![]() |
Eto, bude na kraju ipak sve OK, a prve AM4 ploče će nakon 5 godina u opticaju imati službenu podršku za Zen 3 modele.
Citiraj:
|
Eh ako bude i podrška za x3d, a realno trebala bi biti jer je proc identičan samo hrpa keša, i ako bude imalo pristojna cijena...ovo čisto sumnjam.
Ugl, strpljen-spašen, premda ne vjerujem dok ne izdaju BIOS za moju ploču i dok se ne javi ekipa OC forumu koji su probali zen3. ;) Ali eto što radi konkurencija, odjenom kurvinski sve može. Uvjek se sjetim one nesretne 5600XT koja je dobila launch day BIOS sa punim potencijalom te grafe, a ne kakao su je mislili namjerno ograničiti... EDIT: I ovo bi mogao biti marketinški potez ususret AM5 i Zen4, čak mi se čini da bi to mogao biti glavni razlog. Zašto? Pa da pokažu kako oni ipak brinu za sve svoje korsnike i kako ispravljaju svoja lažna obećanja 14 mj kasnije. A tako odmah uljevaju ipak veće povjerenje u AM5 za razliku od Intela. Ugl, kažin, ja zadovoljan i ako bude i ako ne bude za moju tablu, pomirio sam se pred nekih 10-12mj. :D |
Ne bi rekao da je marketing za AM5, nego čisti pritisak konkurencije, kad su vidjeli koliko se 12400F pokazao dobrim za 200€, odjednom su počeli sastanci u AMDu i izjave tipa "zadnja 3 dana pričamo samo o podršci za X370". Da, zadnja 3 dana, a o čemu ste pričali zadnjih godinu dana? :D
|
IMHO, dokle god AMD službeno ne snizi Zen 3 cijene do te mjere da se to stvarno može nazvati osjetnom razlikom, Inelov Alder Lake ih ne dira ni najmanje.
Zen 3 (+ 3D cache) BIOS podrška na B350 i X370 pločama je tak jasno moguća od samog početka, a ove najave su samo reda-radi. Ionak su postigli da AM4 platforma živi čak i dulje od predveđenih 5 godina i sad se lagano pripremaju za prelazak na AM5. |
Svi ti potezi ce biti dovoljni da makar zadrze sve AMD korisnike do Zen 4. Onaj tko ima stariju seriju i zeli upgrade kupi samo Zen 3 procesor, a oni sa Zen 3 ce imat opciju 3d cache verzije za dodatnih 15% koliko nudi i ADL, a nece morat kupovat novu platformu i sve, i visak novca potrosit na bolju grafu koja donosi najveci boost.
|
Da, ali s ovim GPU cijenama Intel i AMD komotno mogu besplatno dijeliti procesore uz kupon od 50% popusta na bilo koju pripadajuću ploču i to je to - opet se nema kaj kupiti.
Tržište novih i rabljenih grafičkih kartica unatrag sad već skoro dvije godine je glavna prepreka za prelazak na nova CPU rješenja za većinu korisnika. |
Proizvođači matičnih su jedini koji su nesretni s razvojem događaja.
Treba se suzdržati od kupovine novog proca dok AMD ne snizi cijene. |
Laganini cekanje Zen 4 i Raptor lakea, pa ce onda valjda koliko-toliko normalna cijena 5800x, pa idem na to i vozi jos 5 godina.
Ionako je cijela prica suvisna dok se ne moze dobiti midrange grafa poput rtx3070 ili 6700xt za kakvih 4, max 5 k kuna. Sent from my Redmi 4X using Tapatalk |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Trebali bi napraviti udrugu za zaštitu gamera ne bi li spriječili neograničen rast cijena pogotovo kad izađe Zen4 i Nvida Lovelace. :9 |
Udruga se zove "ne kupujem ništa do pojave idućih konzola".
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Brijem da sam miran do tada, ako se nešto ne promjeni drastično. Glasam novčanikom, ne dam paru.
|
Citiraj:
|
AMD's upcoming Ryzen 7 5800X3D may end up as a limited edition
Navodno ne ide za consumer market nego za enterprise i to u ogranicenim kolicinama. Moguce vece kolicine tek krajem godine nakon izlaska Zen 4 tj Ryzena 7000 serije. Rumor, pa uznite sa rezervom ... :) |
Ovo da je enterprise mi nema apsolutno nikakvog smisla. Pa to je procesor složen skroz oko gaminga, tako je i predstavljen i reklamiran.
S druge strane pak, to da bi bio limited edition mi itekako ima smisla s obzirom na to kako se cigani AMD u zadnje vrijeme, u pravoj Intelovoj maniri. Fino ga izdaju s brutalno visokom cijenom, limited edition pa se ne troše na to previše u nekom proizvodnom smislu, a uz to imaju gaming krunu na koju se mogu pozivati. Jebeno. |
3D cache je već većim dijelom spakiran za EPYC Milan-X modele, a dokle god to ide po 10.000€ komad, sve kaj ostane išlo bude u ovaj 5800X3D i to je to.
Ista stvar sa Zen 3 Threadripperima kojih još uvijek nema za smrtnike, dok se Zen 3 EYPC modeli prodaju već godinu dana. AMD boli briga za obične korisnike, kad ono bitno (serverske primjerke) isporučuju u vagonima, a za cijenu se ne pita.:) |
Zen arhitektura je tek 5 godina na tržištu. Poslovnjaci su tek od 2nd gen EPYC-a sjeli ozbiljnije na taj bandwagon. Sad je vjerojatno peak. Druga stvar su TSMC kapaciteti.
|
Koliko je isplativo mijenjat R5 3600 za R5 5600G, što bih dobio, a što izgubio ?
Vidim da je L3 cache 32 vs 16 u korist R5 3600. S druge strane vidim po nekakvim reviewima da je R5 5600G praktički u svakoj igri nešto dominantniji ili krivo vidim ? Cijena je nebitna, išlo bi proc za proc. |
A zašto ne uzbeš u obzir 5600X?
|
Citiraj:
Kao što rekoh, išlo bi proc za proc, pa me zanima, što bi izgubio, a što dobio navedenom zamjenom. |
Citiraj:
Mislim da je to sidegrade. Možda u nekim situacijama 3600 profitira zbog keša, ali neznam baš. Kako su mu skresali keš, tako su ga izdjenačili sa 3600 (unatoč većem IPCu). |
Citiraj:
|
Bez doplate bi bilo, zato sam i napisao da cijena nije bitna, jer bi išlo proc za proc.
|
Citiraj:
No neznam hoćeš li morati poboljšati kuler? |
Citiraj:
Znači razliku u L3 cacheu 32 vs 16 u korist R5 3600 u ne bih trebao osjetit ? |
Citiraj:
Pogledaj si ovaj test isplati li ti se. https://www.youtube.com/watch?v=38Ria_EPIF8 |
Citiraj:
Ali me konkretno zanima dal bi i što izgubio, kao npr. taj L3 cache. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:53. |