![]() |
https://www.youtube.com/watch?v=OCuVEuFIkew&t=60s
AMD si opet zabija autogol. Ryzen 5700 sa duplo manje keša |
Da, komotno su ga mogli nazvati 5700F, ali opet nitko nije maril dokle god je bilo samo za OEM društvo.:hitthewal:
|
Citiraj:
No prvo da popravimo link: Drugo, ovo je znači G varijanta sa 16mb cachea? Ali bez grafe? GG AMD :D:beer: EDIT: pogledao, da ovo je doslovno scam ako ne istražiš jer očekuješ isto što i 5600 vulgaris...koji je BTW bržia 15ak%. Toliko o tome koliko hrpa jezgri donosi u igrama. Takt i cache FTW. ;) |
|
Imaju sličnu shemu i sa mobilnim ryzenima.
Neki 7xxx ne znam točno koji je doslovno prepakirani zen3 5650U. Digli takt 100mhz i nazvali ga kao zen4. Baš treba paziti i sve dobro istražiti. |
Stvarno ima od svega pomalo, neke su custom-made OEM narudžbe, neke su čisti škart, ali može se iskoristiti, nema čega nema u svim tim kombinacijama.
Citiraj:
|
Citiraj:
Da, naming im je katastrofica žešća. Npr. 7730U i 7735U, ovaj drugi ima duplo jaču iGPU i zen3+ vs zen3 |
He he AMD izvodi marketinške pizdarije, rade CPU gaming benchmark sa RX 6600
Netko se tam napio bunike :D https://www.youtube.com/watch?v=BoCYyg6ecLM |
Nevjerojatno kako uspiju stvoriti nekakav hype i onda sami sebe upucaju u nogu. Potpuno neforsirana pogreška, ali čim su vidjeli prostor da se ponašaju malo više kao Intel i Nvidia, odmah su ga iskoristili, i to još gore od Principal tehnologies, usporedbe s frame generatorom i bez njega i takvih pizd*****.
|
Ma budale totalne, cijeli taj PR i marketing odjel općenito treba potjerati, jer više štete, nego koristi, a ovi i kad imaju neki dobar proizvod uspiju ga sjebati kroz reklame i najave.:hitthewal:
|
|
Kako kažu, to je 1080TI u svijetu procesora. Nego, je li procesor EOL? Teško ga je naći u trgovinama u Europi, a one koje ga imaju, jako nabiju cijenu.
https://youtu.be/TrjnhwLGtVQ |
Mislim da je.. Ja cu isto nabit cijenu kad cu svog prodavat. Vec je bio na njusci za 240 eura, uredan sa godinu dana garancije pa niko nis, osim onih "dolazim danas po njega za 160 eura i sl."... Dao bi ga onda za 220 sto je bilo 100 eura ispod cijene u ducanu. Upgrade je 7800x3d a to nije bas jeftino dok s druge strane 5800x3d na kikiriki am4 ploci sa obicnom memorijom jede malu djecu.
|
Žao mi je što ga nisam ugrabio za 250 eura sa mindfactory, ali šta je tu je.
|
A tek 5700X3D je zapravo naj deal za gaming.
Mislim da je doslovno van konkurencije za tih 215-ak€ nov u dućanu. 5800X3D ima nekih 300injak mhz veću frekvu, ali to je u praksi nekih 5% brže u igrama. Plus 3Dima je ovo što kaže magare, rade odlično, neovisno o brzini RAM jer to cache kompenzira. Bili su do neki dan po 180€ na amazonu...trebao sam ubost jednog... :( BTW neki dan izašao novi BIOS za ovu moju skalameriju (AGESA 1200Cc)...neda se AMD, support na nivou. :D |
Stvarno su oko 200 eur ti 5700x3d-i, ako netko ima plan za produžit život svojem am4 sa nekakvim starijim zenom gore bolje da to uzme dok ima još.
Nije čudo da proizvođači ploča ne vole baš AMD :D |
AMD Ryzen "ZEN3" (5000 CPU / 5000G APU series) Info thread
Čitam ovo i gledam kako moja jeftina sedam godina stara Prime A320M ploča iz nedavno umirovljenog kućnog servera podržava taj 5700X3D… hm hm :)
Ubacim li unutra neku GF3xxx mogao bi imati ultimativni (retro) gaming stroj koji može bootati Win7 i novije pa bi na tome mogao zavrtiti sve unatrag 20ak godina… a ponešto novo i u budućnosti. Samo mi treba proc od 200 ojra. Za prvu ruku imam 1030 pasivnjaču za retro. |
Kakav retro stroj, to s 3080 ili nečim tog ranga (4070, radeon 6900 i sl.) vrti sve novo na 2k/60... A ne treba ti nužno nužno ni X3d, recimo 5800X li 5700 za 100e polovno je dovoljan za grafičke te klase.
|
Citiraj:
Ja imam tu ploču na backup rigu i vidim da isto podržava Ryzene 7 5xxx. Gore trenutno imam 3600 i ne treba mi jače za sad. Ali vremenom na tržnici ubost rabljenog i produžit stroju život. |
Ja vrtim 5700x na Asus B350-Prime Plus iz 2017-te... radi odlično, prije je na njoj bio 3600 i 1700x...
|
Ne znam ni sam zakaj imam Intel na main kompu. Zapravo znam, ali nebitno to. Amd stroj dugovječniji iz te perspektive upgrejda. Ujutro sam opet našao restartan sistem, isti problem sam imao početkom godine kad sam promijenio ploču.
|
Ne da samo imate Intel u računalu kolega, već imate i najgoru 11. generaciju procesora. Ispravite pogrešku prelaskom na 12. generaciju ili na konkurenciju u vidu AMD-a.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Sad smo OT ali zašto je 11. generacija najgora? |
:chears: |
Ukratko.
Ubo sam prije par dana 5600 u ploču. Bios na default sve vratio, izvadio 1600, ubo 5600, stisnuo yes tamo na ono za bitlocker, upalio i ostao paf. 1. vidna je razlika već u svakodnevnom korištenju, a kamoli u setu appova koje koristim za posao. Ovo mi je pozitivan šok, kao nekad davno prijelaz sa d935 na q6600. Jel pretjerujem jer je novo, ili je stvarno toliko jači proc u globalu? 2. temperature su 32-33 idle, 52-53 gejmanje normalnih igara, 62-63 bf-a i sličnih klanja procesora, u programima su manje naravno. To su ok temperature? Proc je ispod hypera 212+ i noctuine paste. 3. jel treba šta tandrkat po biosu, ili da ostavim sve na defaultu pošto sve radi besprijekorno? Tj ako imaju kakve preporuke za šta ugasit, upalit, tak to, jer na 1600ki sam išao po nekom tutorialu s weba za to malo 'podesit' jer mi je to prvi amd nakon ono, 15 godina intela. Gracias. |
@jopis
5600 je best buy za AM4 platformu, odlican i za gaming, s obzirom da si dosta zadovoljan ne diraj nikakve postavke jer to su sve male nijanse. |
Modernizirao sam se nakon 5 godina, blaženi AM4.
Bocnuo sam 5700X3D na aliju za 154€, mislim da doslovno nema ništa bolje za tu lovu za gejming na AM4. Flashao sam najnoviji bios za svoju tablu, napravio clear COMS i u win sam sa revo uninstallerom maknuo stare chipset drivere, restartao i instalirao najnovije. Od igara sa ugrađenim benchom imam samo Cp2077 i tu sam dobio 10 FPSa u min (sa 71 na 82) i average mi je sa 92 otišao na 97. Nije nešto, ali me veseli jer ipak imam osrednju grafu i svejedno sam dobio i sa njom, vjerujem da će u nekim drugim igrama dobitak biti i veći. Odvrtio sam samo reda radi CB R23 da vidim kako diše za usporedbu sa internetima i SC mi je 1334, a MC je 13489 što je u skladu sa rezultatima po internetima. Sada mi se neda, ali ću se svakako poigrat i sa UVom jer se navodno može izvuć još koji % brzine i smanjit zagrijavanje i potrošnju. Evo baš dok ovo pišem ga gnjavim sa OCCTom (sve na max) i zakucan je na 90,5 stupnjeva. R5 3600 je išao do 82 stupnja sa istim kulerom. Sada sam miran vj još koju godinu što se tiče igara. |
Ja sam se dugo nećkao da isto upgrejdam svoj R5 3600, ali pošto igram samo WOW i kompove koristim 95% vremena za Autocad+Armcad, jednostavno mi nije isplativo još jer mi sve leti i radi bez greške. Zacrto sam si još dvije godine moraju izdržat, a onda ću se vjerojatno i preselit, pa ćemo vidjet.
|
Kakav ti je bio OC na 3600?
Ja svoj držim na 4200 na defaultnoj voltaži. Imam 1070ti koji se dobro drži pa ne razmišljam o apgrejdu proca. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Btw. ne mogu vjerovat da je Ryzen 3600 izašao prije više od 5g :stoopid: Sad se još samo moraš riješit grafe, jedini problem je da ne postoje tako cost effective solutions kao kod proceva :D |
Citiraj:
Na drugoj ploči moj 5700X3D ide all core -25 bez grča, dok 5800X3D ide -20, ymmv. GLHF :D |
|
Nisam precizirao, za X3D čipove nažalost nema.
|
Citiraj:
Kolega sa posla je isto uzeo, ali on ima neku A520 ploču i MT u CB mu je 11380. Rekao sam mu da proba stavit -30 all core i da vidi ide li to štogod više. Odvrtio sam occt na max 30min i stabilno je, vidjet ćemo u regularnom radu. Nego kad smo kod C6H, ne znam jesam li ja lud, ali čini mi se da sam prije ovog zadnjeg BIOS updatea (8801) imao skroz ''stealth'' ploču kada je komp ugašen. A sada, iako sam ugasio auru, kada ugasim komp mi svijetli neka zelena ledica na ploči. Može li se i gdje to čudo ugasiti? @Exy: Kupio sam 3600 i ovu ploču u 8. 2019., doslovno više manje čim je izašao. :D A grafa...mah...otom potom, sada će ove nove, i nadam se da neće biti PCIe 5.0 jer sam onda nagrabusio pošto ova ploča ima samo 3.0.:hitthewal: EDIT: Eh izgleda da ipak nije bilo toliko stabilno na -30, pa sam stavio na -25 i 100-70-100. Ugl, performanse u CB su t negdje oko 13700 MT i 1350ST, ali je temp niža tih 10ak stupnjeva što je super. Vidim sad kroz par dana još kako diše ovaj proc. |
Ajde da više ne editiram, htio sam samo dodati da mi RCPS3 (PS3 emulator), radi dosta bolje sa X3D. Killzone 2 je poznat da loše radi i on mi se vrti na nekih 30-45 FPS-a dok je sa 3600 to bilo cca 20-35. I to pazi ovo... igra se renda u njoj nativnih 720p, a onda FSR to diže na 1080p.
Nedavno je bio video gdje tip to vrti na 9800X3D sa 4090 na 1080p nativno pa FSR na 4k u fantastičnih 55 FPS-a. :D A RCPS3 jako voli AVX512. Za referencu, sam PS3 vrti KZ2 u nekakvih 15-25 FPS-a (ajd tu i tamo vj bude i 30! :D). Igra je u dosta slučajeva jedva igriva zbog lošeg FPS-a na samoj konzoli. EDIT: Krivo sam zapamtio, FPS mu skakuće od 50-90, evo link. Njemu je veli grafa od 70-90%, dok je kod mene 40-60% ako se dobro sjećam, ali zen3 nema AVX512, a ne znam pomaže li što ovaj cache... |
Pozz ekipa, slažem konfu malome i više manje znam šta hoću ali reko da provjerim još jednom sa profićima rađe.
Naime slažem mali itx build klincu za Roblox i školske aktivnosti a ja ću komp koristiti za posao preko ljeta dok me nema (stoga i mala konfa). Zacrtao sam si 5600x za proc jer smatram da ne treba jače od toga a druga stvar je TDP i temperature. Morati ću staviti malo manji cooler. Druga opcija je 5700x3D ali tu već probijam neki zacrtani buđet a i pretpostavljam da više troši/grije na većem loadu? 5600x bi za nezahtjevnog usera trebao biti dovoljan za idućih 3-5 godina? Thx P.S. Ram može biti 3600 mhz? Idem na 2x16 GB |
Brzo pitanje, imam 5600x i MSi B550-A PRO, razmišljam o kupnji 5700x3d, čisto za Tarkov igrati na 1440p pošto sam novi monitor uzeo.
To bi trebalo raditi kak treba? Update BIOSa na 5600x i onda ubacim novi CPU? Hvala |
Točno to, složiš zadnji dostupan BIOS na tu ploču, a imaš firški iz petog mjeseca i nakon toga novi CPU.:)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:34. |