![]() |
Citiraj:
Uff kad se sjetim. Život proveo u zgradi od cca 20 stanova. Ubi me ak se nije svake godine neki renovirao, a pojefini stanovi su se u tom periodu čak dvapurlt renovirali. Citiraj:
Temperatura je niža kojih 4-5 stupnjeva od gradazbog šume i brda i u ljeti je predivno, osvježavajuće naspram grada i ne treba klima u kući uopće. Zima je jbg hladnija 😅 Citiraj:
Da, materijal je pao generalno no hype je ostao i ne korigiraju cijene sukladno tome nažalost. |
|
STAN: kupovina, krediti, APN...
Citiraj:
Tako je bilo u susjednoj zgradi pa su stanari postali sumnjičavi. Kako to da renoviranje stana toliko traje a dvije ulice niže je čovjek srušio krov i sve zidove u kući osim nosivih, presložio, nadogradio, završio i opremio za četiri mjeseca. Turns out, lik je u tom stanu mjesecima fušario stolariju. Unajmio je nenamješten stan od ljudi koji su odselili iz Lijepe naše i udri dok ide. Ne znam kako je ostao živ nakon toga. Ovi s malom djecom su ga doslovno htjeli samljet golim rukama. |
Citiraj:
Slična stvar i kod mene, tip sam sa ženom i eventualno ako mu netko pomogne renovira, cijeli stan, digao parkete, mijenjao stolariju (ok to su odradili majstori), kupanica je posebno od wc-a (tako u par stanova). Tako da malo po malo radi ali ok, nije sad to buka svaki dan. I zato si sanjam neki kućerak, pošto sam solo niš mi preveliko ne treba. |
Citiraj:
|
Meni je susjed preko puta kuće bio branitelj koji je svaki dan poslije posla radio željezne ograde u fušu. Zvukovi i mirisi kružne pile, bušilice i aparata za varenje po željezu svako popodne do rano/kasno navečer kako kada…. Neprocjenjivo :(
|
Kao i uvijek, najveći problem i kod stanova i kod kuća, je jednostavna činjenica da je prosječan čovjek, stoka.
|
Ne bi to bio problem kada bi represivni aparat države adekvatno sankcionirao takve. Uvjerio sam se kako su u takvoj državi svi jako dobri i pristojno se ponašaju.
Kod nas smo svi prije 10ak godina prijavili susjeda koji je imao radove na krovu na 1. maj. Njih 3-4 buše, štemaju, pile dok mi roštiljamo s gostima na praznik. I još rade na crno. Nitko nije došao. Skupili smo se i riješili to brute force metodom. |
Nažalost nemaju svi mogućnost raditi preko tjedna jer im je možda pun k posla nakon 10 sati rada, radnih subota i slično pa onda neke stvari na kući se moraju napraviti nedjelju ili praznik. Ja kad sam radio radio sam toga 80% na nedjelju ili praznik zato sta drugačije nisam mogao i ne vidim problem, na svojem sam i mogu raditi sta hoću i kad hoću
Radilo se prije i nitko se nije bunio, dapače susjedi bi došli pomoći, dok sad svima smeta kad bi netko prdnuo u dvorištu pored Sent from my iPhone using Tapatalk |
Mogao si ti samo nisi htio. Bar si na praznik mogao mirovati.
Oni koji drugačije ne mogu ili ne žele, naravno da ne vide problem :) Briga njih što je ista ta nedjelja također svima drugima možda jedini dan za odmor, obiteljsko okupljanje i sl. Bitno da tebi bude što prije gotovo i radnicima da što prije naprave da mogu što prije na drugu šljaku po novce. Odmarat će se kada ne budu mogli raditi zbog hladnoće, kiše, etc. Onda će ti npr. tvoj susjed u 6:30 u nedjelju ujutro upaliti kosilicu “jer nema kad” isto kao i ti. Tako to krene lančano. I tako jedni druge podj… |
Medo na sve imas nes za rec, svakom loncu poklopac a smesan si da to nisu istine. Da mi dodjes prisrat sta kopam nedjeljom pojeo bi stihacu. Da, briga me za tebe, tvoj odmor i tvoje obiteljsko okupljanje.
|
Doslovno sam prepričao što se događalo u mojoj ulici i kako se reagiralo na to, srećom na drugom kraju ulice.
Ne brini, nećemo biti susjedi :) Žao mi je tvojih s takvim stavom. I’m out. |
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Ništ, idemo mi u Sloveniju kupovati nekretnine a i otet koju Zlovenku :stoopid: |
Citiraj:
|
Da da, vidite kako se slovenci povampireno ponašaju u Istri. Ugl kad predju granicu sve te vanjske EU "građevine" postanu veći balkanci od nas balkanaca, zašto?, jer im se može. Nemamo pravnu državu.
|
Citiraj:
Citiraj:
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrva...go-nas-1477855 + Sto je izradio apfel arenu u Makarskoj. Cudo naspram onome sto drugi gradovi slicne velicine nemaju |
Gledao sam taj film prije 10ak godina nakon dugo vremena i zinuo na ovu scenu. Ovo o čemu George Bailey čita bukvicu Potteru... točno to se svima nama dogodilo:
https://www.americanrhetoric.com/MovieSpeeches/moviespeechitsawonderfullifeboardaddress.html Radnja filma je 1945. godina (film je snimljen 1946. godina). Danas bi tih 5.000$USD vrijedilo ~85.000$USD iliti 78.214€ https://www.officialdata.org/us/infl...45?amount=5000 Zahvaljujući predivnom kapitalizmu, korporatizmu i svemu što to povlači za sobom, danas kuće koštaju višestruko od toga. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Nisam za to još čuo, ali moguće je da nismo spominjali u banci prije godinu-dvije kako računamo i na taj prihod. |
Ako je taj dohodak prijavljen i plaćaš porez na njega, da, ulazi ti u prihode i za računanje kreditne sposobnosti.
|
Pa bit će, ali obzirom da u tom stanu živimo do kupovine druge nekretnine, teško možemo prijaviti dohodak. Znači, kifla.
|
Imali netko info o potencijalnom novom APN-u za 2024?
|
Realno moguće je. A možda bude nešto slično, ili APN za najam...
EURIBOR je počea lagano padat koliko vidim... |
Nema naznaka za sada. Neki dan bio članak o tome gdje se Bačić osvrnuo na to: https://danas.hr/rtl-danas/pojedini-...1eVas6se7o0MIo
|
izborna je godina :D
|
Mislim da ništa više od APN-a.
Citiraj:
|
Znas li mozda gledaju li i prihode od turizma na isti nacin? Mislim, svakako cu provjeriti, ali nisam znao ni da ovo za rentanje gledaju.
|
Nemam ti pojma.
Svakako otići u banku i pitati. |
Citiraj:
|
Danas sam malo zvirlao po Njuškalu i prvi put vidio nekretninu koja mi je zanimljiva sa sniženom cijenom.
Na oglasniku je već preko godinu dana i spuštena je sa 210 000 na 190 000€. Ostao sam zatečen. |
|
|
Kada je lupila kriza 2008. godine cijene kvadrata su se strmoglavile ali kod nas nisu značajno padale sljedećih 4-5 godina.
Oni koji su hoardali nekretnine nisu imali razloga brzo prodati jer im je bilo jeftino imati praznu nekretninu pa su držali cijenu APP i čekali bolja vremena. Međutim kriza je potrajala jako dugo pa je ipak došlo do korekcije. Anyways ne očekujem tako skoro značajni pad kod nas. Nadam se da sam u krivu. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Treba samo imati na umu da može biti malo kompliciranije ako naletiš na neku "Snježanu" za šaletrom jer im to predstavlja dodatne komplikacije s kojima se ne susreću baš često, pa se treba malo naoružati živcima :) |
Citiraj:
Mislim da si u pravu, jer iako je kriza lupila 2008 godine korekcije nije bilo prije 2012-2013. Pa je od 2015 godine opet sve to krenulo gore (govorim o Dalmaciji.) |
Sjećam se jako dobro tog vremena.
Žena je diplomirala pola godine prije krize i godinu-dvije kasnije smo tražili stan u sred krize. Svi su držali visoku cijenu kvadrata iako nitko nije godinama kupovao. Ono malo novogradnji bi se razgrabilo još u fazi projektiranja. Kolega je tako kupio, firma propala dok su kopali temelje a on od onda otplaćuje stambeni kredit za stan koji se nikada neće izgraditi. 15-ak godina poslije to još uvijek nije riješeno. Djelomično su ga obeštetili. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:20. |