PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Google Chrome, Chromium (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=118281)

LAcy 26.09.2022. 03:38

Da, ali je vecina zasnovana na istom engine, Chromium. Ako je to ogranicenje u enginu...Rijetko tko voli reklame al' isto tako rijetko tko je voljan platiti za sadrzaj na netu ;)

kopija 26.09.2022. 05:26

Teorije zavjere na stranu, činjenica jest da će M3 spasiti korisnike od njih samih.
Za ilustraciju, bacite pogled na "related articles" na kraju ovog članka.
Krediti u švicarcima u browseru, ekvivalent toga.
Raja masovno radi sranja pa ih Google spašava s M3.
Adblockeri su collateral damage.

Mario92 26.09.2022. 10:36

Ja se nadam da će Firefox dobiti na usage-u sad :)

Dottore 26.09.2022. 10:37

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3626359)

Bojim da će Firefox i Opera završiti jer su na Chrome engine.

mamutarka 26.09.2022. 10:39

hm, ffox sigurno nije na kromiumu, opera je

kopija 26.09.2022. 10:53

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3626359)

Da, skočit će na 50% garant.
Isto ko što su svi prešli na Linux nakon W8 debakla.
Isto ko što je FB propao nakon što su ih razotkrili da prodaju korisnike.
Isto ko što je 50% amerikanaca napustilo Twitter nakon što su bannali čovjeka za kojeg su glasali.
Isto ko što će HDZ izgubiti slijedeće izbore.

Mario92 26.09.2022. 13:23

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3626360)

Firefox još uvijek ima svoj engine i ne daju se bez obzira na sve

Neo-ST 26.09.2022. 13:31

Citiraj:

Autor kopija (Post 3626373)
Isto ko što je 50% amerikanaca napustilo Twitter nakon što su bannali čovjeka za kojeg su glasali.

Te stvari koje si naveo je ipak "malo" teže realizirati od...promjene defaultnog web browsera.
Kad malo bolje razmislim, jedino šta me veže za Chrome je sinkronizacija bookmarksa i historya između desktop Chromea i mobilnog, te automatski translate stranica na stranim jezicima, a siguran sam da se sve to može dobiti i na Firefoxu pomoću nekih pluginova.
Ako moram birati između toga i gledanja ad-ova, rješavam se Chromea bez problema.
Baš me zanima šta će Brave napraviti po tom pitanju.
Također ne zaboravimo i sistemske ad-blockere poput Adguarda, koji ne ovise o browseru niti pluginovima, ako netko baš hoće zadržati Chrome.

Juice 26.09.2022. 13:37

Vivaldi kako kažu ne bi trebao imat problema. Meni okej, Vivaldi mi je primarni browser već dulje vrijeme

AdGuard je naveo s čim se bore i kako je zadnja verzija ekstenzije slabija

Libertus 26.09.2022. 14:34

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3626434)
Te stvari koje si naveo je ipak "malo" teže realizirati od...promjene defaultnog web browsera.
Kad malo bolje razmislim, jedino šta me veže za Chrome je sinkronizacija bookmarksa i historya između desktop Chromea i mobilnog, te automatski translate stranica na stranim jezicima, a siguran sam da se sve to može dobiti i na Firefoxu pomoću nekih pluginova.

FF Sync je dostupan već godinama.
Translate cijele webstranice nema ugrađen, ali vjerojatno postoji plugin.

xlr 26.09.2022. 15:28

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3626434)
Kad malo bolje razmislim, jedino šta me veže za Chrome je sinkronizacija bookmarksa i historya između desktop Chromea i mobilnog, te automatski translate stranica na stranim jezicima

Sve to je i mene vezalo za Chrome, pa sam davnih dana presao na Vivaldi koji radi jednako dobro i ima te funkcije. Trazio sam syncanje i castanje.

A reklame sam rijesio piholeom/raspberryjem na razini cijele mreze - ne na individualnim browserima/uredjajima.

Neo-ST 26.09.2022. 15:30

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626476)

A reklame sam rijesio piholeom/raspberryjem na razini cijele mreze - ne na individualnim browserima/uredjajima.

Možeš na pm poslati kako si to izveo?
Hvala

xlr 26.09.2022. 15:45

U principu tutoriala ima milijon, a krenuo sam od ove teme:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303543

Treba samo sada imati srece i naci rpi, em su cijene poludile, em ih nema vise na svakom koraku. Mozes traziti i mali zero w, zero wh, zero 2 - oni rade preko wifija pinkicu sporije nego preko lan-a.

Ako te bude sta konkretnije zanimalo, baci poruku u gornju temu ili na pm, ali bez brige, pratim temu ;)

Cuky 26.09.2022. 16:33

Mozes ga puknut i u docker container na nekoj pc masini, kako ti lakse.

Libertus 26.09.2022. 16:42

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626476)
Sve to je i mene vezalo za Chrome, pa sam davnih dana presao na Vivaldi koji radi jednako dobro i ima te funkcije. Trazio sam syncanje i castanje.

Je offtopic, ali ne zanima kako ukloni reklame ako koristiš HTTPS?

xlr 26.09.2022. 16:57

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3626505)
Mozes ga puknut i u docker container na nekoj pc masini, kako ti lakse.

Sve je dobro dok tu masinu ne rebootas (pre)cesto. Jer kada dns padne (a pihole je dns), kuca ostane bez neta :) A pitanje je koliko se nekome da uciti (u ovom slucaju) docker.
Citiraj:

Autor Libertus (Post 3626506)
Je offtopic, ali ne zanima kako ukloni reklame ako koristiš HTTPS?

Nemam pojma, imas neki primjer? Danas su i ovako valjda svi sajtovi u https-u pa ne znam mislis li na nesto specificno.
Ne uklanja yt reklame, to treba naglasiti.

Dottore 26.09.2022. 17:28

Citiraj:

Autor kopija (Post 3626373)

Već ima svoj memory leak. Sa 30 otvorenih tabova pojede veselo 2,8gb memorije u loadu. Nakon 3 sata u loadu, ode na 3,4gb i primjeti se sporo čitanje stranica kao u ISDN vezi.

LAcy 26.09.2022. 17:31

A i da pihole radi samo doma, na kucnoj mrezi ;)

kopija 26.09.2022. 17:33

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3626546)
Već ima svoj memory leak. Sa 30 otvorenih tabova pojede veselo 2,8gb memorije u loadu. Nakon 3 sata u loadu, ode na 3,4gb i primjeti se sporo čitanje stranica kao u ISDN vezi.

To je tih 50%, mislio sam na zauzeće memorije s 8GB rama :D

Libertus 26.09.2022. 17:35

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626515)
Sve je dobro dok tu masinu ne rebootas (pre)cesto. Jer kada dns padne (a pihole je dns), kuca ostane bez neta :) A pitanje je koliko se nekome da uciti (u ovom slucaju) docker.

Nemam pojma, imas neki primjer? Danas su i ovako valjda svi sajtovi u https-u pa ne znam mislis li na nesto specificno.
Ne uklanja yt reklame, to treba naglasiti.

Ok, iz ovoga pretpostavljam da moraš tu mašinu narediti kao DNS server za cijelu mrežu. Vjerojatno samo jednostavno dropa domene koje su povezane sa oglašavanjem.

xlr 26.09.2022. 17:57

Citiraj:

Autor LAcy (Post 3626549)
A i da pihole radi samo doma, na kucnoj mrezi ;)

Ima nacina i da preko vpn-a (openvpn, wireguard, tailscale, vjerojatno i ostali) saljes dns upite kucnom piholeu - dok si vani. Ili koristis private dns (neka druga usluga nevezano uz pihole), ako pricamo o mobovima. Ma ima nacina, ja jednostavno ne vidim da je jedan add-on na jednom browseru na jednom uredjaju iole prakticno rjesenje. Blokiras reklame u browseru, ali ne i u appovima - na istom uredjaju. Blokiras reklame na jednom uredjaju, a sto je s drugim laptopima, mobovima koje imas. Sto sa tetkom koja i dalje browsa u IE-u. Tko to sve onda podesava, odrzava, ima li slobode da hendlas white/block liste. Noup :)
Citiraj:

Autor Libertus (Post 3626553)
Ok, iz ovoga pretpostavljam da moraš tu mašinu narediti kao DNS server za cijelu mrežu. Vjerojatno samo jednostavno dropa domene koje su povezane sa oglašavanjem.

Tako je, pihole je dns resolver. Ako je nesto na blocklisti, vraca prazan odgovor.

Cuky 26.09.2022. 18:43

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626515)

.

Zato iza imam "pametan" router, u mom slucaju mikrotik koji sa skriptom provjerava svakih par min jel pihole ziv. Ako nije automatski prebaci dns na google npr. 😁

xlr 26.09.2022. 19:00

Ili slozen keepalived s dva rpi-ja/piholea na dva odvojena napajanja i ups-u, pa ako jedan rpi krepa, dobijem info i drugi ulijece na njegovo mjesto. Za nas s losijim ruterima ;)

Taproot7 26.09.2022. 19:29

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3626360)

otkad je firefox na chrome enginu

Nikky 26.09.2022. 20:36

Prvo je bio gecko, pa od 58 ide quantum engine,
sad ide neki drugi ....

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Geck...tware)#Quantum

Taproot7 26.09.2022. 22:17

ali nije chrome i firefox vjerojatno nikad nece preci na chromium engine jer to onda vise nije firefox tj barem ne ono sto tvrde o sebi.

Cuky 27.09.2022. 00:03

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626605)
Ili slozen keepalived s dva rpi-ja/piholea na dva odvojena napajanja i ups-u, pa ako jedan rpi krepa, dobijem info i drugi ulijece na njegovo mjesto. Za nas s losijim ruterima ;)

Trebas te silne rpi-je iskoristit za nesto bolje 🤓

LAcy 27.09.2022. 00:59

Citiraj:

Autor xlr (Post 3626571)
Ima nacina i da preko vpn-a (openvpn, wireguard, tailscale, vjerojatno i ostali) saljes dns upite kucnom piholeu - dok si vani. Ili koristis private dns (neka druga usluga nevezano uz pihole), ako pricamo o mobovima. Ma ima nacina, ja jednostavno ne vidim da je jedan add-on na jednom browseru na jednom uredjaju iole prakticno rjesenje. Blokiras reklame u browseru, ali ne i u appovima - na istom uredjaju. Blokiras reklame na jednom uredjaju, a sto je s drugim laptopima, mobovima koje imas. Sto sa tetkom koja i dalje browsa u IE-u. Tko to sve onda podesava, odrzava, ima li slobode da hendlas white/block liste. Noup :)

Da, to bas zvuci jednostavnije od installacije jednog plugina :D

Blue Spirit 10.10.2022. 11:41

Javorko 19.05.2023. 12:16

Poštovani svi,

ljubazno Vas molim za pomoć u svezi dragog nam Chrome-a.

Naime u zadnja 2 dana mi se Chrome konstantno ruši.
Pregledan plaćenim Nod32 (0 prijetnji).
Pregledan Malwarebytesom (0 prijetnji).
Očišćeni cookiesi, cache.....reinstal odrađen, ali ništa nije pomoglo.
Imam nešto ekstenzija (uglavnom vezani uz kripto i jedan password manager) - ništa egzotično.

Chrome se ruši kada otvaram/zatvaram tabove ili sam od sebe, gledajući YT videa.
(niije da imam premalo RAM-a.....32gb)
Komp je dovoljno jak da podnese i 20+ tabova.

Molio bih Vas sve savjet što mi je činiti kako bih ponovno omogućio korištenje Chrome-a.

Unaprijed hvala.

EDIT: kao da je sve počelo s instalacijom nove verzije Chrome, nisam 100% siguran.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:43.