![]() |
Kod kreše i više
Citiraj:
|
Izgleda da se čekanje isplatilo, nadam se da će uskoro biti u ADM-u za kupiti. Nadam se samo da će ga Noctua U12A moći normalno hladiti, jer nisam baš neki fan ovih preporučenih AIO 280 rješenja. Ekipa sa HardwareCanucks kaže da je to sve marketinški trik i da bi sve trebalo raditi i sa Noctua coolerima, ali vidjeti ćemo uživo...
|
pa kako su to uspjeli, isti clock sa +4 jezgre a potrosnja kao 3900x??
|
Citiraj:
Otprilike ti ide da je 3600 najlošiliji siliciij i onda ispadne da se grije možda i više od 3900x ili su tu negdje, a ovaj ima duplo više jezgri. Tu i tamo nekom (Brko) uleti kakav sjajan primjerak, ali velika većina 3600 je najlošiji zen2. 3700 je mrvu bolji, pa 3800 pa 3900 pa 3950. Opet su onda Threadriperri još bolji, a top kvaliteta ide u servere. |
Citiraj:
|
..i tako smo na kraju došli na ono što sam od prvog dana tvrdio, binanje :) .. imam škart :D , ali nema plakanja, radi ko švicarski sat :)
|
Ekipa, koliki bi bio IPC pomak Ryzen 3600 naspram i7 4790k (4,4ghz all core, HT on)? 15% na istom clocku? I na kraju, koliko s ovom grafičkom u potpisu (1070ti)?
Već mjesecima se premišljam da li da upgradeam, ali bez promjene monitora i grafičke čini mi se da nema puno koristi. |
pitanje..nakon tj dana muke uspio sam OC.ati ram na 3600 14-14-14-28 1.45v (6200% karhu,200%hci)..isplati li se dignuti na 3800 ali sa slabijim latencijama (cl16-17)?ili da ostavim ovako kako je?....primarno za gaming i puno tabova u firefoxu na drugom monitoru
|
Odinarius ako samo igraš , ne isplati se prelaziti sa i7 4790K na Ryzen 5 3600 .
Ako radiš tada ideš na nešto jače od Ryzen 5 3600 https://www.youtube.com/watch?v=U8qMZFI6Mz0 |
Citiraj:
Odličan find, hvala ti. Nema bitne razlike, 10%. Ne vrijedi 2000kn razlike. Ipak je single core tu negdje zbog veće frekvencije. Moj će padati u cijeni na SH tržištu, ali valjda će i novi ryzeni donijeti nekakav pomak pa će ta delta u cijeni ostati ista, a delta u performansama porasti dogodine u ovo doba. |
Citiraj:
Jesi, u sintetici. U gamingu i nekom workloadu si dobil 2-3% tipa sa 79 na 81 FPS i tako to. Bil sam u tom vagonu pred godinu i po dana. Niš ne dobiješ osim topline iz kištre :) |
Citiraj:
Čekam nešto još bolje i nešto novije od AMD-a . Dakle 2020 godina i Zen 3 . |
Citiraj:
S druge strane nije sve u sintetici. Osjeti se to i u svakodnevnom radu. + Nova platforma, nove tehnologije, nove mogućnosti. Da mi je ženin komp, onda nebi nadograđivao :D |
zar vam zene nisu na laptopima?
|
Citiraj:
|
Momci jel moguće vratit preko flasha Bios na stariju verziju koja mi je dobro radila i nije mi izazivala Bsod? Po najnovijoj službenoj verziji Biosa dobivam crasheve i bsode. Kako vratiti na staru verziju?
|
Pa isto kako si stavio novu. Usb stick i flashback.
|
Citiraj:
BTW, evo ja si uzeo još i MX 500 od 1tb, gledao sam malo i to je cijenovno najisplativiji SSD od 1tb da ima 5g garancije, drugi su cca 100kn jeftiniji, ali samo 3 godine...iskreno, u svakodnevnom radu ne vidim uopće razliku u odnosu na SX8200 Pro. Još mi ostala grafa za promijenit i onda sam nadam se miran opet nekih 4-5 godina. Čekam Ampere ili Navi 2. Nema žurbe jer ova starudija još sve gura kako treba. |
stavio ovaj usmus balans u biosu, ram na tvorničke postavke i maknuo onu konbinaciju od brke jedino sam ostavio boost max 200 i sad mi radi zbilja odlično
[Snimka-zaslona-7.png](https://postimg.cc/QFGQX8kK) |
Citiraj:
Citiraj:
|
Gledam biose i vidim da je MSI izbacio noviju beta verziju za B450 Thomahawk max 7C02v351(Beta version)
Changelog kaže: Description - Improved system boot up time. - Improved PCI-E device compatibility. Znači, vjerojatno su još malo ubrzali boot time napram zadnji puta, makar je u prošloj verziji biosa sa AMD ComboPI1.0.0.4 Patch B (SMU v46.54) stvarno dobro ubrzalo boot. |
Često spominjete boot time, koliki je otprilike na ryzenu?
https://i.postimg.cc/yWSmhwvP/Screenshot-6.png |
Nije to OS boot time nego dok ploča obavi POST. Trebalo je prije po 20-30 sekundi dok nisi vidio sliku od biosa na monitoru.
|
Citiraj:
|
Ja sam isključio fast boot u prozorima pa traje duže, ali da, onaj dio dok se pojavi slika traje, tj dok ploča ne da beep.
Asus stvarno odugovlači sa tim BIOSima, svi drugi su dali za većinu svojih ploča dok mi još čekamo tu novu AGESU. |
Citiraj:
https://i.ibb.co/zRknGRX/Clipboard01.jpg Još uvijek na 1.0.0.3 agesi. Moram priznati da mi te priče o boot timeu nisu baš previše jasne, ispada da je razlika u post-u od 5 sekundi presudna stvar u odabiru procesora :D Koliko puta na dan restartate PC-e? |
Citiraj:
Ako se to ne popegla uskoro, eto još jedan dobar argument za ne-odabrati ovu platformu :D Šalu na stranu, to je bilo cca 13-15 sekundi crne slike kad sam prvi puta bootao rig u travnju 2017 sa R5 1600 i BIOSom 0902 koji je tad bio na ploči. Odmah sam flešao noviji BIOS i bilo je nešto kraće. Kasnije se to još više smanjilo. Eto baš danas sam išao u BIOS sejvati .cmo fajl (svoje postavke) da ga pošaljem kolegi pa sam cold boot napravio. 2 sekunde da se pojavi neka crtica, pa 2 sekunde da se pojavi ROG logo, pa 3 sekunde da krene boot Windozera. Ak je to nekom problem, jbg, menjajte platformu. To je DRAM training zaslužan. Što bolji IMC i što bolji AGESA kod, to bude i DRAM Training brže odrađen. Ergo, brži boot time do posta. |
Pa ono, ovako.
Možda čak i koja sekunda duže. |
I meni isto treba jedno 20 sekundi da mi prikaže sliku od matične.
S tim da mi se svi usb-ovi upale (RGB na mišu i tipkovnici), pa se ugase ponovo i onda tek ide slika od matične. Iskreno, nisam se uopće zamarao time, no sad ste me... :D |
Ne znam ,meni je nakon ovog zadnjeg builda winsa oko 10-15 sekundi do potpunog učitavanja .Prije je bilo duže.
|
ja sam u 8 sec u login screenu :stoopid:
|
Citiraj:
|
Ma sve je to piz... dim. Upalim danas, a on starta jučer...
|
Citiraj:
Evo ja sam baš išao provjeriti, i meni dok se ne pokaže crtica pa rog logo treba jedno 15-ak sekundi. 7601, ručni tajminzi i napon za RAM. Ugl nije bed jer kao što znamo, ne palimo komp 75 puta dnevno. :D |
Citiraj:
isključen mi je fast boot, imao sam neke pizdarije sa windowsima u startu pa sam ga bio pogasio... uglavnom nemam to početno čekanje od 20 sekundi kao mommi, post screen dobijem nakon par sec (sa prijasnjom memorijom je bilo ponekad 2-3 restarta prije nego bi krenuo boot, sad odmah ide dalje) i onda samo uleti u windowse :goood: |
Citiraj:
Ali i nebitno, glavno da si zadovoljan. :chears: |
A new version of 1usmus Custom Power Plan for Ryzen 3000 Processors is available in the TechPowerUp Downloads section.
The new version is: v1.1 |
Meni taj boot do asus loga nije uopće problematičan, možda 3 možda 5 sekundi, no sjebe mi score u tom programu ovaj sam trenutak kad se desktop pojavi (odbrojava mi 3 puta skroro do 10 isponova) zbog nekih programa što se dižu sa OS (avast i epson) pa mi score ispadne 40 i nešto sekundi. Iako je pc spreman za korištenje čim se pojavi desktop. Tako da to smatram belosvetskom zavjerom, gličem tog softvera
Fast boot mi je u biosu upaljen, a u windowsu ugašen, osim ako mi je ovaj manji zadnji update resetirao |
Citiraj:
Vjeruj mi, radi jako dobro a ne kolje ti komp (da znam da se vj ni ne kuži na R5, ali svejedno, Avast je jedan od najtežih AV-a/resource hogova). Proguglaj malo i vidjet ćeš da se situacija debelo okrenula i da je ovo jedan od top free AV-a. Poanta je u telemetriji i raširenosti, pa imaju najviše feedbacka na temelju kojeg razvijaju bolji AV. Ugl i ja sam bio skeptičan, ali evo već dosta ga koristim i radi svoj posao kako treba i to bez razno-raznih pop-upa, alarma i ostalih govnarija koje su po defaultu upaljene na drugim free AV-ima. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:56. |