PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

tomek@vz 27.12.2024. 19:59

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3781421)
Bude Linux došao na svoje. :)

Nope. Ljudi su stvorenja navike a bez krucijalnih aplikacija moš ga 'ebat. Ako u zadnjih 25 godina Linux nije prerasao pišljivih 4% na desktopu neće nažalost ni sad. MS to radi jer zna da mogu. Windows ima ogromnu bazu većinom kvalitetnih aplikacija bez obzira jesu li besplatne ili ne , podršku za sav moguć hardwer i iskorištava pun potencijal istog. Linux je ponekad na istoj razini ali često nažalost ne. Korisnici će samo birati dali će koristiti vazelin ili ne. Za individue koji su voljni nekaj novo naučit i Linux im služi svrsi i PC je podržan - dobro za njih. Svi ostali su u banani i moraju koristiti i plaćat sustav kakav je. Kao što rekoh - šteta jer ako izbacimo te egzibicije meni je osobno Win11 top.

1v@n 27.12.2024. 20:31

Ljudi kojima sam stavio Linux i rekao im da probaju na 2 dana, pa jave jel žele ostati...zvali su me za 2h i rekli da im je dosta jer ne mogu pokrenuti/instalirati ništa dvoklikom na instalacijski file.

Navikli su na Windowse, ne žele ništa osim Windowsa. Kakve god da mi prednosti ovdje vidimo, prosječnom korisniku je glavobolja mijenjati način korištenja koji je već muscle memory

tomek@vz 27.12.2024. 20:48

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3781444)
Ljudi kojima sam stavio Linux i rekao im da probaju na 2 dana, pa jave jel žele ostati...zvali su me za 2h i rekli da im je dosta jer ne mogu pokrenuti/instalirati ništa dvoklikom na instalacijski file.

Navikli su na Windowse, ne žele ništa osim Windowsa. Kakve god da mi prednosti ovdje vidimo, prosječnom korisniku je glavobolja mijenjati način korištenja koji je već muscle memory

Bingo. Zato je i propao Limux projekt u Minhenu kad se grad trebao prebaciti na Linux. Problemi nisu bili tehnološke ili financijske prirode već ljudske (navika+ politika). Tak da možemo mlatiti praznu slamu oko Linuxa od jutra do sutra ali ne vjerujem da će se u idućih 20 godina išta drastično promjeniti osim da MS više iskorištava svoju poziciju. Pitanje je što u nedostatku konkurencije može natjerati MS da promijeni praksu. Apple proizvodi su preskupi da se svi prebace na tu alternativu (iako i Apple ima trulu praksu oko nekih stvari). Za neke od nas Linux će postati daily driver ali za normalne smrtnike ako ovako MS nastavi bit će prst u guzicu i trpi.

mkey 27.12.2024. 20:55

Korisnici kojima sam ja instalirao linux ne instaliraju nikada ništa, tako da njima to ne igra ulogu :D I naravno da je instalacija u par klikova normalna stvar (repozitoriji ili ručno skinuti deb, run, appimage i drugi formati).

1v@n 27.12.2024. 21:00

Ajd, Libre Office sam instalirao neki dan čovjeku na Ubuntu i bome sam trebao par minuta dok sam pročitao readme i što moram upisati u terminal. Prošlo je neko vrijeme i zaboravio sam već.

Gleda me u nevjerici i pita...jel ću ja to svaki put morati ovako?
Čekam da me nazove i veli da mu vratim sve nazad na Windowse.

Bubba 27.12.2024. 21:07

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3781456)
Ajd, Libre Office sam instalirao neki dan čovjeku na Ubuntu i bome sam trebao par minuta dok sam pročitao readme i što moram upisati u terminal. Prošlo je neko vrijeme i zaboravio sam već.

Ja sam prvi koji ce se posrati po duljini i sirini Linuxa, ali brate moj u Kristu - doslovce skines deb, dvokliknes na njega i upres u veliko "Install" dugme.

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3781450)
Bingo. Zato je i propao Limux projekt u Minhenu kad se grad trebao prebaciti na Linux. Problemi nisu bili tehnološke ili financijske prirode već ljudske (navika+ politika).

Problemi su upravo bili financijske pa prirodno onda i tehnolosko-vremenske prirode, jer u to vrijeme godista, takav projekt je bio samo mokri san suludih tehnobirokrata kojeg tehnologija tog vremena nije mogla pratiti u skladu s ocekivanjima.

I manji problem je bio u Linuxu (YMMV), koliko je bio u XYZOffice smecima na istom.

1v@n 27.12.2024. 21:12

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3781458)
Ja sam prvi koji ce se posrati po duljini i sirini Linuxa, ali brate moj u Kristu - doslovce skines deb, dvokliknes na njega i upres u veliko "Install" dugme.

Evo, Opera se recimo instalirala na taj način, ali Libre Office ne. Možda je razlika od distribucije do distribucije, ali na Ubuntu nije radilo na taj način.
Jedino kroz terminal i sudo dpkg -i *.deb
Evo iz readme:

Citiraj:

When you unpack the downloaded archive, you will see that the contents have been decompressed into a sub-directory. Open a file manager window, and change directory to the one starting with "LibreOffice_", followed by the version number and some platform information.

This directory contains a subdirectory called "DEBS". Change directory to the "DEBS" directory.

Right-click within the directory and choose "Open in Terminal". A terminal window will open. From the command line of the terminal window, enter the following command (you will be prompted to enter your root user's password before the command will execute):

The following commands will install LibreOffice and the desktop integration packages (you may just copy and paste them into the terminal screen rather than trying to type them):

sudo dpkg -i *.deb

The installation process is now completed, and you should have icons for all the LibreOffice applications in your desktop's Applications/Office menu.

mkey 27.12.2024. 21:13

A što si bogati morao upisati u terminal? Da se razumijemo, postoji određeni diferencijal u znanju, i to naravno mora biti tako. Prelaskom iz jednog sustava u drugi čovjek mora nešto i naučiti. Što je za većinu ljudi skoro pa nemoguće. Žalosno da je tako, ali je šta je. OS je pritom najmanji problem.

Moje problem ovdje je što se nalazimo na IT related forumu tako da smatram da ne pričamo među ljudima koji ništa ne znaju i nisu u stanju učiti. Sugerirati da je instalacija libre office komplicirana na linuxu je stvarno suludo. Pa manje klikova na linuxu treba nego na windowsima. Evo, to kod mene izgleda ovako, nakon otvaranja software managera i traženja aplikacije.

https://i.imgur.com/jlzwmw5.png

Na windowsima valja otvoriti browser, tražilicu, ukucati pojam, potražiti download link, skinuti file na adekvatnu lokaciju, pokrenuti instaler i potvrditi UAC i tek onda klikati next u više navrata i finish. Ti ljudi o kojima pričamo takve stvari u pravilu ne znaju napraviti.

Ako pričamo o stvarnim ograničenjima, ima ih koliko hoćeš, kako je Tomek prije naveo. Razni software koji nema podršku na linuxu (iako vjerojatno radi u wine) i podrška za razno razni hardware, što je po meni daleko najveća boljka, iako limitirana ako pričamo o standardnoj opremi koja se nalazi na tržištu neko dulje vrijeme.

1v@n 27.12.2024. 21:24

Prosječan korisnik ima ovakav workflow

Treba mu office. Rekli su mu da je Libre Office besplatan i ok.

1. Gugla Libre Office
2. Downloada Libre Office
3. Dvaput klikne na .exe
4. Next Next Next Next
5. Dvaput klikne na ikonicu u Start menu / ikonicu na desktopu

Imam ispred sebe sad downloadani .tar folder s Libre Office koji u sebi ima 42 .deb filea i nijedan od njih nije "Install".
Ajd mi objasni kako će prosječan korisnik iz primjera gore instalirati išta na ovakav način.

Linux nije intuitivan za korisnika bez predznanja. Smjesti se u kožu takvog korisnika i onda pogledaj kroz njegove oči ovo što ti je Software Manager izbacio. Otkud uopće početi?

Bubba 27.12.2024. 21:58

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3781461)
Evo, Opera se recimo instalirala na taj način, ali Libre Office ne.

Bogami, skinuo sam sada deb da vidim o cemu pricas, i u pravu si. S time da bih rekao da su to ovi idioti iz LibreOfficea spetljali - jasno mi je da nisu u stanju napraviti suvisli Office paket, ali taj jedan deb nije trebao biti tako dramatican.

Cini mi se da im je generalno stranica u poluraspadnom stanju takoder.

S druge strane, kako je receno, dosta tih "velikih" distribucija ima svoj nekakav "store" (bas kao i Windowsi), s kojega bi instalacija trebala biti trivijalna.

mkey 27.12.2024. 21:59

> Treba mu office.

Normalan workflow je da je libre office već instaliran. Ako ćemo već pričati o normalnom workflowu.

> Imam ispred sebe sad downloadani .tar folder s Libre Office koji u sebi ima 42 .deb filea i nijedan od njih nije "Install".

Svaki od njih se može instalirati. Iz readme:

> This "stand-alone" LibreOffice installer is provided for users in need of previews, having special needs, and for out-of-the-ordinary cases.

Zašto nisu stavili jedan deb file koji instalira cijeli paket umjesto da su stavili pojedine komponente, pojma nemam. Očito je namjena ovog downloada neki skroz drugi use case. Da se mene pita, ne bih to tako napravio jer je zbunjujuće. Kada sam trebao instalirati libre office (samo kada sam eksperimentirao s nekim minimalnim distribucijama) radio sam to kroz repozitorije.

> Ajd mi objasni kako će prosječan korisnik iz primjera gore instalirati išta na ovakav način.

Prosječan korisnik koji prati obratan workflow ako bude htio čitati, nešto će naučiti. Ako ne bude htio čitati, potražiti će neki drugi operativni sustav. Ako zapne na ovakvoj prepreci, onda je možda linux prezahtjevan za istog, što je OK.

Linux nije intuitivan za korisnika bez predznanja.

Identično kao windowsi. Manje ili više, to je relativno subjektivno.

> Otkud uopće početi?

Od početka, prvi rezultat pretraživanja je obično najrelevantniji. Slično kao i kod pretraživanja interneta. Čitanjem do razumijevanja, druge nema. Činjenično stanje je da si odabrao loš primjer. Libre office je, koliko ja znam, rijetko kamen spoticanja pošto je dio valjda svih main stream distribucija.

1v@n 27.12.2024. 22:25

Citiraj:

Autor mkey (Post 3781468)
Libre office je, koliko ja znam, rijetko kamen spoticanja pošto je dio valjda svih main stream distribucija.

Evo, konkretno, na Ubuntu, koji je čovjek izabrao, nije.

Primjer je dosta generički, jer je većina Windows korisnika čula za Ubuntu kao primjer linux distribucije koja je user friendly za switchere, jer im je GUI blizak onom što su imali na Win.

Uglavnom, korisnike koji nisu odustali nakon početnih frustracija i vratili se na Windowse mogu nabrojati na prste jedne ruke. Oni koji su odustali, a htjeli i dalje unix iskustvo, sad su na OSX koji im je legao isprve.

Ovi koji su napravili upgrade s 10 na 11, sad me zovu da hoće nazad stari context menu, start menu... i već imam set alata kojim vraćam UI na izgled 10-ke jer to žele.
Ljudi su robovi navika. Sve bi odmah novo, ali da nije nimalo drugačije od starog...ali da je bolje :D

mkey 27.12.2024. 22:37

Bit će da je do ovoga. Ja to ne razumijem, ali valjda sve manje razumijem i ubuntu. Bit će da je to razlog zašto ga nisam instalirao duže vrijeme. Ovo je stvarno neobičan izbor, s obzirom da je image veličine 5.8GB. Pa šta su sve nagruvali unutra za defaultni minimal install :D Kakva lakrdija.

Citiraj:

Default app changes

The default Ubuntu Desktop installation is now minimal. There is still an “extended selection” option for those who prefer to have applications like LibreOffice and Thunderbird installed for the first boot.

In the extended install, the webcam app is now provided by GNOME Snapshot instead of Cheese

Games are no longer installed by default
Što se tiče osobnog izbora, ja svakoga podržavam da koristi ono što mu paše.

tomek@vz 28.12.2024. 06:59

Moderan Ubuntu je "poseban". Ne na dobar način. Minimalna instalacija je ok za one koji znaju što rade i što žele instalirati. Drugo - podrazumijeva se malo informiranja tko/sto/kako/gdje odraditi najjednostavnije stvari na nekom drugom OS-u. Kolko vidim onaj moj tutorial je malo forumaša pročitalo a još manje znalo da postoji. Trud uzalud al hebaj ga. Al nažalost tak je kak je , iz mog iskustva od mojih poznanika samo jedan "stariji" par jos koristi Linux jer je PC zbilja star a drugo koriste samo web browser. Nikad problema sa virusima ili da se ikaj skrsilo. Svi ostali prešli na Windows jer podrške za hardwer ili kompatibilnosti Office formata. Igre začudo nisu problem (meni recimo Civ 5 ne radi ni na Win 10 ni 11, samo Fedori).

@Bubba > financije su možda bile pod kraj problem jer su kreirali na kraju toliko kompleksan sustav (ne pričam samo o Desktop implementaciji) da vrlo malo ljudi isti razumije a jos manje je sposobno isti održavati. Pa za Boga dragoga originalna ekipa je sve imala pripremljeno za SLES da bi na kraju grad rekao (jos 2008-e) da to previše košta i Linux je besplatan i nesmije ništa koštat pa su prešli na OpenSuse na serverima i custom Ubuntu za desktop. Na kraju je ispao Frankenstein čudovište jer svaka firma je gurala svoj način riješavanja problema a osim originalne ekipe skoro nitko od njih nije razumio što je Linux i kako funkcionira. Imam čast sa ostacima te ekipe radit nažalost ili na sreću. Vjeruj mi - ucitelji su imali ( i imaju jos uvijek) takve prohtjeve da ti se posere uz totalnu netoleranciju shvacanja tehnoloskih mogućnosti najprije sustava koji je pred njima a nakon toga i projekta u cjelini. To je bio problem tada , to je problem i danas i zato guraju trenutno Apple jer im je fora sa Ipad-ima po učionici šetat. To kaj je govno nekompatibilno i postaje gore sa svakim updateom sa postojećom i modernom infrastrukturom nikom ništ. It?s shinny i dok mogu iste i doma kao privaten uređaje koristiti - trude se ne gunđat previše. Sa Windows klijentima su problemi samo ako ekipa preko DSM-a neki nedovoljno testirani update pusti. Windows (10 zasad) klijenti rade kak spada. U detalje zašto to ne šljaka i zašto mi se diže kosa na glavi kad vidim Ticket gdje su Apple uređaji upleteni i zašto i dalje održavaju stari Linux sustav na serverima na životu iako su spizdili milijune Eura u zadnjih 5 godina da isti zamjene modernijim riješenjima (od kojih nijedno novo riješenje ne može preuzet ni 1% onog što trenutni sustav radi) neću u ovoj temi.

Hovewer > rigoletto o Linuxu u za to primjerenoj temi spamamo sad već.

strikoo 28.12.2024. 10:22

Na temu libre office
Stavljajte ljudima
https://www.onlyoffice.com/download-desktop.aspx
Ni na windowsima vise ne koristim M$ Office (puke)

Najsličniji DE windowsu je Cinnamon koji je namjerno razvijen da liči cim vise i funkcionira kao win 7.
https://www.linuxmint.com/download.php

Kaki ubuntu...jadni ljudi...

spiderhr 28.12.2024. 10:31

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3781456)

Gleda me u nevjerici i pita...jel ću ja to svaki put morati ovako?
Čekam da me nazove i veli da mu vratim sve nazad na Windowse.

Da, LO nema jedan deb file nego je u arhivi više fajlova za razliku od Chromea, Opere,...

Da naprave i LO da možeš instalirati kao i potonje super.

Tajl3r 28.12.2024. 12:52

IOT LTSC

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

mkey 28.12.2024. 13:05

Citiraj:

Autor strikoo (Post 3781505)
Na temu libre office
Stavljajte ljudima
https://www.onlyoffice.com/download-desktop.aspx
Ni na windowsima vise ne koristim M$ Office (puke)

Koristio sam only office jedno vrijeme ali mi je nekako skliznuo s radara. Možda bi bilo u redu da mu dadnem opet priliku.

tomek@vz 28.12.2024. 13:28

Citiraj:

Autor Tajl3r (Post 3781518)
IOT LTSC

Instalirao Win 10 IOT LTSC na stari Acer i neke igre (recimo) koje su mi na normalnom Win 10/11 radile tu ne rade iako je sve sto po dokumentaciji tim igrama treba instalirano. Nisam primjetio neke cudne greske u logu. Zato - dual boot i mir.

1v@n 28.12.2024. 13:48

IOT LTSC sam stavio na laptop koji imam za po putu jer mi ništa drugo ne treba nego Adobe gore.

Šipak, Creative Cloud je nekompatibilan s LTSC. Tako da, nije rješenje za sve i svakog.

mkey 28.12.2024. 14:19

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3781525)
Instalirao Win 10 IOT LTSC na stari Acer i neke igre (recimo) koje su mi na normalnom Win 10/11 radile tu ne rade iako je sve sto po dokumentaciji tim igrama treba instalirano. Nisam primjetio neke cudne greske u logu. Zato - dual boot i mir.

Na 10 LTSC IOT GTA 3 i VC mi nisu radili, dok svi kasniji GTA su radili bez problema. Na non LTSC 10 VC mi je radio bez problema nakon instalacije onog "direct play". Tako da fali nešto na LTSC/IOT, samo je pitanje što točno. Nekada bih 2 dana tražio u čemu je problem a sada mi je to meh.

Bubba 28.12.2024. 16:14

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3781493)
@Bubba > financije su možda bile pod kraj problem jer su kreirali na kraju toliko kompleksan sustav (ne pričam samo o Desktop implementaciji) da vrlo malo ljudi isti razumije a jos manje je sposobno isti održavati.

Jedini nacin da open source ne bude beskrajno skup (daleko skuplji i od proprietary rjesenja) je mainline. Tada nije bilo vrijeme za to. Sada polako dolazi; na desktopu vjerojatno najsporije, ali dolazi.

Tajl3r 28.12.2024. 19:40

Citiraj:

Zasad mi radi sve ok win11 iot ltsc nisam naletija na tako nesto a ko zna mozda i naletim zasad definitivno bolje od klasicnog win10/11

strikoo 28.12.2024. 19:55

Citiraj:

uf dobro da si rekao. taman me svrbilo napraviti downgrade sa 11 ltsc na 10 iot :chears:

xlr 28.12.2024. 20:31

Planirao sam s am5 konfom dignuti se na w11 ltsc iot, ali kad sam vidio da mi sve normalno radi na w10 ltsc iot odustao sam od tog plana. Nista ne dobivam, barem ja to ne vidim/osjetim (poslovno koristim w11 ent pa povlacim paralele s w10). Prvi put kada vidim da me ltsc ili iot ogranicavaju, rado cu se prebaciti na w11 ili na neku normalnu verziju os-a.

mkey 29.12.2024. 00:39

Citiraj:

Autor xlr (Post 3781560)
ili na neku normalnu verziju os-a.

A to bi u ovom kontekstu bilo što točno?

1v@n 29.12.2024. 00:47

ME, Vista ili 8, naravno

Dottore 29.12.2024. 00:54

Citiraj:

Autor xlr (Post 3781560)
Planirao sam s am5 konfom dignuti se na w11 ltsc iot, ali kad sam vidio da mi sve normalno radi na w10 ltsc iot odustao sam od tog plana. Nista ne dobivam, barem ja to ne vidim/osjetim (poslovno koristim w11 ent pa povlacim paralele s w10). Prvi put kada vidim da me ltsc ili iot ogranicavaju, rado cu se prebaciti na w11 ili na neku normalnu verziju os-a.

Prebaci na normalnu, ne vidim razlog kad imaš jaču konfiguraciju?

kopija 29.12.2024. 06:10

Citiraj:

Vjerojatno mu fali neki pretpotopni VC, riješenje.

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3781526)
IOT LTSC sam stavio na laptop koji imam za po putu jer mi ništa drugo ne treba nego Adobe gore.

Šipak, Creative Cloud je nekompatibilan s LTSC. Tako da, nije rješenje za sve i svakog.

Adobe je kolko znam jedini koji DEFINITIVNO ne radi.

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3781576)

Upravo tako, W11 LTSC nema smisla trenutačno, ali za par godina kad sve više programa/igara nebu radilo na W10 LTSC, bude dobro došao za starije kompove koji ne zadovoljavaju hardware requirements za "klasične" verzije W11.

Mladenxy 29.12.2024. 06:54

Najjača verzija, sa svim uključenim špijunskim telemetrijama, kompletnim bloatwareom, osam game launchera u pozadini, 30+ igara instalirano, sve što vole mladi za gaming periferiju u pozadini na prosječnom kompu za mlade.

https://i.postimg.cc/BLn8F2b0/Screenshot-1.png

kopija 29.12.2024. 07:36

Poanta je u tome da će Wintel mafija u novoj godini cijeli svijet pokušati natjerati da kupe novo računalo i operativni sustav.
Da nema LTSC verzija taj podli plan bi im uspio.

Mladenxy 29.12.2024. 07:44

To mi zvuči da su Borg. Ja sam asimiliran.

Disco 29.12.2024. 08:36

Samo da se osvnrem na isntalaciju programa na Linux. Kao što je netko već spomeno, za nas navikle na Win naj distra je Linux Mint jer je najbliži prozorima, a uz to ima i svoj store sa kojeg se sve instalira jednim klikom. Ima većinu programa, ali naravno da nema sve na storeu, tako da za neke stvari opet treba potegnuti na terminal tj internet.
Negativno mi je što Linux nema neku zamijenu za device manager gdje mogu pregledati što su sve prepoznali i instalirali drivere, te što ne mogu tako na jednostavan način enable/diseable na neki komad HW-a u kopu. Isto tako je loše što na laptopima srče bateriju unatoč instalaciji TLPa (power manager). Pozitivno je što je siguran, relativno stabilan, brz i živahan.

Sjetim se kako sam morao dobro istražiti internet i probati par riješenja da mi Mint ne starta BT po defaultu, da bude diseablean, a da ga ipak mogu upaliti na ''tipku'', i da nakon restarta opet bude disablean. Na win mi je to trivijalno, ali OK, sa Linuxom nisam baš na ti. A mogu mislit kako bi ovo riješio neki kežual juzer.

Sve ima svoje prednosti mane. Vj da se prisilim koristiti samo Linux bi se više priviknu, naučio i možda bi mi postao draži od Win, ovako je samo alternativa.

xlr 29.12.2024. 09:00

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3781576)

Ne vidim razlog zasto bi :D
Citiraj:

Autor mkey (Post 3781572)
A to bi u ovom kontekstu bilo što točno?

Non LTSC/IOT verzije, jasno

tomek@vz 29.12.2024. 10:52

Citiraj:

Autor Disco (Post 3781586)
Negativno mi je što Linux nema neku zamijenu za device manager gdje mogu pregledati što su sve prepoznali i instalirali drivere, te što ne mogu tako na jednostavan način enable/diseable na neki komad HW-a u kopu. Isto tako je loše što na laptopima srče bateriju unatoč instalaciji TLPa (power manager).

1. Znam kaj misliš reći ali dmidecode / dmesg daju većinu tih informacija iako nije jednostavno razaznat čemu fali firmware a čemu ne. Normalni računalni korisnici tu nemaju šanse.

2. TLP je na modernom hardweru i distrama obsolete, drugi faktori tu sad igraju ulogu (nemoj računat da bude baterija 0.000001% dulje držala nego prije, Linux power management i dalje nije na istoj razini kao i Windows jer kvaliteta drivera (kernel moduli + firmware) nije na istoj razini). To se tak skoro nebu promjenilo.

The Exiled 29.12.2024. 10:58

hardinfo2 (1 - 2) je čist OK Device Manager alternativa:)

mkey 29.12.2024. 13:15

Citiraj:

Autor xlr (Post 3781591)
Non LTSC/IOT verzije, jasno

OK, pojam "normalno" je subjektivan, to je istina. Kada vidim sa čime sve upakiranim windows dođe po defaultu, meni bude slabo.

kopijo, baš budem probao taj VC paket. Volio bih imati jedno pouzdano rješenje za jadnike koji traže da im instaliram to čudo. Dok sam koristio 7 bilo je sve OK jer sam znao što mu fali i za što pita, a sada sam ispao skroz iz tijeka događaja :DI

Izgnaniče, pa kako do sada nisam čuo za taj hardinfo? Baš zgodno izgleda, jedino je kontrast na temama po meni loš, ali nebitno, default je dobar.

xlr 29.12.2024. 13:31

A u win temi smo pa ono, zna se... Ovdje jedino vas par izlijecenih jos uvijek pricate po linuxu. Pustite nas bolesne na miru :)

mkey 29.12.2024. 13:55

Ja ne mislim da je itko ovdje bolestan. I jasno mi je da kada ti netko u taj proizvod na koji si naviknut upakira svašta nešto da čovjek ima tendenciju to prihvatiti jer je to, eto, tako sada i tako mora biti a promjene i alternative su teške. Sam sam bio u sličnom položaju pred 5-6 godina i za sebe sam rekao da je dosta bilo. Ne pada mi na pamet da na bilo što bilo koga nagovaram, neka ljudi koriste ono što im je prihvatljivo.

Uključio sam se zbog onog libre office primjera na ubuntu jer mi se to učinilo čudnim i neobičnim a na kraju sam nešto i naučio o tome u kolikoj mjeri su neki ljudi poludili (ubuntu ekipa). Priča tomek duže vrijeme o tome ali nisam imao užitak to koristiti nekoliko godina pa nisam znao iz prve ruke :D

Ako ljudi koji slažu prozore imaju pravo poluditi zašto ne bi onda i ubuntu ekipa imala isto to pravo. Dok ima alternativa dobro je.

xlr 29.12.2024. 14:10

Ma jasno sve, malo se i ja zaj*. I ja sam pokusao na sve nacine preci na Linux desktop jer "nema u tome bas nista lose" i "zasto ne", ali to se pretvorilo u dva predivno bacena tjedna na debugiranje. Nisam ni dosao do Libreofficea hahaha. Fedora, Mint, Gnome, KDE ma nula bodova. Dok u isto to vrijeme mi je server na Debianu. Headless, jasno, i ne bi ga mijenjao. Pa vise ne znam jesam li ja taj koji je bolestan na Winsdowse ili je problem u, ne znam, Linux desktopu :D Kako god okrenes, seks je zagarantiran.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:24.