PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Kupovina i prodaja preko Ebaya - Upute o Carinjenju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102294)

Halos 15.06.2010. 12:44

1.6. narucio sdram sa ebay-a...evo sad stigao, vec je u konfičici :D

Super Hong Kong trgovina

operation 15.06.2010. 15:28

Citiraj:

Autor wyru5 (Post 1667063)
eh da zaboravih napomenuti da je predmet naknadno stigao.nakon testiranja ima samo 3.7gb za podatke.znaci fake je. jel ima kakva opcija da vrate novac a da nemoram slati item posto mi se to ne isplati.

imao sam isti slucaj prije jedno 3 mjeseca,morao sam vratiti item da bi mogao dobiti refund,
ali sam ga formatirao na pravih 4gb i prodao da vratim ulozeno.
mislim da ti je to naj laksa solucija,koliko si ga platio?

Cartmann 15.06.2010. 16:24

Citiraj:

Autor Cartmann (Post 1664973)
Naručio 11 itema odjeće iz HK, razne majce, hlaće, rukavice, itd.. svaki vrijednosti cca. $10 + shipment jos 10 usd. Poslao upit da li može sve stavit u jedan paket s obzirom da se radi o odjeći koja se može stisnut, odgovorio mi da može sve stavit u jedan paket i dat popust 5% na shiping. 5% mi malo, ali jebga nemam mnogo izbora a želim te iteme te naručio.

Što mogu očekivat na carini, da sam naručivao svakih par dana po jedan item ne bi išlo na carinu jer niti jedan zajedno s shipmentom nije preko 120kn (300kn je dozvoljeno), ali sveukupno ce bit preko 1300kn.. da li sam zeznuo stvar?

Što da sam odustao od narudžbe i odbio platit tih 11 itema, da li bi mi suspendiralo račun?

Stigao poziv iz carinarnice, htjeli naplatit cca. 700kn, 14% carine + 23% pdv + 50tak kn nekakvih manipulativnih troškova, ali jedva im objasnio da su to itemi od par dolara i da mi smanje (na 350kn). Ok, po zakonu oni gledaju ukupnu cifru, isto tako mi rekli da se ne bi provukao niti da sam naručivao svakih par dana po jedan paket jer bi me tad poslali špediteru.

wyru5 15.06.2010. 20:30

Citiraj:

Autor operation (Post 1667998)
imao sam isti slucaj prije jedno 3 mjeseca,morao sam vratiti item da bi mogao dobiti refund,
ali sam ga formatirao na pravih 4gb i prodao da vratim ulozeno.
mislim da ti je to naj laksa solucija,koliko si ga platio?

a biddao sam ga na nekih 130 kuna. Naravno da je cijena presumljiva ali vidio feedback imao par prodanih od 16 gb i svi se zahvaljuju i sve ok. Pisalo je da su mu od 32gb tek stigli i nije bilo feedback. Naravno odma sam kontaktirao sellera da potvrdi da nije fake. Ali ono nekako sam razmisljao i da je. Dobit cu refund a stick ce ostati. Citao na netu da je neki lik tako vec prikupio par stickova i svaki put dobio full refound od prodavaca. Pa ono nisam razmisljao da ce paypal traziti da vratim nazad stick a ovaj zbrisati sa ebaya. Jel znas koliko bi kostao povratak nazad i kako si ga vratio na pravih 4gb? thx

Antonic 16.06.2010. 14:28

ako moze savjet jedan :)
kupova san jedanput preko ebaya... cca 100e i nije bilo nikakve carine (mobitel u pitanju)
drugi put neke cizme, cijena ista tolika i opalili i carinu i pdv... :S

e sad... iman niz narudzbi... od 10ak dolara reda velicine.. ukupno ce bit oko 200 dolara mozda. zanima me jel pametnije narucit sve skupa ili odvojeno (sta se tice same carine) pitam jer je nekakav insurance oko 1$ minimalno, sta bi doslo nekih 20ak dolara ako bi islo odvojeno, jel. postarina je free. Kakvin uopce oni to metodama procjenjuju jel se nesto treba carinit ili ne. Odokativnim? :) Meni se tako cini... Ima neka gornja granica koja se ne carini?

Fala :)

V.I.P 16.06.2010. 14:42

Sve ti pise par postova iznad,izgleda da se ekipi kao sto si ti neda bas citati .. 100 puta smo to vec prozvakali..
jos jednom,ovaj puta boldano
gornja granica zakonom iznosi 160 kn,sve preko toga "trebalo" bi se cariniti.. postoje iznimke gdje prolaze neokrznuto cifre po 1000 kn,makar meni osobno to nikad nije proslo bez carine

ja da sam na tvome mjestu sve bi posebno narucivao..

stirko 23.06.2010. 17:56

ljudi šta ako dođe do neke pogreške i prodavač ti želi vratoti navac na tvoj paypal acc a ti nemoš primit novac jer mi kao tako "razvijena" zemlja nismo sposobni za to nego mozemo samo slati novac?

rendula 23.06.2010. 18:06

Citiraj:

Autor stirko (Post 1673955)
ljudi šta ako dođe do neke pogreške i prodavač ti želi vratoti navac na tvoj paypal acc a ti nemoš primit novac jer mi kao tako "razvijena" zemlja nismo sposobni za to nego mozemo samo slati novac?

Bilo je vec govora o ovome, refund je dopusten..

Lista 23.06.2010. 20:25

Zašto se meni čini da sam negdje pročitao da je 'nova' granica 1000kn? Kao nekakvo usklađivanje zakona? I da na knjige, odjeću i obuću to ne vrijedi?

Facelessone 23.06.2010. 20:46

I opet čitate polovično/ne čitate. To je granica za osobni uvoz robe, znači, kada dođete na granicu autom...

nino 23.06.2010. 20:56

Citiraj:

Autor Facelessone (Post 1674149)
I opet čitate polovično/ne čitate. To je granica za osobni uvoz robe, znači, kada dođete na granicu autom...

...ili busom, odnosno kada robu prenasate osobno.

danijel_rd 26.06.2010. 12:34

imam pitanje ovako.. da li je pametno kupovat fotic sa ebaya ? recimo mogu dobit za 1500 dolara canon eosa sa tri objektiva , to sve kod nas bi kostalo i 3000 dolara.. seller ima stopostotni feedback.. to mi je puno bolje tako prek ebaya puno jeftinije mozda bi si i uspio kupit.. kolko je to zapravo sigurno , tj jel se kupuje uopce takva oprema preko ebaya?

mikimikic 26.06.2010. 13:31

Citiraj:

Autor danijel_rd (Post 1675908)
imam pitanje ovako.. da li je pametno kupovat fotic sa ebaya ? recimo mogu dobit za 1500 dolara canon eosa sa tri objektiva , to sve kod nas bi kostalo i 3000 dolara.. seller ima stopostotni feedback.. to mi je puno bolje tako prek ebaya puno jeftinije mozda bi si i uspio kupit.. kolko je to zapravo sigurno , tj jel se kupuje uopce takva oprema preko ebaya?

ja kupio pentaxa sa ebaya stigao mi kroz tjedan dana, i platio carine 220kn :)

evo meni se isplatilo i to poprilicno, samo neka gospodin prodavac navede neku cijen u na kutiju dakle oko 700 dolara pa ces platiti manje dadbine koje trebas.

Fotic je stigao u savrsebnom stanju niti ogrebotine nije bilo na njemu, a evo jos uvijek radi :)

danijel_rd 26.06.2010. 13:37

super onda.. jos treba zaradit 2,3 tisuce i fotic je tu :DD puno je jeftinije tako preko ebaya nego kod nas, kod nas je preskupa oprema..

viper 29.06.2010. 09:54

evo da se i ja pridružim ovima kojima stizu paketi brzo iz kine(Hong Kong)... :)

Dakle narucneno 19.6(neznam tocno kad je poslal) stiglo danas 29.6- znaci tijedan dana +- .
Dan prije su mi stigla dva paketa iz UK -isto za 8 dana LOOL(u usporedbi s kinom)

I da ocito je da sve ide sad preko Singapura kak je vec neko napisao gore,pa valjda zato ide puno brže nego dosad .

Shogun5310 30.06.2010. 02:00

je ne mogu vjerovat da su ludi kinezi uredniji od engleza , englezi su mi popusili jedan paket , suncem im zareno

vedranzeman 30.06.2010. 14:55

Citiraj:

Autor viper (Post 1678154)
evo da se i ja pridružim ovima kojima stizu paketi brzo iz kine(Hong Kong)... :)

Dakle narucneno 19.6(neznam tocno kad je poslal) stiglo danas 29.6- znaci tijedan dana +- .
Dan prije su mi stigla dva paketa iz UK -isto za 8 dana LOOL(u usporedbi s kinom)

I da ocito je da sve ide sad preko Singapura kak je vec neko napisao gore,pa valjda zato ide puno brže nego dosad .

Ja sam još bolje potrefio sa eBayom i datumom kad ide avion. :)
Izbidao sam 23.06., kinez piše da je poslao 25.06. a paket je stigao danas ujutro u moj kaslić.
I sve to za nepunu kunu vrijednosti robe, USB kabel za ukupno 0.16$. :D
Danas je stigao i drugi paket kupljen 10.06. (poslan 11.06.), nije ni to loše ali je, sudeći po slučaju gore, ipak čekao prijevoz za Hirvatistan.

celeron 30.06.2010. 15:05

19.6 naručeno primljeno danas 30.06....vrijednost pošiljke 3 dolara....poslano iz hong konga....vrijeme isporuke 11 dana....:D...

viper 30.06.2010. 18:42

evo sta je bilo, narucio par stvari ovo gore sta je stiglo jel,dakle nesto iz uk,2-3 itema iz kine,i jedan iz amerike, sve to 19.6 poslano .. prvo su stigla dva itema ,UK i kina u ponedeljak,onda 2 iz kine i usa u utorak al debilni postar mi je jedan paket donio na vrata a drugi ostavio u sanduku.LOL sad ja lika na ebayu j*bem di mi je paket ,a ono paket u sanduku !!

RAUL 01.07.2010. 22:11

Danas mi je dosao dopis sa carine da moram dostaviti racun za kupljeni stvar preko ebaya.Poslao sam im faksom racun sa pay pala.Koji je daljni postupak?Oni mene kontaktiraju?Kupljena stvar dolazi kod mene na kucnu adresu ili ja moram po nju?Samo da napomen da se radi o mobilnom uredjaju.

Mar 01.07.2010. 22:47

Citiraj:

Autor RAUL (Post 1680290)
Danas mi je dosao dopis sa carine da moram dostaviti racun za kupljeni stvar preko ebaya.Poslao sam im faksom racun sa pay pala.Koji je daljni postupak?Oni mene kontaktiraju?Kupljena stvar dolazi kod mene na kucnu adresu ili ja moram po nju?Samo da napomen da se radi o mobilnom uredjaju.

Ili ti povjeruju, ili ne :D

Obično te carine na taj iznos računa i to je to - dođe ti pošta doma i traži lovu u zamjenu za paket.

RAUL 02.07.2010. 08:12

Cijena je realna tako da ne bi trebalo biti problema.Hvala na brzom odgovoru.

V.I.P 02.07.2010. 08:27

Citiraj:

Autor RAUL (Post 1680290)

to ti je vjerojatno poslano isti dan kad si im faksirao racun.. tako je barem meni bilo, mozda ti cak i danas dojde,ako ne u pon ti je sigurno postar na vratima :)

RAUL 02.07.2010. 08:48

Evo mali update...uspio sam dobiti carinika i rekao je da se zna za slucaj jer ga je bas on radio.Ovako stvari stoje,jutros je mobitel carinjen i poslan prema mojoj adresi.Na 99,88 $ placeno ce biti po isporuci 125,06 kuna PDV ( na mobitele nema carine ) + cca 10 kuna za troskove poste.Ako tko narucuje mobitel obavezno neka pogleda da li je u bazi HAKOM-a jer bi inace moglo biti problema.www.hakom.hr - RF spektar - RiTT oprema - baza odobrene RiTT opreme.

nino 02.07.2010. 09:35

Citiraj:

Autor RAUL (Post 1680505)
.... placeno ce biti po isporuci 125,06 kuna PDV ...

Hmm, cudno, koliko znam praksa je platiti davanja, pa onda salju.

RAUL 02.07.2010. 09:51

Meni je carnik objasnio da cu to morati platiti postaru kada mi donese paket.Da ce sa paketom biti i uplatnica.

Emissary 02.07.2010. 11:43

Stiglo danas kućište za mobitel iz Singapura (poslano 24.06.) :goood:

Paket iz SAD-a od 25.02. službeno proglašavam izgubljenim. :rtfm:

V.I.P 02.07.2010. 11:53

Citiraj:

Autor nino (Post 1680528)
Hmm, cudno, koliko znam praksa je platiti davanja, pa onda salju.

zadnjih jedno god dana ti je po sistemu da odes u postu,platis i preuzmes paket ;)

dtrixxx 02.07.2010. 12:43

Da se nadovežem na svoje teniske sa prošle dvije stranice.Pitao sam 2 sellera da nekako podjeli račun na 2 dijela tako da mogu faxirat npr $30 i da me ne oderu.Neće niti jedan samo kaže mogu stavit vrijednost $10 i označit kao gift i naravno danas osvanulo pismo sa carine i sad ću platit skoro 200kn.Ja nerazumijem kako ovi koji uzimaju mobitele, zvučnike, razno razni hardver i nikako im necarine a meni sve odma. :fuming:

nino 02.07.2010. 12:48

Zato jer na tenisice ide i carina i pdv, a na hardver samo pdv, pa znaju progledat na odredjene cifre.

dtrixxx 02.07.2010. 13:39

Jeli zna možda netko jeli oni na carini nekako mogu provjeriti svaku transakciju da potvrde točnu vrijednost i da li opće to rade jer sam dole napisao u note da stavi nižu vrijednost i kao gift i neću da mi to vide pa sam mislio izbrisat :D
I jeli ikad netko probao faxirat a da je prije toga "malo" promjenio iznos?

V.I.P 02.07.2010. 13:48

pa ti njima faksiras iznos sa paypal racuna,a oni normalno nemaju uvid u tvoj paypal racun..
to sta ti mislis napraviti je zakonom kaznjivo,ako ti ne prodje mozes zavrsiti sa kaznenom prijavom ili ti ga corka ;)

Ladybug 02.07.2010. 17:41

Koliko dugo čekate da vam sjednu pare na PayPal nakon kaj se u disputeu presudi u tvoju korist?

To se normalno vidi na Balanceu, jel?

DRUGO PITANJE: Koliko vam treba da shipa sa DealExtremea?

dtrixxx 02.07.2010. 18:01

Citiraj:

Autor Ladybug (Post 1680891)
DRUGO PITANJE: Koliko vam treba da shipa sa DealExtremea?

Meni došao item nakon 2mj.

frikec 02.07.2010. 22:53

Citiraj:

Autor Shogun5310 (Post 1678789)
je ne mogu vjerovat da su ludi kinezi uredniji od engleza , englezi su mi popusili jedan paket , suncem im zareno

ista stvar i kod mene, presmijesno.
narocto kada uzmemo u obzir abnormalne cijene engleske poste.

Perki 06.07.2010. 18:44

Koji devizni tečaj primjenjuje carina? Po čemu se ravnaju i koji propis to određuje? Jedino sam uspio naći da se utvrđuje tjedno. :(
Visi mi jedna stvarčica oko 5 soma kuna (ovisno o tečaju jel), pa da se pripremim ako ću još i špediciju moral platit.

E-mil 06.07.2010. 18:51

Srednji tečaj Hrvatske narodne banke, koji se primjenjuje od petka (utvrđen u četvrtak) a vrijedi cijeli idući tjedan (od ponedjeljka do subote).

ilitiga ovaj dolje navedeni tečaj vrijedi cijeli ovaj tjedan 05.07.2010. - 10.07.2010. (utvrđen u četvrtak 01.07.2010. primjenjuje se od petka 02.07.2010. a za carinske potrebe se koristi 05.07.-10.07.)

http://www.hnb.hr/tecajn/h020710.htm

Perki 06.07.2010. 19:18

Šit. A taman je danas dolar pao na "potrebnu" vrijednost. Čekam ovo njesra (pentax 50-135) iz Amerike već tri i pol mjeseca, nekak sam mislio da će dolar i ranije potonut.
Anyway, fala na informaciji.

EDIT
Sve po propisima. Zbog 86 kuna iznad 5 somova, carina me natjerala da radim JCD, odnosno angažiram špeditera da mi sve to napravi. Uzeo sam poštansku špediciju, čije su me usluge koštale 268,40Kn + još ovjera punomoći, carinski pregled i otprema dokaza prema carinarnici 59,60Kn. I još prije svega toga 9,50Kn za poziv da uopće dođem na carinu. Jasno, tu je i PDV.
U principu se nemam pravo bunit, i ne bunim se, sve je išlo relativno brzo , jedino je špediter na početku malo nešto siktao i frkao nosom, u smislu " zbog čega oni ljude zayebavaju...". Općenito sam stekao dojam da se baš i ne vole sa (pojedinim) carinici(a)ma.:D

SilentException 08.07.2010. 12:44

Jel ima tko iskustva sa "vecim" posiljkama? Tipa kuciste? Radi se o rackmount kucistu, nisam pametan koji postanski servis koristiti za to a da nije skuplji od kucista samog.. Pa ako imate kakvu informaciju (osim USPS-a koji dodje cca 150$)..

viper 08.07.2010. 15:11

Citiraj:

Autor dtrixxx (Post 1680902)
Meni došao item nakon 2mj.

Evo recimo kod mene je bilo ovako,narucio i platio i sad cekam ,prodje tjedan dana i vidim nist se nedogadja jos uvijek pise "waiting for supplier"(a itemi su svi bili u skladistu kako je pisalo na webu).
Posaljem njima ja mail ,i neko odgovori valjda za pet dana i kao kaze trebate cekat jos tjedan dana ,ja ono wtf ,svi itemi su bili dostpuni kad sam placao ..al dobro priceko sam i to.
Prodje tih tjedan dana i opet nista sve stoji ,opet posaljem mail i dobim odgovor kao da mi se jedan dio narudžbe pakira, nakon toga mi je doslo za tjedan dana(a drugi dio jos nisu poslali.)..
Jest da su spori kaj se toga tice al barem je free shipping bio :D

p.s. i jos mi zmajevi posalju USA kabel za struju umjesto eu ,a ono nebi se bunio da nisam to vec naglasio svaki put u emailu . -.-

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:39.