![]() |
RTX 3090 Review: "It's a console experience" (8k)
Steve Burke, GN :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
đejovadvacenta je izbacio revju gdje zapravo testira 3090 za workflow, i moram reć da kartica opako dobro izgleda u odnosu na prijašnji titan :D
|
|
Nakon najvećeg hype-a ikada u povijesti lansiranja nekog komada hardvera i 7 dana nakon lansiranja najjačeg naoružanja iz zelenog tabora, donosim neke SVOJE zaključke koji se neće i ne moraju svidjeti drugima (za što imam, da prostite, vrlo visoko izraženu bol u spolnom organu).
Prvo samo da priznam da mi je Kožnati rekao sve što sam htio čuti, ali isto tako, ostalo je samo na tome, čuo sam što sam želio čuti. Ono što sam želio vidjeti, nisam vidio. Kako to? Rezime (govorim čisto za gaming, da se neko ne krene vaditi na Lewisa i još 3 lika na Balkanu koji će ih koristiti za poso ili bilo kaj drugo osim za Fall Guys i CoD-ove): - Samsung 8nm node je drek (nema smisla objašnjavati, sve je jasno) - RTX 3080 nije ni blizu onih 2x2080, nego 40% u overall gaming scenariju (nije to malo, ali daaaaleko od onog obećanog), točno onoliko koliko je bruteforceano tj nagurano u čip dodataka u odnosu na generaciju prije - RTX 3090 je izreklamirana kao GAMING kartica (no to ne sprečava ratnike da pričaju o "it was not meant for gaming") za 8K, a onda na kraju dan prije laucha objašnjena da je 10-15% bolja od RTX 3080 u gaming scenariju (onom jelte za koji je namjenjena) - RTX 3070 bude 2080 Super rang, a 3070 Ti trading blows sa 2080 Ti (ako pogledamo aktualne matematike) - Ampere je skoro pa prdac u fenjer, izgleda kao Turing na steroidima - da je Ampere čip odrađen na 7nm TSMC, jedini dobitak bi bio na potrošnji, a ostalo bi bilo isto - neki AiB modeli su ispali kriminalno loši (i to neki od kojih sam se najmanje nadao :( ) - fijasko sa CTD pizdarijama gdje jedan MSI poziva korisnike da skinu MSI afterburner i ručno DOWNCLOCKaju kartice za 50-100 MHz (što mi se čini da i nije baš samo do drivera) To je onak to, kaj sam malo ovako ko Vuk Karadžić "karao redom i beležio kredom" zadnjih 7 dana. Osobno, da sam onaj dan uzeo MSI Trio kad sam je mogao, mislim da bi nakon ovog svega danas nabrojanog imao upalu moždane ovojnice od muke, pa bi mi se i oni problemi sa prokletim Radeonom iz 2009 činili kao dječji vrtić, zbog kojih sam tada rekao "nikad više Radeonke u moj komp neće". Jezik pregriz'o. Od OVOG Ampera odustajem, parastos održah, barem za ovaj što sam vidio u inkarnaciji RTX 3080. Eventualno neki 3080 Super koji će Kožnati sigurno baciti van na tržište uskoro, no otom-potom. Bijah cocked, locked and ready to fire, a sad sam na 0 stupnjeva Kelvinovih glede ovoga. I nadasve razočaran jer sam mislio da će nakon Turinga napraviti neki ozbiljan step forward. TechPowerUp više ne smatram poštenim i objektivnim sajtom jer se vidi kako se pazi na sponzore. Samo Stevani iz Australije i Amerike dolaze u obzir. I kako US-based Stevan kaže "AMD, ball is in your park now". Babo Su, napravi neki qrac, imaš loptu na 11 metara, a na golu stoji lik sa slomljenom nogom i bez jedne ruke. Naravno, neka vas ne obeshrabri moj post, ko misli neka kupi, daleko od toga da neće napraviti upgrade. Jednostavno ja NE ŽELIM takav upgrade, a najmanje je stvar do novaca. Za kraj, najviše me žalosti to što zbog ovoga je netko htio zaposlenike trgovina upucati, želio im nesreću u životu, govorio da im dabogda se djeca rađala nezdrava... uglavnom takve gadosti nisam pročitao čak ni kad se sukobljavaju navijačke skupine po internetovima (barem koliko sam pratio nekad). Kožnati je BOG marketinga. Jebomepas ako nebi kod njega u školu išao. Uvaljao bi eskimima frižidere, a arapima pijesak nakon njegovog kursa :D Rant OFF :chears: |
Idemo redom :
Gigabyte GeForce RTX 3090 Eagle OC Review - https://www.techpowerup.com/review/g...agle-oc/3.html MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio Review - https://www.techpowerup.com/review/m...-x-trio/3.html ZOTAC GeForce RTX 3090 Trinity Review - https://www.techpowerup.com/review/z...trinity/3.html ASUS GeForce RTX 3090 STRIX OC Review - https://www.techpowerup.com/review/a...trix-oc/3.html (ASUS is using Texas Instruments NexFET CSD95481RWJ DrMOS. This is expensive stuff.) Kao sto vidimo i na karticama od 1500€+ , zotac i msi govnari stede, dok su GB i asus popunili taj pcb kako Bog zapovijeda, asus ga je malo i prepunio. Pazi ti ustede na 1 vrm , klasicni smecari |
Citiraj:
ja pauziram kupnju do daljnjega sigurno, ove cijene nisu ni blizu MSRPa sto mi je jednako cistoj lazi. 11 i 12 mjesec sam u DE; ako nekome treba donijeti nesto bez poreza(bez HR poreza, sa DE ukljucenom ofc) dogovorit cemo se :respekt: |
Ja ne vidim čemu kuknjava :D
Nisam ni upratio šta su prosrali na predstavljanju, ko to uopće prati ... ali imaš karticu od 750 eura koja jebe mater, i to je jedino bitno. I uz to izgleda da imaju još koju za izbacit , a i AMD izbacuje svoje kartice, pa di ćeš bolje :D do kraja godine ćeš moći birati šta kupit za 700 eura ... bomba ... unaprijediš se i miran opet 2-3 godine ... i nakraju se pokazalo da sa 600w voziš bilo koju od njih :D ... |
Citiraj:
Da su ovo nahajpali, jesu, da je kožnati (a po novome može i Dr. špatula :D) marketinški guru je, da se po skillu približio Jobs-u, ha, pa i nije baš, ali je blizu. Ali najbitnije po meni je da je narod sam sebe nahajpao, ne špatula. Po meni Ampere ne ispada nikakav arhitektularni napredak, nego su doslovno brute forceali u chip što više toga pa nek se grije i troši u PM. Pa onda rasprave, ko pazi na potrošnju nije pravi PC gamer i slično (komentari sa stranih foruma!). E pa meni je bitno da mi ne iskoči doma osigurač kad pokrenem Metro. :D :D Ne, ozbiljno, nebi da mi komp troši kao radijator. A opet, evo ja osobno igram hrpu modova starijih igara i emulatora i čudesa. I tu nV driveri imaju neprikosnoveni monopol i to najblaže rečeno. Jednostavno su zastupljenije nV grafičke i sve se radi i optimizira za njih. I tako sam ja ''prisiljen'' uzet vj neku nevidiju, doduše ako ćemo realno, radi i ova iz potpisa čisto OK za 1080/60. Kao što je stevan US rekao, pa nije ljudi grafička hrana i neka životna potreba da se mora kupit odmah i sada. I svejedno ću uzet u obzir radeonke i strpit se. Do sada sam samo 2 puta donio krivu odluku i zaletio se, a to je sa FX 5900xt (i još prodao R 9700, najgluplji potez IKAD) i sa 8800GTS 320 koja je u rekordnom roku od high enda postala govno sa debelo premalo RAM-a. Doduše, radila je ona dugo i donekle dobro, ali mi je bilo baš žao što se nisam strpio do 8800GT 512 koje bila jeftinija i bolja u svakom pogledu. Skoro pa bi rekao da mi je prisjela ova GTX 970 kad je izašlo na vidjelo muljanje sa memorijom, ali ovo mi je najdugotrajnija grafa u cijeloj igraćoj karijeri (i da je nV vrhunski ishendlala problem kroz drivere). :chears: I sad ti reporti da se grafe krše i slično.... Moj savjet svima je da se strpe koji mjesec, neće grafe uteć. Naprotiv, normalizirat će se cijene, popeglat će se driveri a vj i BIOS-i od grafa pa da sve radi kako treba.:goood: |
https://i.ibb.co/4Px6XTX/Snimka-zasl...-24-211600.jpg
Cijena prava sitnica. xD TUF 8599 kn. Zamisli tek Strix, jedno 9k kn bi bila sigurno. xD |
a majke ti više, pre j***ni smo moram priznat :D
|
Stavili kao u ponudu, a nema ih nigdje ko no dobitka na eurojackpotu. Nebi me cudilo da neko debil i ne kupi po toj cijeni...
|
Kupit ce neko pametan pa stavit na njuskalo za 10000kn i slikat odma ispred dućana kao i doticni sa zotacom :D:D:D
|
|
Mislim da je tu 3070 i 3070ti dark horse - jer 3080 previše troši i mnogima skupa.
3070 možda bude malo kratka za 2080Ti ili trading blows, a 3070Ti jača - normalne potrošnje (ispod 300w, vjerojatno do 250w, dok je 3070 navodno 220w) A mnogima će biti bitan upgrade (30% ili više) |
Citiraj:
|
Pada na marketing od asusa, piše bedastoće, zamzung 8nm nije nasviran i sl. MOAR power bro
https://twitter.com/uzzi38/status/13...635230720?s=20 |
Citiraj:
nema ni potrebe za 4k naročito jer igramo na monitorima i udaljeni smo pola metra metar. Nedavno sam uzea 2 k monitor a mislija sam se između njega i 4 k. Nakon čitanja hrpe osvrta gdje je ekipa iključivo u večini rekla da je 2 k najbolji izbor za igranje uzea sam 2 k i prezadovoljan sam. Još da napokon kupim 3080 i miran :D I kad pogledaš večina ovih baš poznatih strimera igra na 24 inca full hd ili 27 2 k a sa više Hz a imaju novaca na bacanje valjda ima neki razlog :D Druga stvar ako igraš solo igre onda može i 4 k i veći ekrani za uživanje al za mp svi do 27 inca i do 2 k. Citiraj:
baš to žešće prodavanje magle :D |
Citiraj:
Poslao sam im ja upit i bilo bi super da im pošaljete svi sličan upit tako da im zatrpamo mail i da možda uspijemo na taj način pokazat protest na cijene koje stavljaju :D Mailovi: webshop@hgshop.hr marketing@hgshop.hr https://imagizer.imageshack.com/img924/4999/EyHIbB.jpg |
Visiting Microcenter on RTX 3090 launch day was MIND BLOWING
https://www.youtube.com/watch?v=fN8G5eESqmM |
Dupli post
|
Citiraj:
Citiraj:
Prodati će svih 2 i pol primjerka te grafe što su dobili na raspolaganju i to po toj cijeni |
GeForce RTX 3070 to cost 520-680 EUR in Europe
https://videocardz.com/newz/nvidia-g...icing-revealed |
Znači kod nas između 5500 i 6500kn.
:D |
Sve je to ista praksa kao sto je i do sada bila. Kad kartice tek izadu uvijek su skuplje prvih 1-2 mjeseca, cak i one za koje navala nije bila niti priblizno velika kao sad. Strpljen spasen :kafa:
|
Citiraj:
A ništa nas ne košta poslat mail i malo ih ispamat. Oni će se ponadat da su upiti za kupnju :D |
Odavno se zna da naši IT prodavači imaju kurs od 10kn/€.
|
Citiraj:
Ovaj forum je postao trololo. Molim te kad saljes takve mailove u ducane da ne spominjes forume ili nesto... da ne stavljas ujedno i sve clanove na stup srama. Otvori svoj HW store pa prodaj po 700 eura grafe... eod |
Citiraj:
Ljudima očito nije jasno da tako neće apsolutno ništa postići. Boli ih briga (dućane i gazde), imate izbor kupiti ili ne kupiti, kupite drugdje, glasajte novčanikom. A pogotovo je ''super'' ovaj tvoj bezobrazni mail s kojim nećeš apsolutno ništa postići. Nevezano uz temu, nikad mi nije bilo jasno zašto se ljudi vole istresat na prodavače općenito koji u ovakvim stvarima nemaju veze s time i ne mogu ništa (OK, ti poslao mail na info, nije isto, ali je bezobrazan). Imam PTSP od bezobraznih ljudi bez razloga, pa zato ova moja reakcija. Inače svaka čast za onu situaciju sa ADM-om i 1080! ;):chears: |
Ponuda i potražnja, jedno debelo premašuje drugo, kupac nema izbora i ako želi proizvod mora platiti više nego to realno košta. Uvijek bilo i uvijek će bit.
Ne može se ljutiti na trgovca, osim kako je naveo Disco "Glasaj novčanikom". Igrati na empatiju trgovca je besmisleno, vidiš da to ne prolazi ni sa mlijekom što je esencijalno za život, kamoli onda sa luksuzom što GPU apsolutno jest. |
|
Citiraj:
Prvo nigdje nije spomenut forum. Drugo uspoređivat maslac sa grafičkom je suludo. Ovo je mjesto di komentiramo grafičke i cijene a ne maslac.Treće zna se kolika je cijena grafičke. Četvrto šta te košta poslat takav mail i šta te tu ima bit sram. Zbog ovakvog razmišljanja nam i je kako je u svemu. Svih je sram svima je bitno šta će neko reč ili šta netko misli. Zato nam i prodaju stvari po nerealnim cijenama, zato nam danas i prodaju nezavršene igre pune bugova i problema a nabijaju cijene u nebesa, jer smo ovce jer prihvačamo da je to tako. Dat ću ti jedan glup primjer zamisli da sad ljudi ne razmišljaju tako plitko i počnu izbjegavat takve dućane i naručuju svi iz vana vidio bi kako bi im naštetili i kako bi pazili ubuduće šta rade. Isto tako npr jedan ot primjer youtube nabili su reklame nemoš više ništa pogledat a da ne pogledaš 10 reklama između pa ti ponude preplatu bez toga a da nismo ovce rekli bi sad idemo 3 dana svi bez youtube da nitko ne otvara pa eto njima milijunskih gubitaka pa češ vidit kako će maknit reklame. Ali ne večina će bit ovčice koje zaboli za sve i žalit će se i pisat na raznim forumima, facebook, portalima i na tome će ostat. A svaki pokušaj otpora ili pokušaja će ismijavat i"sramit se" ko sad ti. Citiraj:
Postiže se lako al ne jedan čovjek potrebna je masa ljudi :D Mail nije poslan prodavačima nego tvrtci hg spot. A to šta su oni na prvoj liniji jbg predstavljaju svoju firmu i ja im se uvijek prije paljbe izvinem i to im kažem :D bezobrazluk je ovo šta oni rade ne moj mail :D Adm ti je odgovor na tvoju konstantaciju. Da svi naprave šta ja nebi im padalo napamet to uopće radit. A za ostalo pročitaj odgovor kolegi gore. :D |
Da quotam sebe od prije 6 mjeseci, masa se nije složila oko cijene:
Citiraj:
|
Citiraj:
Tvoje su i blage kakve će bit i jesu :D https://www.links.hr/hr/graficka-kar..._TSOYs92gRbmpo |
A eto, uzeo sam nekakav uzorak rasta cijena grafičkih kartica još tamo od GTX9xx serije i napravio nekakav sample cijena i na kraju se pokazalo čak i korektno, s obzirom da su mnogi kolege rekli da su cijene previsoke.
Vjerujem da je 3070 pun pogodak, ali će to biti za 12 mjeseci mid-range grafička i svi željni i voljni 144hz 1440p gaminga će morati potegnuti na 3080, a za 8000kn ću radije kupiti PS5 i 4k 140cm TV, a sebi ostaviti 1080Ti. Imao sam namjeru zamjeniti 1080Ti i doplatiti jedno 2000kn za 3080 (staru par mjeseci), ali s ovim trendom i cijenama, za svoju neću dobiti 2500kn i morati ću doplatiti jedno 4000kn, što ne dolazi u obzir, trenutno. Bojim se da mi doplata od 2000kn neće biti dovoljna ni za 3070 a s druge strane jedino mi 3080 djeluje kao neki pravi upgrade. 3070 službena cijena 499$, kod nas 5300kn... |
Stvarno si zabrijao...
Cijenu diktira ponuda i potražnja.. RTX 3090 je u njemačkoj u principu od 1600eura na gore - LINK U Njemačkoj je PDV 16%, dakle cijena je u Njemačkoj 1380eura bez PDV-a. Dodaj na to 25% našeg PDV-a i dođeš na 1725eura. Tečaj eura je 7,6 za svaku firmu koja kupuje nešto preko hrvatskog računa - odnosno 1725eura x 7,6 = 13.110kn Kome je skupo neće kupiti, kome nije kupit će ako mu se kupuje... |
A što sam ja točno zabrijao? :D
Ja sam cijene formirao prije 5 mjeseci pa su mi govorili "nama šanse". :) Pa "forumiramo", ne? Kome je skupo, neće kupiti, kome je, hoće... Odlično si tu sumirao :D Topla voda, Sherlock, Kolumbo i ostale poveznice mi padaju na pamet trenutno. :D |
Ma ne ti.. ti si pogodio cijene bolje nego vidoviti Milan :D , samo si mi uletio sa postom dok sam tipkao, pa je ispalo da odgovaram tebi
Proudcroat vodi neku borbu protiv naših dućana i njihovih cijena... i linka cijenu iz Linksa, koja ispadne isto kao u DE kad uračunaš naš PDV |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:49. |