![]() |
Oženio ga tip.
|
Citiraj:
Uglavnom, dobro su ti uvalili :D |
nove možeš čak i u cro nabaviti za ~2k :D
|
Citiraj:
10 godina je vijek trajanja gume, što se tiče sastava i gubljenja svojstava. Naravno, uz pravilno skladištenje. |
On je uzeo 4,5 godine staru gumu. Nakon dvije zime će je moć bacit-prodat jer će bit plastična.
Ona može trajat 10 godina no već će za tih 4-5 godina postat dosta plastična. Recimo ja sam bio uzeo novu Dunlop SP WinterSport (prema DOT-u staru godinu dana) vozio je 4 zime potrošio niti pola i prodao jer je već bila plastična i na mokrom je imala osjetno lošije performanse nego dok je bila nova. Polaris2 koje sad imam vozim evo treću zimu i vozit ću je vjerojatno još iduću. Činjenica je da dosta vulkanizera koji imaju velike lagere prodaju te gume sa starijim DOT-om za siću. Osobno nikad ne bi kupio 4-5 godina staru gumu pa bila ona i iz švabije :D |
kao što sam ti pričao... ja sam ove godine morao baciti sad neki dan pri zamjeni eagle f1 dot06, ripna je totalno oke, a kao dokaz plastičnosti prilažem mogućnost šlajdranja u drugoj.
sa 75hp :D |
Citiraj:
Citiraj:
Da je jučer izašla iz tvornice i stavljena na tvoj auto, 'šlajdrala' bi jer nije vrijeme nit su uvjeti za takvu gumu. Imam i ja michelinke godinu dana stare na autu, ljetne, pa dok nisam stavio ultragrip gy gore, vrti auto ko da ima 150ks a ne 75ks. Jednostavno ljetna guma je LJETNA guma. |
Ja ima Bridgstone Blizzak 205/16 sad vec drugu sezonu i nadam se da ce uskoro snijeg jer mi idu za zivice na suhom ali zato SX4 ide kroz pol metra snijega. Ljetne su isto neke Bridgstone. nemam poima koje jer su kdo vulkanizera.
|
@jopis
Imam dva seta kotača i zimulje koristim od 10-11 pa do tamo 3-4 mj ovisno o tome kakvi su uvjeti. Kako je to drugi auto u familiji kojeg vozim samo ja ne radim puno km - tek cca 12-15k godišnje ovisno o prigodi Nikad nisu skladištene gdje imaju izravan dodir sa sunčevim svjetlom niti vlagom. Ne govorim samo o zimskoj nego i o ljetnoj gumi. Jednostavno nikad ne bi uzeo u startu toliko staru gumu. Bio to Michelin/GY/Uniroyal/Toyo/Kormoran ili Obilićevo. Time da se ne ganjam autom jer nije za to ni sposoban, a iskreno i prošlo me to. |
Citiraj:
Za plastičnost čemo vidjeti, no i tako manje bitno, jer ionako planiram novi auto. Najnoviji potencijalni kandidat - BMW 3 coupe, par godina star. Pa ionako opet kupovat za njega zimske sljedeće godine. A ako bi zadržao Focusa, siguran sam da bi gume vozile još nekoliko zima. |
Citiraj:
oke kužim ja da je to drugačija guma, ali da se oplastičila s vremenom - je. |
Citiraj:
Također čisto sumnjam da znaš točno kako je bila skladištena kroz te prve cca 4,5 godine. |
Ako netko ima Alpin A4 jel mi može uslikat točno gdje je taj DOT broj jer se ja ne snalazm u tim oznakama. Hvala
|
|
Citiraj:
EDIT: Vidim swarm je bil brži :D |
Citiraj:
Ne dijelimo isto mišljenje i to je to. Daleko od toga da je tvrdnja 'najbolja guma je nova guma' potpuno ispravna, ali nije istina i da je guma stara npr 5 godina beskorisna ili plastična, ako se je pravilno postupalo sa istom. :chears: |
prosle godine sam kod Lasica (SLO) kupio zimske Dunlopice. kupovao sam u 10 mjesecu i gume su bile stare 2 tjedna. nije mi jasno tko i gdje drzi gume 4-5 godina? zasto? pa i to skladistenje kosta, a da ne govorimo o lovi koju stoji...
|
Citiraj:
|
|
Vidio sam tu 128 u živo u Kutini, prava pojava na cesti. :)
|
prekrasna 128!
|
Koji akumulator kupiti ?
Evo da pitam dakle: Ibiza 1.4 TDI 70Ah, neka varta je unutra sad i izgurala je 7 godina (tj. od kad je auto kupljen)...
Dilema je omjer cijene kvalitete i garancije, najčešće su to kratke lokacije po gradu na niskim okretajima, a u Rijeci nikad nije "ciča zima" i previše minusa... Hvala unaprijed |
exide, varta, banner... izbjegavaj bosch.
|
Opet VARTA:
Black > Blue > Silver - ovisno koliko imaš love i koliko su trgovci nabili marže http://www.varta-automotive.com/inde...linetype=27586 C.I.A.K. Distributivni centar Rijeka |
Citiraj:
ja stavio ovoga prije koji tj. BOSCH S4 15% jači od standardnih baterija 20% dulji vijek trajanja zahvaljujući novoj PowerFrame tehnologiji Za sve klase vozila Zagarantirano dovoljno energije za brojne električne potrošaće (električne podizaće, klimu, radio...) U skladu s visokim zahtjevima auto-industrije (A, Ah) Pogodni i za Azijska vozila Pokrivaju 97% tržišta Garancija 2 godine |
puni auto forum krepanih boschova silvera od tipa mjesec dana do godinu dana... navodno su prvi silveri bili super i na osnovu toga svi ih počeli kupovat kadli ono šipak.
najjače je bilo jedno 9 strana o iskustva sa boschom kroz jedno 3-4 godine unatrag... bolno za čitat :D |
Nema šanse da više kupim Bosch. Samo Exide ili Varta.
Topla je također dobra. |
Ja prodo jucer Bridgestonke i stavio gore 3 godina stare Good Year Ultra Grip koje imam jos od proslog auta. Nisu nista plasticne i dobro izgledaju a najbitnije je da su puno tise od Blizak jer su mi ove strahovito isle na zivce na autoputu kojeg imam skoro 80km skoro svaki dan..
http://www.pohrani.com/f/1T/dO/2wCuV1Rk/p1010469.jpg Akumulator mi nije riknul niti sam imal bilo kakvih prblema, valjda vise od 10 godina.. |
Evo i par mojih razmišljanja o akumulatorima. Prije nekoiko dana sam zamjenio akumularor, a prije njega je bila plava varta. Činjenica je da je vijek današnjih akumulatora max 4-5 god. Ovo po meni vrijedi za sve akumulatore. Osnovni problem kratkog vijeka je smanjenje dimenzija, a time i manjeg rastojanja između
ploča elektroda što prije dovodi do kvara. Ja sam imao sreću nedavno, da je jedna gospođa mijenjala akumulator (diesel motor), sin ugradi navodno neispravni u auto i nikakvih problema već 1 mj. Radi se o Boschu. Znači da je vijek kod dizela ipak krači (grijači i kompresija). Također mnogi vozači tvrde da akumulator koji dođe na novom vozilu više traje nego oni poslije, za što ima dosta logičnih dokaza. |
Prije 2 mjeseca sam mijenjao akumulator, tvornički ugrađena Varta je polako počela kašljucati nakon 7 godina, kupio opet Vartu (plavu) 72 Ah i mislim da sam sad na miru dugo dugo a i garancija od dvije godine nije za bacit :)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:10. |