PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

danielzg 30.12.2011. 19:52

moji foxovi vec 2 godine nisu vidjeli servisa i jos su super:)samo je iz vilice iscurilo neko ulje al rade normalno..

Vuco 30.12.2011. 19:57

Šta će ti mali ako napraviš veliki (kad je u velikom uključen i mali) ?

Gle, to je pod mus ako želiš da ti dugo vilica radi kako treba. Možeš ti imati vilicu 5 godina bez da si je otvorio. Raditi će.

Ako se voziš stalno i offroad po blatu, snijegu, ledu, prašini. Nemaš kaj razmišljati. Vrhunske stvari trebaju održavanje da bi ostale raditi vrhunski.

Za prosječnog bajkera koji vikendom ode na sljeme ili jarun, realno treba jednom godišnje napraviti ovaj najmanji servis. Prašnike kad počne jako sliniti. Bushinge kad dobije luft.

SileTzar 30.12.2011. 20:04

Ne obećajem za sutra, jer mi se jebeno ne da ustat u 7.
Javim.

Smarty 30.12.2011. 20:21

@Vuco: ima li smisla kupovat gumice za Damper i servisirat ga ako locout radi i rebound?
uspija san nac relativno povoljno Enduro seals, a ulje cu ocito morat platit 170kn (sa postarinin) jer nisan nigdi nasa alternativu.

jel moran na jos nesto obratit pozornost? jer vila malo hrapavo radi i nevraca prvih 5 do 10mm hoda i malo lipi.

i jedno pitanje za sve, koliko vam disk prolazi blizu vile? meni prolazi poprilicno blizu izmedju 1mm i 2mm nemogu ni izmirit, to je odokativno
evo i slike:
http://imageshack.us/g/703/imag0440p.jpg/

De5tr0yer 30.12.2011. 20:26

Stari moj, to je fakat preblizu noge od vilice. Kak ju već nisi izgrebao?

Ovak treba izgledati:

Pohrani.com

Šalim se ofskroz, normalno je to

danielzg 30.12.2011. 20:38

meni je isto takav mali razmak i sve 5,nis ne grebe...tak su predvidili ovi iz foxa..

Smarty 30.12.2011. 21:22

ne grebe ni meni al je uzasno blizu pa pitan kako je vama jer recimo da negdi zapnem malo sa diskon i da ga skrivim malo zapet ce za vilu i eto belaja :)
al ako je to normalno onda ok. iako ovako i onako neman sta napravit u vezi toga :D

danielzg 30.12.2011. 21:37

moras biti stvarno sreckovic da tak spigas rotor:)noga vilice stiti pri padu,a da ga tak jako spigas nebi mogo vozit zbog kocnice...

murina 30.12.2011. 22:03

ja sam svoga bio pošteno iskrivio kad sam se prosuo na Sljemenu, ono kad smo bili na prvi snijeg (12ica?)

Uživajte sutra ;)

Vuco 30.12.2011. 22:45

Citiraj:

Autor Smarty (Post 2061682)
@Vuco: ima li smisla kupovat gumice za Damper i servisirat ga ako locout radi i rebound?
uspija san nac relativno povoljno Enduro seals, a ulje cu ocito morat platit 170kn (sa postarinin) jer nisan nigdi nasa alternativu.

jel moran na jos nesto obratit pozornost? jer vila malo hrapavo radi i nevraca prvih 5 do 10mm hoda i malo lipi.

i jedno pitanje za sve, koliko vam disk prolazi blizu vile? meni prolazi poprilicno blizu izmedju 1mm i 2mm nemogu ni izmirit, to je odokativno
evo i slike:
http://imageshack.us/g/703/imag0440p.jpg/

E moj Smarty, na kraju si od svega kupio Foxa sa QR-om, koji još nit ne radi kako treba ? I tehnički, još želiš potrošiti 170kn za ulje + tko zna koliko za razne brtve, prašnike i ostalo ?

Ne znam kaj da ti velim. Ja sam kupio skoro 2 godine staru vilicu i samo sam promijenio ulje u lowersima da bude friško. Prekontrolirao prašnike i bushinge i to je to. No ja sam znao tko ju je vozio i koliko i jel rađen servis i kada.

Neka ti netko otvori vilicu da se vidi u kakvom je stanju vilica iznutra. Jesu li možda pogrebani stanchioni vilice, s obzirom da veliš da je ljepljivo. Prekontrolirati spužvice ispod prašnika kao i same prašnike i općenito stanje ulja u lowersima. Probaj vidjeti gdje zapinje (damper, zračna opruga, bushinzi ili prašnici sa stanchionima) pa sukladno tome otkloniti stvar. Fox mora raditi mekano. Osim onih sa FIT damperom, oni znaju malo lošije raditi, ali navodno je to od 2011 i 2012 rješeno.

Nadam se da ti je problem samo u ulju u lowersima (tj. nedostatku istoga). To riješiš sa 20-30mL friškog ulja za vilice kojeg kupiš za 80kn litra. Za damper je važno pogađati viskoznost, za podmazivanje bushinga i vodilica je manje važno jel 5, 7,5, 10 ili 15W.

Za disk je normalna stvar. To ne brini. Neće ništa biti nit disku nit sa kočnicom.

Smarty 30.12.2011. 23:50

Skuzajte na poduzen postu, ovo je odgovor vuci tako da ostali nemorate citat :)

Je vuco u pravu si i do sad si mi da masu dobrih savjeta koje san i poslusa samo nisan uvik pisa odi.
Odlucija san se za ovog Fox-a jer san ga dobija relativno povoljno, trazija san 150mm al ste mi rekli da mi je dosta i 140mm ako je dobra vila. (do sad san vozija Toru 302 ako se sicas)

Da pojasnim stvar zasto san uzea ovog Foxa, uzea san ga iz razloga jer san dekintiran totalno i nisan vozija biku ima 2 miseca oprilike i neman para za kupit sve sta ocu nego moran prvo prodat nesto da bi si moga nesto kupit (ukratko tranpin), isto tako volim radit rukama, sta znaci da ovaj servis ocekujen sa odusevljenjem jer do san na biki san radija sve sam, uz neke tvoje savjete naravno.
Sa ovim Foxom nemoran minjat kotace sta mi je isto doslo ka velika prednost jer san ocekiva da ce mi do sad upast neki posal i da cu si moc priustit vilu sa novim kotacima al eto nisam i tko zna kad cu...

Koliko san cita po netu to sta lipi je do loseg ulja (u opisu nekih ulja cak pise da sprijecavaju ljepljenje), nadam se da hrapavo radi radi prasine u dusterima, a sta se tice bushinga mislim da su dobri jer vila nema lufta. Stanchioni nisu pogrebani to san odma pogleda i izgledaju u odlicnom stanju.
S obziron da cu minjat prasnike i stavit Enduro (33$ sa postarinom) necu se sad trudit provjeravat u kakvom su ovi stanju nego cu odma minjat.

Ovo oko ulja te nisam posve razumija. Na stranicama kazu da Damper-side oil bath ide 160ml i u Spring-side oil bath 30ml Fox green ulja i to je sve sta treba, a u Air Chamber ide Fox fluid 5ml i to je jeftino (2$).

Problem mi je nac Fox green 10wt po internetu ljudi kazu da je to Torco RSF i da nevalja koristit bilo koje ulje jer onda vila losije radi, ljepi (ka kod mene) itd.

Vuco 31.12.2011. 00:29

E moj Smarty. Svako ulje će podmazivati i sprječavati ljepljenje elemenata.

Ako je ljepljivo, ili nema ulja ili je puno nečistoća. Zamijeniti. Prašnike također obrisati i podmazati.
Za stanchione sam mislio na unutarnji dio, koji se ne vidi. Pogotovo taman ispod prašnika znaju biti potrošeni (nije da igra neku ulogu, ali ružno izgleda).

Iako opet skrivaš vilicu ko zmija noge, po svemu napisanom, imaš open bath vilicu. Takav Fox je realno najbolji Fox kad ga se servisira i pazi. Mana mu je upravo to što se to ulje može lagano onečistiti (enduro prašnici sa uljnim semerinzima će puno pomoći). Najvažnije je da pogodiš viskoznost ovoga za open bath. To je za damping i to je najvažnije, da si ne poremetiš rebound i kompresiju. Za podmazivanje bushinga u lijevoj nozi manje važno koje je ulje, glavno da je za vilice da ne pojede neš. Također i za zračnu komoru.

Pogledaj si viskozitet Fox-ovog tog Green fluida. Postavio sam tablicu na dropbike-u. Naravno da ga je moguće zamijeniti sa Torcom, kad su od njih uzimali ulje i rebrandali ga u svoje. Samo kaj nit Torco nećeš moći naći kod nas. Silikolene, Maxima, Castol moš naći kod nas. Gledaj viskoznost po cSt pri 40°, a ne W gradaciju.

Ja damping ulje kod sebe nisam dirao, jer sve dela kako spada (rebound poglavito). U lowerse sam stavio Silikolene Pro RSF 7,5W (nešto kao Rockshox 15W), a isto sam stavio i u zračnu komoru. Makar tamo ekipa stavlja ono ulje za getribu jer je gušće, meni i ovo fino odrađuje stvar. Ne pušta, radi mekano i bok.
Kad ću mijenjati damping ulje, vjerojatno ću staviti 50:50 omjer 7,5W i 2.5W, taman bi trebalo tako nekako ispasti da se pogodi viskozitet Fox green-a. U tablici piše Fox Shox, ali ne piše koji. Pogledal bum na netu koje ulje stavlja ekipa.

Vuco 31.12.2011. 07:39

E, Cuks ? N*bijem te ranoranioca xD

Cuky 31.12.2011. 08:19

Vuco ne duplaj postove. Prijavit cu te adminu. Hahhahahaha.
Vidim Sile se nije zbudio, ljencina. Ja krecem za 10ak min. Vidimo se kod tunela :)

Nik 31.12.2011. 08:29

cuks, gledao sam nocas UFC (ne sve) i isao na coruk iza 3h...nisam stigao doruckovati i evo iskocio ravno iz kreveta na bajk...psmtr ;)

Smarty 31.12.2011. 09:31

@Vuco: mislija san da san vec napisa o kojoj se vili radi.
Fox 32 Float 140 RL evo i koja slika
http://imageshack.us/photo/my-images/14/sam0088v.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/11/sam0089.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/580/sam0090t.jpg/

Cuky 31.12.2011. 10:44

Pozdrav iz Lugarnice :)
Neka vam je zao sto niste isli :D

Dan je predivan :)

De5tr0yer 31.12.2011. 11:01

-2°C je vani :D

Hvala, ne hvala :p

zgmmax 31.12.2011. 11:18

Ja sam imao dobru volju ic gore, al doso sam u pol 6 doma i jos sam se malo zarakijo jer di god sam se okrenuo je bilo "Ti si Max? Da. Ajmo na rakiju." :D a ekipu sam vidio prvi put u zivotu.

Sve se bojim na sta ce licit danasnje noc :D

SileTzar 31.12.2011. 12:56

Mmmm da, nije bilo realne šanse da ću ustat u 7.

Idemo Shoshy i ja na Dotku, u 2 se nalazimo kod Maximira, ako neko hoće, ili 2.15 klupice pred Dotkom.

De5tr0yer 31.12.2011. 13:01

Morat ćete se dobro oprati za proslavu :)

SileTzar 31.12.2011. 13:29

Joj bio bi najsretniji kad bi u potočićima bilo vode :D

Vuco 31.12.2011. 14:11

Najbolje Sljeme ikada !

zgmmax 31.12.2011. 14:28

Super report Vuco :D

Bas mI je zal kaj nisam isao nigdje.

Vuco 31.12.2011. 14:43

Pa skoro pa je i to dovoljno. Uglavnom, gore Lojstek - Daniel, Cuks, Nik i ja. Lojstek je dole blatan (sunce ga je uspilo otopiti već oko 9 kad smo bili na tunelu). Od prelaska ceste počinje snijeg i led. Onaj uspon prije ravnog i lakšeg djela je i dalje pod ledom i sklisko je pun k. To se danas nije odvozilo. Drugi dio prije makadam se otpeljalo. Na makadamu već duboki utabani snijeg - užitak za voziti. Prošli kamenje sve jer snijeg olakšava stvar. U lugarnici skoro pa nikoga. Pojeli popili, popričali i tak.

Dolje je odluka pala - 20tka i onda Pilana od Njivica. Znaš koliko je snijega kad su dečki otpeljali one stepenice od Lugarnice prema livadi. Na livadi djece ko priči, ali glavna atrakcija 4 budale sa biciklima :).

Do Hunjke staza idila, skoro utabano vozilo se malo opreznije, ali užitak do jaja. Pogotovo onaj singletrack. E uživancija. Prednja guma uhvati sve kad zavrneš volan, iako se čini da je sklisko. Nakon Hunjke prema Danjiki opet snijeg, sve super, sanjkanje sa zadnjim kotačem, oprezno ali čak se i skakalo. Na izlazu na makadam ledara žešća, malo niže i pada prva žrtva - Nik. Daniel i ja stajemo, a Cuks produžuje niže i isto pada ali bez posljedica. Nik nije uspio izaći sa sredine makadama jer je led bio i na kraju pao i to nesretno na koljeno. Taman veli da je zaboravio uzeti shinove. Popravili ga i kranuli dalje. Već malo prije Njivica više snijega nema, no blatko je sklisko. Skrećemo na Pilanu koja je pod lišćem i malo mokra i tamo pada druga žrtva - ja. Izgubio grip na obje gume i zabio se u padu sa BB-om u drvo. Sic je ublažio udarac guzici :D, najveći zupčanik se malo spigao. Dečki su se tu malo našalili sa sicem, ali fakat sam ga savio :D.

Dolje sam lagano išao opreznije, sklizalo se poprilično. Do kraja nitko nije više nastradao. Složili smo se da je bilo ovo najbolje Sljeme do sada. Šteta što Nik nije uzeo GoPro, ali mislio je da će biti magla. Kasnije išli nekim okolnim putem i zadnja 4m tak jasno napunili gume blatom kao što cijelo Sljeme nismo :).
Kasnije stavim slike, idem si zglob na nozi namazat. Izgleda da je on najjače stradao.

danielzg 31.12.2011. 14:55

bilo je predobro..onaj snijeg koji je pao je dao super grip za penjanje:) tih -2 se nije nis osjetilo jer nam je nakon 150m uspona bilo svima vruce.. ekipa je bila za 5+,a na spustu je bilo svega:)

i moram pohvalit cuksa kojem tezina na usponu neigra ulogu a spusta se ko manijak:)

murina 31.12.2011. 16:01

Ma snijeg je zakon za vozit, ima dovoljno gripa kad zakočiš, a kad se zaletiš, glisiraš po snijegu. Najbolje je što uopće nije frka past, dapače :D

Nego, druži li se tko sa Darkosom ili možda zna gdje je? Ugašen mu je mob

Vuco 31.12.2011. 16:14

Evo neke moje slike:
https://picasaweb.google.com/Vucomai...10007362821506

Nik 31.12.2011. 16:39

Vrhunska voznja danas, jos ne mogu prezaliti sto nisam uzeo kameru.
Gore je super vrijeme, kakva hladnoca...prava suncaona.
Tanki sloj snijega (IMHO, vise solike) bio je taman dovoljan za dobar grip tak da se vozilo i po ledu - skoro pa sve , tako da smo Vuco i ja sredili Leustek za cca 1h, a daniel i cuks i nesto brze.

Singlica do Hunjke fenomenalna, 20ka takodjer, samo se zanasa zadni kraj i deri, pa i preko potoka koji je malo nabujao :D.
Na makadamu cisti led, svi idu lijevo, ja desno, nikako izaci iz kolotraga - a nemrem si pomoci, stati jos manje, kad sam bio pedalj do sodera sklizne bajk na ledu a ja zaorem koljenom po ostrom kamenju.
Iduce 3 minute mislio sam da cu umrijeti od tupe bole u nozi.
Skrpam nogu pomocu head (buff) marame, asepsoleta (dez. alkoholne maramice) i maramice vulgaris uz malu asistenciju Vuce i teraj dalje.

Nakon Njivica se odvajamo za Pilanu, tu je Vuco zalegao i dobio sic s guza :D, do kraja oprezno jer je fakat sklisko, a bome je bilo dosta ljudi sa psima.

Jos jednom - vrhunska voznja.
Nema teorije da odem vise bez stitnika za koljena - imao sam srece, prosao sam "lišo", nije naoteklo, imam dva reza - crtu od 1.5cm i otisak kamena 1.5x1cm, fini duboki rez.
Dobro sam prosao, ove ogrebotine ce brzo zarasti.

Donji dio Leusteka, sunce je taman pocelo smeksavati blato:
Pohrani.com Pohrani.com

Na sredini pocinje snijeg, led, ali kad pukne ovakav vidik na grad...
Pohrani.com Pohrani.com Pohrani.com

Pri vrhu snjezni pokrivac je nesto deblji, a cuks se junaci pred djecom :D
Pohrani.com Pohrani.com

Pogled kroz granje na zagorsku stranu i skretanje desno na singlicu za Hunjku:
Pohrani.com Pohrani.com

Prije spusta treba se olaksati (svi he he), neki zauzimaju cudne polozaje uz drvo, a na drugoj slici polozaj sica i izraz lica sve govore :D :

...izgled mog koljena takodjer sve govori, a kakvu sam grimasu razvukao mogu si zamisliti :D:
Pohrani.com

Vuco 31.12.2011. 16:55

Nek si ti prošao dobro. Slike su odlične. Dobro je meni počela i završila ova 2011-ta - u snijegu :)

Kako me sic u pak pogodio, to nisu istine...

Cuky 31.12.2011. 16:56

Hehe, odlicne fotke :)

Bilo je predobro danas.

Jos jedanput sam shvatio da je to to sa Feltom, odlicno mi je sjeo. Skacem i gdje ne treba :D

Ona voznja po ledu je bila mrak, srecom nisam se razbio, al zato Nik je. Jbg, bit ce bolje. Bitno da nije nes gadno previse ;)

Vuco me mrzi, al pametno je bilo sto smo ranije krenuli ;) Da smo sat vremena kasnije krenuli bilo bi teze izvozit zbog onog blata/zemlje koje se krenulo topit.

Pilana mi se svidja, lijepa staza ali nazalost i dosta kratka.

Bajk sam prao skoro pola sata u haustoru, uzas. Taman smo se zasvinjili kod tunela :D

Evo i pokoja slika, opaki neki momci. Cuvajte se njih u sumi :D

zgmmax 31.12.2011. 17:38

Odlicne fotke decki, sada mi je jos vise zao kaj nisam isao gore.

Nik drzim fige da ti koljeno cim prije zacijeli.

SileTzar 31.12.2011. 18:15

Fine fotkice, zeka peka.

Shoshy i ja smo oderali 2 kruga na Dotki za oproštaj od 2011. Prvi onaj klasičan šetnica-singltrack-brzi spust do kanala-nazad na klupice, a drugi od klupica šetnicom skroz do početka spusta-strmi spust desno-kanali-klupice.
Na singlici na usponu ima odurno puno blata i lišća, a brzi spust i nije prebrz jer blato previše koči.
Drugi krug mi je zato bio predobar, fakat mi se sviđa Kona, i bilo je fora skakutat i zabacivat zadnji kraj po blatu.

Sve u svemu, odličan dan. Oprali obojica bajkove na Miramarskoj za 9kn. Doma se nažderao i sad idem odspavat malo.

Nik 31.12.2011. 18:21

Dobro je koljeno, mogu gor-dol po stepenicama bez bolova, malo pecka i skroz lagano boli ali s bocne/vanjske strane,
Uzeo sam pincetu i skarice, dezinficirao i odrezao onaj visak koze - sad imam rupu 1.5x2cmm :D - kaze cura da sam mazohista (a ja nisam nista osjetio - baaad ;) ).
Sad samo da se posusi, zakrasta i na bajk - omozda sutra opalim rekreativni krug Dotka/Maksic da vidim kak se koljeno ponasa ako necu imati pametnijeg posla.

Kak cu fino slaviti NG sa zasukanom nogavicom :D

Shoshy 31.12.2011. 19:02

Lako noc sile, ja sam si red bull zveknuo, a brijem da cu ih jos par (vjerojatno s votkom zacinjenih) do kraja noci zveknuti :D nema spavanja!

Ovo govno od 2011 smo zavrsili sa finim voznjama. tako treba :chears:

jed2i 31.12.2011. 19:20

ljudovi vidim da vam je bilo zabavno na vožnjici...pogled na grad tak u magli je predobar

ja nisam odolio pa sam otišao navečer malo pofotkat
rezultat

ja sam zadovoljan :goood:

želim svima sve najbolje u nadolazećoj 2012, više vožnji, boljih dijelova manje krševa padova i općenito loših stvari :)

SileTzar 31.12.2011. 21:30

Pridružujem se Jed2iev željama, sve najbolje PCE ekipici.

Sretna Nova jebem vam staru!

zgmmax 01.01.2012. 00:04

Sretna nova ekipo :D

Zelim Vam puno prijedenih kilometara :)

Flayer 01.01.2012. 05:17

Ekipica,takodjer sve najbolje u novoj godini i da se sto prije zaboravi stara.
Imate pozdrav od mene i moje drage iz Zadra.

Lovrix 01.01.2012. 10:21

Sve najbolje ekipa , što više kilometara i djelova , a što manje padova i kvarova :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:40.