PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

Kristijan1 30.05.2025. 15:08

Citiraj:

Autor xlr (Post 3806746)
Sve stoji sto su rekli, mislim ne lazu/muljaju. ISP gotovo uvijek daje srot od opreme pa onda trpe stvari kao wifi recimo jer su stedili 10 eura u nabavi wifi6 uredjaja.

Balkane balkane moj budi mi silan i dobro mi stoj.

Dottore 30.05.2025. 16:00

Kupiš Tp-Link BE230 i riješen problem.

Kristijan1 03.06.2025. 21:54

Zašto baš Tp-Link BE230 ?

Kvalitetan i pristupačne cijene ili ima neki drugi razlog .

spawn 09.06.2025. 16:33

Da li je netko prelazio sa Iskon/HT na Telemach u zadnje vrijeme i da li se sta promijenilo u kvaliteti/brzini/stabilnosti/pingu ili je to sve isto ako je moja oprema u pitanju?

the chosen one 09.06.2025. 21:07

Citiraj:

Autor spawn (Post 3808291)
Da li je netko prelazio sa Iskon/HT na Telemach u zadnje vrijeme i da li se sta promijenilo u kvaliteti/brzini/stabilnosti/pingu ili je to sve isto ako je moja oprema u pitanju?

Nisam u zadnje vrijeme, prije godinu i pol sam prešao sa HT-a na Telemach i koristim istu (svoju) opremu kod prvog i sadašnjeg operatera.
Kod HT-a mi je iz ONT-a išao kabel u moj Fritz, a kod Telca je njihova Nokia u bridge-u i u nju je uštekan moj router.

Do sada sam imao samo jedan problem i to u samom početku, kada je krenula ta spika da mi moraju omogućiti moju opremu, rekli su u dva navrata da mi je router u bridge-u, a nije bio - tek iz trećeg pokušaja mi je neki tehničar prebacio sve kako spada.

Brzina stabilna, ne vidim da ima neke anomalije, a naskidao se GB i GB što igara za PS od klinca, što ja filmova, pa streamovi itd.

Za sada od mene :goood: (još da daju sve podatke kao HT i da Nokiu izbacim - e to bi bio jackpot)

spawn 09.06.2025. 21:18

Telemach - Optika

Da li netko zna da li je infrastruktura drukcija u odnosu na HT ili je isto? Npr da li korisnik dobije istu kvalitetu bez obzira čiji je priključak?

Ante M 09.06.2025. 22:45

Mene zanima zašto Telemach radi samo preko HT optike, a ne i A1 optike? I hoće li se to eventualno u budućnosti promijeniti?

gin.tonic 10.06.2025. 08:58

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3808314)
Nisam u zadnje vrijeme, prije godinu i pol sam prešao sa HT-a na Telemach i koristim istu (svoju) opremu kod prvog i sadašnjeg operatera.
Kod HT-a mi je iz ONT-a išao kabel u moj Fritz, a kod Telca je njihova Nokia u bridge-u i u nju je uštekan moj router.

Do sada sam imao samo jedan problem i to u samom početku, kada je krenula ta spika da mi moraju omogućiti moju opremu, rekli su u dva navrata da mi je router u bridge-u, a nije bio - tek iz trećeg pokušaja mi je neki tehničar prebacio sve kako spada.

Brzina stabilna, ne vidim da ima neke anomalije, a naskidao se GB i GB što igara za PS od klinca, što ja filmova, pa streamovi itd.

Za sada od mene :goood: (još da daju sve podatke kao HT i da Nokiu izbacim - e to bi bio jackpot)

Isto želim s HT-a na Telemach se prebaciti, ugovor mi ističe.

Kak misliš "izbaciti Nokiu" tak je loš ruter? :kafa:

spawn 10.06.2025. 11:55

Telemach - Optika

Da li bridge ide i kad telemach provuce svoju optiku pa zelis stavit vlastitu?

the chosen one 10.06.2025. 12:21

Citiraj:

Autor gin.tonic (Post 3808345)
Isto želim s HT-a na Telemach se prebaciti, ugovor mi ističe.

Kak misliš "izbaciti Nokiu" tak je loš ruter? :kafa:

Ma prije na HT-u sam imao sve složeno u ormariću, bila je kombinacija onaj mali njihov ONT Raisecom ili kak se već zvao + moj router.
Kada je stigao Telac onda optika ide drito u Nokiu koja mi je prevelika i ne stane mi u ormarić uz moj router, a da mogu izbacio bi ju van i optiku uštekao direkt i imao samo jedan uređaj.
I još jedna stvar - dio opcija je zaključan + ako si i podesiš svoje postavke uvijek ti operater može izbrisati sve kad mu se sprdne i sve postaviti na default postavke (već mi se dogodilo u par navrata u prošlosti).

Kao router, u početku još dok nisam stavio svoju opremu, imao je i neki glitch pa mi je mob malo-malo kao ostao bez net-a preko WiFi-a, a prikazano da je spojen, i net je uredno istovremeno radio i na laptopu i na telki i na PS-u...

Tak da ne znam kaj da ti odgovorim - ok je možda za kućne korisnike, ono plug-n-play, a za napredne funkcije uvijek bolje instalirati svoju opremu. :chears:

skalar 11.06.2025. 04:10

kod mene nakon pritužbe na 1/500(1/1 trenutno već duže vrijeme) na router dobio sam
Nokia G-2426G-B s kojom sam zadovoljan što se tiće interneta i wi-fi-a(žično i bežično dobijam istu brzinu)
što se tiče ozbiljnijih stvar bar za mene je bilo pametnije uložiti u upravljivi switch zyxel GS1900-8HP,
daleko više opcija nego na routerima,a i sa bridge modovima nisam baš imao sreče
jedina mana Nokie G-2426G-B je što je stvarno ogromna ,i nije baš lako naći mjesto za nju a da je neprimjetna,
bar kod mene ono što je bitno za spajanje na internet sve je otključano

gin.tonic 13.06.2025. 09:53

Citiraj:

Autor skalar (Post 3808490)
kod mene nakon pritužbe na 1/500(1/1 trenutno već duže vrijeme) na router dobio sam
Nokia G-2426G-B s kojom sam zadovoljan što se tiće interneta i wi-fi-a(žično i bežično dobijam istu brzinu)
što se tiče ozbiljnijih stvar bar za mene je bilo pametnije uložiti u upravljivi switch zyxel GS1900-8HP,
daleko više opcija nego na routerima,a i sa bridge modovima nisam baš imao sreče
jedina mana Nokie G-2426G-B je što je stvarno ogromna ,i nije baš lako naći mjesto za nju a da je neprimjetna,
bar kod mene ono što je bitno za spajanje na internet sve je otključano

Sad baš gledam i ne vjerujem da mi neće stati u defaultni ormarić :wtf2:

c-shadow 13.06.2025. 11:24

Ima netko kakav template za prigovor na kašnjenja realizacije usluge priključka?
I treba li to ići samo prema njima kako idu i regularni prigovori: prvo telemach, onda njihova komisija pa na kraju hakom?
Da vidimo jesu li voljni isplatiti naknadu :)

RedSky 13.06.2025. 13:11

Koliko čekaš?

c-shadow 13.06.2025. 13:18

Puno previše, par mjeseci :)

RedSky 13.06.2025. 13:42

30 dana je krajnji rok. Imaš na Hakomu kako podnijeti prigovor operatoru..

Kristijan1 13.06.2025. 18:30

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3808890)
Ima netko kakav template za prigovor na kašnjenja realizacije usluge priključka?
I treba li to ići samo prema njima kako idu i regularni prigovori: prvo telemach, onda njihova komisija pa na kraju hakom?
Da vidimo jesu li voljni isplatiti naknadu :)

Imam ja ako ti treba...

Sve sam riješio s njima , mimo hakoma .

Jeremija8 13.06.2025. 18:37

Nazvala me danas služba za korisnike i tvrdi da mi je istekao ugovor da mi nude 3. mj. za 1€ da produžim. Znači znam da mi traje do 11og mjeseca i naravno da nisam pristao.
Nakon poziva provjerim i traje do 07.11.
Od kad traje ovakva politika da se korisnike zavarava i mulja da se potpiše?

Kristijan1 13.06.2025. 19:46

Citiraj:

Autor Jeremija8 (Post 3808963)
Od kad traje ovakva politika da se korisnike zavarava i mulja da se potpiše?

To traje već nekoliko godina .

Na svašta su spremni i svašta rade i treba biti iznimno oprezan s njima .

c-shadow 13.06.2025. 19:57

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 3808961)
Imam ja ako ti treba...
Sve sam riješio s njima , mimo hakoma .

Možeš na PM poslati samo primjer teksta koji si slao, bez osobnih podataka?

Kristijan1 15.06.2025. 13:59

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3806759)
Kupiš Tp-Link BE230 i riješen problem.

Kažeš da će Tp-Link riješiti probleme sa brzinom .

Što još moram napraviti nakon što kupim taj router ?

Poslao sam mail Telemachu i rekao da ću osobno investirati u bolju opremu kako bih dobio brži Wi-Fi i pitao što se još treba odraditi s njihove strane .
Čekam odgovor već 10 dana ...

Ima li netko kakav savjet što dalje ?

the chosen one 15.06.2025. 20:33

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 3809166)
Kažeš da će Tp-Link riješiti probleme sa brzinom .

Što još moram napraviti nakon što kupim taj router ?

Poslao sam mail Telemachu i rekao da ću osobno investirati u bolju opremu kako bih dobio brži Wi-Fi i pitao što se još treba odraditi s njihove strane .
Čekam odgovor već 10 dana ...

Ima li netko kakav savjet što dalje ?

Dvije su ti opcije:

1) Lakša (možda i najbolja za tebe) - povežeš trenutni router s tp-link lan kabelom, isključiš wifi na starom routeru i upogoniš wifi samo na tp-linku tj, postaviš ga u AP mode - služit će samo kao pristupna točka za bežičnu mrežu dok će sadašnji router odraživati sve ostalo.

2) Teža - staviti trenutni router u bridge mode (i/ili ga komplet izbaciti).
U bridge modu on služi kao "međuveza" između tvog novog routera i interneta, ali sve network stvari i postavke se odrađuju na novom routeru uključujući i wifi. Tada bi bilo ONT -> Trenutni router -> Tplink
Ako ga se komplet izbaci onda iz ONT-a ide samo LAN kabel u novi router i sve se podešava na novom routeru (ako se ne varam i u ovom slučaju trebaš prvo zatražiti bridge mode pa onda izbaciti stari router iz igre).
Tada bi bilo ONT -> Tplink

Edit: u bilo kojem slučaju računaj da ti ni jedan operater ne garantira da će sve raditi kak spada tj. ne pružaju podršku za tvoju opremu

Jeremija8 16.06.2025. 07:01

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3809227)
Dvije su ti opcije:

1) Lakša (možda i najbolja za tebe) - povežeš trenutni router s tp-link lan kabelom, isključiš wifi na starom routeru i upogoniš wifi samo na tp-linku tj, postaviš ga u AP mode - služit će samo kao pristupna točka za bežičnu mrežu dok će sadašnji router odraživati sve ostalo.

2) Teža - staviti trenutni router u bridge mode (i/ili ga komplet izbaciti).
U bridge modu on služi kao "međuveza" između tvog novog routera i interneta, ali sve network stvari i postavke se odrađuju na novom routeru uključujući i wifi. Tada bi bilo ONT -> Trenutni router -> Tplink
Ako ga se komplet izbaci onda iz ONT-a ide samo LAN kabel u novi router i sve se podešava na novom routeru (ako se ne varam i u ovom slučaju trebaš prvo zatražiti bridge mode pa onda izbaciti stari router iz igre).
Tada bi bilo ONT -> Tplink

Edit: u bilo kojem slučaju računaj da ti ni jedan operater ne garantira da će sve raditi kak spada tj. ne pružaju podršku za tvoju opremu

Ne možeš ga komplet izbaciti, Telemach ne nudi tu opciju. Njihov router mora ostati kada je bridge u pitanju..

the chosen one 16.06.2025. 08:04

Citiraj:

Autor Jeremija8 (Post 3809263)
Ne možeš ga komplet izbaciti, Telemach ne nudi tu opciju. Njihov router mora ostati kada je bridge u pitanju..

Znam da je tako kada je Telac na svojoj infrastrukturi jer i sam tako kotristim, ali ako sam dobro shvatio kolega koristi Telemach preko HT infrastrukture pa sam pretpostavio da u tom slučaju se može izbjeći Telemachov router

Kristijan1 16.06.2025. 11:31

Poštovani,

hvala Vam na strpljenju dok ste čekali naš odgovor.

Vašu opremu možete spojiti na ONT te vam u nastavku šaljemo potrebne konfiguracije na istome.

• Modem s WAN/ETH portom
• Kreirati internet WAN sučelje (interface):
o VLAN ID: xxxx
o Mode: Routing PPPoE
o PPPoE protokol, upisati PPPoE username/password;
o IGMP proxy: disabled
o NAT: IPV4 enabled
o Service type: Internet

S poštovanjem,

Vaš Telemach

the chosen one 16.06.2025. 11:41

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 3809308)
Poštovani,

hvala Vam na strpljenju dok ste čekali naš odgovor.

Vašu opremu možete spojiti na ONT te vam u nastavku šaljemo potrebne konfiguracije na istome.

Eto, s tim podacima možeš izbaciti njihov router komplet iz igre.
Spojiš LAN kabelom ONT u WAN utor na Tp-Link i podesiš ga da se spaja s ovim podacima koje si dobio i piči do mile volje ;)

RedSky 16.06.2025. 12:32

A zašto ti nisu htjeli dati Nokiju Wifi6?

the chosen one 16.06.2025. 12:51

Citiraj:

Autor RedSky (Post 3809320)
A zašto ti nisu htjeli dati Nokiju Wifi6?

Koliko sam upućen Nokia "WiFi6" ide samo na optiku kada je od Telemacha infrastruktura.
Kolega je korisnik Telemacha na optici od HT-a gdje ide pojedinačno ONT+router

Kristijan1 16.06.2025. 13:15

Hvala Vam svima na pomoći i savjetima .

Danas ću naručiti Tp-Link pa ću vidjeti hoće li to riješiti brzinu Wi-Fi veze .

RedSky 16.06.2025. 13:47

Citiraj:

Autor the chosen one (Post 3809324)
Koliko sam upućen Nokia "WiFi6" ide samo na optiku kada je od Telemacha infrastruktura.

Kolega je korisnik Telemacha na optici od HT-a gdje ide pojedinačno ONT+router

Mislim da daju i na HT infrastrukturi, pisalo se po temi...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:02.