PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GeForce RTX 30X0 series (Ampere) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303560)

Gigi1 20.09.2020. 22:58

Citiraj:

Autor guerra (Post 3440591)
15x vise naslova ima dx12... Ocito se radi o selektivnom vidu. :kafa:

Btw ima i Nvidia isti drek tj sharpening filtar koji daje identicnu kvalitetu kao RIS. Samo sto za razliku od RIS-a ima mogucnost nastimavanja postotka ostrine (dok je RIS takav kakav je pa u nekim igrama izgleda preostro tj lose), a ima i ogromni plus sto radi i na dx11 i na svim Nvidia karticama dok je RIS ogranicen samo na Navi kartice.[/URL]

O cemu ti lupetaš...ris radi na gcnu 4 i 5 za dx11, 12 i vulkan, a na rdna sve navedeno + dx9

U ostalom su te kolege ispravile...

Manuel Calavera 20.09.2020. 23:15

Citiraj:

Autor picajzla0707 (Post 3440615)
Sve će svakako biti jasnije vrlo skoro, čim izađe cyberpunk koji je izrazito nahajpana igra i u kojoj bi upravo dlss trebao zasjati, a nakon kojeg će svi developeri požuriti ubaciti dlss u svoje igre

Moš mislit, sve trče :D

Pa većina developera ne stigne završit igru kako treba, da nema bug-ova i da je optimizirana, a kamoli da se zajebavaju sa implementacijom neke tehnologije koju podržava manjina gamera koji će ju igrati

DLSS će imati one igre kao i do sada - ako nvidia plati

guerra 20.09.2020. 23:20

Citiraj:

Autor Gigi1 (Post 3440624)
O cemu ti lupetaš...ris radi na gcnu 4 i 5 za dx11, 12 i vulkan, a na rdna sve navedeno + dx9

U ostalom su te kolege ispravile...

Gle, gore sam se ispricao. Referirao sam se na ono sto sam procitao, a to je bio clanak koji sam linkao. Nije bas da me zanimaju updejtovi kartice koju ne posjedujem pa me zato slobodno ispravite u jednoj normalnoj recenici bez nervoze jer tuzno je citati takve reakcije.

Kad smo kod lupetanja ne znam sto bi trebalo biti ovo tvoje oko "superiornosti RIS-a" kad sa druge strane Nvidia ima istu stvar, ali i znatno bolji DLSS. :kafa:

Gigi1 20.09.2020. 23:21

Dlss je u svom "duhu" dobra ideja, ali u realnosti komplicirana, ne bi me zacudilo da završi slično fpga modulima od 500baksi u true gsync monitorima.

Edit. Ne, ti si dalje pisao da je ograniceno na dx12

guerra 20.09.2020. 23:42

Kad me nisu ispravili za taj dio :D

Netko je spomenuo kak DLSS nije isplativ developerima posto nema puno korisnika koji ga mogu koristiti, sad sa jeftinijim Amperom nema razloga da i slabije verzije (3040, 3050, 3060) ne podrzavaju DLSS pa ce on biti dostupan vecem broju korisnika. Osobno na DLSS gledam kao na novu tehnologiju koja ima puno benefita, nesto kao g-sync i freesync, pa nema razloga zasto se ne bi poceo sve vise koristiti. Osim toga ovog puta za razliku od hairworksa, rt-a i sl umjesto performance hita dobijes boost.

picajzla0707 21.09.2020. 02:12

Citiraj:

Autor MadBoY (Post 3440617)
Da, bas svi cekaju Cyberpunk 2077 da bi stavili DLSS... koji nije jeftin za implementirati. Da je jeftino i lagano ne bi samo 15 igara u 2 godine podrzavalo DLSS. Tehnologija je super ali implementacija je teska i skupa.
Downsampling bi se znacilo da se igra renda u, recimo, 4K i prikaze u 1080p, a to nije ni RIS nit DLSS vec obici SSAA.

Ako je vjerovat techspotu i ostalima koji su razgovarali s nevidijom i developerima, dlss u 2.0 verziji je lagan za impletemntaciju. Navodno bi ga svaka igra koja podržava taa trebala bez problema ubaciti. Razlog zašto u dvije godine nije bogznašto napredovao je u verziji 1.0 koja je bila pušiona

On the positive side, Nvidia claims DLSS is much easier to integrate now and getting DLSS in games on launch day with quality equivalent to Youngblood's implementtion should be very achievable.

još sam negdje ranije čitao razgovore s developerima (iz controla i još jedne igre) koji su radili sa dlss 2.0 i također kažu da je lagan za impleentaciju, tako da ne znam otkud ti ova informacija da je problematičan skup

ris downsampling, ako nisam krivo skužio, objašnjavaju u techspotovom tekstu, je skidanje rezolucije na nižu + sharpening - u ovom slučaju na 1800p uz prikaz na 4k ekranu

The second use case is for resolution downsampling. For example, if you have a 4K display but want better performance, you can run games at 1800p or an 80% resolution scale. This will inevitably make the image softer as it’s not being rendered at the native resolution. Radeon Image Sharpening could post process that image, add a bit of sharpness back and get close to the native image for virtually no performance loss. In a sense it’s similar to what Nvidia is attempting with DLSS, and we’ll compare the two later on.

guerra 21.09.2020. 08:17

Pa gore sam ti napisao, sve te tehnologje rade na nacin da iskoristavaju cinjenicu da se slika rendera na manjoj rezuluciji pa dobijes taj "performance boost" i nakon toga izostris tu sliku na jedan od nacina.

Da li ces koristiti resolution scale ili nekakav custom resolution je svejedno, razlika je jedino u tome sto je ovo prvo lakse za koristiti jer pomices jedan slider unutar igre, dok u drugom slucaju moras sam slagati custom rezoluciju u driverima i onda ako nisi zadovoljan sa slikom slagati novu rezoluciju dok si ne izbalansiras kako ti pase.

Recimo Sapphire ima odlican tool tzv Trixx Boost unutar Trixx aplikacije gdje umjesto da se zafrkavas po driverima sa custom rezolucijama, za igre koje u postavkama nemaju resolution scale, taj isti resolution scale nastimas unutar aplikacije sa sliderom.

Flegma 21.09.2020. 10:10

Ne kuzim likove koji dodu u nVidia topic (konkretno 30x serija topic) i onda kazu "e AMD vam ima to isto, samo bolje/losije, zasto zelite kupit i pricat o nVidiji".
Brate, da mi se cita o AMDu, cita bi taj dio foruma, a ne ode. :)

guerra 21.09.2020. 10:19

Citiraj:

Autor Flegma (Post 3440681)
Ne kuzim likove koji dodu u nVidia topic (konkretno 30x serija topic) i onda kazu "e AMD vam ima to isto, samo bolje/losije, zasto zelite kupit i pricat o nVidiji".

Nije to niti toliko lose, mislim da je dosta ljudi sada saznalo da pored DLSS-a ima ekvivalent RIS-u (koji se dize u nebesa) i sa Nvidijom :D

Flegma 21.09.2020. 12:36

Ma nikad nije lose imati raznovrsne komentare od raznovrsnih korisnika, ali kad je neka konstruktivna prica i kad je potkrijepljena s nekim faktima, al ovo je doslovno bilo valjda 10+ ljudi koji su dosli u topic rec nam da smo jadnici jer smo kupili nvidiu i da ce AMD izbacit ekvivalent 3080-kama za manje love i slicno, a na to odmah obolim :D

The Exiled 21.09.2020. 18:09

Citiraj:

Autor Flegma (Post 3440681)

Citiraj:

Autor Flegma (Post 3440715)
Ma nikad nije lose imati raznovrsne komentare od raznovrsnih korisnika, ali kad je neka konstruktivna prica i kad je potkrijepljena s nekim faktima, al ovo je doslovno bilo valjda 10+ ljudi koji su dosli u topic rec nam da smo jadnici jer smo kupili nvidiu i da ce AMD izbacit ekvivalent 3080-kama za manje love i slicno, a na to odmah obolim :D

Oprosti, ali nisi u pravu, niti je itko od nas u temi da drugima spočitava ili općenito podjebava ljude. Do DLSS i RIS rasprave smo došli sasvim normalnim putem, a obzirom da ove godine u razmaku par mjeseci stiže hrpa novog hardvera - priča koji put skrene ovim ili onim putem, ali opet je sve to u kontekstu rasprave nadolazećeg hardvera. Ne može Intel izdati nešto bez da se spomene AMD, niti nVidia može izdati novu RTX 3000 seriju, bez da se spomene Radeon RDNA 2 za koju Isus Bog ne zna da li bude valjala ili bude još jedno sranje u boji.:) Vrlo vjerojatno ova druga opcija, ali onda, ako ništa drugo opet imamo materijala za ismijavanje AMD RTG divizije, pa nije ni to loše.:D Da bi ovakve teme koji se dotiču novog i nadolazećeg hardvera bile sterilno čiste, mjesecima se ne bi maknuli od prve dvije stranice, jer bi se rasprava vodila isključivo o samo onome kaj se unaprijed odredi i to je to - ni makac.

Mislim, meni prvome nije problem maknuti se kompletno iz svih ovih tema, jer fala Bogu, materijala ima na pretek, ali onda ostajem sam sa svojim mislima, jer na forumu koji je prvenstveno tehnički orijentiran ne smijemo raspravljati o tehničkim stvarima, pa sad dolazimo do toga da moramo paziti da se netko ne uvrijedi, ako se želi raspravljati o određenom komadu hardvera, jer eto - ljudi imaju osjećaje prema hardveru. No uglavnom, nemoj se srditi, pogotovo zbog grafičke kartice, a bome nije da si se zajebal s narudžbom RTX 3000 serije, a ako treba prijaviti (moje) postove da se počisti tema - ne dajte se smetati.:chears:

Psycho 21.09.2020. 18:47

sad se ispreplice AMD u skoro svaki podtopic, jos samo fali u DIY i svastari :D

BS off, do sada je sve islo u smjeru konstruktivne rasprave i tako treba ostati.
onaj tko je kupio vec 3000 seriju ili ce kupiti, nema mu se govoriti kad su to njegove pare.,..nije Grgic pa da placa nasim parama :D

ali upozoriti nekoga da bi mozda trebao pricekati izlaz crvenih na teren je dobronamjerno i kako je stevo rekao, nije grafulja = zrak ili hrana da se ne moze bez toga tako da vjerujem da mozemo nastaviti raspravu u pozitivnom duhu. :respekt:

nego, jeste vidjeli da tamo neko cudoviste od 3090 ide do 520-550W u peaku? vjerujem da ce biti veca razlika od leakanih 10% prema 3080 za ovu verziju jer ce biti OCana ali svejedno, to je ludilo potrosnja za jednu grafulju.

xGAME 21.09.2020. 19:32

Da mi sere zlato ne bih stavio grafu od 550W u komp. Pa gdje je tu granica?

Stavio bih dvije :beer:

Manuel Calavera 21.09.2020. 19:44

Ali to je sa maknutim limitima, mislim da je negdje pisalo da "stock" troši 380w. Naravno ako toliko povuče referentna 3080 u stressu, onda 3090 ide preko 400w kao dobar dan (referentna stock)

Ne znam, iruda ti ne da su probili barijeru od 300w koja je bila no passaran i tabu tema, nego probijaju i 400w.... Kamo ovo vodi...

Što se tiče performansi po leakovima prije ovih službenih objava se spominjalo od 40-50% brže od 2080Ti (4K naravno). Starije procjene (dok se mislilo da su na 7nm tsmc) su za "titanku" išle i do 80%

B0ss 21.09.2020. 20:46

thunder11 21.09.2020. 21:52

Jedan od "poznatijih" dist. u Italiji danas dobili novu turu....i to punih 20komada xD

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d1410d1af3.jpg

Citiraj:

I work a retail store in europe, won’t say the country, but where I am we are one of the biggest tech stores, likely the biggest in terms of DIY. We don’t have any 3080 stock, nearly a week after. Yet, we already have 3090 stock(few but we it’s actually here). This will launch is super weird. I’ve never seen anything like it

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Psycho 21.09.2020. 21:58

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3440862)
Ali to je sa maknutim limitima, mislim da je negdje pisalo da "stock" troši 380w. Naravno ako toliko povuče referentna 3080 u stressu, onda 3090 ide preko 400w kao dobar dan (referentna stock)

Ne znam, iruda ti ne da su probili barijeru od 300w koja je bila no passaran i tabu tema, nego probijaju i 400w.... Kamo ovo vodi...

Što se tiče performansi po leakovima prije ovih službenih objava se spominjalo od 40-50% brže od 2080Ti (4K naravno). Starije procjene (dok se mislilo da su na 7nm tsmc) su za "titanku" išle i do 80%

https://www.notebookcheck.net/The-NV....494757.0.html

Citiraj:

However, the RTX 3090 can go much higher than 350 W. EMTEK has developed an RTX 3090 card with a 410 W TDP, for example, which requires 3x 8-pin power connectors.
550W sa shunt moddingom.

:chears:

vex 21.09.2020. 22:09

Ne znam sta se pjenite oko potrošnje, većini ionak starci još uvijek plaćaju struju ��

Tajl3r 21.09.2020. 22:21

: )))))))

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Flegma 21.09.2020. 23:19

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3440827)
Oprosti, ali nisi u pravu, niti je itko od nas u temi da drugima spočitava ili općenito podjebava ljude. Do DLSS i RIS rasprave smo došli sasvim normalnim putem, a obzirom da ove godine u razmaku par mjeseci stiže hrpa novog hardvera - priča koji put skrene ovim ili onim putem, ali opet je sve to u kontekstu rasprave nadolazećeg hardvera. Ne može Intel izdati nešto bez da se spomene AMD, niti nVidia može izdati novu RTX 3000 seriju, bez da se spomene Radeon RDNA 2 za koju Isus Bog ne zna da li bude valjala ili bude još jedno sranje u boji.:) Vrlo vjerojatno ova druga opcija, ali onda, ako ništa drugo opet imamo materijala za ismijavanje AMD RTG divizije, pa nije ni to loše.:D Da bi ovakve teme koji se dotiču novog i nadolazećeg hardvera bile sterilno čiste, mjesecima se ne bi maknuli od prve dvije stranice, jer bi se rasprava vodila isključivo o samo onome kaj se unaprijed odredi i to je to - ni makac.

Mislim, meni prvome nije problem maknuti se kompletno iz svih ovih tema, jer fala Bogu, materijala ima na pretek, ali onda ostajem sam sa svojim mislima, jer na forumu koji je prvenstveno tehnički orijentiran ne smijemo raspravljati o tehničkim stvarima, pa sad dolazimo do toga da moramo paziti da se netko ne uvrijedi, ako se želi raspravljati o određenom komadu hardvera, jer eto - ljudi imaju osjećaje prema hardveru. No uglavnom, nemoj se srditi, pogotovo zbog grafičke kartice, a bome nije da si se zajebal s narudžbom RTX 3000 serije, a ako treba prijaviti (moje) postove da se počisti tema - ne dajte se smetati.:chears:

Ma ja nisam narucio, cekam 3090, ne brini, tek kasnije ce te me za*ebavat. :D
Slazem se da ima i konkretnih rasprava i usporedbi nadolazeceg hardvera, al negdje sam polovio da je netko doslovno "pljucao" po ovima sto su prednarucili/narucili, pa mi se to nije svidjelo, a onda je neki od postova to dodatno pojacao.
Isprike ako si se nasao prozvanim, nisam na tebe mislio, tvoji postovi su potkrijepljeni linkovima, usporedbama, konkretnim informacijama, itd.

black35 21.09.2020. 23:24

;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c369db2177.jpg

Poslano sa mog SM-A705FN koristeći Tapatalk

Immortalis 22.09.2020. 07:17

Ne znam jel bilo
https://www.gigabyte.com/Graphics-Ca...0TURBO-24GD#kf
2-slot, blower style cooler

guerra 22.09.2020. 08:25

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/rtx-3080-qa/

Navodno kartica ima, a problemi sa njihovim store-om su sredeni. Vidjet cemo uskoro da li je ovo prvo istina :kafa:

IGoR_2803 22.09.2020. 08:42

Lažu smradovi. :)

Disco 22.09.2020. 13:23

Doslovno imaju identične probleme....i riješenja kao rastrošni Radeoni.
Jedina razlika je da nV mrvu gubi a Radeonke ako sam dobro skužio dobivaju undervoltom.
Doduše ovom frajeru baš i ne vjerujem i nadam se da će Stevani ovo testirati, ali po meni je za ovako minimalan gubitak performansi (na razini statističke pogreške) se debelo isplati.
Inače, koliko je točan afterburner u prikazu potrošnje? Neki dan sam neš probavao u Crysis 3 i ova moja 970 OC-ana po AF-u u krizi potegne finih 210w.

BusMaster 22.09.2020. 13:51

Custom NVIDIA GeForce RTX 3090 Graphics Cards Are Going To Be A Whole Lot Expensive, Retailers List Variants Up To $1799 US

https://wccftech.com/nvidia-geforce-...iler-1799-usd/

Cijena prava sitnica.. u nas znači ovo x10 u evrima ziher :)))

sharyn 22.09.2020. 14:05

Zotac objavio kad se miče NDA za 3090

Flegma 22.09.2020. 14:07

Citiraj:

Autor BusMaster (Post 3441043)
Custom NVIDIA GeForce RTX 3090 Graphics Cards Are Going To Be A Whole Lot Expensive, Retailers List Variants Up To $1799 US

https://wccftech.com/nvidia-geforce-...iler-1799-usd/

Cijena prava sitnica.. u nas znači ovo x10 u evrima ziher :)))

Mislim da je ista cijena i u evrima, tipa 1800EUR za MSI Gaming X Trio da sam vidio negdje.

thunder11 22.09.2020. 14:41

Pojavila se i INNO 3080 iCHILL na amazon.de

Doduše ne prodaje Amazon, već 3rd party. Datum stanje lagera je za 13.10.
Predpostavljam da se tada očekuje drugi veći val isporuka u globali? who knows.

https://i.imgur.com/4Rojwnd.png

EDIT: KAko kolega kaze, najbolje zanemariti. Ovog puta nisam detaljnije gledao.

brodjo 22.09.2020. 15:14

Kad pogledas reviewove od tog sellera dosta je ocito da je neki scam u pitanju :)

The Exiled 22.09.2020. 19:13

Citiraj:

RTX 3080 Gaming X Trio, it's definitely one of the more custom cards out there, still very similar to the reference design though and honestly it's not really very impressive. I'm a bit disappointed.:):D
:chears::goood:

VandaL.pr! 22.09.2020. 19:24

E a zotac nevalja :roller:

Samo nek ona meni dodje :D

The Exiled 22.09.2020. 19:43

Njemu ništa na valja, jer sve gleda kroz LN2 i DICE prizmu:):D, ali dobre su mu PCB analize za nas smrtnike, jer jako lijepo pokaže kak firme fušaju, pa šparaju di ne treba ili troše bezveze ko MSI na 3x8-pin i takve fore.

JuiceBox 22.09.2020. 20:15

Ako nesto ne valja, ne valja. Grafa u rangu 1k eura nemoze bit okrljastena u odnosu na druge proizvodace ako je cijena ista. Nek se izvole ugledati na asus tuf i evgu. Da ne pricam o FE nvidi i njenom pcbu.

IGoR_2803 22.09.2020. 20:44

Nije 1k evra nego bliže 0,7k evra... ako još uvijek govorimo o Zotac-ici. I ne, ne velim da nisu štedili, ali daju 5 godina garancije. Kolko daju ostali, ne znam. Ali znam da sigurno nije više od 5... vjerojatno 3... tak da bmk... nek krepa u roku od tih 5 godina... a to kaj po techpowerup grafikonima daje 2, 3 ili 4 % manje FPS-ova on average od FE ili TUF/EVGA modela, jebe mi se...

thunder11 22.09.2020. 21:50

Da se mi vratimo na temu.
Pošto Amazon iz meni nepoznatog razloga ne izbacuje grafe kada se traži putem searcha, evo linka za popis grafa koje su trenutno listane.

Naravno nema niti jedne dostupne ali neka bude ako netko želi pratiti iz znatiželje .. tko zna, možda nekaj i bude :)

https://www.amazon.de/stores/page/AB...F-F06D7F0BF3E2

IGoR_2803 22.09.2020. 22:31

Kul, fala... dobro je znati... ja non-stop lurkam okolo pa ako naletim negdje da actually imaju lager, odmah poništim amazon.de i naručim drugu... ako je "normalna" cijena naravno

Michel 22.09.2020. 22:40

Citiraj:

Autor IGoR_2803 (Post 3441205)
Kul, fala... dobro je znati... ja non-stop lurkam okolo pa ako naletim negdje da actually imaju lager, odmah poništim amazon.de i naručim drugu... ako je "normalna" cijena naravno

Vidiš meni je u chatu, customer support odgovorio da nema problema imaju karticu i stiže mi najkasnije 29.9.

Međutim evo upravo provjerio, još uvijek nije dispatched od prvog dana...

thunder11 22.09.2020. 23:18

Btw. Koliko pratim sa strane danas/jučer su evga/zotac/amazon USA imali restock grafa i sve stranice su prdnule odmah i bilo je nemoguće ući u bilo koji. Danas probao čisto ovako na evga EU i nema boga, samo vrti u prazno.

Nevjerojatno je da su botovi još uvijek aktivni kao na launch day-u.

A postova sa scriptama pun internet.
Mislim, nije mi jasno. Šta ti ljudi daju sve što imaju na računu u nadi da će pre prodati kasnije? ...

sharyn 22.09.2020. 23:28

Citiraj:

Autor thunder11 (Post 3441216)
Btw. Koliko pratim sa strane danas/jučer su evga/zotac/amazon USA imali restock grafa i sve stranice su prdnule odmah i bilo je nemoguće ući u bilo koji. Danas probao čisto ovako na evga EU i nema boga, samo vrti u prazno.

koliko ja znam evga eu store ne radi već neko vrijeme, mislim od epidemije

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:10.