![]() |
Koja pitanja bi postavili prodavacu auta? Ja sam vec sastavio ali cisto da vidim jel mi sto promaklo
|
Citiraj:
Nit se kužim u AT, nit Isnigniu, nit cijene ulja za AT |
Citiraj:
IMO, najbolje što možeš napravit za sebe, auto i tog prodavača je odfurat ga negdje na provjeru. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Neka pitanja tehničke prirode: - servisna knjižica, jesu li svi servisi uvedeni u nju, postoje li računi - pitati kad je zadnji put tehnički napravljen - ako ti ponude da ti u cijeni (ili za još dodatni iznos) naprave tehnički onda zatraži da ti digne auto na dizalicu - Dignuti auto na dizalicu bih u svakom slučaju napravio. Onda možeš pogledati curi li negdje ulje ili bilo koja druga tekućina ili je li brisano u dogledno vrijeme išta. Dakle, pod getribom, diferencijalom, motorom. - Cimati kotače da provjeriš ima li lufta, usput pogledati stanje kočionih diskova i pločica. Provjeriti Faltenbalg (one gumene harmonika/feder zaštitne gume na osovinama), ne smiju biti masne ili poderane, guma mora biti dovoljno gibljiva. - Tekućinu kočnica provjeriti - Pitati kad je rashladna tekućina zadnji put mijenjana - Kad je zadnji put tekućina klime promijenjena (jer ti može biti da s prvim vrućim danom imaš trošak) Ili ga odneseš nekom na provjeru, kao što je preporučeno od kolega gore. Cijena se sigurno da spustiti ispod one oglašene, koliko, to je na tvojim pregovaračkim sposobnostima :) |
Citiraj:
Isto kao mehanicar koji mi se kunuo da u tu getribu ide neka druga tekucina... Naravno, nisam ga poslusao :) Citiraj:
Nova getriba cca 3 soma eura, reparacija cca soma do dva eura, i to temeljita reparacija. Tf80sc getriba je dobro poznata i postoji hrpetina dijelova za nju tako da to nije preskupo, ispravljene su manje vise sve mane jer je na trzistu jako dugo. A ako je dobro slozena moze pretrpit svasta i proci jako puno km. Prije kupnje svog auta razgovarao sam sa jednim gospodinom, iz Njemacke, on sa svojim S60 d3 automatikom vuce svoju kampericu na more. Auto mu ima cca 330 000km i getriba je jos uvijek ziva. Mislim da je 5 puta mijenjao ulje, dakle ugrubo samo na getribu u toj kilometrazi cca 10 000 kn. Sad vas pitam, koliko puta bi mijenjali dvomaseni i po kojoj cijeni u toj kilometrazi. Ili recimo lamelu. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Odi i vidi koliki je to "rast prodaje" - kao i dizelaše moraš ih tražiti svijećom. I sad kad sam tamo se stresem kad čujem dizelaša koliko je to neobično. Citiraj:
|
Automobili
Brate mili vozi to u ovlasteni 250-300kn je pregled vozila vizualni + kompjuterska dijagnostika.
A ne ove jakuševačke fore jel curi di ulje i osluškivanje oduška ulja. Pa nije to Golf 2 iz '89 :D |
nemojmo zaboraviti prvu stavku kod kupovine rabljenog!
obavezno provjeriti kompresiju na cilindrima! - ing. marušić :D |
Citiraj:
Osobno volim sudjelovati u vožnji mijenjanjem brzina,tako da automatik kod mene nema šanse. Sekvencijalni eventualno u kakovoj jurilici.:D |
Citiraj:
|
Fala destroyer, u zagrebu sam i auto je tu. Receno mi je da u istom danu dobijem tablice na mupu i sve popratno sto ide, prometna itd
Tech, ma naravno, sutra idem u ovlasteni citroen servis na dijagnostiku da ga spoje, tamo znam i sefa servisa pa ce bit ok to |
Citiraj:
Kompjuterska dijagnostika je smijeh i svatko s malo putra na glavi i računalom s pristupom internetom, kod susjeda automajstora u garaži će obrisati dijagnostički log. Jednostavnim pitanjima se da uštediti tih 250-300kn. Ako tri auta zaredom "padnu" na pregledu kratak si za cijenu godišnjeg osiguranja. Kad si pregledaš fino autek i ak nema nikakvih vidljivih sranja, onda potroši tih 300kn na ovlašteni pregled. Osnovne stvari se vrlo jednostavno i bez bojazni čak i od strane tutleka mogu provjeriti. Koliko god se razlikovali Golf iz 89. i novi francuz, senzori se i dalje ne stavljaju na neke osnovne dijelove koje je koristio i 25 godina star golf popust pasivnih dijelova poput šelne ili mandžete. Rijetki su koji imaju čak senzor potrošenih pakni, kamoli diskova. Ak je čovjek s druge strane tehnički tutlek i nemre nać disk kad je pod autom, neka ide odmah do servisa. Ne znam što onda uopće pita :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
da pretpostavim, jako puno otvorene ceste? Citiraj:
Ulje u bilo kojoj getribi se mijenja,nema iznimke. Ono kaj sam sad na brzaka iskopao, na tvojoj getribi se ulje i FILTER mijenjaju. Najdulji interval 60 000 milja Poželjno je promijeniti svakih 30 000 milja. Ne želim niti pomislit kako ulje izgleda nakon ne znam koliko godina i 400k km... Zaboravih, prije sam znao čuti da ovi iz zubaka baš ne žele raditi po tim malo većim motorima...za getribu mi je sad prvi glas Imaš ZF getribu, model : 6HP26A BMW voli koristit njihove getribe...zamjena ulja je malo onak...navodno se mora raditi pod tlakom (to je jedna od stvari koja me odbila od kupnje bmw 320d sa zf automatikom) E sad, naći nekoga tko će ti to napravit...nemam pojma, možda da pitaš u nekom bmw servisu budući da se radi o zf mjenjaču? https://www.youtube.com/watch?v=ZRrgmfM8VlQ |
Citiraj:
Evo ja imam do posla 22km, i krenem i stanem u koloni i tako domposla, 22 jebena kklometra stani, kreni 10metara, stani, pa cekaj par sekjndi pa kreni 10m, pa ubrzaj do trece, pa stani naglo, pa cekaj 10sekjndi, pa kreni.. Ja sam imao jebene bolove u lijevoj nogi od kvacila, a zivio sam.i radio i voziobu zg svaki dan u GUZVI kvazi. Zagreb sto zove guzvom je ovdje pod normalno. Otkako sam kupio automatika, smireniji sam, opusteniji za volanom i manje zivcan definitivno. |
I mene je iznenadilo koliko traje jer baš i nije stalno na otvorenoj cesti, dapače, većinom je u gradu i okolici. S druge strane, dvomaseni na stričevom Golfu V je riknuo za manje od 200k km.
|
@jed2i, znas li covjeka koji bi to odradio?
|
Citiraj:
|
Garro - pa da, ja znam failove i na manje od 100k km...
Honda - na žalost ne znam, updejtao sam post na kojem sam ti odgovorio...budući da ZF vole koristiti ovi u BMW-u, možda da pitaš kod njih... Da još navedem na kaj sam naišao: "What is so special about the transmission fluid? These transmissions use a special non-conductive fluid. Use of ANY other fluid can cause irreparable damage to the transmission ECU. ZF Lifeguard 6 fluid is designed not to conduct electricity." Tako da pripaziš na tekućinu, ne bi se zajebavao na tvom mjestu, kupio bi originalnu, makar ju morao naručit s neta jer očito ovdje mehaničari dalje od golfa nisu gledali Evo još malo http://etereman.com/blog/ford-transm...c-transmission Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Čak ni u 90' se za neke mainstream aute ne spominje MPG....a danas,pošto gledam DOSTA NBA utakmica preko streamova,reklama te bombardira sa MPG stavkama ko da si Dresden. DAkle MPG kao izraz unatar brošure je postojao 70' čak i 60' ali nikad nije bio objavljivan na headlineu nego je bio na 5. strani prospekta skupa sa dužinom u inčima i visinom. Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Mislim da je bilo nešto oko toga da u određenim dijelovima getribe prestaje cirkulirati ulje, pa se ne podmazuju u količini u kojoj bi trebali dok je auto u pokretu. Nemojte me uzeti za riječ, davno je to bilo. |
Ne znam dal je štetno, al jednostavno nema smisla kad neki mjenjaci to rade za tebe pri nekim brzinama. Ovisno o tome kaj je najefikasnije.
Ovisno o mjenjacu, ako ga ubacis u Neutral, prestat ce cirkulirat ulje u torque converteru sto nije preporucljivo. |
1., reci starome da se nauci voziti, voznja auta u leru je nepotrebna, i u kraju krajeva opasna i uopce mi nije jasno zasto bi netko izbacivao u ler u voznji, jedino ako se to radi ono iskljucivo pred stajanje pred semafor.
Auto manje (odnosno, ne trosi uopce) gorivo dok se koci motorom, dok kad je u leru trosi. a drugo, pogledaj stavku br 1, i ne, nece automatiku biti nista sto ga stavis u ler, cak je preporucljivo stavljati u N umjesto drzati na kocnici cijelo vrijeme, jer dolazi do pregrijavanja u mjenjacu (ako se stoji duze od 5 minuta) |
... ali u n kada staneš.
|
Cesto je nepotrebno i kocnje motorom pa iz 4 u ler i nize ili sl. i voznja lerom nije nis cudno kod dosta vozaca. Obicno to rade ljudi kaj znaju kaj rade pa se ni ne skuzi. Veci problem imam sa onima kaj koce bezveze.. Automatik ili ne, ista stvar.
Moj stari izbaci iz brzine na 170 pa se rola kilometar i vise pred naplatnima. U jutro je malo prometa tamo, na kraju jos mora i kocit zbog ogranicenja. Ja to ne radim al na nekim cestama u Zg se isto znam rolat, na drzicevoj npr.. |
vožnja u leru je najveća glupost ikad izumljena kod motora sa direktnim ubrizgavanjem imho.
tvoj stari plaća nepotrebno benzin. |
Citiraj:
|
Ne znam dal stedi ili ne jer se rola jako dugo al to je vise ko neka zanimacija ili nes da se malo razbije monotonija voznje. Meni se cesto neda ubacivat u niske brzine bez veze...
|
Citiraj:
Ako na autu pri 170kmh otpustis gas on koci motorom i nema potrosnje goriva Auto u leru je nestabilniji, kocnice slabije hvataju i veca je inercija vozila pri naglom kocenju |
Citiraj:
|
Citiraj:
Kakve veze imaju klijesta kocnica sa lerom? |
Citiraj:
|
gabre fakat sipaš bisere :D
|
Nije svugdje gašenje injektora oko 1500 o/min. Usto, davno su se auti znali i ugasiti u vožnji u leru pa to iznenadi čovjeka :)
|
Imam frenda koji je ugasio auto na nizbrdici da ustedi gorivo...
Bilo je super kad se zablokirao volan. Zabava za cijelu obitelj. |
Oko 1500 se krece, bar za aute, ne znam kak je tocno kod trak ovaj dizela :D
|
Krivo sam se izrazio :)
Auto je nestabilniji pri kocenju ako si u leru pri velikoj brzini, uopce nije potrebno.objasnjavati da je voznja u leru Blesava |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:17. |