![]() |
Ma, Nestvarni Turnir je zapravo onaj novi, nikad završeni, to se samo vrti snimka s mojim 5900X + RX 6700 XT tzv. gameplay testiranjem.:):D
|
Jutros, sve prošlo bez problema, nisam ni morao ponovo instalirati driver za WiFi.
Code:
: > cat /etc/fedora-release |
Nije lose za bleeding edge distro koji je zapravo jos u Beta fazi :lol2: Tja...ja radim upgrejd samo na stabilne verzije, inace zna biti stucavica :kafa: Sa 35>36 mi se par Python skripti skrsilo i morao sam cekat naravno da paketiraju sve kak spada - zato preskacem Bete.
|
Za razliku od ubuntu koji ne zna napraviti upgrade s jednog na drugi LTS da ne skrši sitnice kao što Samba, DNS resolving,.... :D
|
Meni se dopada da je sad i BitLocker nativno podržan, pa su diskovi prepoznati kak spada, bez kojekakvih zajebancija.:)
|
Citiraj:
Jer kolko god LTS bio stabilan sve ostale meduverzije su bitne i obuhvacaju katkad vece izmjene unutar (nepostojeceg) standarda....to me oduvijek na Debianu zivciralo (iako kuc o drvo od Debiana 8 upgrade na 9 i 10 nije zadavao vece probleme). Interesantno bi bilo probat upgrejd sa LTS-a na normalnu verziju 1 > 2 > 3 > novi LTS. Nisam doduse nikad probao...preferiram kod velikih skokova nova instalacija > Ansible rollout za svoju kantu > 15 minuta i sve je kak bi trebalo biti. Najcesce... :no2drug:Sa Red Hat based distrama nisam imao vecih problema (cak i kod OpenSuse/SLES-a). Debian 4 > 5....9 > Debian 10 je bio zesci shitshow. |
Ma da, čisti propusti jubuntu/debilan maintainera koji zaborave potpuno maknuti stari servis, a aktivira se novi jer se eto mijenja sitnica kao što je DNS resolver :)
Pokušao sam u prethodnim godinama i tu kombinaciju koju spominješ "LTS-a na normalnu verziju 1 > 2 > 3 > novi LTS". Još gore. Ove međuverzije su im zbugirane do boli. Čisti Debian je ok, oni donekle paze, ali ova ubuntu bagra je druga priča. Otada sam za moju dev kantu prešao tako kako veliš, obrisati, instalirati nanovo, vratiti natrag home, servise i postavke koje trebam. |
Vidim nisam jedini na Ubuntu mukama :P Za pocetnika super OS al za power usera....tja...ima boljih rijesenja. :lol2:
|
Meni je isto bolja Fedora, ali Ubuntu je u srcu :)
|
Hrpa developera nam je u firmi na tome, to im je najjednostavnije za staviti jer o OSu nemaju pojma, samo da imaju na čemu vrtiti alate :)
Osobno koristim *ubuntu od 2006-e, uz povremene testne izlete u druge distre, ali lijen sam za distro hopping. Popravim što strgaju i teram dalje. Ali nekako gubim volju za svim tim, ono daj samo da radi :) Koliko god ti bila draga gedora, ali tako dugo dok im je default BTRFS ne shvaćam ih ozbiljno. Dinosaur, što ćeš :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Hahahaha znam znam :P Zato ne koristim BTRFS nego LVM + EXT4 :chears: |
A što fali btrfs, i Open Suse ima default btrfs? Open Suse Švabo, a Fedora Jamerikanac.
|
Uzimam kokice
|
Citiraj:
Suse je nekad bio sto je Ubuntu danas - prodana dusa. Tek sa zadnjim Leap verzijama se vraca na pravi put no konkurencija je - jednostavno bolja i nudi zrelije tehnologije. No da se vratimo BTRFS-u. Pa - napola gotov proizvod, pokusaj implementacije neceg tipa ZFS na Linuxu koje se ispostavilo sporije i nepouzdanije od postojecih i provjerenih rijesenja (EXT3/4 i XFS). Pomocni alati nisu 100% pouzdani. I nema tog admina koji ce BTRFS pri zdravoj pameti na produktivni RAID sistem stavljat...pogotovo ak je RAID 5. Ukratko - ideja i koncept su ok, trebao bi biti moderan FS za moderne sustave sa SSD-ima i ako ga zelis za po doma koristiti radi snapshotova - go for it - pogotovo ak koristis backup. Al tu pozitive staju. Generalno je EXT4 jos uvijek - iako ne savrsen - katica za sve i dosta zilaviji na nestanke struje i slicna nepredvidena sranja. Za sve ostalo - googlaj , o tome kako koji FS sljaka, prednosti i benefiti u praksi bi se dalo diskutirat. I ako zelim snapshotove a brzina mi nije tolko bitna uzet cu ZFS jer je mnogo zilaviji i pouzdaniji od BTRFS-a....i to je to. https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugr...gi?bug=1017915 https://www.phoronix.com/review/linux-58-filesystems/2 https://www.phoronix.com/news/Linux-5.14-File-Systems https://wiki.archlinux.org/title/Btrfs#Known_issues https://linuxreviews.org/Btrfs_Was_N...For_RAID5_or_6 Ukratko - kad je FS u pitanju ne zanima me novo i da imam pun kufer feature-a nego da radi stabilno i da mogu u nepredvidenim situacijama racunat na recovery. EXT4 mi je spasio zivce u zadnjih 20 godina ne brojim vise koliko puta - jednostavno ne mislim vise na to. :kafa: |
Ma da?
Meni btrfs zaista hvale vrijedan. Prije bio smece, ali se u zadnje 2 godine iznimno popravio, ali nikako za RAID. |
Dobro da ste rekli, a ja mislio uzet još jedan isti SSD pa njih dva stavit u RAID 0.
|
Kažu da je finalna verzija Fedore 37 planirana 25.10.2022 i kako ću ja onda s beta verzije prijeći na finalnu?
|
Automatski ponudi nadogradnju na finalanu verziju, tak da nemaš brige.:)
|
Ja isprobao debian 11 gnome na thinkpadu x230 i mislim da ce za vikend ici ca.
Sve to lijepo izgleda, ali stuca i nije responzivan iako je na ssd-u i na 16 gigi rama. I to me lagano zivcira. Bit ce izgleda lagani povratak na xfce + synapse combo. |
XFCE je zakon :)
Koga zanimaju šareni prozori i da se divi desktopu neka traži dalje, ali kome je DE za rad i samo da pokreneš app i ne gledaš desktop, što će ti više od xfce? |
Citiraj:
Baš zato strepim zbog najave da planiraju preć na Wayland. Nadam se da bude do 2030-e:D |
Citiraj:
Wayland nije problem. Gnome 3 na starijim strojevima - da. Tko hoce Gnome feeling na kanti ima Mate al iskreno XFCE je modernije rijesenje. Sto se tice Wayland vs Xorg/X - sve se lomi na grafickim driverima di najvise Nvidia kaki. Na Intel i AMD grafama nisam sa Waylandom imao problema. |
Citiraj:
|
Ima li tko preporuku za neki laptop na kojemu bi bila samo Fedora linux, a da sve radi?
|
Citiraj:
|
Nisam naletio iskreno na noviji lap na kojem nakon instalacije firmware-a za odredeni hardwer nekaj nije radilo...jedini savjet - ak ti bude Linux jedini OS i gaming nije bitan - pokusaj izbjeci Nvidiu i sugavi Optimus (radi ali...)...:chears:
|
Ok, hvala.
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Igram jednu igru koju nisam igrao 100 godina: XBill 🙂
https://en.m.wikipedia.org/wiki/XBill Code:
sudo apt install xbill To mi dođe na Linuxu umjesto Minesweepera. |
Kad se sjetim koji pain in the ass je prije 20 godina bila tema gaming na linuxu...Warsow i Tux Racer su mi bili ok...i Return to Castle Wolfenstein je imao Linux klijenta....za sve ostalo - dual boot. Dok danas....Steam i deri. Ni ne razmisljam o nekim hackovima da ista proradi (a za ono sto ne radi sam lijen, hebiga). Jedino zbog cega jos drzim dual boot je Forza Horizon 4 (radi al ima gadan memory leak i krsi se nakon 30-40 minuta) i EA Origin (Command & Conquer).
|
Citiraj:
Za steam https://davidotek.github.io/protonup-qt/ ,te luxtorpeda (compability tool), upravo sam instaliral RtCW i radi ko urica :) Da id igre su imale linux install, te je id dost svojih enginea otvorio, doduse samo do Rage-a. Croteam do SS4 ima linux install, UT, UT2003/2004, te Unreal imaju linux install... Danas je gaming na linuxu puuuunooo lakši. Živio Valve :) |
Citiraj:
RA2 :no2drug: |
Za TES3: Morrowind fanove preporučam OpenMW - native Morrowind klijent za Linux.
|
Imate kakav USB wlan adapter za preporučiti koji provjereno radi dobro na linuxu i windozerima?
5GHz AC i da je kompaktan po dimenzijama. Ne mora imati otraga 18 antena i razvijati ne znam kakve sulude brzine :) |
Citiraj:
TP-Link vecinom dobro radi, najcesce out-of-the-box. Najcesce ti vec na kutiji lupaju tuxa :goood: |
Imam Fedoru 37 beta Cinnamon i kada napišem sudo pa neku naredbu ne pita me za lozinku, a ja nigdje nisam namjestio da bude tako. Kako to?
|
je li prva naredba ili više njih u nizu?
|
Nisam linuxas ali sam slagao da me NE pita password. Mozda ti je user na sudoers listi. Proguglaj kako sloziti paswordless sudo na tvojoj distribuciji pa napravi suprotno od toga.
|
Pogledaj u /etc/sudoers jel imaš gdje NOPASSWD.
|
Ok, hvala vam.
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:29. |