PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Igor_Zg 18.02.2017. 14:55

OK, ajmo ovako - ne želim nikakve aplikacije od Synology-a koristiti.

Server će raditi kopiranje, a ako trebam povratiti neki file, gdje to mogu odraditi preko Synology (DSM 6.0) GUI-ja?

@ stari Igy
Za backup koristim druge alate ;)
Synology mi treba za file level versioning jer se neki dokumenti trebaju vratiti na stanje od npr. pred mjesec dana.

Lewis 18.02.2017. 15:13

Citiraj:

Autor Igor_Zg (Post 3024858)

Server će raditi kopiranje, a ako trebam povratiti neki file, gdje to mogu odraditi preko Synology (DSM 6.0) GUI-ja?

Kazes NE zelis nikakve Synology aplikacije koristiti i onda kasnije zelis da Synology aplikacija (neka) ZNA kako si ti radio verzioniranje ?

Nije li to kontradiktorno ?

Nebi li u tom slucjau to trebao rjesavati sa tog svog PCa/Servera koji ima Windowse i onda sa nekom njegovom aplikacijom (Recimo Syncback ili slicni koji imaju opcije za svakakve vrte backupa/kopiranja, syncanja...) raditi verzioniranje i povratak podataka a Synology bi ti sluzio onda kao obican USB HDD tj. network HD ?

Mikeyy 18.02.2017. 16:16

Citiraj:

Radi po defaultu to što tražiš, samo trebaš probati.

Rofellos 22.02.2017. 01:06

Pitanje vezano uz NAS i može li sljedeće.

Imam komp i laptop. Imam folder koji nadopunjavam sa mp3icama. Mogu li na NAS staviti folder koji sinka u sebe folder iz kompa a onda da si laptop posinka sa nasa?

Ima li jednostavniji način za ovo izvest?

veve 22.02.2017. 01:53

Probaj microsoft synctoy ili neki slicni program.
Možda i sam NAS ima neku opciju sinkronizacije.

Mikeyy 22.02.2017. 09:05

Citiraj:

Autor Rofellos (Post 3026587)
Pitanje vezano uz NAS i može li sljedeće.

Imam komp i laptop. Imam folder koji nadopunjavam sa mp3icama. Mogu li na NAS staviti folder koji sinka u sebe folder iz kompa a onda da si laptop posinka sa nasa?

Ima li jednostavniji način za ovo izvest?

Jesu svi u istoj mreži?
Treba li svaki uređaj imati svoju kopiju pjesama ili ne?

1. Cloudstation staviš na laptop i kompjuter, usmjeriš na mapu s pjesmama i na bilo kojem kompjuteru napraviš izmjenu, sve će ti sinkronizirati. To znači da ima 3x kopije pjesama, na laptopu, na kompjuteru i na NAS-u.

2. Ako su svi u istoj mreži i ne miču se iz nje, staviš pjesme na NAS i napraviš mrežne diskove na laptopu i kompjuteru koji gledaju u tu mapu s pjesmama. Najjednostavnije, i imaš samo jednu kopiju pjesama, na NAS-u.

3. Ako se laptop miče iz mreže povremeno, na njega staviš cloudstation i on jedini radi sinkronizaciju prema NAS-u, a na kompjuteru povučeš mrežni disk na mapu s pjesmama. Imaš 2x kopiju pjesama, na laptopu i NAS-u.

P.S. Ovo s cloudstation može jedino ako imaš Synology. Ako ne, onda kombinacija mrežnih diskova i nekog software za sinkronizaciju mapa. Ja sam koristio cryptsync dok sam imao dropbox, ali on i kriptira uz sinkronizaciju što tebi ne treba. Nisam siguran da li može raditi sinkronizaciju bez kriptiranja.

Old Iggy 22.02.2017. 15:51

Citiraj:

@ stari Igy
Za backup koristim druge alate ;)
Synology mi treba za file level versioning jer se neki dokumenti trebaju vratiti na stanje od npr. pred mjesec dana.

Moram priznati da mi baš nije jasno.
Zači, dokumenti su na serveru, na njemu nemaš versioning, sve syncaš na NAS na kojem pak imaš versioning i još imaš backup? :stoopid:

Chuby 23.02.2017. 14:04

Znaci da NAS ne gazi preko postojeceg fajla nego svaki put pise novi kad otkrije bilokakvu promjenu u fajlu?
Zgodna fora.

Lewis 24.02.2017. 10:02

Jel netko probao DSM 6.1 betu do sad ?

Vidim final je vani
https://www.synology.com/en-global/dsm/6.1

Rofellos 24.02.2017. 13:16

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 3026652)
Jesu svi u istoj mreži?
Treba li svaki uređaj imati svoju kopiju pjesama ili ne?

1. Cloudstation staviš na laptop i kompjuter, usmjeriš na mapu s pjesmama i na bilo kojem kompjuteru napraviš izmjenu, sve će ti sinkronizirati. To znači da ima 3x kopije pjesama, na laptopu, na kompjuteru i na NAS-u.

2. Ako su svi u istoj mreži i ne miču se iz nje, staviš pjesme na NAS i napraviš mrežne diskove na laptopu i kompjuteru koji gledaju u tu mapu s pjesmama. Najjednostavnije, i imaš samo jednu kopiju pjesama, na NAS-u.

3. Ako se laptop miče iz mreže povremeno, na njega staviš cloudstation i on jedini radi sinkronizaciju prema NAS-u, a na kompjuteru povučeš mrežni disk na mapu s pjesmama. Imaš 2x kopiju pjesama, na laptopu i NAS-u.

P.S. Ovo s cloudstation može jedino ako imaš Synology. Ako ne, onda kombinacija mrežnih diskova i nekog software za sinkronizaciju mapa. Ja sam koristio cryptsync dok sam imao dropbox, ali on i kriptira uz sinkronizaciju što tebi ne treba. Nisam siguran da li može raditi sinkronizaciju bez kriptiranja.

Opa svaka čast. To je ono kaj mi treba. Konkretno sa kompu downloadam i prslušavam muziku, na NAS-u bi imao backup, a sa laptopa bi je svirao. I da oni jesu u istoj mreži a laptop izlazi van.

Kaj mislite o Synology DS216se?

I koje diskove bi prepoučili? Razmišljam o 2*2 tere diska.
Osim MP3-ca bi backapao slike i videe, uspomene uglavnom.

Mišljenja?

Vuco 24.02.2017. 17:13

Za to što ti treba - DS216se će biti i više nego dovoljan.

Mi smo za posao iskoristili WD Red verziju, onu jeftiniju, čisto jer je to deklarirani NAS disk.

Kad sam vidio druge, Synology sa svojim DSM-om je stvarno lagan za koristiti i konfigurirati - ima neke svoje mušice, ali solidno radi.

Rofellos 26.02.2017. 22:07

Ima li neka bitna razlika sa tim NAS diskovima osim kaj se vrte na 5900? Zašto su po 200 kuna skuplji od običnih HD-ova za veličinu 2Tb?

Vuco 26.02.2017. 22:29

https://www.wdc.com/products/interna....html#WD80EFZX

Mi smo trebali diskove za biznis, stoga tih 200kn nije ništa ako će disk biti duže u pogonu. Zbog nečega u njemu je predviđen za 24/7/365 rad.

Lihto 26.02.2017. 22:45

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3027859)
Jel netko probao DSM 6.1 betu do sad ?

Vidim final je vani
https://www.synology.com/en-global/dsm/6.1

Stavio final prije dan-dva, zasad nikakvi problemi :)

Rofellos 28.02.2017. 10:34

Citiraj:

Autor Vuco (Post 3028999)
https://www.wdc.com/products/interna....html#WD80EFZX

Mi smo trebali diskove za biznis, stoga tih 200kn nije ništa ako će disk biti duže u pogonu. Zbog nečega u njemu je predviđen za 24/7/365 rad.

Uzeo sam Synology i WD Redove od 2TB.

Užasno mi je sporo prebacivanje tho, jer mi na E1200, Linksiosvom ruter im 10/100. :(

Kako da enejblam sink fileova po određenim folderima?

Također kako da pristupam filovima izvana?

Vuco 28.02.2017. 10:44

Instaliraš package CloudStation server na NAS-u, a na kompjuteru Cloudstation Drive:
https://www.synology.com/en-us/support/download

U NAS-u postaviš Shared foldere. Postaviš user(e) i daš im permissione za pristup shared folderu (i preko cloudstationa)

Pokreneš na kompu Cloudstation drive i kažeš koji shared folder sa NAS-a želiš syncati sa kojim lokalnim folderom na PC-u. I to je to.

Napravi si account na synology-u, tako da imaš Quickconnect ID, jer će ti se doma IP adresa mijenjati, pa onda IP zamijeniš sa nazivom (ID NAS-a).
https://account.synology.com/en-global/
Isti taj Quickconnect podesi i na NAS-u u Control Panelu. Tipa u browser upišeš http://QuickConnect.to/ID_NASa i eto te tamo.

Tim ti je i pristup NAS-u od bilo kuda moguć, jer pristupaš preko Quickconnect-a.

Ako imaš stalan IP (ili dinamički DNS; dinamčki IP ti može i Synology ponuditi samo ne rade svi ruteri s njim već većinom sa no-ip.com i sličnima), onda je to druga priča i brzine prijenosa preko interneta ti mogu biti puno veće. Jer ako koristiš Quickconnect, onda transfer ide preko Synology relay servera (koji zna biti pun). Ako imaš znanja o DynDNS-u i sličnim softverima, sve se da povezati direktno - da ne ide preko Synology servera i time ti je samo veza prema NAS-u ograničenje. Ako si 95% vremena sa PC/Laptopom u istoj mreži sa NAS-om (doma kućni 10Mbps LAN) onda će ti biti brzo prebacivanje, jer će Synology skužit da si u lokalnoj mreži.

Možda će ti to sve ispočetka izgledati užasno komplicirano, ali vjeruj mi - isplati se malo proučiti i help/dokumentaciju ako zapneš. Kasnije to postane igra. Meni je trebalo oko 15min da postavim prvi shared folder i uspostavim CloudStation, a da sam prvi puta vidio Synology DSM.

Lewis 28.02.2017. 11:17

Citiraj:

Autor Lihto (Post 3029008)
Stavio final prije dan-dva, zasad nikakvi problemi :)

Dali koristis PLEX, DSVideo, DSAudio sa nekim uredjajima ? Ima li tu kakvih problema ?

Lihto 01.03.2017. 21:42

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3029734)
Dali koristis PLEX, DSVideo, DSAudio sa nekim uredjajima ? Ima li tu kakvih problema ?

Plex više ne, otkad sam uzeo shield tv pa sam tamo prebacio server..
Nevezano za 6.1, nikako nisam zadovoljan sa ds audiom, nije mi jasno kako ne može streamati direktno na iPhone, nego uvijek download lupi pa je kao u que, to tako mora biti ili sam fulao nešto u opcijama??

Lewis 01.03.2017. 21:52

Hmm, nemam problem sa DSAudio, doduse ja sam na Androidu. Startam ga na tabletu i streamam na tablet ili preko AirPlaya na HarmanKardon A/V reciever tako da na tabletu slazem listu/que i playam preko zvucnika/recievera bez probelma, mjenjam redosljed, pazirma, i sve sto treba. Stvanor neam primjedbi na DSAudio.

Treba samo uci u stos sa gdje kliknuti da dodas u que, dodas samo jednu pjesmu ili cijeli folder te add and play opcija.

Lihto 02.03.2017. 00:14

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3030788)
Hmm, nemam problem sa DSAudio, doduse ja sam na Androidu. Startam ga na tabletu i streamam na tablet ili preko AirPlaya na HarmanKardon A/V reciever tako da na tabletu slazem listu/que i playam preko zvucnika/recievera bez probelma, mjenjam redosljed, pazirma, i sve sto treba. Stvanor neam primjedbi na DSAudio.

Treba samo uci u stos sa gdje kliknuti da dodas u que, dodas samo jednu pjesmu ili cijeli folder te add and play opcija.

Više bi volio da je kao Itunes, pa da preko remote app playam na receiver preko airplaya, tamo imaš samo liste, ništa que ovo ono, search bar upišeš odmah izbaci, plug & play :)

Lewis 02.03.2017. 07:10

Citiraj:

Autor Lihto (Post 3030869)
Više bi volio da je kao Itunes, pa da preko remote app playam na receiver preko airplaya, tamo imaš samo liste, ništa que ovo ono, search bar upišeš odmah izbaci, plug & play :)

Pa ima i DSAudio search ? U cem je problem sa que ? que lista je da dodas sta zelis na listu iz raznih foldera. Ako slozis Listu od izabranih pjesama i snimis to onda pokrenes tu listu i to je to.
Uopce ne kontam problem, meni radi kao WinAmp i slicni gdje ili dodajes individualne pjesme iz raznih foldera/lokacija ili slozis listu koju snimis i pokrenes ond alistu koju playa tim redosljedom ili shuffle".
Mozda je drugacija applikacija na iphoneu pa nema sve funkcije kao Android ?

Jesi posto na Synology Forum u Feature Requests sta zelis u DSAudio ?

von Schultz 03.03.2017. 11:28

Jel može netko potvrditi da Synology NAS-ovi kad se preko lana spoje na smart tv prikazuju hrvatske subtitlove?

Koje playere koristite?

Sa_Stilom 03.03.2017. 12:12

Pa kakve veze ima Synology s titlovima, ako gledam film preko Media Playera ?

Imam WDTVLive i naravno da uredno rade titlovi. Ne koristim Synology kao media server, nego čisto kao file server.

Lewis 03.03.2017. 12:14

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 3031745)

Mozes vrtiti filmove i preko Synology DS Video aplikacije (mobitel, tablet, Tv...) i u tom slucjau playanje HR titlova radi ali moraju biti snimljeni u nekom od fomrata (nesjecma s sad jel UTF ili nesot durgo za kodnu strnaciu) da bi pravilno prikazao šđčćž.

Sa_Stilom 04.03.2017. 07:15

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3031749)
Mozes vrtiti filmove i preko Synology DS Video aplikacije (mobitel, tablet, Tv...) i u tom slucjau playanje HR titlova radi ali moraju biti snimljeni u nekom od fomrata (nesjecma s sad jel UTF ili nesot durgo za kodnu strnaciu) da bi pravilno prikazao šđčćž.

A to... Ako se sjetiš koji format, javi :D

jets0n 04.03.2017. 10:31

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 3032134)
A to... Ako se sjetiš koji format, javi :D

Vjerojatno je UTF-8 u pitanju, ispod je neki noviji GNU/Linux userland i kernel ako se dobro sjećam. :)

riceburner 07.03.2017. 13:51

nas4free, kako postic da se mogu spremat fileovi koji imaju čšžć u sebi?
napravio si neki backup server, a posto su koristena hrv slova, sad imam problema, nas4free neda kopirat fajlove... di sto kako podesiti na cifs-u...

hvala!

edit: stavio sam latin 2 CP852, ali i dalje stanga, Unix je na UTF 8...

Nikky 07.03.2017. 14:05

Sa kojim sw radiš backup ?
Možda pomogne:
https://www.nas4free.org/forums/viewtopic.php?t=1570
https://www.nas4free.org/forums/viewtopic.php?t=2885
https://www.google.com/search?q=nas4...utf8+file+name

riceburner 07.03.2017. 14:10

norton ghost je odradio bez problema,
ali trebam jos prebacit fajlove ovako direktno sa win masina na taj servercic...
probal sad direkt na serveru naprvit folder sa č ili ć, nula bodova, dok recimo folder šuma mogu napravit :D

Nikky 07.03.2017. 14:44

Pa zato jer š postoji a č ili ć ne u toj nekoj code page ...

riceburner 07.03.2017. 15:06

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3033590)
Pa zato jer š postoji a č ili ć ne u toj nekoj code page ...

stavio sam latin 2 CP852 koji ima to sve, ali nece :D:wtf2:

Nikky 07.03.2017. 15:10

Probaj CP1250 ili ISO 8859-2 ako imaš mogućnost.
Jesi pogledao one linkove poviše ?

riceburner 07.03.2017. 15:36

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3033606)
Probaj CP1250 ili ISO 8859-2 ako imaš mogućnost.
Jesi pogledao one linkove poviše ?

http://img.photobucket.com/albums/v7...psoqmpjbpq.jpg

budem doma u miru malo jos pronjuskao...:kafa:

von Schultz 08.03.2017. 15:03

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 3031745)

Imam WDTVLive i naravno da uredno rade titlovi. Ne koristim Synology kao media server, nego čisto kao file server.

Imam WD My Cloud Mirror i rade mi samo engleski titlovi (recimo preko Plexa), uopće ne mogu dobiti prikaz hrvatskih titlova.

Navodno Synology tu puno bolje radi.

Može li netko potvrditi?

Lewis 08.03.2017. 17:28

Citiraj:

Autor von Schultz (Post 3034051)
Imam WD My Cloud Mirror i rade mi samo engleski titlovi (recimo preko Plexa), uopće ne mogu dobiti prikaz hrvatskih titlova.

Može li netko potvrditi?

Ja gledma preko Plexa (Samsung TV) i Synology DS 415+ i rade svi titlovi koje mu dam. Ja inace stavljam ime titla da bude isato kao i video file. Znaci Video.mkv + Video.srt i onda ga automatski cita.

Ali trebalo bi to raditi i preko WDa jer to Plex odradjuje.

Ziiky 08.03.2017. 22:30

Citiraj:

Autor von Schultz (Post 3034051)

Može li netko potvrditi?

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3034108)
Ja gledma preko Plexa (Samsung TV) i Synology DS 415+ i rade svi titlovi koje mu dam. Ja inace stavljam ime titla da bude isato kao i video file. Znaci Video.mkv + Video.srt i onda ga automatski cita.

Ali trebalo bi to raditi i preko WDa jer to Plex odradjuje.

U jednoj sobi imam isto samsungov smart tv koji preko svog dlna uredno playa filmove uz titlove sa DS 210j mada taj vid konekcije vrlo rijetko koristim; bolje reci uopce ne koristim.
Na svim telkama u kuci sam slozio libreELEC i sve ide preko .nfs protokola kao podmazano sa DS210j

Max Rockatansky 10.03.2017. 03:02

Koristi netko QNAP TS-431P ? reviewe sam pročitao i zvuči ok pa bih još htio čuti iskustva iz prakse. Cijena im je jako pala u zadnje vrijeme, obzirom da su 4-bay.

mann 10.03.2017. 08:41

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3034830)
Koristi netko QNAP TS-431P ? reviewe sam pročitao i zvuči ok pa bih još htio čuti iskustva iz prakse. Cijena im je jako pala u zadnje vrijeme, obzirom da su 4-bay.

Ja ga koristim u firmi. Dobar NAS. Nema sto nema vjerojatno isto kao i synology. Ovo je po meni NAS iskljucivo za kucnu upotrebu i za male urede. Sve preko nisam siguran. Mi smo imali do sada u godinu dana 2-3 problema sa smrzavanjima. Nakon mjesec-dva-tri rada par puta nam se zamrznuo tako da nismo mogli uci ni preko konzole, ni preko weba, lampice od diskova kao svijetle ali 0 bodova, cudno. Da nema toga rekao bi sve, apsolutno sve sto moze covijek traziti ovaj ima.

Nikky 10.03.2017. 11:50

I kako ste rješavali to smrzavanje ?
O nofcima neću ali taj 431 je neki jadničak ARM dok je 453 ipak Celeron N3150 1.6 Ghz + proširiv ram :fiju:

segregator 10.03.2017. 14:44

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3034931)
I kako ste rješavali to smrzavanje ?
O nofcima neću ali taj 431 je neki jadničak ARM dok je 453 ipak Celeron N3150 1.6 Ghz + proširiv ram :fiju:

Ma ipak je to tek celeron, meni je puno bolji 473 sa solidnim AMD procesorom i hardverskom enkripcijom

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:28.