PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

snorky_vk 27.09.2014. 20:09

Citiraj:

Autor pinkskin (Post 2668054)
http://teslacables.hr/energetski-kab...a/na2xy-xp00-a
http://www.tim-kabel.hr/content/view...lang,hrvatski/

elka je naziv firme http://elka.hr/

Izgleda da su to ova dva kabla, drugi doduše je za telekomunikacije.

Mislim da se optički kablove provlače kroz cijevi koje su polegnute u zemlji

hvala.
moram se ispraviti. nisu kablovi već cijevi tk 50 i na2xy. nema kablova još u njima. znači sad se samo treba nadati da će provući optički kabel, a ne bakar.

sandokan111 27.09.2014. 21:20

A vjerojatno ce optiku povuc :P Drzim fige !

snorky_vk 28.09.2014. 18:38

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2668087)
A vjerojatno ce optiku povuc :P Drzim fige !

nadam se. valjda neće samo spustit tel. žicu s bandere u rov...

P.S. saznah sto se radi. hep spaja selo na dodatni vod(magistralni il kaki vec) zbog bioplinskog postrojenja. I odmah usput stavljaju opticki kabel. e sad, hoćemo li mi u selu imati koristi od toga, tj. hoće li mi telekomi moći ponuditi usluge na optici??? ima tko iskustva s tim?

Old Iggy 29.09.2014. 09:01

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 2668474)
P.S. saznah sto se radi. hep spaja selo na dodatni vod(magistralni il kaki vec) zbog bioplinskog postrojenja. I odmah usput stavljaju opticki kabel. e sad, hoćemo li mi u selu imati koristi od toga, tj. hoće li mi telekomi moći ponuditi usluge na optici??? ima tko iskustva s tim?

Ako je za potrebe HEP-a, po sadašnjem stanju zaboravi.

snorky_vk 29.09.2014. 11:11

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2668674)
Ako je za potrebe HEP-a, po sadašnjem stanju zaboravi.

Zasto? Tehnicki razlozi ili birokracija?

Old Iggy 29.09.2014. 11:28

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 2668764)
Zasto? Tehnicki razlozi ili birokracija?

Pretežno veliki tehnički razlozi. Skroz drugačija implementacija, početne i završne točke... HEP provlači optiku za svoje potrebe 20+ godina i ne može se (dosad) koristiti za FTTH varijante.

snorky_vk 29.09.2014. 13:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2668789)
Pretežno veliki tehnički razlozi. Skroz drugačija implementacija, početne i završne točke... HEP provlači optiku za svoje potrebe 20+ godina i ne može se (dosad) koristiti za FTTH varijante.

Eto vraga.ispred kuce kabel ,a nis mi ne koristi...krasnoooo. :)

Old Iggy 29.09.2014. 13:20

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 2668864)
Eto vraga.ispred kuce kabel ,a nis mi ne koristi...krasnoooo. :)

Vjerojatno već i imaš neke za koje ne znaš od prije. :D

vedran031 29.09.2014. 14:33

Moze mi netko objasniti koje su prednosti a koji nedostaci optike vs cable (b.net)? da vidim ima li smisla se prebacit na optiku. kuzim razloiku u kablovima ali me zanima malo detaljnije sta je bolje

pinkskin 29.09.2014. 16:07

Tebi, kao i drugim korisnicima je najbitnija stavka veca brzina, tj preko optike se postizu vece brzine nego preko bakra

Bluzer 29.09.2014. 16:37

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2668789)
HEP provlači optiku za svoje potrebe 20+ godina i ne može se (dosad) koristiti za FTTH varijante.

Možda glupo pitanje, ali koje su to potrebe HEP-a glede optike? Upravljanje infrastrukturom i opremom?

grabber 29.09.2014. 18:14

Jel zna neko koliko bi bila mjesečna cijene dodatne linije na ultramax2 l paketu,s tim da druga adresa nije na istoj di je optika i da li za drugu liniju isto vrijedi telefon flat kao i na prvoj?

snorky_vk 29.09.2014. 20:21

Citiraj:

Autor Bluzer (Post 2668985)
Možda glupo pitanje, ali koje su to potrebe HEP-a glede optike? Upravljanje infrastrukturom i opremom?

da, hepova potreba je mogućnost trenutnog reagiranja na situaciju.. tak mi je rekao hepovac. nekako mi nije logično da oni provlače optiku ,bez nekog plana da ju nekome iznajme,a nedavno se hvalili kako će ju ponuditi telekomima....

beroland 30.09.2014. 00:30

savijanje opt kabela

Pozdrav. Danas dosao majstor naravno outsorcani za tcom i uveo instalaciju u stan te na moje cudenje kada je spajao postojeci kabel sa onih 20m patch kabela kojega je donio sa sobom za uvesti u stan majstor je priliscno savio opticki kabel. Savio ga je toliko da unutar jedne kanalice dolazi s jedne strane i onda je savijen za 180 stupnjeva tako da se vraca na tu istu stranu i onda tek ulazi u stan. Koliko ja znam trebao bi postivati neki min bend radius. Ovaj radius koji je on napravi je max 1cm:wtf2:. Mislim da je to definitivno premalo? Mislite li da imam razloga vec za brigu? sutra valjda dolazi drugi majstor koji bi trebao spojiti ont. Je li moguce toliko fusanje ili je to ok u skladu sa standardima? Majstor kaze da nije bas to kako bi trebalo ali da ce sigurno uredno raditi.??

karllo 30.09.2014. 09:27

kako je moguće da HEP ima interesa za razvlačenje optike po HR a da od nje nema neke direktne koristi a da telekomi nemaju interesa za povlačenje optike a to bi im trebao biti glavni posao?

Prezime 30.09.2014. 10:05

HEP-u je to usputni posao uz obavezno razvlacenje strujnih kablova za koje moraju kopat rovove, pa nije bas adekvatna usporedba.

Old Iggy 30.09.2014. 10:46

Citiraj:

Autor Bluzer (Post 2668985)

Upravo to plus potencijalni najam onome tko želi.
Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 2669098)
nekako mi nije logično da oni provlače optiku ,bez nekog plana da ju nekome iznajme,a nedavno se hvalili kako će ju ponuditi telekomima....

Zašto ne bi bilo logično? Mogu, jeftino je, imaju infrastrukturu...
Citiraj:

Autor beroland (Post 2669245)
Majstor kaze da nije bas to kako bi trebalo ali da ce sigurno uredno raditi.??

Malo je mali radijus ali trebalo bi raditi. Nije optika toliko osjetljiva.
Citiraj:

Autor karllo (Post 2669295)
kako je moguće da HEP ima interesa za razvlačenje optike po HR a da od nje nema neke direktne koristi a da telekomi nemaju interesa za povlačenje optike a to bi im trebao biti glavni posao?

I ima direktne koristi za svoje potrebe i ima resursa, telekomima je opseg tog posla 100x veći i nimalo usporediv.

Mikeyy 30.09.2014. 11:06

Napisao si da se ne može HEP optika koristiti za FTTH, zašto?
Jel druga tehnologija nekompatiblina sa FTTH ili neki drugi razlog?

Old Iggy 30.09.2014. 11:41

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2669344)
Napisao si da se ne može HEP optika koristiti za FTTH, zašto?
Jel druga tehnologija nekompatiblina sa FTTH ili neki drugi razlog?

Ono što mi nije jasno jest zašto se svako vlakno smatra potencijalnim FTTH pristupom.
Optika se koristi za niz stvari - automatike, nadzore, spajanje centrala, spajanje velikih korisnika, a FTTH ima potpuno drugačiji način izvedbe, pristupa, potrebne opreme, spajanja korisnika i slično. Sami kabeli (i pripadajuća vlakna) se daju iskoristiti za niz svrha, ali sve ostalo je različito.
Analogija bi mogla biti kao da imaš vikendicu bogu iza nogu, bez struje, u blizini prolazi dalekovod i kažeš "ma samo da nabavim produžni i priključim se".

Mikeyy 30.09.2014. 12:54

Zato što ne znam ništa o tome i meni je žica žica. :-) Zato i pitam.

pimp 30.09.2014. 12:55

imam pitanje malo izvan okvira ove teme, jel znate možda firme neke i izvođače koje se baš bave ugradnjom i provođenjem optičkih kabela?

Bluzer 30.09.2014. 14:27

U Zagrebu imaš Telemont, meni na moru su bili neki IBB, LBB ne mogu se sad sjetiti kako točno. Ako netko zna neka napiše.

beroland 30.09.2014. 21:21

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2669329)
Malo je mali radijus ali trebalo bi raditi. Nije optika toliko osjetljiva.

Hvala na savjetu.
Koliko sam uspio pronaci ovaj tcomov patch opticki kabel od 20m kojeg stavljaju u kucnu instalaciju je ovaj:
http://catalog.corning.com/opcomm/en...tic_cables_web
a na specifikacijama kaze da je max bend radius 2.5 odnosno cak 5 cm.
Ako je to zaista tako i ako je to taj kabel onda ovakav radius od 1cm kakav su meni stavili bi mogao uzrokovati probleme. Vidim po netu da je opcenito "rule of thumb" pravilo da je min bend radius 15 promjera kabela sto bi u ovom slucaju bilo 3 cm.
Iggy nadam se da je tvoj stav tocan i da nemam razloga za brigu cak ni dugorocno.

Amdejac 01.10.2014. 11:46

Opet neke zavjere i urote. Šta bi bilo kad bi bilo.
Ak' ti neće radit ili ćeš imat problema doći će popraviti, a ako radi ne diraj. ;)

IcyTexx 01.10.2014. 11:47

Il dela il ne dela.

Old Iggy 01.10.2014. 12:19

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2669379)
Zato što ne znam ništa o tome i meni je žica žica. :-) Zato i pitam.

A gle, ipak je bakar bio nešto jednostavniji, a optika izaziva curenje slina bez obzira kakva bila. :D
Citiraj:

Autor pimp (Post 2669380)
imam pitanje malo izvan okvira ove teme, jel znate možda firme neke i izvođače koje se baš bave ugradnjom i provođenjem optičkih kabela?

Ima ih brdo u RH, samo je pitanje što ti treba.
Citiraj:

Autor beroland (Post 2669637)
Ako je to zaista tako i ako je to taj kabel onda ovakav radius od 1cm kakav su meni stavili bi mogao uzrokovati probleme. Vidim po netu da je opcenito "rule of thumb" pravilo da je min bend radius 15 promjera kabela sto bi u ovom slucaju bilo 3 cm.

A gle, što smo mi za testove radili s optikom bolje da ne znaš. :D
Ovo ne bi smio biti problem, bar po opisu. A ako ne bude radilo, lako to oni riješe.

Mikeyy 01.10.2014. 12:39

Znači koliko sam ja tebe razumio, to je ista optika, ali nije predviđena za spajanje po kućama, tj. vjerovatno nisu ta "čvorišta" sa kojih bi se spajalo na kuće predviđena i sva ostala popratna tehnika.
Ima li uopće realne nade da će optika u HR doći u obiteljske kuće? Znači ne zgrade u velikim kvartovima, nego i obiteljske kuće.
Ja sam nekih 150m od t-com i optima centrale i stvarno nemam problema sa DSL-om jer je udaljenost mala i sve fercera. Uzeo bih optiku kada bi bila dostupna, ali ukoliko se to ne može riješiti preko neke postojeće infrastrukture, čisto sumnjam da će bilo koji telekom to provlačiti baš po mojoj ulici.

beroland 01.10.2014. 13:45

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2669889)
A gle, što smo mi za testove radili s optikom bolje da ne znaš. :D
Ovo ne bi smio biti problem, bar po opisu. A ako ne bude radilo, lako to oni riješe.

tnx na info

Citiraj:

Autor Amdejac (Post 2669873)
Opet neke zavjere i urote. Šta bi bilo kad bi bilo.
Ak' ti neće radit ili ćeš imat problema doći će popraviti, a ako radi ne diraj. ;)

ma kakve zavjere. ne da mi se s njima gubit popodneva i popodneva bez interneta, tv-a ...
Vidim da si ti zaista opušten... :fiju: Tako treba! La vita e bella!:)

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 2669874)
Il dela il ne dela.

Je, tako je.
tnx

Old Iggy 01.10.2014. 15:28

Citiraj:

Autor Mikeyy (Post 2669898)
Znači koliko sam ja tebe razumio, to je ista optika, ali nije predviđena za spajanje po kućama, tj. vjerovatno nisu ta "čvorišta" sa kojih bi se spajalo na kuće predviđena i sva ostala popratna tehnika.

Otprilike, ukratko. Tehnički ima nekoliko vrsta optike i načina izvođenja.
Citiraj:

Ima li uopće realne nade da će optika u HR doći u obiteljske kuće? Znači ne zgrade u velikim kvartovima, nego i obiteljske kuće.

Relativno. Negdje se već provodi (Amis u Dubravi, ako se ne varam) no kad će i kako optika doći do manje naseljenih mjesta teško je reći, ako će ikad i biti šire dostupna van većih gradova.
Citiraj:

Ja sam nekih 150m od t-com i optima centrale i stvarno nemam problema sa DSL-om jer je udaljenost mala i sve fercera. Uzeo bih optiku kada bi bila dostupna, ali ukoliko se to ne može riješiti preko neke postojeće infrastrukture, čisto sumnjam da će bilo koji telekom to provlačiti baš po mojoj ulici.

Svaka optika se mora provući. Pitanje je samo izvedbe i isplativosti na pojedinom području.

Jaye 02.10.2014. 17:11

Jel zna netko može li se propustiti samo VLAN101, tagirani port na WAN konekciju od ZTE-a, da se dobije samo telefon? Ili možda neko drugo rješenje?

Stavio bih svoj router na ONT i onda bih ZTE priključio u svoj router...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:36.