PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Odabir zvučne kartice (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=170293)

hrca 03.12.2010. 23:24

Prijedlog za kupnju zvučne kartice

Imam 2.1 zvučnike od Creative-a model inspire A300 i naravno onboard zvučnu karticu....

Zanima me koju bi mi zvučnu karticu predložili u skladu s mojim zvučnicima...i dali zapravo ima smisla kupovat nešto, odnosno dali bi osjetio razliku??

Ati freak 03.12.2010. 23:33

Citiraj:

Autor hrca (Post 1793139)
Imam 2.1 zvučnike od Creative-a model inspire A300 i naravno onboard zvučnu karticu....

Zanima me koju bi mi zvučnu karticu predložili u skladu s mojim zvučnicima...i dali zapravo ima smisla kupovat nešto, odnosno dali bi osjetio razliku??

hah, baš da je isplativa kupnja na ove zvucnike, i nije.
ako misliš pikati kaj jace ( zvucnike )
Onda bi bila preporuka za X fi Music , ako ne, pikaj X fi audio ili nešto o Audigy 2 serije ( iako su stare, gledajuci godine )
PS, ima ti na tržnici Audigy 2 Platinum za 200kn. Vidi ako ti se isplati.

-POP- 03.12.2010. 23:36

Creative live/audigy SE 50/100KN

Ati freak 03.12.2010. 23:50

Citiraj:

Autor -POP- (Post 1793147)
Creative live/audigy SE 50/100KN

Ak bude vec kupovao, onda nek kupi nekaj kaj je dobro.
A velim da je za 200 kn ok ova Audigy 2 Platinum.

-POP- 03.12.2010. 23:52

Tih 50/100kn uvijek može prodati za te novce. Kako god, sve ostalo je overkill, pa i to.

hrca 03.12.2010. 23:53

Vidio sam sam da ima u linksu ASUS Xonar DS 5.1, Low Profile za 239 kn, dali to nečemu valja??

Nemoj te me krivo shvatit, nisam od onih što pitaju za savjet, a onda tupe o svom nekom izboru koji nema veze s onim što su im ljudi preporučili... ali čisto me zanima što mislite o tom modelu

DaFija-89 13.12.2010. 12:23

Kupnja Zvučne kartice...

Pozz...

Vlasnik sam matične ploče EP45-DS3R koja ima integrirani Realtek ALC889A s kojim nisam bas previse zadovoljan (nemogu natjerati da mi normalno rade svi kanali dok radi Winamp ili tak neke...) Trenutno imam Creative T5900, a i uskoro ih mislim zamjeniti sa z5500... Zanima me koji bi zvučnu bilo najbolje uzeti da posluži na neko duže vrijeme...

:fala:

Rain Man 13.12.2010. 12:49

Prolistaj thread. Spomenuto je par put. Ne isplati ti se uzimat zasebna zvucna, osim ako neces kupit neki jaci Xonar ili jaci X-Fi koji ima bolji DAC na sebi od onog na Z5500. Spoji digitalnim putem i miran si.

DaFija-89 13.12.2010. 14:15

Prvenstveno me zanima dal bude koja razlika između digitalnog i analognog prijenosa, te dal budeju svi kanali normalno radili dok se sluša muzika.. Ploča nema baš neku integriranu zvučnu....

Rain Man 13.12.2010. 15:14

Kod bilo kakvog spajanja, dok ces slusat muziku, oba kanala ce normalno radit. Z5500 ima opcije da to rastegnes preko svih zvucnika al tko normalan bi to uradio stereo pjesmi!? Sto se tice onboard zvucne, realtek 889a je smatran odlicnom integriranom zvucnom tako da tvoja tvrdnja ne stoji. Jos gore je 889a mijenjat nekom low-end zasebnom zvucnom. Baceni novci.

DaFija-89 13.12.2010. 15:36

Hm... Bas u tome je i stvar, da na prijasnjoj konfiguraciji se dalo razvuči stereo zvuk na sve satelite. Kupoval sam tu ploču s namjerom da ima dobru zvučnu, al jednostavno neke opcije su nedostupne... Postojiju jos neki dodaci za tu zvučnu?

Npr. Dok svira winamp, straznji zvucnici sviraju al ne kako bi trebalo.... Gubiju se neki zvukovi, jednostavno ne pusti ih van...

alengrosevic 13.12.2010. 15:51

ako zelis kvalitetniju zvucnu, moras krenuti od 300 kn na vise. X-Fi music za 300 kn je pocetak, onda imas Xonard DS, pa Xonar D1, ako uleti neki x-Fi fatality ili platinum champion, oni su vec preko 500 kn. Ako zelis dobar zvuk, to ce te i malo vise kostati. Inace iz mojeg iskustva, 889a je jedan od najboljih onboard zvucnih cipova i ako ga spojis na kvalitetan reciever ili set zvucnika, radit ce ti odlicno!

Crni_007 13.12.2010. 16:23

Ukratko:
Imao sam Z5500 i zvucnu X-Fi Xtreme Music i isto tako onboard Realtek.
Analogni izlazi su osjetno kvalitetniji na X-FI, ALI ako spojis digitalnim putem na realtek razlike nema, bolji zvuk neces izvuci spajanjem na neku bolju zvucnu ;) ....tak da je moja preporuka da prvo to spojis digitalnim putem na realtek (meni je bilo spojeno optickim kablom, mada ti je isto ak spojis na digitalni koax izlaz). A lovu za zvucnu ulozis u nesto drugo....

DaFija-89 13.12.2010. 21:19

Evo.. Konačno sredio zvuk na Realteku 889a koji na kraju ispada da i nije tako los, samo je trebalo instalirati Sound Blaster X-Fi MB (za sada samo na probni rok od 30 dana :( ). Razlika izmedju obicnih Realtek drivera i sad s dodatkom Sound Blaster X-Fi MB je nebo i zemlja.. Puno cistiji zvuk i kvalitetniji.... Winamp konacno radi kako treba, te sad se moze stereo zvuk razvuci na sve satelite...

Ulica Buraz 05.01.2011. 15:24

Pozdrav svima,

molim Vas, dajte mi svoje prijedloge i iskustva sa zvučnim karticama, ako može i kombinacija s mikrofonom.

Inače se bavim glazbom profesionalno (klasična), ali htio bih poboljšati svoj sadašnji set i snimati kvalitetnije snimke. Htio bih eksternu zvučnu do 2000 kn. Mikrofon do 1500.

Inače snimam u Fruity Loopsu, Cubesu, Guitar Tracks Pro najčešće koristim, jer je najjednostavniji i dovoljan za mene.

Hvala.

Ulica Buraz 06.01.2011. 23:04

Znači, gdje smo stali? :) Eksterna zvučna! :)

Groowix 07.01.2011. 14:22

Da li netko zna gdje se kod nas mogu kupiti Auzentech kartice ili ih uopće nema u RH?

alengrosevic 08.01.2011. 18:30

mislim da u hrvatskoj nitko ne zastupa tj distribuira auzentech proizvode...

JuiceBox 09.01.2011. 19:13

Citiraj:

Autor hrca (Post 1793156)
Vidio sam sam da ima u linksu ASUS Xonar DS 5.1, Low Profile za 239 kn, dali to nečemu valja??

Nemoj te me krivo shvatit, nisam od onih što pitaju za savjet, a onda tupe o svom nekom izboru koji nema veze s onim što su im ljudi preporučili... ali čisto me zanima što mislite o tom modelu

Posto i moja Realtek onboard ima nekih problema ( BF2 ) , i mene zanima dali je gore navedena kartica cemu i dali vrijedi te novce te dali ima bolja zvucna od nje za te novce :chears:

alengrosevic 09.01.2011. 19:19

Citiraj:

Autor xulos (Post 1820462)
Posto i moja Realtek onboard ima nekih problema ( BF2 ) , i mene zanima dali je gore navedena kartica cemu i dali vrijedi te novce te dali ima bolja zvucna od nje za te novce :chears:

izasli su novi driveri (2.56) za realtek LINK, mozda bi ti oni pomogli u tvojim problemima.
Sto se navedene tice, mislim da je nema na cjeniku vise (LINK) ili ste mislili na DG model? Bilo kako bilo, i jedna i druga kartica ce biti bolje rjesenje od onboard realtekice. Ukoliko imas nesto novaca extra za zvucnu karticu, to bi ti bila dobra kupnja...

JuiceBox 10.01.2011. 18:41

Ubo ovaj Xonar DG 5.1. Zvuk je ajme naspram onboard, jos ova ima headset amp i biras 3 moda, na pro gaming ( 32-64 ohma) zvuk je na sluske vrhunski.Visoki tonovi su skroz cisti, bas puniji i dublji, isto i na zvucnicima.Evo probao i BF2, zvuk je odlican, zvuk oruzja nije ni slican na onboard, i puno vise zvukova sada cujem.

Ulica Buraz 11.01.2011. 17:35

Pozdrav, opet ja. Možete li mi barem preporučiti mjesto ili adresu gdje da dobijem preporuku za eksternu zvučnu?

Groowix 12.01.2011. 14:54

@Ulica Buraz

Što se mikrofona tiče nemožeš pogriješiti ako uzmeš bilo koji iz profi linije SHURE mikrofona(koristim ih na poslu) tj. Shure BETA 58A (za vokale) ili Shure BETA 57A (za instrumente) ovisno za kaj ti treba.
Cijene za oba se kreću od 1100-1200 kuna.

Jesi pogledao u Provox-u, tamo imaju svega pa i zvučnih kartica....
http://www.provox.hr/audio/pocetnaAudio.aspx

ili

http://www.audiopro-croatia.com/mex/...13&pod_kat=151

tu imaš vrhunskih zvučnih E-MU ili M-audio pa malo prouči ....

Ulica Buraz 13.01.2011. 11:20

Hvala ti, sad ću pogledat ovo sve.

domis 14.01.2011. 19:26

Citiraj:

Autor xulos (Post 1821215)
Ubo ovaj Xonar DG 5.1. Zvuk je ajme naspram onboard, jos ova ima headset amp i biras 3 moda, na pro gaming ( 32-64 ohma) zvuk je na sluske vrhunski.Visoki tonovi su skroz cisti, bas puniji i dublji, isto i na zvucnicima.Evo probao i BF2, zvuk je odlican, zvuk oruzja nije ni slican na onboard, i puno vise zvukova sada cujem.

kakav je software?
se moze srediti da zvuk ide preko optike na pojacalo dok su sluske ustekane u zvucnu pa dok prepozna 3d aplikaciju automatski prebaci zvuk na sluske?

ili je to malo prezahtjevno? :D

domis 16.01.2011. 13:37

buduci da mi nitko ne odgovara, slijedi drugo pitanje :D

asus xonar ds ili dg 5.1
prioritet mi je glazba i zvucna bi bila spojena na reciever gdje je 2.1 sistem zvucnika

sad, ako ima neka puno bolja do 500kn, puknite pa da razmislim :)

stef 16.01.2011. 14:18

Pregled Xonar kartica, možda pomogne u odabiru:
http://forum.benchmark.rs/showthread...mp-HDAV-1.3%29

jurbAs 16.01.2011. 15:02

jel moze preporuka neke PC-e zvucne kartice koja je najbolja po ulozeno/dobiveno.

domis 16.01.2011. 15:03

super, sad je tu dilema :D
d1 vs dg :)

@jurbas
kolko vidim, najbolja je dg 5.1 ako koristis vecinom slusalice

a sad, bilo bi dobro da cujem pro/con argumente za dg i d1, cisto da se mogu odluciti :D

jurbAs 16.01.2011. 16:26

treba mi PCE(express) slot jer na maticnoj imam jedan takav slot i direktno je ispod grafe i grafa se pocinje previse grijat radi toga. tako da mi to rjesenje odpada... nesto slicno ako nemoze isto?!

BojanZD 16.01.2011. 16:33

Citiraj:

Autor domis (Post 1825951)
super, sad je tu dilema :D
d1 vs dg :)

@jurbas
kolko vidim, najbolja je dg 5.1 ako koristis vecinom slusalice

a sad, bilo bi dobro da cujem pro/con argumente za dg i d1, cisto da se mogu odluciti :D

Neznam u čemu je dvojba, ako imaš 500kn za D1 kupuj,ako nemaš, nije ni DG loša.
Razlika je u skoro u svemu- prvo u STN ratio, 116dB za D1 naspram 105dB za DG.
To znači da će D1 biti dosta glasnija aku ćeš to spajat na neke zvučnike ili slušalice koji nemaju svoje pojačalo.
Razlika je u audio chipu-D1 ima Asus AV100 HD chip 192/24bit, dok DG ima C-media 94/24bit chip.
Što je najvažnije, obje kartice imaju poprilično kvalitetane DAC-ove koji pariraju CD playerima niže klase, takvi playeri koštaju 2000-2500kn.

Sad, dal ćeš ti čuti ove hardverske razlike između kartica i dal D1 opravdava skoro duplo veću cijenu..neznam,vjerovatno.
Dal ti treba D1, ta samo ti znaš?!:D

Z-man 16.01.2011. 17:02

Citiraj:

Autor Croox (Post 1818900)
Da li netko zna gdje se kod nas mogu kupiti Auzentech kartice ili ih uopće nema u RH?

Prije ih je bilo ako se ne varam ali trenutno ne. Nije baš puno ljudi interesirano za to :D. Zar ti ne bi X-Fi poslužila ? U koje svrhe ti treba zvučna ?

domis 16.01.2011. 18:41

Citiraj:

Autor BojanZD (Post 1826013)
Sad, dal ćeš ti čuti ove hardverske razlike između kartica i dal D1 opravdava skoro duplo veću cijenu..neznam,vjerovatno.
Dal ti treba D1, ta samo ti znaš?!:D

odluka pala na D1 :)
ipak više koristim zvučnike, spojil budem analogno na reciever i mislim da bi se razlika od morala čuti u odnosu na optika+integruša

slušalice ionako ukopčavam svake prijestupne i to u reciever :D

ps. dg i ds mi izgledaju nekako djetinjaste s ofarbanim konektorima :lol2:

stef 16.01.2011. 19:14

Citiraj:

Autor BojanZD (Post 1826013)
Razlika je u audio chipu-D1 ima Asus AV100 HD chip 192/24bit, dok DG ima C-media 94/24bit chip.

AV100 (C-Media CMI8787), AV200 (C-Media CMI8788), AV66 i C-Media CMI8786 su sve derivati jednog te istog C-Media CMI8788 Oxygen čipa ;).

Citiraj:

Autor domis (Post 1826095)
ps. dg i ds mi izgledaju nekako djetinjaste s ofarbanim konektorima :lol2:

DG je kartica od 230kn, kak bi trebala izgledati ? ;)

smurfORnot 21.03.2011. 20:44

mislim si uzimat karticu za oko 500kn,trenutno gledam Razer Barracuda AC-1 ili CREATIVE LABS X-Fi Titanium...s obzirom da obje mogu nabavit za negdje tu cifru,polovno. ali prednost je što titanium ima garanciju još godinu dana.
trenutno imam spojene zvucnike od linije na komp,i planiram si nabavit 367 slusalice...a u nekoj skorijoj buducnosti ce bit jedna 'veca' investicija(ovisi kolko ce bit para,ali jedno oko 1000 eura ce otic na to) za kvalitetno kucno kino pošto želim što je više moguce uživat u filmovima.
s obzirom da ce otprilike podjednako bit gledanje filmova/serija ,slušanje glazbe i igranje koja od ove 2 bi bila bolja? ili pak nešto trece?

Hvala

sh0kre 02.04.2011. 00:54

zanima me dali je zvučna kartica bitna ako je receiver povezan sa njom putem optičkog kabla? ili je onda dovoljan i realtek iz matične, i koju biste preporučili do cca 700kn, igre i eax nisu bitni

Rain Man 02.04.2011. 01:46

Za digitalna spajanja uglavnom nije bitna zvucna. Osim naravno da daje digital out. Ako ce na nju biti spojen reciever koji ce dalje rjesavat zvuk, moze ostat i realtek.

sh0kre 02.04.2011. 19:11

jedino nisam siguran dali se sta treba u driverima podesit da receiver koristi svoj dac, tj. da on sve procesuira .... ili to vec je tako samim time sto je spojeno optičkim kablom (spdif)

sh0kre 06.04.2011. 01:44

danas dozivio preporod u zvuku... uglavnom zbog razmjestaja stola opticki kabel je bio taman toliko prekratak da ga nisam uspio spojit u vanjski panel od x-fi na optički izlaz, i bio sam primoran na realtek... Prtljao prtljao i u gom playeru stavio spdif passthrough tj. ono što x-fi očito nije bila u stanju pružit, kako god konačno pravi zvuk u filmovima
Tako da sam sam sebi djelomicno odgovorio na ono pitanje iznad.... Kazem djelomicno, jer neznam kako to isto podesit i za mp3/flac... sumnjam da cu ovdje dobit kakav odgovor al eto da pokušam

edit: uspio sam nesto putem wasapi plugina za foobar, valjda je to to

Rain Man 08.04.2011. 20:13

Bilo je vec govora o bit perfect izlazu. Prije su to omogucavale jedino zasebne (i jace) zvucne kartice dok danas ide i preko realteka. Ako se dobro sjecam X-Fi nije podrzavao bit-perfect playback u svojim ranijim karticama. Ne znam kako sada stoje.

Jedina opcija koja meni sigurno radi za bit-perfect je upravo kao sto si spomenuo, koristenje foobara i njegovog wasapi plugina. Winamp nema ispravan wasapi plugin, songbird nema nikakav, Windows Media Player 12 koliko znam isto nema wasapi.

Što se tice video playera poput gom playera, vlc-a, MPC-a, oni ti obicno imaju samo mogucnost za odabrat spdif za izlaz cime guraju audio na vanjsku obradu. Bit-perfect koliko znam nemaju.

Imas inace visekanalne (DTS, DD) datoteke za isprobat bit-perfect playback. U playeru moras ugasit sve efekte (DSP-e), ugasit crossfade, enhancere, cak imat zvuk do kraja pojacan. I kad pustis neki od tih fileova, a bit-perfect ispravno radi, reciever bi morao prepoznat DD ili DTS i morao bi cuti zvuk. Ukoliko ima negdje problema ili windows mixer i dalje radi resampling jedino sto ces cuti je šum.

Evo uspio sam iskopat link za bit-perfect test datoteke. Skines i isprobaš.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:15.