![]() |
Mislis na ovo?
Pogledao i sad mi tek nista nije jasno. Pod uvjetim da je tocna, karta kaze da je dostupnost na mojoj adresi (bez pokretnih komunikacija): 2-30 Mbits da 30-100 ne 100+ da Ajde dobro, sad da još saznam kako doći do tih 100 Mbit/s i nitko sretniji od mene :lol2: Skraceno: udaljen sam 2km od centrale za ADSL/VDSL i s trenutnom paricom necu imati srece, ali "netko" je provukao optiku/nesto drugo cemu nemam pristup (Bnet nije sigurno, provjerio). |
ja sam po ovoj karti cca 50m udaljen od podrucja gdje je 30-100mbit dostupno...
sada mi je line attentuation 30-31mbit. da li je moguce da ce mi onda uskoro povecat, posto sam tako blizu podrucja gdje je preko 30mbit dostupno |
Ako želiš, dostavi mi adresu u inbox pa ti detaljnije probam provjerit tehničke mogućnosti.
|
poslano
thnx jos nesto, je li normalno da tokom dana noise margin skace od 7,8 do 9,1? najcesce je oko 7,9-8,4 evo kako sada izgleda situacija nakon cca 5h od restarta rutera |
Citiraj:
Moguće je naravno, kako ljudi pale gase uređaje, dolazi do određenih smetnje koje mogu u manjoj mjeri utjecati na margine. |
ok :)
|
1 privitaka
Ovo je trenutno stanje i kažu mi da više od 10 mbits ne mogu imati???? Vidim da je stanje u routeru sasvim drukčije, i nije mi jasno zašto ne mogu dobiti veću brzinu, imam i max tv.
Privitak 17979 |
Kako je krenulo max brzina će mi dostić trenutno puštenu
Code:
============================================================================ |
Poz.
Imam malih problema u zadnje vrijeme sa internetom pa da vidim šta misle oni koji se bolje kuže. Više od godinu dana imam vdsl turbo30 i sve radi bez smetnji i prekida, u zadnje vrijeme cca 2-3 tjedna sam primjetio da brzina interneta više nije punih 30 nego 26 megabita, kad je max tv isključen bude 30, pogledam parametre iz rutera i više nije pušteni profil 38 megabita kao inače nego 33 ili čak nekad se synca na 31 jer sam probao restart rutera ne bi li se syncao na veću brzinu, a maximalna propusnost je pala za nekih 10 megabita, više puta sam se obratio ovima u tcomu i kažu onu dobru staru ako vam je od 21-30 bla bla sve je u redu, htio sam samo da dignu profil za 2-3 megabita i više max tv ne bi imao utjecaj na internet brzinu, sve šti su znali napravit je rr profila tak da sam odustao. Sumnjam da bi problem mogao bit u prastarim instalacijama kod mene, jer otkad je telefon uključen prije pitaj ti boga kolko godina to ništa nije dirano, stavit ću i slike pa da neko objasni šta tu ne valja i šta da napravim jer sam odlučio provuć nove instalacije. Inače ispred moje kuće je onaj crni stup sa paricama, par metara od tog stupa je kuća, ali ne moja, nego pokojnog dida i bake, pa onda tavanima ide dalje do telefonske utičnice u mojoj kući. Ono što mene zanima šta bih dobio sa novim instalacijama, možda veću propusnost, manje gušenje same linije, upload veći ? Udaljenost je 700 metara od centrale, to mi je tehničar rekao jednom davno jer je nešto radio na onom stupu pa je izmjerio sa uređajem. Evo kako to izgleda. parametri prije https://s7.postimg.org/7w04m5srf/prije.jpg parametri poslije https://s22.postimg.org/87oa8ll4h/poslije.png utičnica https://s7.postimg.org/5skjzl5y3/tropolna_uti_nica.jpg kod crnog stupa na staroj kući https://s4.postimg.org/9tx148mil/pic.jpg Šta trebam sve kupit od kablova da bi se to napravilo kak spada ? |
bitno ti je da imas sto manje spojeva na kablu, obicno utp cat5 bude dovoljan. ovdje se cini sve ok s tvoje strane. lako je moguce da ti je brzina opala ako je na istom kablu dosta vdsl korisnika, interferencija medju paricama
|
Vecer ljudi. Nedavno sam pisao na ovom forumu na temi od routera... ovdje. Da ne pisem sve ponovno, probao sam neke stvari, uzeo wifi repeater (neovisno o ovom problemu). Povremeno se cinilo da je malo bolje, ali problem je i dalje tu.
Pa ako netko moze baciti oko na ovo dole pa vidi mozda u cemu je problem. Hvala! Code:
|
Ja bih na prvu rekao da ti je profil prenapregnut, SNR dosta nizak i ako imas dnevnu fluktaciju linije kada SNR padne ispod neke x vrijednosti dodje do restarta linije.
Onog trenutka kada linija opet skoci vjerojatno opet dolazi do restarta linije. To se moze jedino utvrditi 24h snimanjem parametara linije. Skini si dslstats program, logiraj se u njega kao supervisor i ostavi komp tj. program 24h da snima sljedece: SNR Margin Conn Speed Errors - ES per hour Za router u dslstats izaberi Zyxel VGM1312-B. Ako se potvrdi moja sumnja mozemo manualno spustiti brzinu na 35Mbps pa opet pratiti stanje i ako je sve OK onda zoves njih da ti smanje kako nebi sam morao o tome razmisljati. |
Problem je što niti jedan supervisor password iz one teme mi ne radi...
|
Jutro,
od jucer kod HT-a i htio bi povecati brzinu. Sta je moguce? 10, 20? Nemam MaxTV. Hvala. DSL Info Parameters DSL DSL Operating Mode ADSL2+ Path Mode ATM State online Training Result Showtime Mode LO/I2 L0 VPI/VCI 0/33 Parameters Upstream Downstream Actual Data Rate 895 kbps 5159 kbps Attainable Data Rate 0 kbps 0 kbps SNR Margin 13.2 dB 13.6 dB Signal Level 7.3 dBm 0.0 dBm Line Attenuation 21.3 dB 36.5 dB FEC Size 0 0 Codeword Size Interleave Delay 0 0 CRC Error Count 0 1 HEC Error Count 0 0 FEC Error Count 0 0 |
10 možda... parica ti je katastrofa.
|
jučer sam frendu u kući radio modifikaciju instalacije, stara kuća na 2 kata plus pod-prizemlje... dolazni kabel ide u hodnik, i tu je do sad bio router.
instalacija je svakakva, iz te utičnice u hodniku ide kabel u utičnicu u jednoj spavaćoj sobi, iz koje onda ide dalje tko zna kamo, i onda stiže u podprizemlje. dolazni kabel je trožilni a svi drugi su 4-žilni. kad sam prespojio router nakon svih tih spojeva, max attainable rate je bio 11mbita. onda sam paralelno spojio obe parice, tako da signal ide kroz 4 žice umjesto 2, i max je skočio na 15-16mbita. nakon toga smo zvali tcom da prebace na vdsl i kazu da ce ic 50mbita. je to realno? |
O čemu ovisi koliko s vremenom padne SNR? Sa 17dB mi padne na 10-ak dB... Kad se napravi rekonekcija, opet je na 17dB.
|
Citiraj:
|
Ne radi se o nekom SNR targetu? Kad se uspostavi stabilna veza, da se smanjuje jačina signala... Budući da je nakon reconnecta opet 17dB.
EDIT: Tu nekaj ne štima s modemom, kak internet može savršeno radit sa SNR Marginom od 1.9dB? :D http://www.deviantpics.com/images/20...at 00aXBbk.png |
Citiraj:
iiii kita, prebacili su na vdsl, max 12mbita, aktiviran je turbo 10 samo. s time da je profil 17a umjesto 8b. zašto? u zoni je koja provjereno ide 30+ mbita. |
Kako je moguće da čovjek koji je kuću dalje od mene ima bolju propusnost od mene tj. njemu max pokazuje 45mbps, a meni 41mbps, znači za kuću jednu je dalje od mene od centrale?
|
Citiraj:
|
Da ali preko me kuće ide parica, znači prva meni ide pa od mene njemu, može bit do mojih kućnih instalacija?
|
Ima li smisla uključivati VDSL2 ili bolje da ostane na ADSL2+? Skroz je okej tehničar, rekao je da će uključit VDSL2.
http://www.deviantpics.com/images/20...6-04-at-10.png |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ova post kutija sto si rekao da je na stupu, ovaj kabel sa folijom/zastitom je vjerojatno dolazni kabel a ovaj desno ide prema tebi, ovaj dolazni na oko vidim da je crvena zila prozirna, znaci da je dotrajala parica, ova druga parica(narancasto/plava) cini mi se slobodna i odlicna za zamjenu. prijavi kvar da ti to zamjene :) |
Hmm zanimljivo...
"Prethodnim hrvatskim programom širokopojasnog pristupa, koji je Komisija odobrila u siječnju 2016., podupiralo se uvođenje mreža NGA u područja slabe ili nikakve pokrivenosti. Cilj je nove mjere osigurati brzinu prijenosa u uzlaznom smjeru (upstream) koji će biti dovoljan za održivost već prije odobrenog programa u ruralnim područjima. Hrvatski NGN bit će uveden dijelom u područjima u kojima ne postoji posrednička mreža NGN ili u područjima u kojima je infrastruktura posredničkih mreža nedostatna za ispunjenje predviđenih potreba. Nijedan operator nije iskazao interes za komercijalno ulaganje u ciljana područja programa koja je Hrvatska utvrdila detaljnim kartiranjem i dvjema javnim raspravama. Cilj je programa povećati pokrivenost širokopojasnom mrežom velike brzine i pružiti brzine od 100 Mbit/s simetrično (tj. učitavanje i preuzimanje). Program će završiti 31. prosinca 2023. Nova infrastruktura većim će se dijelom financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj te dijelom iz nacionalnih fondova, a mreža će ostati u javnom vlasništvu." Poslano sa mog SM-A310F koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Sada malo o tome sta sam napravio glede svega ovoga u zadnje vrijeme (od zadnjeg javljanja). Buduci da se nisam mogao ulogirati kao supervisor i snimati konekciju prema silver_tipovom savjetu... Kontaktirao sam sluzbu za korisnike da mi snize profil, tj. downstream na 35mbita. To su mi napravili unutar pet minuta od slanja mog maila (svaka cast) i to u subotu navecer te rekli da se javim ako se problem nastavi ponavljati. Nakon toga se stanje cak i popravilo donekle. Uspio sam nerijetko izvuci 24 sata rada bez prekida, ali mi se cesto znalo dogadjati da nakon tih 24 sata imam po dva do tri prekida unutar iducih sat-dva. Nakon toga sam vidio tvoj post i isao u inspekciju instalacija u kuci. Pred cca dvije godine sam "obnovio" sve kontake na zicama i spojevima, bilo je oksidiranih i sl. koliko me sjecanje sluzi. No svejedno sam uklonio jos dvije manjkavosti na samim kucnim instalacijama i sada mi se cini da su ti errori (po mom laickom misljenju) malkoc dovedeni u red. Evo trenutnog stanja, nema crc errora... Code:
Inace, nasao i supervisor pass koji mi radi pa sam si namjestio da se linija reconnecta u 5 ujutro. Ali opet se sa tim supervisorom ne mogu ulogirati s onim programom koji mi je preporucio silver_tip za snimanje linije (snr margine, errora...). Pa eto, ako tko sada ima jos kakav savjet, unaprijed se zahvaljujem. I naravno, nastavljam sa pracenjem i testiranjem trenutnog stanja.:chears: |
Citiraj:
Dakle valja ukljuciti telnet pristup ( staviti kvacicu u izborniku ) u routeru za port 23. Jos uvjek je ta linija "prenapregnuta" po mojem misljenju i SNR 6-7dB kod tebe ne radi dobro tj. nema "rezerve" kada se dogode oscilacije za koje sam duboko uvjeren da bi se pokazale snimanjem linije. Line Rate: 37.887 Mbps daje oko 36Mbps na speedtestu tako da je to njihovo smanjenje zbilja minimalno dok realno sa takvom paricom Line rate bi trebalo spustiti na ~35Mbps tj. oko 34Mbps bi mjerio na speedtestu. |
Citiraj:
Evo, pustili su VDSL. Nekako sumnjam da je 34mbps max, prije ovih 21 realnih po speedtestu, a 23.3mbps propuštenih... http://www.deviantpics.com/images/20...6-16-at-13.png |
Prije
ADSL Training Status: Showtime Mode: ADSL2+ Annex B Traffic Type: ATM Mode Link Uptime: 8 days: 9 hours: 18 minutes ============================================================================ ADSL Port Details Upstream Downstream Line Rate: 1.043 Mbps 12.577 Mbps Actual Net Data Rate: 1.035 Mbps 12.577 Mbps Trellis Coding: ON ON SNR Margin: 6.4 dB 4.9 dB Actual Delay: 2 ms 4 ms Transmit Power: 12.3 dBm 19.3 dBm Receive Power: 4.7 dBm 4.7 dBm Actual INP: 0.5 symbols 1.0 symbols Total Attenuation: 0.0 dB 0.0 dB Attainable Net Data Rate: 1.080 Mbps 13.968 Mbps Danas Code:
ADSL Training Status: Showtime |
Paaaaa. Sad nisam siguran dal se zalis ili si iskamcio neki popravak. :D Puno ti je bolja parica odjednom.
|
Citiraj:
Sada bi čak možda i mogao vdsl 20. |
Da li mi netko moze rec zasto mi brzina vdsl-a dosta poraste nakon sta mi susjed kuca do mene iskljuci svoj ruter? Ja sam na optimi, a on na t-com (ima i maxtv). Znaci dok je on spojen meni je Attainable Rate (Kbps) oko 48000, cim on iskopca svoj ruter meni Attainable Rate (Kbps) naraste na oko 55-56000. SNR margina je otprilike ista u oba slucaja oko 78.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Hvala. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Danas su provukli novi kabel od kuće do stupa (i skratili petlju za 100m) i smanjio se DL attenuation za 1dB. DL je isti, a UL je narasao. :stoopid: http://www.deviantpics.com/images/2017/06/20/1.png Uveli su i drugu paricu, ta je nešto slabija. Tehničar baš nije bio raspoložen za mjerenje brzine i brzo je otišao. Na toj parici je samo MAXtv, ali izgleda dosta lošije (trenutno je spojen samo jedan STB pa je takva i propusnost). Računao sam na barem 20mbps, pa da mogu gledat HD na barem jednom prijemniku. Jel ih ima sad smisla stiskati - trebao sam odmah zagnjavit tehničara dok je bio ovdje da me možda spoji na neku drugu paricu ako je slobodna ili da pogleda u kojem je sve to stanju. Zanimljivo da je na toj parici attenuation još manji (24dB), ne znam dal ZTE i Speedport različito mjere. http://www.deviantpics.com/images/20...6-20-at-18.png Imate li kakvih savjeta, dal se može išta? Tu će i tih 15mbps biti "problem". |
Meni je na 4Mbps+ maxtv prvi dan (10mbps ukupno) isto bilo attainable 32mbps jer je output power bio mali,
sada je ovako na 50mbps + fleksibilni maxtv hd https://image.prntscr.com/image/j335...0Kd023gmw.jpeg Teško je reći kada nije pušteno više. Ajde zamijeni zte i speedport da vidimo kako mjere identične podatke. Btw ne kužim zašto nova parica za maxtv treba. |
Kad uhvatim vremena, poigrat ću se s tim. Ne znam kako da opet dobijem tehničara da izmjeri propusnosti parica, ovako na prvu mi izgleda da je ova druga lošija.
Zato što sam daleko od centrale, taman vidiš da je ovih 23.3mbps propuštenih na granici. Uz dva MAXtv bi mi brzina bila ispod 10mbps. Nejasan mi je taj DL jer je UL SnR otišao za 1dB gore kad su skratili petlju. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:37. |