PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

mann 12.10.2017. 16:27

Ja sam koristio Zyxel NAS326. 700kn na edigital-u bio. Za te novce i dalje drzim da je jedan od najisplativijih kutijica. Gigabit mrezna, prebacivanje nesto tipa 200-300mbit je bilo pod normalno ali iskreno i vise nego ok. GUI tako, brzina ok ali mogucnosti i dodatne aplikacije su nepostojece skoro. Imao je orig download manager ali se mogao staviti i transmission. DLNA, samba i tako te neke obicne mogucnost.

Ono sto je po meni najveca prednost synology-a sada je aplikacija za moj smart tv s koje automatski trazim subtitlove, automatski nastavim gdje sam stao gledati film (DLNA mi ne nudio to). OK synology ima i survailance station koji isto tako korsitim. Download station je neusporedivo bolji jer iz njega mozes pretrazivati torrent trackere. Spajanje i administriranje synology-a preko androida je takodjer velika prednost. Ali i dalje sam stajalista da je za srednjeg korisnika onaj moj nas326 bio super rjesenje.

wifi 12.10.2017. 20:27

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3113491)
Meni moj radi na full speed koliko modem vipov da. 100 a prije je na switchu bio i cca 30 mb po sekundi kopirao.

Idi na advanced -> advanced network -> wan port speed = 1000mbps

meni nije problem kad skidam nesto s interneta, vec kad pokusavam podatke spremit na interni disk u tom dlink "NAS"-u, odnosno procitat ih s njega.

ipak, s auto (10/100/1000) sam prebacia na 1000, i opet prakticki isti rezultat. 90MB datoteka...

S NAS-a na SSD:
https://s1.postimg.org/4ehpkafy9r/dir-685download.jpg

Sa SSD-a na NAS:
https://s1.postimg.org/9tg82pvj33/dir-685upload.jpg

dadoremix 12.10.2017. 20:49

a koji ti je ostatak mreze?
pc ima gigabit
direkt u nas ? ili swič
swič je gigabit?
koji ssd .. i koji sata2 ili 3 ?

moj zyxell nsa 320 sasvim zadovoljava moje potrebe
samba šering
ftp za wireless udrugu ekipu
transsmision za zna se
kodi je na rpi3 i vrti iz zxyela robu
foscam kamera "nas" koristi kao disk za pohranu videa u detection modu i to je to..
da, radio sam na synology, al ovo radi sasvim ok
700 kn pred 4 godine cca i diskovi 500gb i 1000gb .. to je bilo pre ruki onda

wifi 12.10.2017. 21:07

ISP-ev je Cisco EPC3925, na jedan gigabit port spojen je WAN portom dir685, na njegove gigabit LAN portove spajaju se racunala. Sva imaju gigabit LAN na sebi, a konkretni Asus ima 850EVO SSD u sebi.
U samom dir685 je 2.5" WD Blue od 640GB. Hard.revision: A1, FW: 2.01.
Da bude jasno, ne ocekujem 100MB/s, ali 30-50MB/s bi trebalo bit realno moguce s obzirom na disk i gigabitnu mrezu. A ovih 3-5MB/s dodatno pada na xyz kB/s s hrpom manjih datoteka.

mbed 13.10.2017. 22:27

@buljaka
Kako imaš složene te diskove od 1 i 2TB u 320L?? Kao JBOD ili RAID1 + JBOD ostatak? Imam isti NAS sa 2x4TB diska i htio bih složiti recimo 3TB RAID1 za važne stvari + ostatk JBOD, i to radi ok, ali neznam kako instalirati Transmission na JBOD volume, ili barem staviti da mi skida torrente na taj volume. Kako si ti složio kod sebe?

buljaka 13.10.2017. 22:53

Citiraj:

Autor mbed (Post 3114030)
@buljaka
Kako imaš složene te diskove od 1 i 2TB u 320L?? Kao JBOD ili RAID1 + JBOD ostatak? Imam isti NAS sa 2x4TB diska i htio bih složiti recimo 3TB RAID1 za važne stvari + ostatk JBOD, i to radi ok, ali neznam kako instalirati Transmission na JBOD volume, ili barem staviti da mi skida torrente na taj volume. Kako si ti složio kod sebe?

Jbod, nikakav raid. Tako da ti ne mogu pomoći puno ali u transmissionu možeš birati download putanju.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

NTN 04.11.2017. 12:08

Synology DS115j create administrator account problem

Imam problem s Synology DS115j i create administrator account odmah na pocetku konfiguriranja.

Kombinacija je Synology DS115j i Seagate barracuda 2 TB (2,5" disk).

Kod pocetnog kreiranja administratorskog accounta bez obzira sto upisao pod server name/user name/password ne pusta me dalje. Ne javlja nikakve greske.

Od pluginova u browseru je stavljen samo adblock plus, no i njega sam deaktivirao i u firefoxu i chromu, no i dalje nema nikakvog pomaka.
IE je bez ikakvih pluginova i javlja se ista greska.

Na Synology forumu bas i nema odgovora na ovaj problem. Isto to:

https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?t=124562

Synology je automatski stavio zadnji DSM pri inicijalnoj instalaciji.

skalar 04.11.2017. 16:17

resetiraj synology na gumb otraga(čačkalica ili pinkala) ,skini "Synology Assistant" kad njega pokreneš pokazat će ti adresu synologyja ,ako nije disk formatiran (mislim da ti je tu i problem) bilo bi dobro da ga na kompu na ntfs (disk ipak nešto brže radi nego na linux formatima,a i ako treba spašavat podatke jednostavnije je) formatiraš,kad uđeš u njega postavi mu čvrstu ip adresu , provjeri update instaliraj iz package centra što ti treba,trebaš imat malo strpljenja nejde ništa baš trenutno ali u roku 10-15 min bi trebalo sve biti spremno

NTN 04.11.2017. 17:33

Budem napravio na nacin koji si ti rekao. Izvadit cu disk i pripremit ga na PC-u. Da imam vec Synology assistant. Nema na disku niceg, potpuno novo konfiguriranje ide od.pocetka. Hvala.

skalar 04.11.2017. 22:49

u firewall-u oznaći vezu kao lokalnu ili trusted jer inaće nećeš vidjeti disk na računalu

jurbAs 05.11.2017. 14:51

i pripazi da kad jednom napravis shared foldere da dodjelis svima prava da nebude da ga vidi samo admin tj najbolje je napraviti drugi acc koji nije admin i onda sve ostalo :)

Sinac 30.11.2017. 14:19

My Cloud Pro Series PR2100, pošto nema NTFS particioniranje - nema niti NTFS atributa. Kako složiti da se pojedini fajlovi označe kao Read Only? Tražim po netu da li postoji kakvo gotovo softversko rješenje jer WD nudi kao rješenje opciju da se kreira share s RO opcijama za sve korisnike osim Admina koji može imati kompletnu kontrolu. Korisniku je to rješenje WD-a neprihvatljivo jer ima hrpu pojedinačnih fajlova u pojedinačnim mapama pa bi se korisnici pogubili u praćenju koji fajl pripada kojoj mapi.

Pupo 30.11.2017. 21:53

Koja je najjednostavnija i najjeftinija opcija za mrežni disk tj. nas, treba mi da mogu podijelit na usere pristup, te da imam gore torent klijent sa skeđulerom.

Imam jednu atom mašinu, pada mi na pamet da gore stavim neki OS i disk ili diskove pa da lagano preko toga ide.

Jedino neznam šta treba gore, da mi telka može čitat filmove? To je još uvijek preko DLNA rješeno ili?

Lewis 30.11.2017. 22:00

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3133150)
Koja je najjednostavnija i najjeftinija opcija za mrežni disk tj. nas, treba mi da mogu podijelit na usere pristup, te da imam gore torent klijent sa skeđulerom.

Imam jednu atom mašinu, pada mi na pamet da gore stavim neki OS i disk ili diskove pa da lagano preko toga ide.

Jedino neznam šta treba gore, da mi telka može čitat filmove? To je još uvijek preko DLNA rješeno ili?

Ako vec imas masinu sklopljenu probaj Xpenology
http://xpenology.me/

Pupo 01.12.2017. 07:57

Jedva sam skinuo nekakv build, pola linkova na službenoj stranici je mrtvo, al budem svakako isprobao u virtualci za početak.

Perki 01.12.2017. 18:48

Najaktualnije stvari su na :

https://xpenology.com/forum/

https://xpenology.club/

Skidaju se loaderi, a sami OS direkt od synologya.

Roy 11.12.2017. 13:56

Pozz, jedno pitanje vezano uz Synology 418Play, instalirao sam Teamspeak server za koji mi pokazuje da radi ali nemam ikonu, kako mogu otvoriti program da ga podesim ili postaviti ikonu u kontrol panelu?

buljo 11.12.2017. 13:58

Svaki novi app se nalazi u Main menuu.

Roy 11.12.2017. 14:06

Citiraj:

Autor buljo (Post 3136957)
Svaki novi app se nalazi u Main menuu.

Nema. Probao sa različitim verzijama odavde, imam proces koji troši memoriju i cpu ali nemam ikone

edit: riješeno

mann 15.12.2017. 09:29

Citiraj:

Autor Roy (Post 3136960)
Nema. Probao sa različitim verzijama odavde, imam proces koji troši memoriju i cpu ali nemam ikone

edit: riješeno

Ako si vec mogao pitati onda si mogao umjesto "rjeseno" napisati i koju rijec vise, sto i kako. :fiju:

Roy 15.12.2017. 17:02

Citiraj:

Autor mann (Post 3138583)
Ako si vec mogao pitati onda si mogao umjesto "rjeseno" napisati i koju rijec vise, sto i kako. :fiju:

Sve je na linku dretve koji sam stavio, TS klijent koji je na lokalnom računalu preko IP adrese pristupa serveru, kod prvog spajanja te traži admin token koji je u logu instalacije. Nisam još stavio server u pogon, bavio sam se nekim drugim stvarima.

e, da, TS se može instalirati samo na NAS sa intelovim procesorom.

Marin!!! 30.12.2017. 22:26

Pozdrav,
uzeo sam Qnap 5-bay NAS pa me zanima ako mogu napraviti RAID 1 s dva diska i RAID 5 s ostala 3 diska? Ne znam je izvedivo samo jedno ili više raid polja u istom NAS-u.

Hvala!

tborzic 02.01.2018. 08:23

Jutro,
molim pomoć, radi se o dodavanju diska u Synology DS213j.
Sad je u njemu 2.5 TB disk i dodao bih još jedan od 2 TB u svrhu kreiranja SHR (ili možda RADI1) polja.
Nažalost, sustav to ne dozvoljava, budući da je prva pretpostavka (zahtjev) da disk koji se dodaje mora biti jednak ili veći od postojećeg.
E sad, postoji li mogućost da "interno" iskopiram podatke s diska A na B (1 na 2) i onda ovaj od 2 TB proglasim primarnim, te dodajem ovaj od 2.5 TB?
Cilj je da ne moram eksterno backupirati podatke (1TB).
Hvala,
Tomislav

Lewis 02.01.2018. 08:32

SHR ne zahtjeva iste kapacitete diska (u tome i je prednost nad standardnim RAIDom). A opet zasto tebi nedozvoljava prosirenje to nisam siguran, hmm.

tborzic 02.01.2018. 08:41

ovako kaže na njihovim stranicama:
"Before You Start
Before starting, make sure the drives that you want to add meet the following size requirements:

For SHR: The capacity of the drive you wish to add must be equal to or larger than the largest drive in the volume or disk group, or be equal to any of the drives in the volume or disk group. For example, if your SHR volume is composed of three drives – 2 TB, 1.5 TB, and 1 TB respectively – then the capacity of the new drive must be at least 2 TB or equal to 1.5 TB or 1 TB."

Lewis 02.01.2018. 08:56

ehh onda si "out of luck". Jel nemozes iskopirati ovo sadasnje podatke sa NASa negdje na komp/kod prijatelja pa onda napraivti novi volume a oba diska i vratiti sve nazad na NAS ?

RAID 1 neces moci ako diskovi nisu isti tako da ostaje ti samo SHR kad napravis novi volume.

tborzic 10.01.2018. 13:25

Pozdrav,

samo da rezimiram ovi moju (gornju) situaciju.
Dakle kopiranje foldera interno (s diska na disk) je trivijalno (samo primijeniti lokaciju foldera s Volume 2 na Volume 1 i to je to).
Pobrisao prvi disk i kreirao new i sustav ga je sam podesio u SHR i kopirao podatke (sad kaže da imam zaštitu :).
To je dosta dugotrajan proces, tako da kad sam noćas kužio da je "nekad" nestalo struje, nije mi bilo svejedno. Srećom, u log fileu jedne od zadnjih poruka (osim impropper shutdown) su bila da je proces s podacima završen OK :).

t.

Lewis 10.01.2018. 13:29

'Ajde super da si rjesio, sto se tice procesa i nestanka struje to je zeznuto i bas moras biti baksuz, doduse ja vec 10ak godina nista po NASu ne radm bez UPSa ali eto imao si srece :D.

mann 10.01.2018. 14:18

Citiraj:

Autor tborzic (Post 3148695)
Pozdrav,

samo da rezimiram ovi moju (gornju) situaciju.
Dakle kopiranje foldera interno (s diska na disk) je trivijalno (samo primijeniti lokaciju foldera s Volume 2 na Volume 1 i to je to).
Pobrisao prvi disk i kreirao new i sustav ga je sam podesio u SHR i kopirao podatke (sad kaže da imam zaštitu :).
To je dosta dugotrajan proces, tako da kad sam noćas kužio da je "nekad" nestalo struje, nije mi bilo svejedno. Srećom, u log fileu jedne od zadnjih poruka (osim impropper shutdown) su bila da je proces s podacima završen OK :).

t.

Nece meni NAS bez UPS-a tako skoro. Imas cyberpower BU600 za cca 300kn iako nema usb sto je minus jer se synology sam gasi ako ima usb konekciju na ups...

tborzic 10.01.2018. 15:16

Sve stoji, ups će uskoro, pa ću stavit njega i TV na ups.
TV čisto radi dodatne zaštite :)
Imam par tih ups-ova s crknutim baterijama pa ću vidjet što mi se isplati uredit.

Nego, kako su mi različiti diskovi u NAS-u, (2 i 2.5 TB) očekivao sam kad Synology napravi svoj raid da će višak iz većeg diska prijaviti kao dodatni disk/slobodan prostor, ali nije, ne znam zašto mi je ostalo u sjećanju da sam to odradi?

Old Iggy 10.01.2018. 19:55

Citiraj:

Autor tborzic (Post 3148762)
Nego, kako su mi različiti diskovi u NAS-u, (2 i 2.5 TB) očekivao sam kad Synology napravi svoj raid da će višak iz većeg diska prijaviti kao dodatni disk/slobodan prostor, ali nije, ne znam zašto mi je ostalo u sjećanju da sam to odradi?

Nijedan pravi RAID to ne radi, dapače, nije poželjno.

Zmajur 15.01.2018. 12:02

Nedavno sam uzeo QNAP 231P. Gušter sam u ovim vodama ali se pomalo uhodavam. S vremenom instalacija tor. kljenta, sonarr, radarr ( da vidim i čemu to služi), emby.. etc.. Duže vremena vodio borbu sa neznanjem pa na kraju skopčao frku sa SSL certifikatom (DDNS, NO-IP, NAMECHEAP).-Kako vrijeme prolazi uviđam kako je ovo jako zgodna igračka i shvačam da moram uzeti jači model. Ipak 231P ima x41 proc. pa su neke bolje stvarčice, aplikacije zapostavile navedenu verziju. Gledam sada u skorašnje vrijeme uzeti QNAP TS-253A-4G ili QNAP NAS HS-251+, oboje imaju prednosti i mane, pa me interesira vaše mišljenje. Ili uzeti Synology, koji su znatno skuplji ako gledam samo hardwer.

NITROS 15.01.2018. 13:00

Citiraj:

Autor Zmajur (Post 3150880)
Nedavno sam uzeo QNAP 231P. Gušter sam u ovim vodama ali se pomalo uhodavam. S vremenom instalacija tor. kljenta, sonarr, radarr ( da vidim i čemu to služi), emby.. etc.. Duže vremena vodio borbu sa neznanjem pa na kraju skopčao frku sa SSL certifikatom (DDNS, NO-IP, NAMECHEAP).-Kako vrijeme prolazi uviđam kako je ovo jako zgodna igračka i shvačam da moram uzeti jači model. Ipak 231P ima x41 proc. pa su neke bolje stvarčice, aplikacije zapostavile navedenu verziju. Gledam sada u skorašnje vrijeme uzeti QNAP TS-253A-4G ili QNAP NAS HS-251+, oboje imaju prednosti i mane, pa me interesira vaše mišljenje. Ili uzeti Synology, koji su znatno skuplji ako gledam samo hardwer.

QNAP nisam koristio, synology imam DS416play. Izrazito zadovoljan, veoma dobar komad hardware-a s nevjerojatnom software podrškom. Do sada sam svaki problem rješavao s par google upita jer je za 99.99% stvari već netko imao problem i riješio ga je preko foruma.
Tako da je moja preporuka na Synology strani :)

Zmajur 15.01.2018. 14:41

Citiraj:

Autor NITROS (Post 3150906)
QNAP nisam koristio, synology imam DS416play. Izrazito zadovoljan, veoma dobar komad hardware-a s nevjerojatnom software podrškom. Do sada sam svaki problem rješavao s par google upita jer je za 99.99% stvari već netko imao problem i riješio ga je preko foruma.
Tako da je moja preporuka na Synology strani :)

Gledam cijene u Linksu Shop , ako se nisu zajebali,jer u naslovu im piše jedno, specifikacije su drugačije po tom modelu.

Synology DS41play - Intel Celeron 1.6 (dual core) - 1GB meorije - 3700kn
Qnap 253A-4G - Intel Celeron 1.6 (quad core) - 4Gb memorije - 2700kn

To je impresvna razlika u hardveru a bogami i u cijeni....

NITROS 15.01.2018. 21:36

Citiraj:

Autor Zmajur (Post 3150953)
Gledam cijene u Linksu Shop , ako se nisu zajebali,jer u naslovu im piše jedno, specifikacije su drugačije po tom modelu.

Uspoređuješ kruške i jabuke :) Synology je 4-bay sistem, Qnap je 2-bay. Ima i Synology 2-bay rješenja sličnih performansi. Međutim, ja sam samo dao svoje iskustvo sa Synology. Nisam koristio Qnap, ali mi je bio u užem izboru kada sam birao NAS.

Sa_Stilom 15.01.2018. 23:50

4 bay - way to go ;) Synology, vrijedi svake kune.

Roy 16.01.2018. 14:56

Citiraj:

Autor Zmajur (Post 3150953)

416play možeš lako sam zamijeniti/povećati memoriju jer skoro svaka DDR3L 1600 odgovara, nemoj me 100% držati za riječ ali mislim da su neki stavili i radilo je i sa 8GB modulom. Osim ako iz nekog razloga ne želiš Intel procesor 418 obični u Linksu je 50kn skuplji a noviji a u budget kategoriji 418j je isto dobra opcija.

Sa_Stilom 17.01.2018. 17:07

Ja tako žalim što 416j ima samo 512MB RAM i što nemrem ništa povodom tog. Da je barem bio 418j onda kad sam uzimao 416j :D

Iako nije NAS uređaj, ovo mi je sljedeća kupovina:
https://www.amazon.com/LaCie-STEY600...+Thunderbolt+2

= 6TB, 2k kn, brzine cca 360/360 MBs

Zašto, imam 4TB audio samplova za NI Kontakt i nemam sad love za kupovat 4TB SSD, pa će mi ovo dobro doći za dodatni backupa najvažnijih fajlova koji su na Synology-u koji ima cca 1TB + Samples Library.

Zmajur 18.01.2018. 12:51

Naručio ja i preuzeo preko weba QNAP 253A-4G - 2700kn

Ne znam jel su oni nešto sjebali, HG - 3450kn, ADM - 3400kn, COMEL - 3650kn, INSTAR - 3600kn, CONRAD - 4600kn, MIKRONIS - 3700kn

Lijepa razlika reklo bi se. Sad je vrijeme da ga upregnem i da mališana 231p utalim nekome.... :)

skalar 18.01.2018. 16:56

to ti je samo škola da treba dobro gledati gdje se što kupuje,razlike od dučana do dučana
znaju biti ogromne,a s druge strane nije sve najeftinije u jednom dučanu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:53.