PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Matijac 29.09.2017. 19:03

Izašli su novi synology. Novost su noviji procesori, više rama i može se nadograditi. 218+, 418, 418play sad imaju 2GB rama i nadogradnju do 6GB.
Nadam se da u budućnosti DSM ne će zahtijevati toliko rama. Kupio sam prije 2 mjeseca 216II+ koji ima 1GB bez mogućnosti nadogradnje.

jurbAs 30.09.2017. 08:15

Citiraj:

Autor Matijac (Post 3108500)
Izašli su novi synology. Novost su noviji procesori, više rama i može se nadograditi. 218+, 418, 418play sad imaju 2GB rama i nadogradnju do 6GB.
Nadam se da u budućnosti DSM ne će zahtijevati toliko rama. Kupio sam prije 2 mjeseca 216II+ koji ima 1GB bez mogućnosti nadogradnje.

Ja imam ds214play sa 1gb rama i mogu reći da mi ram fali trebao bih ga sigurno 2gb idealno 6 :) Nažalost koristim sabnzb koji je ogroman potrošač rama. DS218+ mi je idealan. Ako svog uspijem prodat za dobru lovu onda da svakako. DS218+ košta 3000kn što nije malo ja sam ds214play koji je bio isto tako top model platio 2500kn. Digli su cijenu....

Ma i moj red se čuje ali gotovo ništa kad radi prebacuješ podatke i sve. Morat ću ja lewis kod tebe na pivo doći :)

Kal-EL 30.09.2017. 09:02

Zovite i mene onda, volim lewisove bowerse :)

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Lewis 30.09.2017. 10:27

Zato sam ja uzeo 8GB verziju odma da nemoram nadograjivati par godina :).

Pivo cemo dogovorit. Overseas kaze da bi diskovi trebali stici u ponedjeljak-utorak kod mene pa mozemo za iduci vikend organizirait neko "HDD slusanje/intervenciju" :D.

jurbAs 30.09.2017. 13:14

hahahah moze sto se mene tice :) Ponijet ću slušni aparat da bolje čujem :D

Lewis 02.10.2017. 22:14

Stigo :)

http://prntscr.com/gsft4i

jurbAs 03.10.2017. 19:39

ii dojmovi?!

Lewis 03.10.2017. 19:51

Jos kopiram 11TB projekta,fotki, dokumenata (puno malih fileova)... i jos radi parity checking (SHR 6+2) u backgroundu pa usporava performanse ali nemam nekih primjedbi na brzine kopiranja, sa velikim fileovima ide 90-100-110 MBs sa NASa na NAS kroz GB switch.

Treba sad jos prebaciti PLEX settingse/cache nekako sa starog NASa.

Jel ti pashe subota prijepodne pivo i audio test :D?

jurbAs 04.10.2017. 07:57

pase :) kako ne :D

Lewis 04.10.2017. 09:00

Eto onda smo dogovorili, taman ce do tad biti sve iskopirano i podesno a valjda ce i parity check zavrsiti (sad je na 25%);).

Mirkopoter 05.10.2017. 00:27

Ima netko volje da mi objasni kao totalnom nubu kako NAS funkcionira. Svi uređaji koji su spojeni na moj internet mogu otvarati taj hdd? Ovisi li kopiranje i čitanje podataka o uploadu/downloadu mog interneta?

Lewis 05.10.2017. 00:35

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3110302)
Ima netko volje da mi objasni kao totalnom nubu kako NAS funkcionira. Svi uređaji koji su spojeni na moj internet mogu otvarati taj hdd? Ovisi li kopiranje i čitanje podataka o uploadu/downloadu mog interneta?

ukratko

- Primarno Svi uredjaji koji su spojeni u tvoju mrezu bilo zicno ili bezicno mogu pristupiti disku/diskovima u NASu.

- Upload/download nema veze s time, Ako ides zicno onda je propusnost vezana za router/switch (100Mbit/1 Gbit/10 Gbit..) a ako ides bezicno onda za WiFi b/g/n brzinu.

mann 05.10.2017. 10:14

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3110302)

Jesi kada imao napravljen shareing disk na svom pc-u? Dali si kada pristupao nekom shareanom disku preko mreze? Ako jesi ovo ti je isti vrag samo sto ti nemora komp uvijek biti upaljen i samo sto to nije komp neko su dva diska spojena u malu kutiju sa os-om koji nije windows.

Na njemu onda uz dijeljenje podataka, slika, videa mozes jos downloadati direktno torrente (bez da ti je komp upaljen) mozes imti spojene kamere za video nadzor, VPN uglavnom dosta slicno kao obican komp ali sve u malo. Ovisno o korisnicima i pravima koje postavis ili svi ili samo neki mogu pristupiti tom disku.

Lewis 07.10.2017. 11:08

Jel netko probao Synology DSM 6.2 betu ?

Mirkopoter 11.10.2017. 14:42

@Lewis @mann

Nisam koristio nikad shareing disk na PC-u, ali sam preko FTP clienta prebacivao fajlove s raznih uređaja u kući pa bi to bilo slično tome.

Npr. android box mi je spojen na wifi, preko box-a ću moći pristupit NAS-u?

Na računalu će mi pod my computer biti taj NAS kao još jedan HDD?

Lewis 11.10.2017. 14:55

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3113005)
@Lewis @mann

Nisam koristio nikad shareing disk na PC-u, ali sam preko FTP clienta prebacivao fajlove s raznih uređaja u kući pa bi to bilo slično tome.

Npr. android box mi je spojen na wifi, preko box-a ću moći pristupit NAS-u?

Sve sto je u/na mrezi moze pristupiti NASu (pod uvjetom da mu dozvolis sa NASa/user privilegijama)

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3113005)
Na računalu će mi pod my computer biti taj NAS kao još jedan HDD?

Ako ga mapiras kao drive da, ako ne onda je kao jos jedan kompjuter u mrezi/workgroupu jer u bit danasnji NASevi i jesu mali kompjuteri a ne samo externi storage/diskovi. NAS ti je u biti mali komp sa Linux based OSom upakiran u mrezni/WEB GUI na koji onda instaliras dodatne aplikacije/programe i upravljas raznim zadacim i pristupas podatcima centralizirano.

Nego neznam kolko si pratio cijene ali ono sto "valja" i nije bas jeftino tako da razmisli dali ti to stvarno treba prije nego se odlucis iskeshirait par tisuca kuna ;).

perich 11.10.2017. 15:14

@lewis

evo probao ja, zasad sve radi ok na 215j.

doduse, dobio sam alert koji kaze "one or more abnormal users have been found in the authentication file", ali koliko vidim na forumima, Synology je potvrdio da se radi o False Alertu i da bi to trebali uskoro patchirati.

Lewis 11.10.2017. 15:17

Citiraj:

Autor perich (Post 3113026)
@lewis

evo probao ja, zasad sve radi ok na 215j.

Znaci nije bilo nekih aplikacija koje sad nerade nakon upgradea tipa PLEX i slicno ?

perich 11.10.2017. 15:19

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3113029)
Znaci nije bilo nekih aplikacija koje sad nerade nakon upgradea tipa PLEX i slicno ?

a plex ne koristim, meni je NAS vise ko storage i file server. spajam se na njega s mobitelom, kompom, remotely preko quickconnecta i sa rPI LibreElecom. To je sve ok.

Mirkopoter 11.10.2017. 18:29

@Lewis

Znam za cijenu, još se premišljam, ali eto da znam barem kako funkcionira za sad.

buljaka 11.10.2017. 18:41

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3113087)
@Lewis

Znam za cijenu, još se premišljam, ali eto da znam barem kako funkcionira za sad.

Ja imam dlink 320l
2 harda unutra. Spojen na mrežu preko lan kabela, transmission gore i služi mi kao media server i torrent mašina. Nije nikada zastekao niti pravio probleme a plaćen je cca 700 kn prije 5 godina. Za kućnu uporabu odlican

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Mirkopoter 12.10.2017. 00:46

Ja sam mislio da to ide u paketu kao oni WD NAS kompleti, ali znači može se kupit samo ta "stanica" i metnut unutra nekoliko HDD-ova?

buljaka 12.10.2017. 01:06

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 3113246)
Ja sam mislio da to ide u paketu kao oni WD NAS kompleti, ali znači može se kupit samo ta "stanica" i metnut unutra nekoliko HDD-ova?

Tako je. Npr ovaj moj je sad 600 kn u neutrinu. Ja imam 1 tb i 2 tb diskove unutra i preko kodija gledam a preko transmission skidam. Svi kompovi i smart tv u mreži mogu pristupiti uredjaju

Mirkopoter 12.10.2017. 11:52

To me i ne bi izašlo tako skupo s tim da sad furam nekoliko prijenosnih hdd-ova okolo koje bi mogao prodat i malo još uložit za ovo.

Lewis 12.10.2017. 12:35

Samo imaj na umu da svi ti D-linkovi, i slicni jeftikaneri nisu ni do koljena Synologyu, Qnapu jer nije tu poanta u hardwareu (slabasan je inace kod svih tih single/dual slot Home uredjaja) nego u Operativom Systemo tj. OSu koji cini razliku/funkcionalnst.

buljo 12.10.2017. 14:01

Imao Dlink kaj ima buljaka i nakon tjedan dana korištenja sam rekao da "to" nije uređaj koji bi se trebao zvat NASom.
Synology je druga galaksija za taj "uređaj".

buljaka 12.10.2017. 14:01

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3113351)
Samo imaj na umu da svi ti D-linkovi, i slicni jeftikaneri nisu ni do koljena Synologyu, Qnapu jer nije tu poanta u hardwareu (slabasan je inace kod svih tih single/dual slot Home uredjaja) nego u Operativom Systemo tj. OSu koji cini razliku/funkcionalnst.

Ma sve 5 nije to ni približno isto ali evo reci mi za skidanje i gledanje sa kodija i dijeljenje datoteka u mreži, šta bi mi bilo bolje sa tim synologijem? Ne podjebavam, čisto informativno

Lewis 12.10.2017. 14:11

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3113392)
Ma sve 5 nije to ni približno isto ali evo reci mi za skidanje i gledanje sa kodija i dijeljenje datoteka u mreži, šta bi mi bilo bolje sa tim synologijem? Ne podjebavam, čisto informativno

Ma sve 5 ako tebi on pashe nije problem ustediti ali to ti je u biti na tragu onoga: dok nemas bolje neznas ni sta ti fali :).

Evo buljo ti je ukrakto objasnio a posto je on imao taj D-link mozda najbolje da on usporedi konkretna dv aprimjerka.

Ja sam imao u isto vrijeme Synology i WD MYcloud EX2 i to je isto velika razlika a WD cak ni nije losh. Ali support / broj aplikacija i mogucnosti DSMa i tih jeftinijih NAS uredjaja je nemjerljiva.

buljo 12.10.2017. 14:18

Od samog GUija, brzine, postavki... Taj Dlink je ak ti treba nešto najosnovnije što možeš kupit.
E sad kaj bi ti dobio sa tim ne znam jer ak je to sve za kaj koristiš NAS onda ti zapravo bolji i ne treba.
Jedino kaj bi trebao kod nekog vidjet kak Synology radi i izgleda pa bi ti možda onda bile jasnije neke stvari.

buljaka 12.10.2017. 14:22

Citiraj:

Autor buljo (Post 3113391)
Imao Dlink kaj ima buljaka i nakon tjedan dana korištenja sam rekao da "to" nije uređaj koji bi se trebao zvat NASom.
Synology je druga galaksija za taj "uređaj".

Buljo može pojašnjenje u cemu točno, pogotovo za entry level mušteriju kao što sam ja. Dakle torrent, streaming, file share. Šta ti je na dlinku falilo?

Edit gui je sporiji da. Ali jednom podesim i adio.

buljo 12.10.2017. 14:34

Velim ti ak tebe ovaj tvoj zadovoljava odlično.
Ja onaj GUI nisam mogao probavit, treba mi web access bez previše petljanja, phone app, a torrent app je neizmjerno bolji na Synologyju, s tim da ja koristim defaultni.
Dosta je prošlo od kad sam imao Dlink pa više nemrem sjetit svih detalja, jedino što znam da sam ušao u drugu galaksiju kad sam zamjenio ta dva uređaja.

buljaka 12.10.2017. 14:47

Citiraj:

Autor buljo (Post 3113418)
Velim ti ak tebe ovaj tvoj zadovoljava odlično.
Ja onaj GUI nisam mogao probavit, treba mi web access bez previše petljanja, phone app, a torrent app je neizmjerno bolji na Synologyju, s tim da ja koristim defaultni.
Dosta je prošlo od kad sam imao Dlink pa više nemrem sjetit svih detalja, jedino što znam da sam ušao u drugu galaksiju kad sam zamjenio ta dva uređaja.

Ma vjerujem ja da vama naprednim korisnicima synologi radi bolje i brže.

Kažem za ovo kućno izdrkavanje meni je dlink super. Namjestio sve u gui jednom, transmission dodao i koristim app za mob ili sa web sučelja na kompu. I kodi radi super sa dlinkom.

Original torrent aplikacija je smeće, ali ovaj dodatak transmission je odličan. Uptime mi je 300 dana

SinfulSaint 12.10.2017. 15:07

Za one koji bi htjeli isprobat Synology nek razmisle o XPEnology-ju. Ide i kroz VMware, lako se konfigurira.

segregator 12.10.2017. 15:34

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3109371)

To za posao ili za po doma? Malo skupa igračka

Lewis 12.10.2017. 15:35

Citiraj:

Autor segregator (Post 3113453)
To za posao ili za po doma? Malo skupa igračka

Oboje, Za posao od doma :D

segregator 12.10.2017. 15:40

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3113455)
Oboje, Za posao od doma :D

Nisi razmišljao nešto sam složiti? Doduše s toliko diskova sam NAS i nije najveći trošak

Lewis 12.10.2017. 15:53

Citiraj:

Autor segregator (Post 3113457)
Nisi razmišljao nešto sam složiti? Doduše s toliko diskova sam NAS i nije najveći trošak

Ma jok, nikakve home/mix solucije sa free nas i xpenology na kompovima mi nisu zanimljive, to je sve puno zezancije a manja sigurnost i veca problematika. Osim toga kompovi mi trebaju za graficke/render slaveove pa mi nije prakticno nakalemit jos jedan komp samo za to, a kao sot i sma kazes za 8 diskova to vise ni nemoze biti malo kuciste a rackmount nema gdje montirati, bar za sada,

Razmisljao sam da prebacim nesto opreme u podrum ali muci me problematika onda sto trebam kupovati jos UPSova (a vec imam tu sad u radnoj sobi 2 komada APC, jedn 3000 V/A i jedan 2200 V/A) i dodatne peripetije oko switcheva, kabliranje, busenje zidova.......

U biti sad imam slozeno Synology DS-1817+ sa 8*8TB (Raid 6 BRTFS) za live backup/server/mediacenter/cloud/upload-download FTP.... i jos offline backup je Synology DS-415+ sa 4*6TB (Raid 5 EXT4) - za slucaj ransomwarea ovaj je offline dok ne radim automatski backup 1 mjesecno (budem mozda prebacio na svakih 15 dana, moram jos vijdeti kolko mjesnco generiram podataka)

wifi 12.10.2017. 15:55

kod mene je dlink dir-685 s jednim 2.5" diskom i s obzirom na gigabitne portove 3-6MB/s nebi nazva brzim niti upotrebljivim "NAS" uređajem. komicno je kad mi brze skida datoteke online preko 120Mbit/s bneta nego one lokalno pohranjene na tom istom dlinku.
Qnap, Synology i slicni su sigurniji izbor za pouzdani NAS. Ili napravit svoj...

Corto Maltese 12.10.2017. 16:59

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3113252)
Tako je. Npr ovaj moj je sad 600 kn u neutrinu. Ja imam 1 tb i 2 tb diskove unutra i preko kodija gledam a preko transmission skidam. Svi kompovi i smart tv u mreži mogu pristupiti uredjaju

Koji tocno model?

Sent from my SM-G531F using Tapatalk

buljaka 12.10.2017. 17:14

Citiraj:

Autor wifi (Post 3113463)
kod mene je dlink dir-685 s jednim 2.5" diskom i s obzirom na gigabitne portove 3-6MB/s nebi nazva brzim niti upotrebljivim "NAS" uređajem. komicno je kad mi brze skida datoteke online preko 120Mbit/s bneta nego one lokalno pohranjene na tom istom dlinku.
Qnap, Synology i slicni su sigurniji izbor za pouzdani NAS. Ili napravit svoj...

Meni moj radi na full speed koliko modem vipov da. 100 a prije je na switchu bio i cca 30 mb po sekundi kopirao.

Idi na advanced -> advanced network -> wan port speed = 1000mbps

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:51.