![]() |
Citiraj:
Jel to samo hw kupiš? Ili je u sklopu neke pretplate? Baci nam link... |
Radi kod nas. To je samo hardware, moraš uzet neki plan.
Taj gen3 hardware direkt kod njih je 349 eura. Mjesečni unlimited paket je 72 eura https://www.starlink.com/ |
da, to znam, gledam da jeftinije prođem sa hardwareom,
https://www.idealo.de/preisvergleich...-starlink.html 249e kod nas je unlimited 50eura |
U svijet medija hw 299
|
249e je sad i na starlink stranici.
Dodatno pitanje... Da li je netko kupio kakvu jeftiniju verziju pipe adaptera? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Negdje sam gledao video da je neki srbin kupio starlink u švicarskoj sa švicarskom residential pretplatom i onda odnio u srbiju (koja u tom trenutku nije "podržavala" starlink) i uredno mu je radilo ali je morao promijeniti pretplatu iz residential u roam. Ono kaj mene zanima jel probao tko preko starlinka u rh provijerit nslookup, traceroute, pathping, javnu ip adresu i sl... |
Citiraj:
Većina to uzima za kampere ili vanlife. |
Citiraj:
Residential je fixan na jednu adresu? Bar kolko vidim po opisu paketa |
tako je.
|
ovaj pegla po ameriKi s tim i pere onlajn wow i cod, većinom je dobra brzina i ping, zna zezat kad je u šumi logično
|
Citiraj:
|
kako znaju da seliš opremu?
ps u italiji nude 29eur/mjesečno "de-prioritized" brzinu |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Jedan pomorac je imao doma starlink i odlučio ga ponijeti na brod da on i ekipa imaju internet.
Žena mu javila da je dobio kaznu na kućnu adresu. Ne znam točno koliko, ali znam da nije malo. Zato su im ovi prijenosni paketi skuplji. |
Za more treba maritime verzija Starlinka, dođe oko 1€ po gigabajtu, vuče 300ak Mbita download, uglavnom preporod u odnosu na satelitski internet.
|
Bok, ja imam jedno pitanje. Prijatelj bi uzeo Starlink. Ja sam mu povukao utp kabel od regala di je TV do krova, sad bi mi stavili Starlink a neznamo sta naruciti, posto ja nemam bas iskustva s tim. Dali je moguce zakrimpati/produziti onaj njegov original kabel? Dali mogu ikako spojiti i zicano i bezicno to? Od Starlinka do switcha pa onda zicano? I dajte molim vas posavjetujte me di da mu to narucim sta i kako? Hvala.
|
Evo ja sam naručio jedan set i montirati ću ga za 15ak dana.
Prošli što sam montirao je čovjek sam naručio, i instalirao aplikaciju i sve, ja sam samo odradio fizički dio posla. Router radi na 37V ili tako neki napon (da ne bi slučajno nabavio drugi adapter jednostavno ako se ovaj pokvari :D ). Koliko sam tada vidio, oni koriste utp CAT5e kabel od antene do routera.Tako da sam ja odlučio postaviti cat6 i spojiti se sa njime umjesto da plaćam taj njihov kabel. Njihov kabel ima kraće konektore na kraju i zaštitnu gumu koja pokrije konektor kad se spoji. Mislim da neće biti problema vezano za zaštitnu gumu, u anteni se spaja od ispod. Potrebno je uzeti nosač antene za zid ili za cijev jer je baš specijalno napravljen sa utorima da antena klikne na nj. Mislim da ima na ali ili ebay i sl. kineskih kopija nosača (sad sam se sjetio dok ovo pišem, žao mi je da nisam tamo naručio, original za cijev košta 72€). Kada dođe oprema potrebno se logirati, napraviti acc, unijeti broj kreditne... Povežeš se na router i preko aplikacije uštimaš antenu. I to je to. Ako treba mogu još detaljno dopisati nakon montaže. Lp |
Čitao sam o tome u Bugu nedavno. Iritira što treba specijalni kabel, specijalni nosač,.. sve nešto specijalno sa 'boli glava' cijenama koje ne opravdavaju dobiveno za njih. Uloženo/dobiveno omjer je katastrofalan.
|
Citiraj:
Tako da omjer ulozeno/dobieno nekome sa kamp kucicom ili losim internetom je sasvim prihvatljiv tj. nije ni zamisljeno da svi mi sad odjendom predjemo na starlink :). |
A ne treba ni zaboraviti usrani kapitalistički model: kad ti već treba zašto ti nebi prodao nešto za 100 a to realno košta 1 - 2 !
|
Citiraj:
Imam jako puno iskustva sa postavljenjem vanjskih antena pa ću reći da bar za antenu i kabel boli glava onoga tko ne zna puno o tome. Ono mora biti kabel za vanjsku upotrebu koji je najvjerojatnije oklopljen i nema jeftini PVC plašt nego u najmanju ruku polietilen a ako je gumiran onda je još skuplji (i kvalitetniji). Običan SFTP oklopljeni kabel za vanjsku upotrebu s bakrenim paricama košta oko 1€/m. Njihov mi se čini malo bolje napravljen. A i konektor mora biti dobro zabrtvljen jer će voda i vlaga ući. Tko ima iskustva s time zna o čemu govorim. Sve to košta. |
Istina, ali razlika je realna vs napumpana cijena.
|
Citiraj:
@coconut mislim da ne treba "specijalan kabel". |
Ne treba voda, dovoljna je vlaga i mozda oksidacija radi vlage da ti radi probleme. Sve elektronsko sto je vani a povezuje se nekim kablom i konektorom mora biti dobro zabrtvljeno.
|
Nema nista gore od oksidiranog RJ45 konektora, to ne popravis vise nikad (kabel promjenis, ali female konektor je rip).
@medo, mogu li se ti "zabrtvljeni" spojevi dodatno napuniti nekom mašću? Se to uoce radi u nekim ekstremnijim situacijama tipa more i sol u blizini i sl... |
Maritime Starlink ima "posebni" kabel između antene i napajanja koji se ne može zamijeniti običnim RJ45. Konektor izgleda kao neka kombinacija USB-C i microHDMI, na samom konektoru je gumeni dio sa kopčom i nekoliko gumenih prstena koji dobro zadihtaju konekciju kad se spoje. Radi kopče ne može ispasti. Ovako to izgleda : https://imgur.com/a/NFvCyh7 Ovaj veći konektor ide u antenu. To je onda sigurno od vremenskih uvjeta i prskanja mora, jer kod plovila voda (i more) ne dolaze samo odozgo kao kod kućnih instalacija nego sa svih strana pa mora biti posebno zadihtano da ne uđe. More je naravno daleko gore od kiše što se tiče spojeva, ako jednom uđe odmah radi soli sve oksidira i raspadne se.
|
E ovo izgleda kao da opravdava cijenu!
|
Starlink internet
Citiraj:
Jedan frend iz Vodica renta brodice i to ga spašava od nagrizanja konektora. Ne smije se stavljati na pokretne dijelove ili na kontakte gdje postoji mogućnosti iskrenja u radu jer će se pretvoriti u pijesak i oštetiti spoj. Na kabele svjećica može jer tamo baš spriječava iskrenje. Citiraj:
Ako postoji mikroskopska pukotina vlaga će ući i napraviti s*anje. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:49. |