PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD-ovi ili solid-state diskovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112475)

rendula 03.11.2010. 21:35

Takodjer nisam bas nesto odusevljen, je bolje, ali nije tolko bolje - da nemam komp koji mora imati 2.5" hard sigurno ne bih uzimao ssd, vec bi isao na klasicni 3.5" disk.

MAGARAC 03.11.2010. 21:42

A RAC je 100njak puta brzi sto igra jednako bitnu ulogu kao i read write brzine..
A kad se uzme u obzir random citanje i pisanje filekica tih 20 posto totalno pada u vodu, osim ak je neki disk starije gen u igri.
Ja sam u dva navrata prelazio sa SSDa na HDD i puno je toga u igri da bi se samo tako reklo da je ovaj 20 posto brzi.

Pecarosh 03.11.2010. 22:06

Hm...prije tjedan-dva sam uletio u mushkin callisto 60GB i stavio ga kao sistemski disk umjesto Samsung F3 1TB. Ja sam oduševljen sa SSD-om. Ne sjećam se kad sam osjetio takovo ubrzanje u radu sa nekom novom komponentom kao sada sa ssd-om. Sve se otvara skoro trenutno ili sa malom zadrškom, nema nikakvog šrotanja po disku...PS CS5 se otvori za 3 sec, psd od 100MB otvori za par sec...multitasking rastura. Safari i firefox, svaki sa 10-tak tabova rade skoro trenutno...sve radi prozračnije..CPU konačno ima nešto za raditi a ne samo da čeka na hdd. Zlo i naopako što se mene tiče i to za samo 1100kn. Svakom preporučam jedan takav, ako ima para...

Codiac 03.11.2010. 22:08

nego ekipa bez ljutnje nije 20% poboljsanja malo al nekako uz sav taj hype ocekivao sam vise...

nije da cu mjenjati ssd sa hardom kupio sam ga i on ostaje jos cu zamjeniti sve hardove sa jednim od 2tb i to je to rijesio sam pitanje storage-a
photoshop se stvarno puno brze ucita (upravo ga instalirah) kao sto reko previse je hype-a oko ssd-a da me netko sad pita dali da uzme ssd ja bi mu rekao ne sorry stari al za 1000kn uzmes 2TB wd black koji je vrhunski hard i koji ce zadovoljiti potrebe 99.9999% usera.

zvonac 03.11.2010. 22:31

Ma i nije ssd neka sad pojava, jača stvar bi bila ona pci-e, al do tog bumo se još načekali.Imam već duže vrijeme ssd, i još mi je to sporo
:D

:D:D:D:D

NikolaX 04.11.2010. 00:17

Citiraj:

Autor zvonac (Post 1769254)
Ma i nije ssd neka sad pojava, jača stvar bi bila ona pci-e, al do tog bumo se još načekali.Imam već duže vrijeme ssd, i još mi je to sporo
:D

:D:D:D:D

Heh, jel bi ti ovo bilo isto sporo :D:D

Max Read: up to 740MB/s
Max Write: up to 690MB/s
Sustained Write: up to 550MB/s
4KB Random Write: 100,000 IOPS

http://www.memoryc.com/products/desc..._s_/index.html

Momir 04.11.2010. 07:07

Citiraj:

Autor Codiac (Post 1769227)
nego ekipa bez ljutnje nije 20% poboljsanja malo al nekako uz sav taj hype ocekivao sam vise...

nije da cu mjenjati ssd sa hardom kupio sam ga i on ostaje jos cu zamjeniti sve hardove sa jednim od 2tb i to je to rijesio sam pitanje storage-a
photoshop se stvarno puno brze ucita (upravo ga instalirah) kao sto reko previse je hype-a oko ssd-a da me netko sad pita dali da uzme ssd ja bi mu rekao ne sorry stari al za 1000kn uzmes 2TB wd black koji je vrhunski hard i koji ce zadovoljiti potrebe 99.9999% usera.

Potpis :D

Znaci, neprodajem ga, nemjenjam ga, wd zeleni od 2TB stigao nekidan :D.
Ali s obzirom na toliku kolicinu buke ocekivao sam puno vise. :kafa:

zvonac 04.11.2010. 10:53

Citiraj:

Autor NikolaX (Post 1769368)
Heh, jel bi ti ovo bilo isto sporo :D:D

Max Read: up to 740MB/s
Max Write: up to 690MB/s
Sustained Write: up to 550MB/s
4KB Random Write: 100,000 IOPS

http://www.memoryc.com/products/desc..._s_/index.html

To to, to se čeka:D

Garko 04.11.2010. 12:48

Bas me zanima koje se sve zvijezde moraju poklopiti da se normalno boota sa ovog cuda :D

medo 04.11.2010. 13:49

Citiraj:

Autor Codiac (Post 1769227)

SSD nikako nije isplativ. meni je osobno povećao komfor u radu.

čak i za komp ti je bolje uzeti više RAMa i umjesto da gasiš komp stavljaš ga u standby. Windoze keširaju sve u RAM i stvari se dižu brže nego da si uzeo SSD.

Ja sam najveću razliku osjetio kad sam SSD stavio u lap. To je bilo žešće ubrzanje u radu naspram starog mehaničkog harda, a više se ne čuje ni klikanje ni krčanje i ni šum harda u radu. Nisam primjetio da mi baterija nešto dulje traje sa SSDom.

Old Iggy 04.11.2010. 14:07

Citiraj:

Autor Garko (Post 1769649)
Bas me zanima koje se sve zvijezde moraju poklopiti da se normalno boota sa ovog cuda :D

Pa i ne pretjerano problematično ako ima svoj BIOS. :D
kao i sa svakog drugog kontrolera, HBA itd...

Codiac 04.11.2010. 15:42

dobro je da ima jos ekipe to jest da nisam jedini koji je pao pod nekakav hype. :)

raliSHA 04.11.2010. 21:32

hmm, po meni to nije nikakav hype, dobio sam sa ssd-om točno ono što sam i očekivao. storiđa mi ni netreba jer imam kombinirano po vanjskim diskovima još 2Tb i ovo je upravo ono na što sam htio potrošiti pare....sad pričamo o neisplativosti ssd-ova a ne sjećamo se vremena od pred 6 godina kad su standardni hdd-ovi koštai isto kao i današnji ssd-ovi istih veličina. ovaj od 100Gb mi je taman veličine za sve aplikacije koje mi trebaju + par igara, a storage će se u budućnosti kupovati na kile

Old Iggy 05.11.2010. 10:22

Citiraj:

Autor raliSHA (Post 1770089)
hmm, po meni to nije nikakav hype, dobio sam sa ssd-om točno ono što sam i očekivao. storiđa mi ni netreba jer imam kombinirano po vanjskim diskovima još 2Tb i ovo je upravo ono na što sam htio potrošiti pare....sad pričamo o neisplativosti ssd-ova a ne sjećamo se vremena od pred 6 godina kad su standardni hdd-ovi koštai isto kao i današnji ssd-ovi istih veličina. ovaj od 100Gb mi je taman veličine za sve aplikacije koje mi trebaju + par igara, a storage će se u budućnosti kupovati na kile

Uspoređivati nešto što je koštalo prije n godina u IT-u je potpuna besmislica. :D
Moja mašina prije 20 godina je koštala 3000 DEM, nije bila ništa posebno, ali je služila svrsi. Koji je smisao usporedbe cijena? Nikakav.
Da stavimo jake radne stanice od 20+ kkn svakom onom tko surfa webom, da li bi primijetio? Bi. Da li ima smisla? Ne. Ista stvar je i SSD-om, jako malo ljudi ima realnu potrebu za njima, a da će svatko vidjeti napredak, hoće. Da li ću ga ja, recimo, kupiti sebi za poslovno računalo ili doma u slijedećem kraćem razdoblju? Ni u ludilu.

domy_os 07.11.2010. 17:46

Budući da je ova tema postala već dosta velika, trebam prijedloge kako je podijeliti. Po tipu memorije (SLC i MLC), kapacitetu ili nečem drugom? Po proizvođaču nema smisla jer ih ima previše...

Matth€w 07.11.2010. 17:49

Mislim da SLC sekcija trenutno i ne bi previše imala smisla kad gotovo da se ne vode i nikakve rasprave o njoj.

Kako ti misliš podjeliti? Pod Storage staviti SSD podforum, pa onda ovo ostalo ili?

Tomy B. 07.11.2010. 17:53

Eventualno podforum SSD pa sve podijeliti na novosti, pitanja koji kupiti i možda dio gdje ljudi tipkaju iskustva i takve stvari.

marko.m 07.11.2010. 19:49

A možda pa kapacitetu, tako je podjeljen i forum za ostale diskove

Tomy B. 07.11.2010. 21:02

SSD-ove ako treba dijelit onda jedino po proizvođaču kontrolera i generaciji kontrolera, a tek na kraju po kapacitetu.

syzygy 07.11.2010. 21:16

Ne kužim šta se bunite na prednosti SSD diska...
Imao sam na tjedan dana 80gb Intelov X25-M i rad s njime je bio znatno ugodniji nego s HDD-om.

Tišina računala, vrijeme dizanja, instaliranje programa, dizanje photoshopa i popratnih programa.... ono, čista uživancija.

I onda nakon toga se vratio na svoj Green koji em se glasa em je spor u pm.

Lungz 08.11.2010. 13:10

Možete li mi preporučiti SSD cijene do 700-800 kn, da je kvalitetan i što većeg kapaciteta, tj. najbitnija mi je kvaliteta pa me zanima koliko mogu očekivati GB za tu lovu?

m4x 08.11.2010. 13:33

30-40gb a "kvaliteta" se uvijek svodi na performanse koje su za tu cijenu uvijek najlošije...šta kapacitetniji ssd bolje su i brzine i sve ostalo

40gb je puno premalo osim ako ga misliš stavljat u lap i vozit na njemu par programa

Citiraj:

Autor Lungz (Post 1772814)
Možete li mi preporučiti SSD cijene do 700-800 kn, da je kvalitetan i što većeg kapaciteta, tj. najbitnija mi je kvaliteta pa me zanima koliko mogu očekivati GB za tu lovu?

Pecarosh 08.11.2010. 13:49

Citiraj:

Autor Lungz (Post 1772814)

Možeš očekivati kvalitetnih 40GB, Corsair F40, Sandforce 1200 kontroler, veće od toga ne mere za tu lovu

rodney 08.11.2010. 13:57

Citiraj:

Autor domy_os (Post 1772212)
Budući da je ova tema postala već dosta velika, trebam prijedloge kako je podijeliti. Po tipu memorije (SLC i MLC), kapacitetu ili nečem drugom? Po proizvođaču nema smisla jer ih ima previše...

ja mislim da bi najbolje bilo napraviti podforum ssd-ovi, pa pustit da se teme stvaraju prirodnim putem.. a ovo, neznam, stavit mozda kao sticky, il nes, mislm da bi bilo prestrasno ovo odvajat na vise tema da imaju postovi smisla (ne za citat, vec za radit to..).

Lungz 08.11.2010. 14:20

tnx na odgovorima, ništa onda za sada od kupnje...

raliSHA 08.11.2010. 14:42

za više od toga prvo sljedeće bi bio corsair nova 64Gb po nekih 950kn

Overhaul 08.11.2010. 19:06

Citiraj:

Autor syzygy (Post 1772385)
Ne kužim šta se bunite na prednosti SSD diska...
Imao sam na tjedan dana 80gb Intelov X25-M i rad s njime je bio znatno ugodniji nego s HDD-om.

Tišina računala, vrijeme dizanja, instaliranje programa, dizanje photoshopa i popratnih programa.... ono, čista uživancija.

I onda nakon toga se vratio na svoj Green koji em se glasa em je spor u pm.

Ma čuj, green nije za sistemski disk, naravno da to mora utjecati na performanse. Ja se isto pridružujem ljudima koji kažu da su očekivali više. Vjerujem da to ovisi koliko je prije ssd-a vlasnik imao rama, i kako konfigurirane i koje sistemske hard diskove. Još jedna mana koja stavlja sjenu na te ssd-ove je strepnja koja se pojavila pri čitanju raznih tema po forumima vezana uz neprestano ubrzano(?) "starenje" ssd-a... iako mi intel alatke kažu da je s malcem sve u redu, kojekakvi "realni" dijagnostički programi samo grickaju virtualni život tog intelovog ssd-a. Plus igrice ne igram, pa nemam nekih usporedbi iščeivanja loadanja nekakvih nivoa i tekstura.

speoon 08.11.2010. 20:34

Ne treba se bojati kupnje SSD-a.prije je bilo problema,ali sad ne žalim što sam ih kupio...

Jerry Drake 10.11.2010. 09:14

Ja sve nekako čekam da ti SSD-ovi pojeftine da si mogu priuštit jednog za po doma,a ono ništa :D
Mislim, idu sve jeftiniji iz godine u godinu, ali nema značajnijeg pojeftinjenja.

Imam komp sa 8 giga memorije, 3 Ghz dual core procesorom i realno tu nemam potrebe išta mijenjat ili nadograđivat. Jedino bi osjetio razliku da za programe i OS stavim SSD disk. Nisam gledao skoro godinu dana SSD diskove i još uvijek mi je to preskupo. Budući da imam dva OS-a trebao bi mi SSD od 250 GB koji bi podijelio na dva OS-a, a tako nešto je još uvijek astronomski skupo za mene.

Astral 10.11.2010. 10:17

Sto ce ti 250gb?

Ako gore ide samo OS onda mozes glatko uzet 128gb, za svakog po 64gb i ostavis si hard disk za podatke. Ne znam koliko bi trebali bit veliki programi da nebi stali na minimalno 45gb koliko bi ti ostalo kad bi OS instaliro

Jerry Drake 10.11.2010. 10:28

Citiraj:

Autor Astral (Post 1774687)
Sto ce ti 250gb?

Ako gore ide samo OS onda mozes glatko uzet 128gb, za svakog po 64gb i ostavis si hard disk za podatke. Ne znam koliko bi trebali bit veliki programi da nebi stali na minimalno 45gb koliko bi ti ostalo kad bi OS instaliro

pa to mi je taman na knap :D

Gore bi išli Winsi + OSX, svaki od njih s paletom video edit i photo programa, plus na Winse bi išle i dvije tri igre. Samo Iphoto sa slikama na OSX-u ima oko 20 gb. Jer, da samo OS stavim na SSD, bez tih nekih programa i baza s kojima često baratam, nisam niš napravio, jer komp ionako rijetko palim i rijetko dižem OS.

Nije mi SSD nešto pod mus za kupit, no od pojave SSD-a do sad mislio sam da će se cijene više približit HDD-ovima. Kad bi dobar SSD od 250Gb mogao kupiti za cca 1.000,00 kn, to bi već bila dobra investicija.

Izgleda da se mora pojaviti i next best thing nakon SSD-a da bi ovi počeli s padom cijena.

Old Iggy 10.11.2010. 10:32

Citiraj:

Autor Astral (Post 1774687)
Sto ce ti 250gb?

Ja sad u prijenosniku imam 250 GB.
Cca 100 GB slobodno, znači 250 je praktički minimalna veličina.
E sad, imam problem: ako stavim toliki SSD, trebao bih nekog da mi objasni kako opravdati kupnju. Stavljanje "diska za podatke" preko USB-a (ili na neki drugi način) ne hoda, praktičnost mi je važnija.
Brzina HDD-a više nego dovoljna (7200, nema nekih ozbiljnih problema s brzinom, hibernacija i ostalo), poslovna svrha, nema igrica i sličnih gluposti, nema još bitnih podataka koji bi odlučivali o izboru...

Astral 10.11.2010. 10:39

heh, nisam prico za laptop, to je vec druga prica...ali opet, sad imas 250gb pa zato i koristis puno mjesta, da ti netko stavi SSD nutra od 128gb, nebi bilo idealno, ali siguran sam da bi se snaso :)
Citiraj:

Autor Jerry Drake (Post 1774695)
pa to mi je taman na knap :D

Gore bi išli Winsi + OSX, svaki od njih s paletom video edit i photo programa, plus na Winse bi išle i dvije tri igre. Samo Iphoto sa slikama na OSX-u ima oko 20 gb. Jer, da samo OS stavim na SSD, bez tih nekih programa i baza s kojima često baratam, nisam niš napravio, jer komp ionako rijetko palim i rijetko dižem OS.

Nije mi SSD nešto pod mus za kupit, no od pojave SSD-a do sad mislio sam da će se cijene više približit HDD-ovima. Kad bi dobar SSD od 250Gb mogao kupiti za cca 1.000,00 kn, to bi već bila dobra investicija.

Izgleda da se mora pojaviti i next best thing nakon SSD-a da bi ovi počeli s padom cijena.

hehe, jbg kad se nema love moras se neceg odrec, recimo igrica na SSD-u, i nije toliko bitna pojava :)

a to da su skupi ko zlato...jesu, slazem se

ja vec mjesecima pikiram neki od 60GB samo za OS, ali skoro 1000kn za 60gb mi je suluda investicija jos uvijek

Old Iggy 10.11.2010. 10:41

Citiraj:

Autor Astral (Post 1774703)
heh, nisam prico za laptop, to je vec druga prica...ali opet, sad imas 250gb pa zato i koristis puno mjesta, da ti netko stavi SSD nutra od 128gb, nebi bilo idealno, ali siguran sam da bi se snaso :)

Problem je u tome što sam mijenjao takav za ovaj od 250 jer nisam više mogao smisliti mjesta. :(

Jerry Drake 10.11.2010. 10:46

Citiraj:

Autor Astral (Post 1774703)
hehe, jbg kad se nema love moras se neceg odrec, recimo igrica na SSD-u, i nije toliko bitna pojava :)

Ma znam, moj post je išao više u smjeru da je SSD još uvijek neisplativ većini kućnih korisnika, pa čak i za neke profi namjene (kad pogledaš uloženo/dobiveno). Makar sa svime što na kompjuteru radim odskačem od većine korisnika (kao i većina ekipe na ovom forumu), još uvijek si nekako ne bih mogao opravdati investiciju u SSD.

Astral 10.11.2010. 10:46

ma i nije opravdana, nemoguce je opravdat osim ako imas viska love...

eventualno sta bi se isplatilo je neki 60gb ssd na koji bi iso 1 OS sa svim programima i eventualno jedna-dvije igre ako bi stalo i koristit obican hard za storage, to je najisplatljivije jer bi vidio sva ubrzanja ssd-a, za najmanje love
Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1774705)
Problem je u tome što sam mijenjao takav za ovaj od 250 jer nisam više mogao smisliti mjesta. :(

heh, a onda ne znam stvarno, ali po onome sta si napiso cini mi se da nebi trebo bit opterecen nabavom ssd-a, mislim da ti netreba za tvoju svrhu

Ožuj 10.11.2010. 15:34

Ja sam presao sa raid 0 na dva F3 1TB Samsunga na Mushkinov Calisto 60 Gb SSD kao sistemski disk za Win 7 + programi i dvije igre, i mogu reci da je ubrzanje stvarno osjetno u svakodnevnom radu. Nije mi zao tih 1100 kunjerosa koliko me kostao.
Ko se jednom navuce na SSD nema vise natrag...

Vendetta 12.11.2010. 18:37

Imam problema sa svojim X25-M G2, jucer mi nije htjelo bootat windowse iz cista mira, dan prije sve uredno radilo, i nakon raznih pokusaja ozivljavanja odustanem i krenem ih nanovo instalirat ali prilikom bootanja sa dvd-a i pokretanja instalacije ona se smrzne na ekranu "starting setup" i ne mice se.

Onda sam pozva prijatalja sa laptopom i spojili smo disk preko usb-a, i uredno ga ocita i moze se s njim radit, nakon toga ga formatiramo "rucno" iz windowsa i ja ga vratim u komp i pokusam opet instalaciju windowsa.
Ovaj put instalacija krene ali ne mice se od 0% i nakon par minuta izbaci error: "Windows could not format a partition on disk 0... error code 0x80070057"

Nakon toga zamjenim mjesta, odnosno sata kabele ssd-a i 1.5TB hdd-a i ponovo pokrenem instalaciju, ovaj put sve uredno prođe i windowsi se instaliraju. Poslije sve vratim kako je i bilo testiram disk sa SSD Toolbox-om i kao sve je u redu.

Ali danas primjetim da mi je PC cudno "spor" odnosno dok ssd nesto vrti nemoguce je bilo sta drugo radit na njemu. I krenem provjerit performanse sa "As SSD" benchom i dobijem ovo:

-Prvi put se program smrzne i ne reagira:
http://www.pohrani.com/t/11/3P/4KvRfZ3L/1/capture.jpg

-Nakon saltanja kabela i raznih kombinacija svaki put prođe test, vratim nakon toga kabele kako su bili i opet prođe test, ali uvijek sa slicnim rezultatom:
http://www.pohrani.com/t/2f/b1/3mMFS...ntel-ssdsa.jpg

A ovo je normalan rezultat nekog momka iz "As SSD" teme:
http://www.pohrani.com/t/2O/mk/4y7nEf2e/asssd.jpg

Buni me to sta kad zamjenim mjesta na maticnoj ssd-u i hdd-u on kao "proradi" onda vratim sve na staro, on opet normalno radi a prije 3 min tako nije htjelo bootat windowse i "write" mu je ko floppy disketi.
Primjecujem da mi je ovaj zeleni broj drukciji "Offset/Alignment @ 4k Cluster", iako neznam sta to znaci znam da treba bit 1024K ali nije.

I sad ja ne kuzim koji mu je bog, ima li neko ideju neku ? Da ga reklamiram ili ne.

MAGARAC 12.11.2010. 18:40

Jedan rez, malo slabiji ti je IDE a drugi ACHI i to je normalno. Upali ACHI u biosu i disk ce ti radit normalno.
Jedino ak ti iz nekog razloga u win nije upaljen ACHI. Ona ga moras upalti jer ce ti se desavat ovo sa zamrzavanjem kad upalis ACHI u biosu a u win ne.

Vendetta 12.11.2010. 19:26

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 1776882)
Jedan rez, malo slabiji ti je IDE a drugi ACHI i to je normalno. Upali ACHI u biosu i disk ce ti radit normalno.
Jedino ak ti iz nekog razloga u win nije upaljen ACHI. Ona ga moras upalti jer ce ti se desavat ovo sa zamrzavanjem kad upalis ACHI u biosu a u win ne.

http://www.pohrani.com/t/Q/11T/4si76...ntel-ssdsa.jpg

Sad je bolje, hvala.

Sorry na kronoloskom romanu.

I dalje ne kuzim sta mu je jucer bilo i zasto je danas onako bijedno radija na momente, AHCI nije u windosu bija upaljen.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:45.