadro card to your card. I believe the GTS 250 is the 4800 as to what was mentioned earlier. I thought it was the 4700 but I am not certain. link below http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=539 A:The problem with not getting a real Quadro is you don't have the massive amount of professional support that you get with a Quadro card should something happen. Autodesk dosen't really support rendering on non Fire and Quadro cards, and if you call them they will tell you something along the lines of "your card is unsupported" because of accuracy issues. The other problem with softmodding is that it sometimes dosen't work, or works with mixed results. Finally, there is the fact that Quadros are Quadros because they are rock solid stable, due to a mixture of drivers and higher binned GPU's, which the GTS250 obviously dosen't have. Old spice,dokaz - a ne obećanja : http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=539&pgno=9 Konačno čisti bullshit o jednakim performansama modova i čru Quadra može prestati. Tko se amaterski bavi 3D modeliranjem,nek ide na mod, a kao što je rečeno,kome je to kora kruha i svakodnevica, -60% slabije CATIA performanse,ili -56.5% slabiji 3DSMax rezultati govore sami za sebe. Također,golema je razlika non-moda i modanih,ali treba napraviti jasnu distinkciju između performansi moda i true Quadra.Sve je na linku jasno i glasno prikazano. |
Zadnja za koju sam ja čitao da se da moddat je HD4870 u FirePro v8700
Evo link: http://lounge.ego-farms.com/showthread.php?t=2209 |
@thedream
Oprosti nisi dobro informiran. Bavim se 3ds maxom profesionalno već godinama. Na poslu imam grafičku radnu stanicu s quadro fx kartom. Kod kuće imam moddanu 8800GT u fx3700. Radim na scenama za koje treba minimalno 8giga rama za samo učitat u maxu. Ta ekipa na techarpa ti ne zna ništa. Pogledaj Guru3D forum. Tamo je prava ekipa šta zna modat kako treba. Moja modana 8800GT i 8600GT ne pokazuje apsolutno nikakve razlike u 3ds maxu (Maxtreme driver) i Mayi (OpenGL). Niti u brzini niti u kvaliteti prikaza. To je jedino moguće zato šta jedna fx3700 i 8800GT imaju potpuno isti čip. Quadrice imaju malo različit bios i malo različit PCB i na taj način zaključaju kartu. Po mogućnostima su čipovi identični ali naravno drajver kod gejmerski karti zaključa određena hardverske akceleracije za 3d programe. To je cila razlika. Zadnje što je ekipa na guru3d uspila je krekirat 182.08 drajver i s modanim biosom imaš quadro modificiranu 8800GT. Zadnji modovi u potpunosti otključavaju FireGL kartice već neko vrijeme. Ekip koja ih profesionalno koristi kaže da nema apsolutno nikakve razlike. Također sam i ja modificira ATIa i razočara se u maxu jer je ATI odusta od svog posebnog drajvera za max. Naravno minust moddane karte je što moraš koristit 182.08 drajver jer novoji nisu krekirani. Ali meni taj drajver radi super stabilno i nije me breiga. |
Odakle im ti vražji postotci ako ne testiranjem? Mislim,da se razumijemo,ja sam samo C/P glasnik u toj priči,ali naslušao sam se obje strane,nazovimo to tako "u HW karijeri",i fascinantno,svi se kunu u svoje.:D:D Moderi,da razvaljuju i imaju al pari performanse sa pravim Quadrima,a ovi drugi im se smiju,i pucaju linkove i bacaju oklade projektima.
Ne bi znao,ne bavim se time,ali istražujem nelogičnosti gdje god stignem. A meni je prilično nelogično da se samo soft-modom mogu dobiti performanse 10x skuplje kartice.. Daj Bože,briga mene.:D NHF ali guru3D je po meni 3. liga. :) Ne ulazim u osobne preferencije,ali..ne leže mi općenito. Kako je rekao jedan moj švabo,najbolji dio sitea je download sekcija. |
Priča sam s tim tipom on je samo instalira quadro drajvere preko obične geforsice i forsa je da prepozna kartu kao quadro. To radi ali naravno quadro drajveri imaju dosta zaštita pa to u biti ne radi :D
Dobiješ kartu koja se zove quadro fx u windowsima ali ona radi kao geforsica. Nešto sitno performansi se otključa. Ovo je ekipa koristila za Mayu prije punog moda. Ima cijeli thread na guru3d forumu posvećen modifikacijama i usporedbama s originalnim quadro karticama. Svako malo sam tamo i trenutno na polju nvidije nitko ne radi ništa. Ekipa samo radi krekove za najnovije FireGL karte. Odustali su ranije od nvidije jer je bila problematična za krekirat (ima stvarno dosta zaštita). Tako da nam je osta samo taj zadnji mod do 8800gt. Da vidiš kako Maya leti kad modificiram ovu svoju 8800gt. Ubrza 5-6 puta. Samo ljudi se ne trebaju zavaravat s quadro jer je ista geforsici i neće u dosta slučajeva dobiti ništa posebno. Max radi u prosjeku 30% bolje, a meni svaki postotak služi. Jedna mizerna 8600GT kad se modificira radi u Mayi duplo brže od jedne GTX260. Jednostavno je to kad se otključa hardverska akceleracija na njoj za OpenGL inaće sve ide preko procesora pa skoro nije ni bitno koliko je jaka geforsica. |
|
Misliš sad lupati sve grafe na ovom principu? Zaboravi.
|
A da nam već jednom kažeš namjenu te grafe?
|
Citiraj:
I mene zanima kako se softverski modda GTS 250 u quadro ili GTX 260 ako je moguce :chears: |
Citiraj:
Ovo nije dovoljno samo po sebi. Treba i krekirani drajver jer nvidijini drajveri su pametni i puni zaštita. To se pronađe na guru3d forumu. Zadnji krek je za 182.02. Postoji i jedan parcijalni za 190.xx i to je to. |
okay, da li je ATI FirePro V7550 okay kao kartica?
ima li negdje testova da li je jako glasna? |
Krivo,može brisanje.
|
Citiraj:
Di si ti iskopao tu grafu ? Btw vec su ti rekli, ako iams para kupi neku quadro /firepro grafu, ako oces ustedjet uzmi 5750/5770 i mirna bosna :chears: |
u cemu je problem ?
sta je krivo su vase kao zeljene kartice mozda bolje? u ostalom ako neki nisu nikada vidjeli NEC Spectraview monitor sta uopce pitam. |
Uzmi ovako nešto za početak i doviđenja.
http://www.protis.hr/ProductDetails....-Graphics-Card Enabling EnergyStar compliance, Quadro FX 580 provides extreme power efficiency from a solution with 30-bit color fidelity. Certified on all industry-leading applications and featuring automatic configuration of display settings, Quadro FX 580 delivers optimal performance for maximum productivity. Best Value for High Performance Professional Graphics 25% faster performance than Quadro FX 380 for an enhanced CAD and DCC application experience. Priced to meet budget requirements, Quadro FX 580 delivers exceptional value. http://www.nvidia.com/object/product...fx_580_us.html Da se amaterski bavim 3D-om i da nemam više od dva monitora,išao bi na nju. ------------------------------------------------------------------ Onda imaš midrange,FX1800 primjerice. Oko 400 eura je cijena i kod nas i vani. http://www.nvidia.com/object/product...x_1800_us.html http://www.protis.hr/ProductDetails....768MB-Graphics Mislim da ti preko ove dvije ne treba gledati. |
Pasivna kartica
Kupio bih grafičku karticu s pasivnim hlađenjem, pa bih molio vaše cijenjene preporuke. Zahtjevi za karticom su sljedeći:
- PCI-E (matična ima PCI Express X16 slot) - kartica mora imati pasivno hlađenje - mogućnost igranja igara poput COD4 (je li realno očekivati da se vrti i GTA4?) - cijena po mogućnosti ne prevelika (ajmo reć 700 kuna, max 800) - proizvođač nebitan - može biti i rabljena, stara do pola godine U mom profilu možete vidjeti koju konfiguraciju imam (ako je bitno što osim ploče). Kućište je dosta prozračno, imam 2 ventilatora od 12cm (jedan sprijeda, drugi pozadi), plus naravno ventilatore napajanja i procesora. Uz 2 HDD-a to je prava simfonija zvukova kojoj ne želim ni pod razno dodati još jedan ventilator. Eto, hvala unaprijed na savjetima. |
a čuj jedino , da kupiš aftermarket cooler tipa S1 , musashi... pa namontiraš na novu grafičku , pasivna riješenja toliko jaka baš i nema , jedino rabljeno
|
Ja ti preporučam 3870/8800GT 512 +Acclelero s1. Slobodno na pasivi držiš, bez ikakvih problema...probah ;)
Naravno ako naiđeš na doicne sa garom, u tom slucaju 4850 i sl. rang gledaj |
mozda kao sto sam ja napravio; 320 kuna (350 sa postarinom me ispala) 9600GT od gainwarda, plus 80 kuna (sa postarinom) za AC S2. graficka vrti cod6 na prakticki sve dignuto, cak i AA i AF. samo sto sam ja prikeljio sa plasticnim vezicama jedan 80mm ventilator i spojio na graficku, ne cuje se nimalo jer se vrti na 45% (regulacija graficke), i temperature ne prelaze 50°C i neki stupanj........
|
Citiraj:
|
S obzirom da stalno muku mucim sa drugim kompom i mjenjam grafe ko carape na njemu treba vasu pomoc.
Na konfu: Q8200 2.33GHz x48 ploca 2x2GB corsair dominator Corsair 550w LG 24" sam isprobao vec nekih 10 grafa i nikako da nadem neku zlatnu sredinu, Dakle trebao bih grafu koju bi mogao taj quad vrtjeti na default frekvenciji dakle slabih 2.3GHz i da se igram kako spada...na 24" monitoru sa rezom 1980x1280 ako se ne varam... npr sa gtx285 i npr 5850 proc nije mogao pumpat kako spada...e sad sto uzet...da se to iskoristi...a opet da se ustedi novac...glupo mi je ulupavat u grafu koju proc ne moze pumpat.. I ne ne mislim OC-at komp... Dal uzet 5770 ili stariju gtx260...ili nesto trece???? Dal bi te dvije spomenute grafe mogao pumpat moj slabašni quad kako spada?? |
GTX260 (216sp)/GTX275 ili 5770 ako želiš DX11.
|
Citiraj:
A NEMA šanse da idem na jaci setup ili nedaj Bože bacam preko 1500kn na grafu... Uglavnom Doink je li q8200 spreman pumpat jednu 5770 grafu do maksimuma ili nije?? Da li globalno gledajuci uzet gtx260 ili ipak 5770 sa strane ne fanboizma ni jedne ni druge kartice?? |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:58. |