PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Radite li backup podataka? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102146)

The Exiled 31.03.2025. 14:48

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3796861)
Doma ne radim backup za sve, samo ono što smatram važno. Neki dokumenti i fotografije. Ostalo nema kopiju (soft, glazba, filmovi).

Nego sviđa mi se Millenium Falcon...

Taman ima mjesta u njemu za neki od ovih (manjih) eksternih diskova.:):D
https://i.postimg.cc/B6QXw7fy/Star-Wars.png

tomek@vz 01.04.2025. 06:16

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3796919)

Prehebeno :chears:

c-shadow 01.04.2025. 12:20

Citiraj:

Sudeći po plavom benchyu i llami tamo desno, možda je i Falcon printan?
:goood:

Mommistake 01.04.2025. 13:24

Citiraj:

https://i.postimg.cc/B6QXw7fy/Star-Wars.png

Meni su ove gajbe za baterije upale u oko. :D :D

Jebena ideja.

3d print?

Ivo_Strojnica 01.04.2025. 13:44

ne ne, lego je to. Imamo ga i mi doli :)

Mommistake 01.04.2025. 14:39

Ne bi rekao da je to Lego, iskreno.

Mislim da je 3d print, pošto vidim da više toga ima.

Mirkopoter 01.04.2025. 14:48

Mislim da jedan od vas misli na svemirski brod, a drugi na kutijice za baterije :D

The Exiled 01.04.2025. 15:43

LEGO je orginal LEGO set, a 3D print je 3D print, tj. gajbe za baterije i ostale sitnice.:)
https://i.postimg.cc/VsKGvNhZ/WFH-setup-03.png https://i.postimg.cc/CK0Hmytf/WFH-setup-04.png

Ivo_Strojnica 01.04.2025. 22:58

a di ti noge idu na drugoj slici?

Nemoj odgovoriti: ne idu. :D

The Exiled 01.04.2025. 23:07

:):D Da, to je postal pomoćni stol za skalameriju, makar je bilo kojekakvih kombinacija s kućištima, ali kad mi treba, samo se okrenem u stranu.

medo 02.04.2025. 11:31

Toliko o tome kako PC Eksperti rade backup :D

The Exiled 02.04.2025. 12:38

Tema se polako približava punoljetnosti, pa ostaje nada da nakon svega rečenog, većina (ipak) drži neki (lokalni) backup njima stvarno bitnih stvari.

medo 02.04.2025. 12:49

Na poslu radim prečesto. Doma nedovoljno često :D

Mommistake 02.04.2025. 12:56

Na poslu je već to automatizirano.

Doma, ne radim više uopće lokalno, sve je negdje u oblacima.

spiderhr 02.04.2025. 13:24

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3797290)
Na poslu je već to automatizirano.

Doma, ne radim više uopće lokalno, sve je negdje u oblacima.

Meni se ne da pola tere fotki tjerat u oblak... Najviše snimano fotoaparatom.

Libertus 02.04.2025. 13:25

NAS sam si naredio dva backup-a. Jedan nekriptirani na stari Synology NAS koji stoji pored ovog glavnog. Drugi kriptirani na cloud storage neki (4EUR mjesečno je trošak :D pa reko neka ide). Backup za oba se radi svaki dan preko noći.

medo 02.04.2025. 13:27

Radite li backup podataka?

Automatizirano je i sve 5…. Dok se ne testira ili nedajbože mora restorat nešto :D Onda shvatiš da pola podataka fali jer je krivo backupirano ili fale ključevi za dekripciju ili da restore traje predugo ili da LTO traka ima errore iako te cijeli Internet uvjeravao kao i vendori da s trakama nikada nema problema…

Stoga je pravo pitanje… PC eksperti, radite li restore ;)

The Exiled 02.04.2025. 13:30

I doma i na poslu - doma, jer mogu, a na poslu, jer moram.:):D

xlr 02.04.2025. 13:32

Citiraj:

Autor xlr (Post 3278027)
....

Unazad 4-5 godina i ovako koristim gdrive za to malo dokumenata i slike. Nedavno podebljao to na 200gb.

...

Realno stanje je da u kompu imam 3 diska, sistem ssd, apps/games ssd, storage hdd. Da sutra sva tri kihnu vjerojatno se ne bi sjetio sto sam bitnoga izgubio osim svih tih gigabajta podataka koje mogu opet naci na netu.

....

Obozavam kad citam svoje stare postove, kako sam samo bio naivan i glup :)

Tl:dr danas google cloud backupiram na NAS.

Vrti se NAS, lokalni backup i cloud backup tog NAS-a, snapshoti svega, file versioning bitnih foldera, backupiraju se kompovi i mobovi, sasomange, nema sta nema.

Sad sam napokon starcima uveo optiku pa bi i kod njih uveo jedan NAS za bare metal remote backup mog NAS-a i u potpunosti izbacio lokalni backup. Nikad mi nije trebao lokalni backup, a samo mi je znao raditi probleme (usb disk, koruptirani backup). Jedino je to malo skup sport za NAS s jednom jedinom funkcijom. Sve od staraca se inace uredno backupira na moj NAS, njima realno ni ne treba NAS u stanu.

Imao sam prilike i testirati setup, proslo je oke. Neki stari folderi i stare verzije zeninog doktorata itd... Ne brinem o brzini restorea jer u cloudu je svega 200tinjak GB (samo bitno, jel). Sifre, kljucevi, sve je na sigurnom iza hw kljuceva. Nemam jos samo kutijicu s oporukom i uputama kako svemu tome pristupiti ako me ne bude

tomek@vz 02.04.2025. 13:48

Ma ja sam odnedavno odhebo sve Cloud cickarije - bar privatno. Sve imam lokalno. Identicnu kopiju mjuze, slika i dokumentacije mi je na kompu u Minhenu, kompu doma u VZ , dokumentacija dodatno na mobu + gore radim jos tjedno backup na vanjski disk. Ionako nemam tolko toga (cca 100MB dokumenacije/skripti, cca 60GB fotki i cca 400GB mjuze, 95% u FLAC formatu). Filmove ne spremam pa mi ne treba mnogo prostora ni na disku ni za backup :lol2:. Sve poslovno je na poslovnim kantama i tu imam par virtualki "sa strane" koje backupiram nocu Veeam-om , ostalo se backupira samo od sebe kroz mnoge interne sisteme.

The Exiled 02.04.2025. 13:58

IMHO ne bi bilo loše da se tema (usput) preseli u prikladni podforum, tak da lakše imamo (vidljivi) podsjetnik za backup.:)

Mommistake 02.04.2025. 14:01

Citiraj:

Autor medo (Post 3797301)
Automatizirano je i sve 5…. Dok se ne testira ili nedajbože mora restorat nešto :D Onda shvatiš da pola podataka fali jer je krivo backupirano ili fale ključevi za dekripciju ili da restore traje predugo ili da LTO traka ima errore iako te cijeli Internet uvjeravao kao i vendori da s trakama nikada nema problema…

Stoga je pravo pitanje… PC eksperti, radite li restore ;)

Radimo, naravno.

Sve je automatizirano kao što sam rekao, potovo kad mi je većina projekata u AWS-u. Nema tamo failanja ako je dobro složeno.

c-shadow 02.04.2025. 14:08

Citiraj:

Autor xlr (Post 3797304)
Nemam jos samo kutijicu s oporukom i uputama kako svemu tome pristupiti ako me ne bude

Ovo nije zafrkancija, treba i o tome razmišljati. Imao sam slučaj da nas je jedan član familije poprilično brzo napustio i za njim je ostalo dosta toga, kompovi, laptopi, NAS, eksterni diskovi, cloud, sve naravno kriptirano. Sreća pa je imao na jednom mjestu skoro sve potrebne passworde i stigao nama nekima reći master pass od svega toga kupusa. I opet je bio cirkus kasnije kad je trebalo naći neke stvari za njim. Ostatak familije koji se ne kuži u informatiku bi imao itekako problema skužiti i pronaći sve to za čovjekom da nije barem nekakve upute ostavio za sobom.

xlr 02.04.2025. 14:40

U principu hw key za to imam vec spreman, a kad imaju pristup mom pwd manageru onda samo treba popisati linkove i upute na bitne servise... Zadnje sto sam guglao je nekakav servis koji bi poslao mail na predefinirane adrese jednom kad prestanem stiskati "I confirm I'm alive" tipku. Nesto kao Desmond u Lostu :)

Nisam nikad isao tako daleko, ali da, i nama je nedavno otisao clan familije i usprkos tome sto smo svi ocekivali ishod, on sa svojima nije rijesio pitanje lozinki i pin-ova. Sva digitalija je ostala zakljucana, mislim da ni mob ni komp nisu nikad otkljucali.

Mario92 02.04.2025. 16:46

Sve bitno i slike na onedrive, tjedni backup na nas, mjesečno na nas kod staraca

Spikeman 02.04.2025. 19:54

Ne...

Pupo 02.04.2025. 22:19

Na poslu ne, o tome se brine firma.
Doma naravno. Sve ide na externi disk koji mi je doma, i jedan externi koji mi stoji kod staraca, al njega mozda jednom godisnje refresham. Bio sam radio i backup na trake, ali malo sam to zapustio u zadnje vrijeme :/ Previše logistike, bilo mi je fora prvi par puta da vidim kako stvar funkcionira i hoću uspjet složit doma sa scrapyard dijelovima :)

Cuky 04.04.2025. 02:30

Lokalni (automatski) rsync na druga dva diska u istoj kanti (namjerno nisam htio nikakav raid vec si ovako sam syncam foldere koje zelim), zatim backup svega na usb disk + enkriptirani (automatski) backup svega na backblaze.

Restore sam imao nedavno priliku probati, radi odlicno. Jedino je bio problem sjetit se passworda 😅

Takodjer mob syncam (isto auto mod) na nas preko sftp-a (samo odredjene foldere - dokumenti i slike).

Bro 08.05.2025. 13:18

NAS je spas...čak i za mrežne tudume poput mene.
Žao mi je samo što ne iskorištavam ostale mogućnosti NAS uređaja koliko bih htio...a i ova za backup je već zlato...

Codiac 12.05.2025. 20:30

Šta nije bekapirano nije bitno.

One cloud i za job i privatno plus synology doma za redundanti lokalni bekap.
Iako moram priznati sa 2gb linkom na net gotovo da nema potrebe za lokalnim bekapom....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:17.