![]() |
Citiraj:
kakvu bi glazbu slušao na tome kakav zvuk voliš kolika je soba u koju bi to stavio i ustvari najvažnije, koliko para misliš spiskat |
Citiraj:
Sad za ozbiljno, došlo je vrijeme za nabavku prvog pojačala i zvučnika. Slušam svašta, ali o tome kasnije (jedino ako nije potrebno za razlučivanje onoga što me zanima). A zanima me kako da znam sviđa li mi se više tamnija ili svijetlija zvučna slika? Mislim, imam prilično puno slušalačkog staža na jeftinim pc zvučnicima (oko 30 kn., novo), raznim mini linijama i slušalicama - može li to biti od kakve pomoći pri izboru buduće željene zvučne slike? |
Citiraj:
gle, izbor hi-fi opreme uvelike ovisi o vrsti glazbe koju slušaš... tako da nemožeš to razdvojiti... npr. nećeš izabrati muzikalnije zvučnike ako slušaš "oštriju" glazbu... što se tiče slušalačkog staža, e prije kupovine bi trebao prošetati po trgovinama hi-fi opreme i/ili otići kod poznanika koji imaju hi-fi sustav i steći malo staža, jer ćeš samo tako znati što ti se sviđa, a što ne... sve u svemu, nisi dao nikakve informacije... ali gle, i kada daš sve informacije možemo ti samo predložiti samo što da odeš poslušati, da ti suzimo pogled na stvari koje bi vrijedile nešto jer nitko osim tebe ne može znati što se tebi sviđa... nekome se nešto sviđa nekome ne... npr. do prije koji mjesec sam bio u istoj situaciji kao i ti, i počeo se interesirati o hi-fi-u i tako čitao sve što se ticalo te teme i bio dosadan svima koje sam znao a da imaju nešto što bi me zanimalo i tako polako sakupljao iskustvo i stvaori neku predodžbu zvuka koji mi se sviđa... i tako sam na puno mijesta čuo pohvale o Focalima 706v i između ostalih zvučnika poslušao sam i njih te postavio ovdje pitanje o kombinaciji NAD/Focal, kada se javio fleks i popljuvao te focale i tu kombinaciju, ali se baš ona meni svidjela (ok, morao sam se spustiti na financije koje imam jer su mi se inače puno više svidjele neke puno skuplje stvari) i danas uživam u glazbi sa kombinacije NAD C325bee i Focal Chorus 706v i baš me briga što tko misli o toj kombinaciji, važno mi je samo da ja uživam u tome... makar sa posuđenog frendovog CDP-a dok ne dovršim sustav... sada me pak muče zvučnički kabeli, interkonekt i DAC... grrrr ovo sam tipkao na brzaka pa se nadam da sam donekle razumljivo napisao... |
Mislim da bi ti se mogli svidjeti Jamo zvučnici za početak...Isprobaj njih ako si u mogućnosti. Osim što bi ti se mogli svidjeti svojim karakterom, nisu ni skupi.
|
Možeš li mi dati koju smjernicu što bi to bio oštriji, a što mekši zvuk, na primjeru nekog konkretnog sastava ili glazbenog pravca? Ukratko, najviše slušam razne elektronike (ambiental, chill-out, lounge, trip-hop, dub, nu/acid jazz, minimal/deep/trippy/tech house, trance (melodic, uplifting, progressive), naravno uz ostale omiljene mi sastave poput Pearl Jam, Radiohead, Jamiroquai, Manu Chao, Pips, Chips & Videoclips itd..., znači ništa prežestoko, pretpostavljam. Upravo slušam St.Germain - Tourist, i recimo da najviše želim uživati u takvoj glazbi. U pojačalo i stereo zvučnike uložio bih između 3 i 4 tisuće kn. |
Ono sto ti mogu reci da jamo, wharfedale, sony (stereo amp), CA (meni ok svira) i neke stereo yamahe dobro sviraju i to u tom cjenovnom rangu puno bolje od ''audiofilskih'' tvrtki tipa nad, denon i monitor audio koji u entry levelu su fakat šit.
Meni je jos uvjek zao sto sam prodao one jamote i sonya, a sad bogami i za auzentechicu. Ulupao sam gro para u HKa, wharfedale i DAC, a pomaci su u nijansama. Ok nebi se sad vratio na ono sto sam prije imao, ali da je razlika neka bjesna - pa i nije... A masu toga sam napravio zato sto sam isao slusat nekakve audiofile i priglupe forumase koji lešinare po forumu i cekaju da nekog prcnu u mozak, pa samo da ti kazem da ti je bolje uopče ni ne pisati sto imas doma. e, da jos jedna stvar. CDP. Razlika od 800kn sonya i K.I. marantza od 3000kn je meni necujna na susatvu od 2000€, pa i to uzmi u obzir da je vise manje izdrkavanje audiofila. Ono sto ti ukratko zelim reci, kupi sto jeftinije (sony tafe370 1150kn ti se KUNEM da svira bolje od nada 315, pa ti vidi... ) . nemoj gledat sto je ''audiofilsko'', a sto nije. Jer ipak te su stvari ipak radjene za grupaciju ljudi koji misle da stalak za audiokabel od tikovine utjece na zvuk i to znatno. Ono sto ti se isplati kupiti je zvucnicki kabel i to bi ti preporucio supru 2.5/4.0 u daccu i to pod obavezno. Dobar mi je bio i VDH snowline, ali je neso skuplji, a upitno bolji. To je stvarno cujna razlika na bolje. e da i investiraj si mozda radje u dobru zvucni/dac negu u cd player, da nebi 95% vremena slusao mjuzu sa kompa, a CDP imao za ukras jer su ti audiofili tako rekli. Vec smo nesto bili i pricali na ICQ. Uglavnom moja preporuka ti stoji. Sonya tafe370 ili stereo yamaha slicne vrijednosti + diamondi ili jamo S serija u audio cinema artu i to ti je sa stalcima tu negdje kolko love imas... E da. update. ubo sam dac i prodao zvucnu i pojacalo. Takodjer srale je utopio jamote (reci hvala Fleksu) . :) i da obojca smo ostali sokirani kolko dobro su svirali kod covjeka koji je kupio e800 i tafe370... Dobra kombinacija :) |
Citiraj:
ovako, ograđujem se da je sve što kažem prema mom mišljenju, jer je audiofilsko područje vrlo osjetljivo na izjave pošto se svačije razmišljanje razlikuje, a pogotovo izražavanje i shvačanje nekog izraza... e, muzikalniji sustav bi više pasao za klasiku jer tu treba više punoća zvuka nego kontrola i brzina, dok manje muzikalan za rock i elektroniku gdje ti baš zbog "oštrine" glazbe je bitinija kontorla i brzina... da bi imao oboje morao bi dobro zasukati rukave i zagrabiti duboko u džep... a što se tiče ovoga što fleks govori, pa gle, najbolje poslušati svojim ušima pa odlučiti što ti paše... jer sigurno, ako nekome nešto ne paše i nazove to smećem baš se tebi upravo to može svidjeti, jer ovaj hi-fi hobi je jako subjektivan i najviše ovisi o tebi... a što se tiče da je DAC bolji izbor od CDP-a to se u potpunosti slažem, kao i s time da razlika u kvaliteti u entry lvl svijetu hi-fi-a između CDP-a od 100€ i 400€ uopće ne opravdava razliku u cijeni... i da, kabeli su isto spadaju u audio komponente i nemoj njih zanemariti... Citiraj:
nego fleks, koji si DAC ubo? |
Citiraj:
Ovo je dobar ulet, nema sta.. Citiraj:
Nego Tomasini, saznali smo sta slusas, koliko love mislis potrosit, ali najvaznije ne znamo. Kakva ti je slusaona i kako mislis slusat glazbu? Cdp ili preko kompa? |
CDP ne namjeravam uzimati, izvor će biti računalo, preko zvučne E-MU 0202 USB koju sam već pribavio. Slušaona je soba 4x4 otprilike, s tim da uskoro ponovo selim, ali ne očekujem da sama veličina nove sobe bude bitno veća od sadašnje. Zvučnike (bookshelf) za početak mislim staviti na radni stol, pored LCD monitora. Nego, kakvi bi zvučnici teoretski više odgovarali meni obzirom na navedenu glazbu koju pretežno slušam?
I još nešto, zbunjen sam ovim DAC i AMP...koje su razlike? |
LOL
DAC->digital-to-analog convertor Znaci pretvara digitalni signal u analogni i onda pojacalo pojacava taj naalogni signal.. AMP-> Amplifier iliti pojacalo.. Tak da su ti to dva razlicita pojma, ali nema veze, bude naucio, slobodno procitaj ovu cijelu temu, ima tu stvarno svega, ali biti ce ti bar neke stvari jasnije.. |
Citiraj:
A koliku bi onda tek razliku čuo u interkonektima da imaš player ;) Moramo se složit da interkonektom prolaze znatno slabiji signali, podložniji utjecajima kabela nego što je to slučaj kod zvučničkih. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Preporucam ti da odes slusat stalke za kablove na iduci hifi show. :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
tvoja E-MU 0202 se ne može nazvati zvučnom karticom, nego audio interface-om zbog toga jer ima kvalitetniji dac od večine običnih zvučnih te nije sama zvučna nego je večinom namjenjena za snimanje zbog ugrađenih predpojačala... |
Da, Dac spojis na komp i u njega ide digitalni signal koji je u teoriji na bilo kojoj zvucnoj isti, Dac ga pretvara u analogni signal i onda taj analogni signal pojacalo pojacava i daje na zvucnike...
|
Di imaju za nabaviti Iskrini papiranti zvučnici sa onim rubom od gume. Imali su ako se ne varam nekih 10W sinusne snage. Vuče me neka nostalgija za tim.
|
Moram reci da sam zadovoljan sa ovim DACom. Jos se malo igram i moram interkonekte uzeti - ali generalno gledano dobro potrosna lova :)
|
Ti si zadovoljan, ja sam zadovoljan, Miraz je zadovoljan, pa di ces bolje??
|
Citiraj:
Sad kaze da bi si ubo i ovaj dac ko moj... Jos jednog smo navukli. Goooooood job mate ! :goood: |
Nisam zano da on gaji osjecaj za dobar zvuk, ali eto, sad smo ga usosili:D:D
Budes vidio, bude on za par tjedana sam sebe pitao kako je uopce mogao glazbu slusat na onim Logijima??:D:beer: |
Citiraj:
http://www.imagesforme.com/out.php/t237440_project.jpg dakle goli foobar sa njihovim postavkama za zvuk. Ja sam kupljen. To je inace sve sto je na cdu :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Gdje se može nabaviti neki free software za izradu 3-way floorstandera?
Znaci da dobim zadane parametre za izadu zvučnih kutija (visina- širina-dubina) :fala: |
Citiraj:
|
Citiraj:
Potrebne su ti samo dimenzije stranica jer već imaš na umu neki projekt s određenim volumenom i svim ostalim ili imaš namjeru sve ispočetka jer znaš što želiš i što radiš? kako god bilo mislim da če ti koristit nešto od sljedečih linkova.. Boxnotes Speaker Workshop HiFi Speaker Design WinISD Pro BassBox Pro 6 UniBox Crossover & Sub simulator |
Citiraj:
imam kompletni zvučnik... koji možeš vidjeti na slici http://forum.pcekspert.com/attachmen...3&d=1227481079 znaci imam kompletni zvučnik... a ja sad želim od njega napravti 2 komada... uzeti određeni broj drivera a vec odprilike znam koje bih uzeo (odprilike... 2x tweeter, 2x mid, 1x bas/mid i 2x bass) te sklepati kutiju za njih, ugl. imam drivere i skretnicu... htio bih napraviti dvije zvučne kutije za njih. (floorstandere) nepada mi napamet da to idem raditi onak od oka.. nego želim neki program koji ce mi prema zadanim karakteristikama drivera (impedancija, snaga...) izbaciti nact za idealnu zvučnu kutiju... visina, dubina, širina tj volumen... sa reflex cijevi ili bez nje.... ako ne tražim previše :kafa: hvala na linkovima |
trazis malo nemoguce jer je to previse zvucnika za jednu normalnu kutiju.ako i postoji program u njemu vjerovatno ima samo dvo ili trosistemske shemu,eventualno 4sistemske ali ovo sto ti trazis je veome komplicirano...bar je takvo moj misljenje
|
s jedne strane brineš za skretnicu i ts parametre drivera, dok sa druge stavljaš 3 visokotonca, 4 srednjotonca, 4 bas/mid (dabljutief) i 20 baseva u jedan spiker.
make up your mind. |
Citiraj:
pa sad vidite koji matrijal imam, i htio bih najviše izvući iz njih. Ovaj setup je cisto ok ali je samo JEDAN zvučnik... i to me dost smeta. NIKAKO ga nemogu namjestiti da mi dobro zvući... jer ako ga stavim sa strane... nije dobro, stavim ga toćno iza sebe... nije dobro, mutan zvuk, a jedino mi preostaje da ih stavim 1m ispred sebe, a to nisu neki studiski monitori tako da....Jedino bih htio složiti neke zvučnike za mjuzu dok radim na PC-u :D realan i precizan zvuk mi ne treba... jer imam opake sluške. treba mi nekaj što ću moći naviti i da dobro zvući. Imam uber pojačalo od 450 wata, pa bi bilo šteta da ostane neiskorišteno... trenutno nije ali nikako mi ne paše samo jedan zvučnik... htio bih stereo... pomozite mi kak možete i ak želite :fala::respekt: |
...inaće koliko sam uspio proučiti skretnicu koja je sad u zvučniku
ona je 4 way i djeli se na 6x mid range 8x bass 5x tweeter 5x mid/high ...malo prije sam bio neprecizan, pa nadam se da sam sada malo pojasnio kako stvari stoje pošto nemam specifikacije neznam na koliko ih reže 12db ili 6db al to sad nije ni važno. kužim se toliko u elekroniku mogao bih je skopirati tj napraviti novu po uzoru prve jedino me sada mući kako napraviti kutiju da je ok... gledao sam DIY projekte ali nisam naišao na nešto slično što bih ja htio. Mislim kaj se mene tiće biti ću zadovoljan i sa 3 drivera po zvučniku ako ce to lijepo izgledati i zvućati... tj isto kako i sada. zvućnici mogu podnjeti u ovom setup.u puno jače pojačalo...nisu uopće iskorišteni. navim do daske i bass mebrana jedva da se pomakne a ima dost velik hod. ali nemam potrebe za bjesnoćom od zvučnika jer živim u sobi od 5x4 metara, tako da sada i na 40% glasnoće je zakon, ugodno za slušati a nije deraćina. sori ako vas gnjavim svojim fix idejama.. al koga da drugog pitam?:D nadam se da ste me sad shvatili što bih htio postići. |
|
Citiraj:
|
Kako su ti vec savjetovali, to ti je stvarno prekompleksno za nesto pametno, pogotovo jos sto si pocetnik, i neke rezultane s tim neces dobiti. Ako si bas zainteresiran za DIY, imas po netu masu projekata sa nekim jeftinijim driverima, pa ako ti se d aprobaj to, a ovo ostavi kako je, jer iz toga se ne moze izvuci nesto bolje..
Tomasini, Fleks je prodao pojacalo (Sonya) ali je prije toga kupio HK pojacalo, zvucnu je prodao jer je odmah isti dan kupio Dac, a sto je dac sam ti vec napisao, pa slobodno malo procitaj postove prije.. |
Citiraj:
Na tu samogradnju ćeš potrošiti više novaca i vremena nego što bi platio solidne kutije. Trust me, planirano 2500 Kn za dvostazne kutije, dosad potrošeno 3500. Dakako, možeš sklepati i uz minimalne troškove, ali onda odmah sreži u početku i ne zamaraj se detaljima. |
Citiraj:
Džesi Džejms :) |
|
Citiraj:
Citiraj:
Dosta više s podbadanjem, upadicama i komentarima, pikiranjem po jednoj te istoj ekipi i svega ostalog u čemu je Fleks diplomirao godinama na ovom forumu i usput prikupljao fan klub. Zadnje, ali stvarno zadnje slovo na ovu temu. Nakon ovoga može govoriti samo jedna tipka u control panelu. A sad nazad na temu. |
1 privitaka
oke.... uglavnom.
što kažete na ovakav ili slićan setup, (Attached) -> rađenje kutije po uzotu na to + pregrade za bass, mid,hi. Na bass stavim dve reflex cijevi i jednu manju za ovog bass/mid (najvećeg promjera driver), izraćunam koliki volumen mi treba, 3 way skretnice (shemu za nju imam) ...:kafa: i bacim se na posao. ne ocekujem neki ultra audiofilski zvućni sistem.. al za razbijanje & mp3-ice bu' dobro ! ili bude skroz loše zvučalo??? dal da inapravim kutiju i stavim samo 3 zvućnika (po kutiji)??? ili kaj da radim sa njima, da ih ostavim za neki kvazi centralni (čitaj: za ukras) i kupujem neke druge. gore sam napisao što želim postići |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:11. |