PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! ) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244464)

Lud76 25.01.2019. 14:45

Malo specificno pitanje za one koje su probali puno toga :D

Dakle u teoriji, za nekoga ko se ne moze naviknuti na ANSI layout, jel bi u slucaju kupnje 60% layout tipkovnice sa ANSI layoutom navikavanje bilo lakse obzirom na manji format tipkovnice a i opceniti proces navikavanja na takvu tipkovnicu za sto treba vremena. Ili bi i u slucaju 60% layouta bilo pametnije ici na ISO.

Nadam se da pitanje donekle ima smisla.

nub 25.01.2019. 15:01

Ako se nemreš naviknut, idi na iso. Problematičan dio ostaje identičan i na 60% formatu :)

Daddy 25.01.2019. 15:22

Citiraj:

Autor Lud76 (Post 3270622)

Dakle u teoriji, za nekoga ko se ne moze naviknuti na ANSI layout, jel bi u slucaju kupnje 60% layout tipkovnice sa ANSI layoutom navikavanje bilo lakse obzirom na manji format tipkovnice a i opceniti proces navikavanja na takvu tipkovnicu za sto treba vremena. Ili bi i u slucaju 60% layouta bilo pametnije ici na ISO.

Nadam se da pitanje donekle ima smisla.

Pa pitanje ima savršenog smisla samo je pitanje tko ti na to može sa točnošću odgovorit.

U nebrojeno puta je na preporuku switcha bila preporuka da se svaki jednostavno proba tako da je i na ovo pitanje odgovor isključivo individualiziran odnosno subjektivan.

fler 25.01.2019. 15:23

Citiraj:

Autor Lud76 (Post 3270622)

Koji je razlog zbog kojeg se ne možeš naviknuti?

Inače, 60% je kao izvedba sjajna ideja, ali uzmi u obzir
da u praksi može biti gnjavaža
(ako su ti npr. F tipke bitne, a ne da ti se stalno koristiti kombinaciju) ..
a i ne mora.
Ovisi od osobe do osobe.

OuttaControl 25.01.2019. 16:03

Citiraj:

Autor trex (Post 3269983)
Ljudi, jel ima neka mehanička s brown ili ekvivalentom, da ima backlight, full size, veliki enter i original HR layout (ne naljepnice i sl.) i da ne košta ruku i nogu ?
Uopće ne zazirem od toga da nije brand name ako je donekle OK.

Ja ti imam roccat suora, brown, plavi backlight, HR slova i znakovi ugravirani do trenutnih, ide backlight korz njih ispod 500 kn nova rgb nesto skuplja cijena

Lud76 25.01.2019. 19:12

Citiraj:

Autor fler (Post 3270631)
Koji je razlog zbog kojeg se ne možeš naviknuti?

Inače, 60% je kao izvedba sjajna ideja, ali uzmi u obzir
da u praksi može biti gnjavaža
(ako su ti npr. F tipke bitne, a ne da ti se stalno koristiti kombinaciju) ..
a i ne mora.
Ovisi od osobe do osobe.

Tesko objasniti zasto, stvarno probao nekih mjesec dana, psihicki ocito :D

Nah najmanji problem su F tipke, strelice...

Inace izbor je izmedu ove dvije

https://www.keyboardco.com/keyboard/...h-keyboard.asp

https://candykeys.com/product/ducky-one-2-mini

fler 25.01.2019. 21:17

Kvalitetne tipkovnice, dobar izbor koju god da uzmeš -
iako bih ja poslušao nuba pa išao na ISO,
kad se već nisi navikao.

Usput, ako osvjetljenje baš nije nužno,
baci pogled i na Leopold FC660M.

De5tr0yer 25.01.2019. 21:22

Citiraj:

Autor fler (Post 3270588)
Obzirom da te ta (u kontekstu) smiješna cifra šokirala,
preporučam izbjegavati custom/artisan scenu :D

Apsolutno je apsurdno da varmilo capsi koštaju 80€ a nova tipkovnica 160€. Ne može biti da je pola cijene - cijena capsa, toliko plastika iz forme ne vrijedi, pogotovo ne bez doubleshota.
Više mi se isplati uzeti novu tipkovnicu kad na ovoj poderem tipke da se sjaje ko pesja jajca. Nije mi uopće žao dati cijenu za tipkovnicu, ali jest za blank keycapse.

Sigurno je da custom/artisan scena počiva na tome da se pokaže osvjetljen ormar pun tipkovnica na redditu, to je čisti epeen comparing, community driven absurd :)

Mehaničke tipkovnice su dobrano u mainstreamu, a PBT se štanca u tolikim količinama da se može komotno set 108 capsa vrlo dobre kvalitete može ponuditi za 30€.
Pošto sam spreman dati do 60€ za ono što sam si predočio (Varmilo RGBY blank), vidjet ćemo što candykeys glavešina kaže. U kontaktu sam. Ako ne, bit će i Tai-Hao full black jako dobri.

Razlog kupnje drugih capsa nije isključivo iz hira, već mi je dosta tipki "potrošeno" sad nakon nekih 8 mjeseci korištenja.

Citiraj:

Autor Daddy (Post 3270618)
Za koju klikušu?

tvoja bivša Varmilo VA88M.
Btw, oni sivo-zeleni keycapsi, to su ABS?

nub 25.01.2019. 22:01

Citiraj:

Autor Lud76 (Post 3270698)
Tesko objasniti zasto, stvarno probao nekih mjesec dana, psihicki ocito :D

Nah najmanji problem su F tipke, strelice...

Inace izbor je izmedu ove dvije

https://www.keyboardco.com/keyboard/...h-keyboard.asp

https://candykeys.com/product/ducky-one-2-mini

probaj nać još i pok3r. Ima u iso i rgb varijanti i da se nać povoljno, a ipak je bar alu kučište. Baci oko i na https://www.reddit.com/r/mechmarket/

Sinac 25.01.2019. 22:10

Citiraj:

Autor trpi (Post 3270022)
jel jos netko radio ovo, kakvo je naspram tvornicki ugraviranih tipki? posjedujem logitech tipkovnicu sa dotisnutim hrv znakovima kroz koje ne probija osvijetljenje i vlasnik ove zone tampona kaze da bi se prvo trebalo brisati sa otapalom, onda gravirati i da bi se malo vidio rad? mislio sam da moze samo laserom prijeci preko vec otisnutih hrv slova da probije osvijetljenje i to je to.

Ja sam sredio svoju Logitech G810 kod Zone tampona, obrisali slova koja su bila naštampana, laserom izgravirali i ne vidi se razlika u odnosu na tvornički gravirana slova. Doduše, zbog manjka mjesta na tipkama ova dodatno gravirana slova su nešto manja i tanja ali je kvaliteta jednaka.

fler 25.01.2019. 22:15

@ De5tr0yer

Ne branim niti opravdavam cijenu, samo ti kažem kako stvari stoje.
Ako ti se ne daje puno para, uzmeš jeftiniju alternativu i zdravo.

Lud76 25.01.2019. 23:11

Citiraj:

Autor nub (Post 3270740)
probaj nać još i pok3r. Ima u iso i rgb varijanti i da se nać povoljno, a ipak je bar alu kučište. Baci oko i na https://www.reddit.com/r/mechmarket/

Nisam nigdje uspio vidjeti dostupnu Pok3r iako da, definitivno dolazi u obzir.

pratit cu i mechmarket iako tamo ulovit nesto dobro treba imat srece sa tajmingom.

fler 25.01.2019. 23:27

Možeš staviti oglas da tražiš, javljaju se ljudi s ponudama.

Kao i kod svakog oglasnika, vrijedi isto:
pamet u glavu, ako ti se čini da netko nešto mulja -
hvala, doviđenja.

tutix 25.01.2019. 23:34

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3270733)
Sigurno je da custom/artisan scena počiva na tome da se pokaže osvjetljen ormar pun tipkovnica na redditu, to je čisti epeen comparing, community driven absurd :)

To ne mogu skužit nikako, ajd da imaš jedno tipkalo za doma i jedno za na posao, ali napravit 15 custom tipkovnica da bi ih držao na polici :fiju:

Artisan capsi - jedna kapica za 30-40 dolara...

Dr. Gogo 30.01.2019. 14:49

Ovako planiran uzet mehanicku upala mi u ova malena redragon kumara k552, igran fps igre vecinom csgo, cita san da su neke bucnje neke manje, nije mi sad to toliko bitno nego jel ima ko iskustva sa ovom?

Scorp21 30.01.2019. 14:57

Citiraj:

Autor Dr. Gogo (Post 3272073)
Ovako planiran uzet mehanicku upala mi u ova malena redragon kumara k552, igran fps igre vecinom csgo, cita san da su neke bucnje neke manje, nije mi sad to toliko bitno nego jel ima ko iskustva sa ovom?

Ja sam ju uzeo nedavno. Čuje se pri tipkanju ali ništa strašno da bi smetalo. I mene je to brinulo prije kupnje. Kvaliteta izrade je vrhunska.

tutix 30.01.2019. 19:52

Redragon ima Outemu Blue switcheve koji su jedni od glasnijih, tako da ako misliš da će nekome smetati bolje probati s taktilnim (brown, clear) ili linearnim (black, red) prekidačima. Sama tipkovnica je odlična u toj cijeni - često se preporučuje za prvu mehaničku...

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Matta 01.02.2019. 11:14

Samo da provjerim, da budem siguran:
Logitech G513 Carbon iz Linksa, da li ima HR layout sa ugraviranim našim znakovima a da propuštaju svjetlo ?
Hvala !

mamutarka 01.02.2019. 11:14

yep

Sinac 01.02.2019. 17:09

Tipkovnica Logitech G810 nakon laserskog graviranja u Zoni tampona:

https://i.postimg.cc/tJG1ZNnM/IMG-20190201-170618.jpg

Dlačice su od suhe krpe kojom brišem tipkovnicu, sad vidim da ju moram ispuhat. :D

Slova su inače jednake kvalitete kao i originalno gravirana slova, ovo je slikano mobitelom pa fokus nije baš najbolji. Gledao sam slova kroz povećalo, čak niti kvačice na slovima nisu spojene sa slovima, ima razmak koji se vidi.

mamutarka 01.02.2019. 17:11

dobro bi došla neka generalka :D

trpi 01.02.2019. 19:25

jesi li imao vec nastampana nasa slova, jesu li ih brisali prvo? koliko je trajao proces, jesi li ostavljao tipkovnicu dan dva ili ostavio pricekao i rijeseno? kako ti izgleda z/y, takoder sastrane dostampano ili? nisu mogli obrisati cijeli key pa da na sredini bude samo slovo kao ostatak slova?

evo kako kod mene izgleda ista tipkovnica:

https://i.ibb.co/5KSkH0H/111.jpg

kroz nasa slova ne probija osvjetljenje, u mraku se uopce ne vide pa osvjetljenje u jednu ruku nema smisla, trebam otici rijesiti to:

https://i.ibb.co/BcC3Psw/222.jpg

Sinac 01.02.2019. 21:09

Imao sam odštampana slova, to su skinuli pa gravirali. Imao sam sreće da je boja kojom su slova bila odštampana bila neka prosječne kvalitete pa su skinuli u nekih 5 minuta. Inače sve dogovaraj s vlasnikom, imaju posla da ne znaju što bi prije radili. :)
Kako dogovoriš - tako će biti. Ako dogovoriš da ti u 15 minuta sve obave, bravo za tebe.

trex 14.02.2019. 13:24

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3272768)
Tipkovnica Logitech G810 nakon laserskog graviranja u Zoni tampona:

https://i.postimg.cc/tJG1ZNnM/IMG-20190201-170618.jpg

Dlačice su od suhe krpe kojom brišem tipkovnicu, sad vidim da ju moram ispuhat. :D

Slova su inače jednake kvalitete kao i originalno gravirana slova, ovo je slikano mobitelom pa fokus nije baš najbolji. Gledao sam slova kroz povećalo, čak niti kvačice na slovima nisu spojene sa slovima, ima razmak koji se vidi.

OK, naštampali su slova, ali svi ostali znakovi su ostali na tipkama na kojima se ne nalaze u HR layoutu
One zagrade, interpunkcija - to se sve nalazi na sasvim drugim tipkama u HR layoutu a ne na ovima na kojim su nacrtani

Znači još uvijek ne postoji niti jedna mehanička tipkovnica sa pravim HR layoutom svih znakova ?

Lewis 14.02.2019. 13:28

Nisu nastampani nego ugravirani (tako da svjetle).

Sto se tice cistog HR layouta tesko jer tipkovnice su skupe a trziste malo.

Nekad davno Roccat je imao 10ak layouta (za svako trziste posebno pa taka i HR) ali sad vise ni oni nerade HR layout (pitao sam mailom nedavno za Roccat Vulcan 120)

IHrvojeI 14.02.2019. 13:47

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3272838)
Imao sam odštampana slova, to su skinuli pa gravirali. Imao sam sreće da je boja kojom su slova bila odštampana bila neka prosječne kvalitete pa su skinuli u nekih 5 minuta. Inače sve dogovaraj s vlasnikom, imaju posla da ne znaju što bi prije radili. :)
Kako dogovoriš - tako će biti. Ako dogovoriš da ti u 15 minuta sve obave, bravo za tebe.

A mogu li oni prefarbati te originalne znakove pa da samo ovi znakovi koji ti trebaju (HR) budu vidljivi?

trex 19.02.2019. 11:07

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3276730)
Nisu nastampani nego ugravirani (tako da svjetle).

Sto se tice cistog HR layouta tesko jer tipkovnice su skupe a trziste malo.

Nekad davno Roccat je imao 10ak layouta (za svako trziste posebno pa taka i HR) ali sad vise ni oni nerade HR layout (pitao sam mailom nedavno za Roccat Vulcan 120)

Moja prva pomisao je isto bila da im se ne isplati jer je tržište malo, pa sam se onda sjetio da postoji malo more membranskih tipkovnica s full HR layoutom, zadnjih 25 godina

trpi 19.02.2019. 11:31

membranske su jeftine i prodaju se masovno dok 100eur za mehanicku ce mali broj ljudi dati i proizvodacu se ne isplati ulagati u zasebne hr-layout serije, stvar nije samo u graviranju slova nego i velicini odredenih keycapsa shifta entera polozaju < > znakova itd

Lewis 19.02.2019. 16:07

trex - Bas kao sto trpi rece, cijena ti je ovdje presudni faktor. Mehanicke su puno skuplje od membranskih i samim time sansa za prodati par stotina komada je puno manja (recimo ova Das Keyboard 5Q kosta 2000kn kod nas, sto je bezobrazno puno a samim time i puno manja snasa da ce ih praviti sa HR layoutom direktno u tvornici).

Smarty 19.02.2019. 17:20

Samo za info moja Logitech G413 nakon cca godinu ipo poslana na garanciju.
Problem je što mi jedan klik registrira nekad dva puta a rijetko i do 3 puta :)
Neznam jel netko još imao takvih problema sa RomerG tipkama.
Sad ćekam odgovor hoče li proći pod garanciju

trpi 19.02.2019. 17:36

na g410 i g pro sada ista stvar, sva sreca rijetko, problem mi se dogada samo kad brzo pisem tako da nezz jel do mene ili tipkovnice, uglavnom cim se malo obrati paznja na pisanje tj konkretno stiskanje tipki problema nema tako da sumnjam da bi uvazili garanciju u laboratorijskim (servisnim) uvjetima.

OuttaControl 19.02.2019. 19:16

Citiraj:

Autor trex (Post 3276728)
OK, naštampali su slova, ali svi ostali znakovi su ostali na tipkama na kojima se ne nalaze u HR layoutu
One zagrade, interpunkcija - to se sve nalazi na sasvim drugim tipkama u HR layoutu a ne na ovima na kojim su nacrtani

Znači još uvijek ne postoji niti jedna mehanička tipkovnica sa pravim HR layoutom svih znakova ?

Za 45 usd od wasdkeyboards dobijes capse koje oces mos i rozu sa ljubicastim kineskim ako ti se svidja, i to. je prednost mehaničkih, zamjenis capove bez ptob

Lewis 19.02.2019. 19:20

Moze i Extremnije, narucis Das Keyboard 4 Ultimate i onda odneses na graviranje/printanje sa fontom kojim zelis i layoutom koji hoces :).

https://www.daskeyboard.com/daskeyboard-4-ultimate/

Smarty 19.02.2019. 19:26

Citiraj:

Autor trpi (Post 3278523)
na g410 i g pro sada ista stvar, sva sreca rijetko, problem mi se dogada samo kad brzo pisem tako da nezz jel do mene ili tipkovnice, uglavnom cim se malo obrati paznja na pisanje tj konkretno stiskanje tipki problema nema tako da sumnjam da bi uvazili garanciju u laboratorijskim (servisnim) uvjetima.

Imam i video za plan B :)
testirano sa Logitech Gaming softverom tako da se čuje klik tastature i vidi se odaziv na monitoru.
U svakom slučaju čekam odgovor od reklamacije, ovdje sam samo podjelio info o problemu sa Romer G koji mi se pojavio

trpi 21.02.2019. 20:40

postoji li negdje kod nas kupiti ovo za izvlacenje tipki, da ne cekam ebay 2 tjedna https://www.ebay.com/itm/5pcs-Practi...Gu0p:rk:2:pf:0
idu tipke van i nozem ali uvijek se poprilicno nezgodno nakose prilikom izvlacenja tom metodom, da se ne savije/ne pukne plasticni vrh koji sjeda u switch.

prileee 21.02.2019. 23:06

Imam ti ja takav viska jer sam kupia ovakav. Javi se na pm posaljem ti ga dzabe.

demetrius 22.02.2019. 19:14

Citiraj:

Autor trpi (Post 3279366)
postoji li negdje kod nas kupiti ovo za izvlacenje tipki, da ne cekam ebay 2 tjedna https://www.ebay.com/itm/5pcs-Practi...Gu0p:rk:2:pf:0
idu tipke van i nozem ali uvijek se poprilicno nezgodno nakose prilikom izvlacenja tom metodom, da se ne savije/ne pukne plasticni vrh koji sjeda u switch.

ja ti imam takav,dobio s O-ringsima,na mojoj bw cv2 okomito vadio bez problema jedino je tricky malo vadit tipke sa šipkama,tj space enter i shift,2 tipke sam vadio 2 van ostale samo nakosio da stavim prstenove.

Sinac 22.02.2019. 20:29

Citiraj:

Autor trex (Post 3276728)

Laserski su gravirana slova i svjetlost prolazi kroz njih. Rijetke su tipkovnice koje imaju po dafaultu HR layout a i one koje sam našao imaju mali Enter.

Citiraj:

Autor IHrvojeI (Post 3276737)
A mogu li oni prefarbati te originalne znakove pa da samo ovi znakovi koji ti trebaju (HR) budu vidljivi?

Probali su ali nije baš najbolji rezultat jer se mora pokrivni sloj prvo skinut pa se tek onda može nešto otisnuti na tipkama. Problem je u tome što crna boja nije baš sasvim neprozirna a i znakovi su ispadali "grbavi" jer se boja zalijeva po spojevima znakova (recimo sredina slova K), standardna boljka tiska.

Inače, za raspravu oko keycapsa, Cherry MX vs Romer G:

1. Cherry je univerzalan i ima zamjenskih tipki kakve želiš.
2. Tipke s jedne Cherry tipkovnice u 99% slučajeva pašu na drugu (neću vas zamarati razlikama u nagibu tipki, razmaku među tipkama i širini tipki).
3. Romer G ima najmanji bijeg svjetla ispod tipki, gotovo zanemariv u odnosu na Cherry koji u mraku zna svijetliti kao božićno drvce okićeno lampicama.
4. Sve više proizvođača naručuje od Omrona kopije Romer G switcheva baš zbog kvalitete osvjetljenja (da, čak i Das Keyboard).

trex 28.02.2019. 09:47

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3279724)
Rijetke su tipkovnice koje imaju po dafaultu HR layout a i one koje sam našao imaju mali Enter.

Koje su to koje si našao ? Možda mogu prožvakati mali enter...

Mommistake 28.02.2019. 11:11

Ako želiš meh. tipkovnicu samo sa HR layoutom, bez ostalih điđa miđa, mislim da takva ne postoji kod nas, bez obzira je li mali ili veliki enter.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:16.