![]() |
Odlično, hvala svima na pomoći.
|
Jel tko kupovao kakvu nekretninu bez kredita?
Kupoprodajni i javni bilježnik pa na upis vlasništva i to je to? Ili ima još koji bitan detalj? |
Treba ti uz kupoprodajni ugovor i Prijedlog za uknjizbu vlasnistva
|
Citiraj:
|
Tabularna izjava koja može biti i dio ugovora
Edit: Kasnim s refreshom stranice |
Mislim da tabularna nije potrebna ako u ugovor staviš da može prijenos vlasništva po potpisu ugovora. Javni bilježnik koji ti ovjerava ugovor može odmah i odraditi upis vlasništva.
|
Pa tabularna izjava i je samo ta jedna rečenica.
Nekad su to iz nekog razloga stavljali kao posebni dokument |
Citiraj:
|
Da, tabularna izjava
|
Zna li netko tko je zadužen za ažuriranje podataka u posjedovnici? Kupio sam neku nekretninu i vidim da su ZK podaci ažurirani, ali posjedovnica nije...
|
Gruntovnica je odgovorna za vlasničke podatke
|
Ako je ZK ažuran, onda ne štima nešto u Katastru. Koji dio ti nije "ažuran"? Za promjenu vlasništva ZK odjel šalje nalog katastru po službenoj dužnosti, pa to zna potrajati.
Ako se radi o opisu čestice, onda ide u suprotnomu smjeru - katastru predaješ elaborat, a oni obavještavaju ZK. |
Upisane osobe u posjedovnici nisu usklađene s podacima u ZK. Ali ako je tako kako kažeš, onda očito katastar radi odvojeno, ZK odjel je svoje odradio, a ovi...budu.
|
I ja bio u katastru danas radi usklađivanja.
I koliko god puta se već time bavio, nikako shvatit apsurd katastra koji opće nije bitan za vlasništvo nekretnine, pošto pojam vlasništva tamo ne postoji ,nego pojam posjedovanja, a opet, ako nisu usklađeni podaci vlasnika i posjednika-ne možeš neke procese riješiti. |
Katastar i Gruntovnica uopće nisu povezani što je apsurd za sebe. Zato su podaci u njemu netočni i stari.
Kod nas se radi nova izmjera k.o. Podaci na pozivima Katastra za rasprave su iz 2009.g. kada se radilo avionsko snimanje te k.o. |
Da, al najgore je što to usklađivanje bi trebali napraviti oni i mogu doslovno s par klikova, jer ionako imaju uvid i u ZK.
Al ne, to sve moraš sam odradit ako si želiš srediti neku nekretninu |
Citiraj:
Isto i kad u policiji promijeniš prebivalište, ta se promjena sada automatski prenosi na katastar i gruntovnicu pod uvjetom da u nekretninama imaš upisan OIB. |
Da, danas mi je stiglo i rjesenje sa ZK odjela i stoji da su isto dostavili i katastru (i poreznoj, naravno). Dat cu im neko vrijeme, a onda cu ih nazvati jer mi treba ispravna posjednovnica. Ta nasa birokracija je zbilja cudo.
|
Trenutno si znači samo vlasnik, ali nisi i posjednik ccc...
|
Citiraj:
a situacija u HR je - posjednik > vlasnik :chears: |
Mali offtopic da ne otvaram novu temu.
Mama i tata bi prebacili kucu na mene i sestru. Moze li se sve obaviti kod javnog biljeznika i onda dalje negdje ili? |
Da, kod bilježnika sve.
To ide darovnim ugovorom pa ne plaćaš porez |
isti slucaj kod mene, stari mi je nepokretan, dal mogu u gruntovnici na njegov oib izvuc sve nekretrnine i zemlju koju misli darovat?
|
Gruntovnica može tražiti po OIB-u, ali ako se na ZK ulošcima ništa nije radilo (elaborat, promjena podataka, promjena vlasništva) nakon 2009 kada je uveden, tamo nije upisan OIB osim ako niste tražili upis.
Katastar je i prije 2009. baratao JMBG-om pa sada ima OIB. Ulogiraš se na https://oss.uredjenazemlja.hr/ s OIB-om od starog i možeš pogledati što se sve vodi na njega u katastru i gruntovnici i onda temeljem tih podataka izvučeš popis čestica/PL-ova/ZK uložaka. Prijavu u OSS odradite net bankarstvom ako ima, ako nema otvoriš mu ePoštu online, treba ti samo broj osobne. U samu gruntovnicu se više za gotovo ništa ne ide, javni bilježnici odrađuju sve upise u gruntovnicu. |
Citiraj:
moze biti sitnica, ali to neki put stvara probleme jer se mogu javiti drugi nasljednici za neku random njivu nadjenu 10godina nakon potpisa darovnice i dolazi do sporova. a mozda bas HR gradi autocestu po njivi i vrijednost nije mala :) |
vec smo sve dogovorili, brat i sestra, tak da cemo sve rjesit odma.
|
|
kak nema, neznam nikog da nije dobio (od mojih poznanika) a da je predao urednu dokumentaciju
|
Citiraj:
|
Da se kladimo da subvencije nisu dobili svi koji su se javili i imali potrebnu dokumentaciju
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:08. |