Citiraj:
Autor Trbonja
(Post 3430432)
Ako ne utječe na kvalitetu serije, izmi mi ne smetaju. Glede feminizma, zar Sarah Connor nije feministički manifest, a filmovi nisu trash? Slično i Vikinzi, gdje su žene ravnopravne s muškarcima, a serija je povijesna. :stoopid:
|
Nisam gledao Vikinze ali smatram da ravnopravnost žena iako povijesno netočna neće nikom smetati. Lik Sarah Connor nikad nisam gledao kao pretjerani feministički manisfest. Njezin lik se uklapa u radnju i u njoj funkcionira savršeno (slično kao i Ellen Ripley). To je još bilo doba Hollywooda gdje nije bilo na silu guranih tih girl power trenutaka i ostalih sranja. Danas je situacija da se može točno osjetiti u seriji u nekoj sceni da dolazi neki trenutak nevezan za glavnu radnju, stavljen samo da zadovolji određenu skupinu ljudi.
Npr. za Watchmen mi odmah postalo jasno da nešto ne štima kad je redatelj Lindelof prije početka serije samo govorio o white supremacy problemu te je praktički cijelu seriju za razliku od apokaliptične mračne atmosfere iz filma transportirao u okruženje u kojem se samo govori o rasizmu i problemima manjina. Isti osjećaj imam i za ovaj Lovecraft country (isto kao i Watchmeni - HBO) gdje očekujem da će cijela Lovecraft tematika i čudovišta biti u drugom planu/metafora na temu rasizma i manjina.
Evo za primjer SJW trenutak kad nešto žestoko iskače iz radnje, kad je SJW važnost iznad serije. Nedavno sam baš pogledao ovu novu Twilight zone seriju. U jednoj epizodi crnac ide na fakultet, majka mu je pratnja i putem bježe pred nekim rasističkim bijelim policajcem koji ih konstantno progoni i pokušava ubiti a ona sa pomoću neke čarobne kamere vraća vrijeme unazad da ga izbjegne. I tako nakon par pokušaja promašaja domognu se oni fakulteta i pred samim vratima bijelac rasist policajac se pojavi sa svojim kolegama bijelcima policajcima i upere oni pištolje u glavne likove a sa druge strane ekipa crnaca koja se eto tu našla uperi mobitele u policajce i počnu ih snimati. I tad počne ovaj dijalog:
Majka crnkinja: Moj sin nije uradio ništa osim što je dobar mladić.
Sin crnac: Premotaj kameru, mama. Pokušajmo ponovo.
Majka crnkinja: Ne ovog puta, Dorian. Svi mi smo svjedoci.
Rasist policajac: Misliš da me možeš uplašiti kamerom?
Majka crnkinja: Zar ne gledaš vijesti? Prešli ste granicu. Uznemiravate nas, zloupotrebljavajući autoritet. Vi ste nas profilirate, nišanite nas, pratite nas , pucate u nas, ubijate nas. Ne više. Sad mi prelazimo liniju. Moj sin će proći kroz vrata. Upravo sad, upravo ovdje. Moj sin će ići na fakultet. Zato, odjebite!
Drugi policajci: Hajde, Lasky. Idemo odavde.
Majka crnkinja: Sada tek vidim, policajče Lasky. Ti si onaj koji je stvarno uplašen. Hajde, Dorian. Prođi kroz vrata.
Metafora strši očigledno, samo šta ne eksplodira.