PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Umrežavanje računala - HowTo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705)

alimilano 06.01.2007. 00:13

instaliraj neki program tipa folderlock i slično

Amdejac 06.01.2007. 00:45

Makneš sheranje cijelog diska i uključiš samo sheranje određenih foldera.

IvanVk 06.01.2007. 17:56

Citiraj:

Autor McZantex (Post 594152)
treba mi za povezat router s mrežnom, jel to crosover ili samo neki obicni?

koliko vidim prva parica ti je bijelo-narandžasta / narandžasta.
Ako ti je i na drugoj strani kabla tako onda je to ravni ( patch ) kabal po standardu T-568B, i možeš ga koristiti za namjeravanu konekciju "PC-router"
za izradu kabla možeš pogledati i ovaj link: UTP kablovi, Boje i povezivanje, konektor RJ-45

IvanVk 06.01.2007. 18:00

Citiraj:

Autor flajpan (Post 592224)
nije mi bas jasno kako napraviti ICS da radi. ............. i što sad točno moram napraviti na tom i onom drugom kompu da bi taj drugi mogao na net kad je prvi komp upaljen? Moze li mi netko dati malo detaljnije upute?

evo možda ti ovaj link pomogne 2 računala u mreži + 1 modem i surfajte internetom

IvanVk 06.01.2007. 18:05

Citiraj:

Autor komadant (Post 459088)
No ja na svoja dva sirota kompjutera ne mogu naći ove slikice što ih dajete nama početnicima na uvid. Npr. nemam sliku da mogu dati permision za sheranje foldera.
No nema veze. Pročačkat ću ja to, a vama svima hvala na nesebičnom pružanju informacija!

ako nisi do sada pročačkao evo da ti olakšam.
Na ovom linku možeš vidjeti sva objašnjenja "permission" sa slikama
FAQ: Zabranite ostalim userima da ulaze u Vaše mape

Mr.Ex.President 06.01.2007. 18:10

Citiraj:

Autor alimilano (Post 610889)
instaliraj neki program tipa folderlock i slično

Iman loša iskustva s tin programima:fuming:

Citiraj:

Autor AMD (Post 610928)
Makneš sheranje cijelog diska i uključiš samo sheranje određenih foldera.

Al to je za***ano šta su mi ti folderi usred mnoštva drugih foldera i tako je to već par godina ( od 98-e:D ) i navika san na taj raspored i ne želin ništa mjenjat...
E sad kad bi iša napravit ovo šta si ti reka triba bi na jedno 100 foldera ručno stavlja share.

Tražin neki efikasniji način ako ima...

IvanVk 06.01.2007. 18:41

Citiraj:

Autor sholky (Post 570541)
Sa laptopom je dosao kabel (standardni utp valjda), i stavim ga s jedne strane u mreznu na laptopu, s druge u mreznu na kompu, i svejedno pise "network cable is unplugged".:

postoji mogućnost da je kabal neispravan ??
Citiraj:

Zbog toga kad pokrenem network connection wizard, pise da je mrezni kabel "disconnected" (na oba kompa). A dok to pise ne mogu nista ni pocet radit.:
naravno, prvo moraš imati ispravan kabal i podesiti postavke mreže, Workgroup itd itd....pogledaj link
FAQ: UMREŽITE dva računala pomoću LAN Crossover kabla

beroland 14.01.2007. 03:20

Tutorial je baš pravi, svaka čast Rak.
U tutorialu sam primjetio jednu stvar koju mislim da bi trebalo nadopuniti.
Naime, za šeranje u LAN-u bi nakon što se pod Properties i na kartici Sharing postave useri za Network acess, trebalo još pod karticom security odobriti tim istim userima dopuštenja što sve mogu sa tim dotičnim fajlom (ili diskom).
Na kartici security se postavljaju dozvole za pristup preko mreže (iako se tu postavlja i full controll, change, i/ili read opcija), a u kartici Security se postavljaju prave sigurne ovlasti što neki user moše raditi u šeranom folderu (disku).

Delta S4 02.02.2007. 12:32

Trenutno me nešto hebe ovaj WLAN, moram onaj Siemens gigaset USB adapter 100 puta vaditi i spajati na USB portove dok se konačno ne spoji. Nakon što se spoji još par puta pukne veza... Poslije radi normalno. Biti će da je mali vrisnuo... A već duže vrijeme se planiram okrenuti običnom LANu kao sigurnijem rješenju. Pa imam nekoliko pitanja.

Pretpostavljam da bi mi za spajanje PC-a na ADSL router(Siemens 515) trebao običan UTP kabel(ne crossower)?

Gdje bih to u Rijeci mogao nabaviti? Ali da mi ga odmah i krimpaju...

Taj kabel bi trebao prolaziti kroz dva zida(provučene su one plastične cijevi kroz njih, promjera 1,5 cm, ako se ne varam) pa me zanima i koliko koštaju kliješta za krimpanje, ako dođe do najgorega(da konektor zapinje u cijevi) pa budem morao izvršiti "dekapitaciju" na jednoj strani kabela? :D

I da, može li se Siemens 515 Routeru permanentno isključiti wireles? Tako da izbjegnem moguće spajanje nadobudnih "informatičara" :D

Mr.Ex.President 02.02.2007. 14:07

Citiraj:

Autor Delta S4 (Post 634472)
Pretpostavljam da bi mi za spajanje PC-a na ADSL router(Siemens 515) trebao običan UTP kabel(ne crossower)?

Gdje bih to u Rijeci mogao nabaviti? Ali da mi ga odmah i krimpaju...

Taj kabel bi trebao prolaziti kroz dva zida(provučene su one plastične cijevi kroz njih, promjera 1,5 cm, ako se ne varam) pa me zanima i koliko koštaju kliješta za krimpanje, ako dođe do najgorega(da konektor zapinje u cijevi) pa budem morao izvršiti "dekapitaciju" na jednoj strani kabela? :D

Mislim da da.
Ja san ga davno isto tražija svagdi, na kraju kupija u Ve-mila.
1,5 cm? Ma proć će, milom il silom:D Ja san svog dobro izoštećiva gurajući ga na silu kroz rupu u zidu

Hrvoje xyz 02.02.2007. 14:14

ja sam nedavno trazio bas UTP cat 5e kabel za mrezu , 40 metara mi je trebala , i ispalo je da je najjeftini***ilo u cipoteci..

druga je stvar sto sam ga dobio besplatno pa ga nisam ni kupovo na kraju , samo mi je rj45 sponica trebala (a mozda ce tebi)

Delta S4 02.02.2007. 16:32

[QUOTE=Ja san svog dobro izoštećiva gurajući ga na silu kroz rupu u zidu[/QUOTE]

I`m sorry to hear that :D

Citiraj:

Autor Hrvoje xyz (Post 634560)
ja sam nedavno trazio bas UTP cat 5e kabel za mrezu , 40 metara mi je trebala , i ispalo je da je najjeftini***ilo u cipoteci..

druga je stvar sto sam ga dobio besplatno pa ga nisam ni kupovo na kraju , samo mi je rj45 sponica trebala (a mozda ce tebi)

Navratiti ću i ja do chipoteke pa ću vidjeti...treba mi cca 15-20m. Znači obični UTP, to mi je bitno.

beroland 02.02.2007. 16:56

Citiraj:

Autor Delta S4 (Post 634660)
Navratiti ću i ja do chipoteke pa ću vidjeti...treba mi cca 15-20m. Znači obični UTP, to mi je bitno.

Da, chipoteka je dobro mjesto za tražiti takve stvari, a možeš i na Potoku u jednom dućanu blizu Pop Art kafića - ne znam koje je točno ime dućana ali imaju velik izbor i poznati su po tome da imaju dobar izbor UTP kabela.

Inače, za tako dugi UTP kabel gotovo sigurno ćeš morati uzeti "rifužo" kabel na metre i posebno microjack-ove RJ-45 (one kvačice na krajevima kabela), da ih zakrimpaš (prikačiš) na svaki kraj UTP kabela nakon što kabel provučeš kroz zidove. Za krimpanje bi ti preporučio da pitaš nekog frenda koji zna jer ćeš si vjerojatno uštediti dosta bespotrebna gnjavaže (i para). Možeš i sam krimpati s time da minimum moraš imati (kupiti) posebna klješta za krimpanje, ali moja preporuka iz vlastitog iskustva ti je da, ako nisi s krimpanjem na "ti" potraž pomoć nekog frenda koji to dobro radi i ima opremu za krimpanje.

Delta S4 02.02.2007. 17:50

Nastojati ću da mi krimpaju kabel tamo gdje ga kupim. Pa ako ne ide kroz cijevi, onda ću vidjeti što i kako :)

Sako 12.02.2007. 14:04

?

Jel itko pokusao spojit dva racunala preko Kasda routera tako da je jedno od racunala spojenao preko USB-a a drugo eterneth kabelom? Jel to moze?

gonzo 12.02.2007. 15:58

Citiraj:

Autor Delta S4 (Post 634703)
Nastojati ću da mi krimpaju kabel tamo gdje ga kupim. Pa ako ne ide kroz cijevi, onda ću vidjeti što i kako :)

Ma daj ako ti je to problem doleti do mene pa cemo to slozit,ili na licu mjesta samo reci kad

BlackDwarf 17.02.2007. 07:55

Kakvi je problem kod mene?

Slika

Amdejac 17.02.2007. 09:41

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 648514)
Kakvi je problem kod mene?

Slika

Otiđi u Control Panel>Administrator tools>services i tamo uključi ovaj server koji ti je isključen.

BlackDwarf 17.02.2007. 09:46

@AMD hvala.

Phylip 28.02.2007. 14:11

Šta ak imam wireless Lan karticu na laptopu i običnu karticu na kompu.Jel ih mogu povezat sa žicom?

KnezTame 07.03.2007. 23:07

E citam ovo vec 2 dana i niak na zelenu granu.
Vidim da je vecina ljudi imala slicnih ak ne i istih problema, al niko nigdi nie detaljno objasnio kak ih rijesit...

Dakle slucaj

Komp
USB spojen na T-com modem 2253EU - Local Area Connection 2
IP Local Area Connection 2 192.168.1.10 - prema uputama u manualu T-com
Subnet Mask - default
Default Gateway - prazno

Prek te konekcije je ostvarena veza na net (WAN Miniport PPOE)

Ok, ugasen mi je modem.

Crossover cabel kupljen nov novcat u chipoteci
Mrezna na kompu radi jer je do sad modem bio spojen prek mrezne na komp!

Ok to smo ustvrdili da je u redu.

Spojim komp s lapom s cross kablom.

Komp
Local Area Connection
IP 192.168.0.1
Subnet mask - default
Deafault gateway - prazno
(bas kao u pocetnom manualu)

Lap
Local Area Connection
IP 192.168.0.2
Subnet mask - default
Default gateway - prazno
(bas ko u pocetnom manualu)

Ok pingam s laptopa komp sve 5 radi spoji se
probam se spojiti s laptopom na komp prek Windos explorera upisavianjem \\192.168.0.1
RADI, spojim se

E sad problem:
Na kompu pingam lap, nista, zip zeero!!
probam se spojiti na lap prek windows explorera s \\192.168.0.2
nece nemoze.

E sad ajd u cem grijesim, sto sam napravio krivo?????
Zanemraite adsl model, ko da ga neam, isteko sam ga, opet isto NE Radi!!!!

Ono lud sam vec vise, em me i temperatura shora s gripom, tak da ono :kafa:

Evo sto sam jos probo:
Napraviti workgroup, dobim kontra efekt:
Komp u workgroup computors vidi laptop al ne moze prisupiti na njega
Laptop ne vidi uopce niti jedan komp u workgruop computors, tj. javi mi error da neam pristupa Kompu
Dok i dalje prek explorera mogu doc na komp?????

:stoopid:

frANZi 25.07.2007. 15:18

Pozdrav.

Zanima me kako maknuti ove kreirane usere iz one liste kad se uključi računalo (windows login), tako da ostane samo moj account?

nino 25.07.2007. 15:33

Citiraj:

Autor frANZi (Post 775605)
Pozdrav.

Zanima me kako maknuti ove kreirane usere iz one liste kad se uključi računalo (windows login), tako da ostane samo moj account?

:stoopid: Start----settings----Control panel---user accounts.

CESMAS 25.07.2007. 17:01

Ajde pomozite i meni. Tri kompa spojena preko switch-a 2 su win98 i 1 winXp.
Kompovi s win98 vide sve dok sa WinXp nikako ne mogu pristupiti Win98 kompovima. Traži me username i pasword. Sve sam pokušao (ista workgrupa, pregledan IP, sharing, firewall ugašen)

frANZi 25.07.2007. 17:14

Citiraj:

Autor nino5 (Post 775611)
:stoopid: Start----settings----Control panel---user accounts.

Ma to su useri sa drugih računala koje trebam imati da bi druga računala mogla pristupiti mome. Ali neću da se mogu logirati preko tih user accounta.

frANZi 26.07.2007. 11:07

Citiraj:

Autor frANZi (Post 775605)
Pozdrav.

Citiraj:

Autor frANZi (Post 775675)
Ma to su useri sa drugih računala koje trebam imati da bi druga računala mogla pristupiti mome. Ali neću da se mogu logirati preko tih user accounta.

Zna li itko ovo?

Xan 26.07.2007. 16:55

evo citam peti put zaredom i ne kuzim koje usere bi ti brisao?

nino5 ti je napisao kako pobrisati accoutove koji sluze za loginanje na komp...

Mr.Ex.President 26.07.2007. 16:59

Da ne misli na ovo:
http://img410.imageshack.us/img410/3285/useriyu7.jpg

Ja san isto zbunjen ?

frANZi 28.07.2007. 12:59

Ma gledajte. U vodiču je napisano da treba dodati usere sa drugih računala, za koje želimo da mogu imati mrežni pristup mom računalu. Dakle, da s njima mogu shareati neki folder ili particiju.

E sada, ja kad kreiram te usere, oni se pojavi I NA LISTI ZA LOGIN, ŠTO NE ŽELIM. Znači, *useri sa drugih računala* se pojave u mojoj listi za login.

Recimo, u mreži imam tri računala:
- moje računalo: user ja
- 2. rač: user kreten
- 3. rač: user konj

I sada, ja sam kreirao na svom računalu usere kreten i konjkako bi oni mogli pristupiti mom računalu. Nažalost, oni su se pojavili i u listi za login. A ja ne želim da su oni tu.

Kako ih maknuti odatle?

Xan 28.07.2007. 13:55

nebi reko da ih mozes maknuti sa log-on liste, ali zato mozes stavit da se windowsi automatski loginaju sa tvojim usernameom kad upalis komp

instaliraj si TweakUI, s njim je ja mislim najlakše to sredit

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:09.