![]() |
BIOS za mbo je zadnji 1.9, nisam mogao nista potrgat dok sam instalirao grafu, sve sam pazljivo radio.
Probat cu na monitoru sutra, pa javim jel onda bolja situacija, ali necu ga ostavit cak i ako sa njime sve bude ok zato jer ima slabu rezoluciju i samo 17 incha. Valjda ovakvo stanje nece sjebat maticnu dok ne kupim novi monitor kroz mjesec dana?? napominjem da mi ostalo sve perfektno radi sem tog odlaska u BIOS. Nego, da mi malo o temperaturama popricamo, meni su u idleu dok sam na youtubeu,fejsu, forumu temperature oko 55- 60 stupnjeva ovisno o dobu dana, ventovi se ne vrte do 65 stupnjeva mislim, to je takozvani zero frame feature, a citam ima ekipa kojima je oko 35 stupnjeva dok su u idleu. Evo slika http://postimg.org/image/lrkqdg36j/ Dok igram temperature su max do 80-81 stupanj, to mi se cini ok, al vidim da ima ekipe kojima ne prelazi 75 stupnjeva, to ovisi i o kucistu i broju ventova. |
Ja samo ne mogu vjerovati da još nisu riješili problem prikaza BIOSa putem HDMI-a. Imam doma HTPC sa 7870 spojenom na fullHD plazmu na kojoj nema slike prilikom boota sve do "starting Windows" ekrana.
Btw, 35 stupnjeva u youtube-u bez upaljenih ventova nije realno. Prije bi rekao da su to temperature sa isključenim Zero Frozr feature-om. |
Citiraj:
Na gtx 750 imam spojeno preko hdmi monitor i sve se vidi...normalno mogu uci u bios...njima to radi |
CrossFire nema veze s tim, to se događa i kod single GPU konfi. Očito u razdoblju od izlaska 7870 (možda i prije, ne znam) do danas se nitko u AMDu se nije sjetio spojiti komp putem HDMIa na telku i pokrenuti ga.
Valjda su bili prezauzeti rebrandanjem epske GCN arhitekture po treći put.:D Hehe, morao sam.:beer: |
Citiraj:
Pa i furyx je isto gcn arhitektura...najbolja arhitektura svim vremena,nemaju razloga išta mijenjat...najveći problem amd-u je potrošnja i zagrijavanje a to se riješava kad se smanjuje proizvodni proces...iduća generacija amd gpu-a GCN4:D će razvalit nvidiu |
Dakle, ne samo da ne radi HDMI za ulaz u BIOS u single GPU konfi, sad ne radi ni DVI u CFu? Ovo postaje sve bolje... Osobno, nisam imao takvih problema na 7970 CFu, ali opet, nisam koristio video outpute na sekundarnoj grafi. Jesi li siguran da si prikopčao DVI na primarnu grafu?
|
Citiraj:
Da bi ušao u bios moram uključit monitor-dvi na drugu grafičku a onda CF više ne radi. Sa hdmi nisam probao. Neznam kako je tebi bilo sve ok a meni sad ne radi. |
Da li imaš u BIOSu neku opciju tipa "Init PCIe slot", možda ti je grafa u drugom slotu označena kao primarna?
edit: sad kad vrtim film, sjećam se da u CFu sekundarna grafa uopće ne daje video output, pa mi sad više ništa nije jasno. |
Citiraj:
kako ti nedaje video output,pa ja kad prebacim na drugu onda imam bios i sve ali tada se više CF neda enajblat |
Gdje to prebacuješ s jedne na drugu? Mijenjaš grafe fizički u slotovima?
|
Citiraj:
|
Dok komp radi ili izgasiš pa zamjeniš?
|
Citiraj:
Idem sad to napravit pa ću onda vidit hoće li radit |
Meni radi normalno BIOS preko HDMIa, sliku mi prikaže odma nakon 2-3 sec od paljenja
Tako da je mozda slucaj samo na 7xxx |
Evo ga,normalno treba stavit na PEG...imam lynnfield od 2009 i opet neznam sve čari
Hvala Garro,kako sam glup ja to nebi valjda nikad skužil |
Hajde, super da je proradilo kako spada.:beer:
|
Citiraj:
|
U idleu su temp 38-40ak stupnjeva moja nema taj feature da ugasi ventilatore pa se vrte na 20% uvijek
A dok igram nisam pratio previse ,ali nisam vidio da idu preko 80 stupnjeva, igrao sam CS:GO sad 20-30 ak min i nije presla 71 stupanj ,ali to nije neka zahtjevna igra Budem malo pratio vise dok igram pa cu javit Sobna temp mi je 25° |
S time da ti imas i 900D :D i to treba uzeti u obzir, ja imam trenutno jedan vent koji upuhuje zrak, ali nije bas dobar airflow, mislim da cu kupiti 3 dobra venta, 2 za naprijed, jedan za iza kada dođem do para, sad mi je monitor prvi na listi.
Sta se tice mog problema sa TV-om i BIOS-om nisam isao spojiti na monitor zato jer nemam usrani prikljucak za VGA ulaz :hitthewal: |
kakva komedija od postova :D
na istoj stranici možeš pročitati stvari poput: - ne mogu u bios - ne mogu zašarafit grafu - problem oko grijanja i potrošnje - nisam prebacio primarnu grafu u biosu i grand finale: - najnaprednija arhitektura (koja je btw. iz serije u seriju inferiorna onoj drugoj arhitekutiri op. a.) :D |
Čak i da nađeš DVI-na-VGA adapter, neće ti raditi jer nema analognog outputa.
I okani se brige sa temperaturama, da je 60 stupnjeva u idle-u previše, ne bi to implementirali kao feature. A ni 80 stupnjeva u full loadu za 390 nije puno, kad se zna kakve temperature su referentne 290tke postizale.:) |
Grafa je zvijer, taj problem sa BIOSOM cu srediti tako da se prikljucim na monitor, ostalo mi je sve super.
Garro Ne brinem se ja za temperature, nisam to nigdje ni napisao, samo sam htio usporediti sa drugim vlasnicima da vidim kako stojim. Grafa je kako sam citao dizajnirana i da radi sve 3 godine dok je pod jamstvom na 95 stupnjeva bez ikakvih posljedica. Ovaj feature zero frame je napravljen zbog dugovjecnosti kartice, tj zbog toga jer je graficka rađena od vrhunskih materijala i jedina stvar koja bi najprije mogla otici su ventovi, tako da ovaj feature samo produljuje vijek trajanja grafe, a 60 stupnjeva ne predstavlja nikakav problem. |
pa to je to kaj ja drvim cijelo vrijeme - ma taj sitni problem ću riješiti... ama kakav problem za 3k kn?!? pošteno si platio jedan komad hardvera i to ima da radi ko singerica.
znači ako ne nađeš dodatni monitor problem nije riješiv? |
Neznam kako da ga rijesim, osim da se spojim na monitor...
Inace TV na kojem sam trenutno je jad i bijeda, nije to neki novi TV, Telefunken 26" led HD Ready, ali dopusta mi da ga drzim na 1920x1080p 30HZ. Cak nemogu o njemu naci ni sluzbenu stranicu... |
Zero Frozr, kakav te Zero Frame spopao.:D
35 stupnjeva u idle-u bez ventove je nemoguće pri sobnoj temperaturi, kamoli u tako-tako provjetrenom kućištu, a u loadu 80 stupnjeva nije neki problem. Ako hoćeš niže temperature, lagano u Afterburneru napraviš custom fan curve. |
Ma skinit će ti se koji stupanj u loadu kad budeš imao protok zraka (ako samo jedan intake fan imaš)
|
Znaci imam 3 x 120mm venta, od toga jedan je naprijed kao upuh, a dva su kao ispuh jedan iza, i jedan na vrhu.
Mislio sam kupit 2 x 140mm SP venta za naprijed za posten upuh, i jedan 120mm za ispuh odozada te jedan 140mm za upuh odozdola ( pored napajanja). Dao bi nekih 450kn sve ukupno. Prvo bi uzeo dva SP 140mm za naprijed za upuh pa me interesira koji bi bili dobri a da nisu bas pre glasni. |
Evo malo sam vrtio Furmark i nije preslo 75° kroz 10 min, drzalo je tu temp 6-7min
Vent je bio na 42% Btw ja sam undervolto grafu -50mV , nemam nikakvih problema na stock clockovima EDIT: Takodjer mislim da ti je bolje stavit taj sa vrha na intake |
Možda da taj sa vrha staviš naprijed za intake (ako ima gdje). Ne znam dal ti ima smisla dati 450kn za ventilatore, još ćeš napraviti kovitlanje zraka u kućištu pa nikakve koristi sa temperaturama
|
Ma to sam i mislio al iskreno neda mi se drndat po kucistu i raskalpat ga, jer nije bas prejednostavan ovaj Zalman za rasklapanje, a brzo gubim zivce kada je nesto komplicirano i treba strpljenja. Prednji dio je jednostavna za skinut, pa mi je najlakse tamo puknut dva 140mm venta i mir. Inace za jedan 140mm vent naprijed imam predviđeno mjesto, a za drugi bi morao improvizirat pa bi ga ovako namjestio http://postimg.org/image/s7xx921k3/ znaci ispod przilice http://postimg.org/image/nmh57u8ft/
|
Citiraj:
Mozda da kupim samo jedan vent 140mm pa ga zakeljim naprijed za upuh, samo neznam koji bi uzeo, uglavnom da nema led osvjetljenje to je bitno, dao bi do 120kn gore-dole. Sad sam se kvoto :facepalm: |
http://www.protis.hr/products/detail...3pin-ret/63060
http://www.corsair.com/en-us/air-ser...flow-140mm-fan Ovaj mi se cini kao dobar , solidan air flow a tih |
Taj sam i ja gledao, mogao bi njega ubost dok se malo oporavim od troška.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ono šta se dogodi na forumu tu i ostaje,zato su moderatori i administratori ovdje...ja isto ne vrijeđam nikog izvan ovog foruma niti prenosim neke gluposti,niti me je briga,neka radi šta god tko hoće. To šta ja ocam monitor je moja stvar i više ničija,ja sam samo dao prijedlog da ako hoćete da se može...a vi sami procjenite jel vam to bolje ili nije. |
Citiraj:
|
Mother nature at it's finest :D
|
Pa, zvuči kao ovaj novi feature od nvidie i amd-a, DSR ili kako se zove :)
|
Rezolucija ekrana se ne moze povecati.
Ako je ekran 1368x768 onda ga nikakvim carobiranjem ne mozes dobit na 1920x1080. |
Pričaju o DSR tehnologiji, odnosno o VSR kako se zove kod AMD-a.
Naravno da nije isto kao prava xy rezolucija, ali je bolje nego bez |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:14. |