![]() |
Citiraj:
7nm=10nm se ne misli na isto ali je fora sto npr.transistor pitch kod intela na "istom" procesu je najmanji,a to je ona glavna stvar sto Samsung,TSMC i GloFo preskaču jer je dugotrajna.Udaljenost izmedu tranzistora bi trebala biti 7nm i 10nm,respektivno. |
Te dimenzije iz naziva nemaju veze s ničim klik
http://i.imgur.com/npVxfII.png Kao što čovjek reče, nijedna dimenzija nije 22nm, 14nm i sl. čisti marketing |
A gle, Intel je uložio bilijune i bilijune u taj proces i mora izmusti lovu na tom procesu bez obzira na sve drugo ;P
A skok na 7nm je posve dugačiji jer je i metoda proizvodnje drugačija itd itd. |
Intel je tolko vremena i para ulozio da naravno da je to tako.
Jest,7nm jest nekak drugacije al da je baš taj 7nm od IBM-a na taj nacin proizvodnje tako dobar Intelica bi već hopsala po njemu 😎 |
Intel ima svoj R&D i boli ih k za druge kad mogu ulupati kolko hoće bilijuna (mada su nedavno shvatili da ni ti bilijuni nisu beskonačni niti da bacanje beskonačno para na problem uvjek riješi problem ;P)
|
IBM, GF i Samsung su prosle godine predstavili prve cipove na 7 nm koji ima 30 nm "fin pitch". Intelovih 7 nm ce sigurno imati manji fin pitch, samo je pitanje koliko.
Citiraj:
Bilijun = trillion u eng. |
Proces je IBMov. Kolko će imati Intel je pitanje, tko kaže da će nastaviti ovako? Nisu se nešto previše hvalili s 10 nm (osim s odgađanjem) a 7nm je...2022?
a bilijun je poenglešteno milijarda ;P |
Ma za intel se ja ne brinem, samo da ostali ne zapnu na jednom procesu jako dugo kao do sad (kao kad je intel uvodio 14nm amd i nvidia zapeli na 28nm). Ako je suditi po najavama neće. Nismo spomenili još najambicioznijeg - tsmc koji 10nm izbacuje ove godine (mislim da postoji već neki proizvod) a 7nm navodno nagodinu, samo to se naravno odnosi na low power proizvode, a za high performance treba još vidjeti
EDIT Ja o vuku... TSMC Roadmap Update: Will Be Ready To Take 7nm Orders By April 2017, Volume Production Scheduled To Begin By 2018 Citiraj:
|
E vidiš TO možeš pretpostaviti da će biti "7"="10"
|
Neće biti jednak nego nešto lošiji :D
Nerealno je očekivati da će u istom vremenskom razdoblju imati jednak proces intelovom (ma kako god se zvao). Ali su u svakom slučaju ostale tvornice konkurentnije nego prije |
AMD X370 Chipset For Enthusiast AM4 Motherboards Detailed – Designed For Summit Ridge CPUs, Full Overclocking Support
Citiraj:
|
Drul...
Ajde više... :) ovom se zbilja veselim :) AMD AM4 socket će sigurno podržati 2-3 generacije proca i neće biti kenjaže sa pločama nakon 3-4 godine kao kod Intela koji je počeo i isti socket prepoloviti na 2 serije procesora. Ako bude 15% jači od SBa, prelazak je neminovan. High hopes are up :) Nekakvu Asus X370 Pro/E ili kakvu military MSI i 8-jezgraša i bog te veseli. |
Ja čekam te APU-e... Jedino što igram je WOWS, a po svemu sudeći grafika bi na njima trebala biti dovoljna da mogu tjerati FHD sa kakvim medium/high detaljima.
Fino složit to malo ITX čudo, zakačit iza za TV i di ćeš bolje. 24/7 rad i ujedno služi kao htpc :) |
Citiraj:
Ooo pa ti buš iskeširal dosta ha 😛 |
Sve sam više siguran da 8 core neće koštati kao svetog petra kajgana. Na kraju krajeva spominje se 24 pci-e lanes na x370 čipsetu, tu sigurno ne ide neki mastodont od cpu za 4-7 somova. Za to će imati te eskapade poput naplesa, zeppelina i sl. Brijem 3 soma, 3 i kusur maximum maximuma, ali vjerojatno i manje
Baš je i linus rekao (zadnji wan) da će s njima amd probati pokrpati intelovu rupu između mainstream serije (quuadovi) i enthusiasta (brijem jeftinijih x99 cpu-a) |
Koji je ETA na sve te pizdarije? I ja bi htio mijenjati 2500k sa nečim "7-10nm"
Sent from mTalk |
Veljača 2017. ;)
Citiraj:
|
Citiraj:
možda veljača 2018, vjerojatnije veljača 2019. a možda ni onda ;P |
Citiraj:
|
Ako pričamo o 10nm (intel) onda vjerojatno Q1 2018 (tada će vjerojatno cannonlake), iako se još uvijek službeno vodi da će kao doći do kraja 2017 (očekujem odgodu kao što je sada bila i za kaby desktop), a što se tiče ostalih i "7nm" tsmc isto tako nešto kao i intel (ako bude u roku, u što sumnjam), dok si je GF dao rok do 2019. Lako moguće da ovaj "7nm" od GF (tj. od IBM-a) bude bolji od TSMC-ovog "7nm" (koji bi vjerojatno bio egal ili lošiji od intel 10nm), doduše doći će i ranije.
Citiraj:
Možda oko 2 soma za 8 core najmanje IMO, a quad oko soma možda (kao sada fx 8300 i i3). |
|
Bar znamo da ce biti i malih 😊 za razliku od 990fx i 970 na am3+
|
Citiraj:
Na prvi pogled zvuči sjajno layout ploče, ali isti trenutak ostaneš razočaran. Tko zna kakvi su hladnjaci od GPU pa pozdraviš 100% sigurno jedan slot manje. Moguće još i drugi slot ako zasmeta ventilator od GPU. Mogli su staviti iza PcIe 3.0. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Vidjet ćemo dalje cijenom, testom i review. |
AMD’s Brand New ‘Avian APU’ Roadmap Spans From 2017 to 2019 – Codenames Of The Next Generation APU Platforms Revealed
Izgleda da će između zena i zena+ postojati još jedna serija. To se do sada nije spominjalo, vjerojatno se radi o refreshu. Spominje se samo za apu, ne i cpu (ali vjerojatno i njih obuhvaća) EDIT Još novosti Citiraj:
|
|
Citiraj:
|
Je, sorry nisam ni skuzio da sma fulao "podforum".
Nekao Mod prebaci ako moze, Hvala |
Yep mrcina i po od socketa, zbog par tuceta jezgri :D
Inače AMD Zen Launching In January At CES 2017 – High-End X370 AM4 Motherboards Shipping In December |
Citiraj:
|
Vjerojatno će u prosincu krenuti curiti benčmarci od summit ridgea (kad radnici iz azijskih tvornica budu testirali x370 ploče). Samo što nećemo znati koji su legit dok ne izađu prve recenzije
|
Citiraj:
Probaj čekat Half Life 3 ili Stalker 2 kao neki od nas. 3 mjeseca je cicin dim. Znači u nas se očekuju u veljači. Ok, Q1 kako je i najavljeno. |
Da, nebih ih ja očekivao u 1. mjesecu kod nas. Vjerojatno predstavljanje na tom CES-u, eventualno krenu recenzije. Znači drugi mjesec vjerojatno u prodaji (tako su i u wccftechu najavili), worst case ako bude problema sa dostupnošću ili velika navala 3 mjesec. Jbga i 3 mjesec spada u Q1 :D
Mislim da nemre biti fail - ako bude IPC oko sandyja, stock clock do 3.5ghz, njihov SMT ne bude na razini intelovog hyperthreadinga = uber jeftini - ako IPC bude oko broadwella, stock clock 3.5ghz+, konkurentan SMT = skuplji, ali i veća konkurencija intelu |
A fail za nas kojima se već onaj ljepljivi sloj prašine uhvatio na matičnu koji nemoš očistit a nemaš razloga preć na nekaj drugo...
Ja bi drndo 8 jezgri za džaba! |
Citiraj:
|
|
Kad bi Bristol Ridge APU-ovi i maticne trebali biti dostupni ?
|
Citiraj:
Nego jel oni imaju u planu se maknuti sa tog zaostalog i izgledno odrvratnog socket bracketa? |
Zakaj :) ? Lakše je popraviti spigani pin na amd procu nego na intelovoj ploči :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:49. |