PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows Vista Ultimate - moj review (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=56505)

LAcy 20.03.2008. 10:29

Citiraj:

Autor buljo (Post 979743)
Pa da pitam nekaj, neki tool za tweakanje, ali oni koji su dobri i provjereni?

Vista manager, www.tweakvista.com, itsvista.com, 20 Vista Downloads to Tweak & Improve Your System. Mz Vista Force ali nakon njega mi nije radila ezaba!

IcyTexx 20.03.2008. 10:32

Citiraj:

Autor LAcy (Post 977339)
Nagurao si previše viđeta? Ili nekom curi memorija.

Citiraj:

Autor žile1942 (Post 977370)
Šta će ti uopće sidebar?On je najveći konzument rama.Ubij to :)

Citiraj:

Autor Z-man (Post 978144)
69 procesa, 91 % memoorije
Svaka čast, kak si to uspio :D

Nema puno viđeta...
Ovako Vista reagira nakon šta je upaljena 2 dana... Log off, log on pomaže.

Sorry kaj nisam odgovarao, nije me bilo.

buljo 20.03.2008. 10:35

Skinuh 2 verzije, valjda će jedna radit :beer:
Sad se skidaju driveri i programi za vistu pa da vidimo kak sad radi.

LAcy 20.03.2008. 10:37

Moja radi barem 10-tak dana od zadnjeg restarta, nisam ni odlogirao. Naravno nije samo dignuta, radio sam, igrao se, zapravo još uvijek stoji jedan film koji nisam odgledao, doc koji nisam završio, ocr koji nije spell checkan, utorrent...

Gordon Freeman 20.03.2008. 11:06

korisim vistu već pola godine...bez Sp i sad sa SP...i mogu reći da mi u svakom pogledu pere XP...milion puta mi je bolji od XP,po svemu..na njemu mi igre bolje rade nego na xp..programi su mi stabilniji..komp mi je brži....apsolutno se mi bolje radi na visti...nebi više se vratio na XP da mi plati netko....

buljo 20.03.2008. 23:06

Danas instalirao hrpu programa, neki su od prve proradili, za neke je trebalo stavit stariju verziju itd...
Nego mene muči zvuk u Cod4, nekak je mutan, ispran, nikakav. Skinuo zadnje drivere sa Creativeove stranice za Audigy4. Jel netko zna kak to ispravit?

Fleks 21.03.2008. 02:36

Citiraj:

Autor Gordon Freeman (Post 979796)
korisim vistu već pola godine...bez Sp i sad sa SP...i mogu reći da mi u svakom pogledu pere XP...milion puta mi je bolji od XP,po svemu..na njemu mi igre bolje rade nego na xp..programi su mi stabilniji..komp mi je brži....apsolutno se mi bolje radi na visti...nebi više se vratio na XP da mi plati netko....

E dosadan si vise. daj to podkrijepi necime.

Sviđa ti se jer ti je start meni okrugli i reci tako. Nemoj me maltretirat sa pisanjem gluposti.

Po cemu zakljucujes da ti igre bolje rade? Po cemu?!

alengrosevic 21.03.2008. 02:53

Citiraj:

Autor Fleks (Post 980722)
E dosadan si vise. daj to podkrijepi necime.

Sviđa ti se jer ti je start meni okrugli i reci tako. Nemoj me maltretirat sa pisanjem gluposti.

Po cemu zakljucujes da ti igre bolje rade? Po cemu?!

Eto jedna mala (a mozda i velika) prednost Viste na Xp-pro. U 2 tjedna sam promjenio 3 ploce (razliciti chipseti), 3 grafe i 2 procesora na istom operativnom sistemu. Nisam koristio nikakav driver cleaner niti ista, samo sam instalirao nove drivere (nije mi se dalo, lijen sam :D ). Vista radi kao i prvi dan kad sam je instalirao, dok bi racimo na XP-u (iz prakse znam) vec bilo par BSOD-ova i 99% bi morao ici reinstalirati sistem.
Sto se tice igri, nisam vidio da rade niti brze niti sporije (tih par % mislim da nitko u realnom koristenju ili igranju nece primjetiti. bilo na stranu viste ili XP-a) :kafa:

alengrosevic 21.03.2008. 02:55

Citiraj:

Autor buljo (Post 979766)
Skinuh 2 verzije, valjda će jedna radit :beer:

to si naravno kupio!?:D

danc00 21.03.2008. 03:06

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 980729)
to si naravno kupio!?:D

Znaš da je:D, !
Heh, kaj velite na SP1? Sad kad je došo final niko ni riječi o njemu! Ah, vidim ja da već pola foruma ima Vistu, ipak je postala bolja od XP, kaj god da "Fleks" rekel:goood:.:respekt:

Fleks 21.03.2008. 03:17

Citiraj:

Autor alengrosevic (Post 980726)
Eto jedna mala (a mozda i velika) prednost Viste na Xp-pro. U 2 tjedna sam promjenio 3 ploce (razliciti chipseti), 3 grafe i 2 procesora na istom operativnom sistemu. Nisam koristio nikakav driver cleaner niti ista, samo sam instalirao nove drivere (nije mi se dalo, lijen sam :D ). Vista radi kao i prvi dan kad sam je instalirao, dok bi racimo na XP-u (iz prakse znam) vec bilo par BSOD-ova i 99% bi morao ici reinstalirati sistem.
Sto se tice igri, nisam vidio da rade niti brze niti sporije (tih par % mislim da nitko u realnom koristenju ili igranju nece primjetiti. bilo na stranu viste ili XP-a) :kafa:

Pa da. početnik useru je vista super i mrak. Nemre napraviti nikavu stetu jer mu nista neda. sama slozi drivere i milina. Ma mracno dobro za usera kalibra kao ti. Slazem se :)

Citiraj:

Autor danc00 (Post 980734)
Znaš da je:D, !
Heh, kaj velite na SP1? Sad kad je došo final niko ni riječi o njemu! Ah, vidim ja da već pola foruma ima Vistu, ipak je postala bolja od XP, kaj god da "Fleks" rekel:goood:.:respekt:

Vec te 12 put molim da mi dokazes po cemu je to vista bolja? Po onome sto je gore qoutani napisao? Reci sviđa mi se krugic umjesto start menija, puno boja i gotovo. :)

alengrosevic 21.03.2008. 03:30

Citiraj:

Autor Fleks (Post 980737)
Pa da. početnik useru je vista super i mrak. Nemre napraviti nikavu stetu jer mu nista neda. sama slozi drivere i milina. Ma mracno dobro za usera kalibra kao ti. Slazem se :)

Pa bio ja pocetnik ili napredni user, i jednom i drugom trebaju driveri biti poslozeni da bi mogao raditi u bilo kojem os-u (inace sam napisao da je to jedna od prednosti Viste ...). Ovdje je to bar slozeno kako treba. Daj mi samo reci sto to tebe toliko muci u Visti kao mracno dobrog advanced usera tvog kalibra? :) jer vidim da i je vista ko trn u oku....:D

danc00 21.03.2008. 03:53

Pa, ovaj krugić u start meniu je ok:D, a da sad ne nabrajam kolko je jednostavnija i stabilnija u svim pogledima. A samo daj ti nekaj reci po čemu ti je XP tolko bolji, mislim kaj s njim možeš a sa Vistom ne, puno si bolji u tome od većine nas pa nam reci!

m4dm4n 21.03.2008. 10:49

Kad se rename-a fajl, ponudi se samo promjena imena, ne i ekstenzije. Kad se save u paintbrushu, automatski ponudi .jpg a ne .bmp . Eto recimo neke stvarčice koje su znale zasmetati, više ne smetaju :) A za SP1 , kaj da kažem, i dalje mi Vista radi :) Nisam primijetio nikakve promjene niti znam gdje bi ih trebao očekivati pošto ni prije nijesam imao problema.
Isto tako su neke stvari frustrirajuće za rad u Visti, recimo explorer, izmijenjen je na gore... Al zato postoje third party programi (koji su bili korišteni i na xp-u, da ne bi bilo ).
Na kraju cijele priče, ja sam i dalje zagovornik toga da svatko treba izabrati što mu paše, netko neka ima i dual os ak hoće , netko quad os like me, ukratko Vista NIJE novi MODNI TREND, te ju ne mora svatko imati.
Windows ME kad je izašao, totalno je popušio... Ali, ekipa iz Microsofta je testirala nove funkcije na njemu koje su se udomile u daljnjim operativnim sustavima... Možda je slična priča i sa Vistom ?

LAcy 21.03.2008. 12:59

Gle Flex, počeo si starim utabanim putem spamati thread. Kao što neki korisnici ne daju argumente za Vistu tako ni ti baš ne daješ argumente protiv. Ja sam već nekoliko puta napisao da se slažem da Vista nije donijela sve što je obećano, ali isto tako je činjenica da nije totalno smeće i da unatoč povećanim hardware zahtjevima sasvim solidno radi.
Sjećam se kad je izašao WinXP bilo je sličnih argumenata protiv. U odnosu na tek izašli WinXP Vista je u startu bolja. Nakon nekog vremena svi će prijeći na Vistu (već ih je dosta prešlo) a možda i neće jer će izaći noviji Windowsi. Iskreno bih volio da se pojavi kvalitetna alternativa za kućnog korisnika ali je još nema iako je Linux prilično napredovao.
Evo jedan mali argument koji govori Visti u prilog:
http://www.imagesforme.com/out.php/t...askmanager.jpg

Već sam napisao da nisam samo podigao OS i pustio ga da stoji tih 12-tak dana. Normalno koristim, vidi se da ima dosta procesa jer mi je dignuto 11 aplikacija...

IcyTexx 21.03.2008. 13:03

Ja sam i podesavao Vistu i sve...
Al jos uvijek imam 70 procesa... Pa kaj ste vi zaboga sve gasili?

buljo 21.03.2008. 13:07

Ja sam spustio na nekih 50 kod bootanja, ali ne znam kak još da skinem, 4 (ili čak i 5) su mi od tipkovnice...
A onaj security centar ikonu u trayu ne mogu nikak ugasit, gledao sam na netu ali ja tamo nemam ovo što svuda piše..
http://www.shivaranjan.com/shivauplo...tasecurity.png
Vista manager ju "ugasi" ali prilikom ponovnog pokretanja winza i Vista managera ikona je opet dolje... Kak ju na neki drugi način maknut? :/
Lacy? :)

zvonac 21.03.2008. 13:12

Trenutno 43 procesa,guta memorije oko 800mb,al opera s vremenom poždere,i zna uzimat oko 140mb,pa i onda skače na 1gb zauzeća,al nekak mi se čini da je sad manje "opterečenja" možda zato kaj sam sp1 stavil gore:D
Uglavnom ja zadovoljan,jedino da mi je još malo smanjit te procese..

IcyTexx 21.03.2008. 13:14

Citiraj:

Autor buljo (Post 980947)
Ja sam spustio na nekih 50 kod bootanja, ali ne znam kak još da skinem, 4 (ili čak i 5) su mi od tipkovnice...
A onaj security centar ikonu u trayu ne mogu nikak ugasit, gledao sam na netu ali ja tamo nemam ovo što svuda piše..
Vista manager ju "ugasi" ali prilikom ponovnog pokretanja winza i Vista managera ikona je opet dolje... Kak ju na neki drugi način maknut? :/

To ni ja nemam pojma... Živcira me ušasno.

Citiraj:

Autor zvonac (Post 980951)
Trenutno 43 procesa,guta memorije oko 800mb,al opera s vremenom poždere,i zna uzimat oko 140mb,pa i onda skače na 1gb zauzeća,al nekak mi se čini da je sad manje "opterečenja" možda zato kaj sam sp1 stavil gore:D

Mah, ipak cu ostavit ovolko procesa... Kad ima nek se ima. Ionak ima 4GB RAMa...

Vuco 21.03.2008. 13:31

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 980944)

Citiraj:

Autor zvonac (Post 980951)

Ne kužim što vas toliko smeta broj procesa kod pokretanja/tokom rada ? Pa ako za nešta korisnog na kompu, ionako će ti broj procesa biti poveći.

Davno je AMD-jac napisao jednu pametnu - vi ste platili taj komp, ne on vas, pa nemojte vi biti njegov rob je*emu...
Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 980956)
Mah, ipak cu ostavit ovolko procesa... Kad ima nek se ima. Ionak ima 4GB RAMa...

I tebe brine kaj imaš 800MB zauzete memorije ? Stvarno tužno :)

Meni je sad upaljen FF i ostalo što normalno koristim od programčića koje kakvih i komotno mi papa ~830MB u XP-u. Vista bi bila kojih 200-300 MB više i uopće se ne bi brinuo. RAM sam i kupio da ga koristim, a ne da bi imao što manje zauzeće. To mogu radit kad bi imao 512MB sve ukupno...

Previše se brinete oko, po meni, glupih stvari. Ajde da benchate, rušite rekorde pa trebaju biti što lakši, al ovo, za normalni rad, bedasto po meni.

Iskreno, sa SP1 nisu sredili to da nisam admin (sa full kontrolom) jer me i dalje zezalo sa nekim fajlovima da neće pobrisat/maknut i slično...

LAcy 21.03.2008. 13:34

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 980944)

Zapravo i nisam nešto specijalno gasio, više onako po vlastitom nahođenju. Nakon čiste instalacije mislim da je bilo oko 30, kad se instaliraju nVidia driveri onda se pojavi 1-2. Dosta programa i drivera voli pokretati neke svoje procese ili service kojih se onda nakupi. Gašenje servica je individualno, nekom nešto treba. Dobro je što piše za čega je koji i međusobna ovisnost. U Visti task manageru se lijepo može vidjeto koji svchost "vrti" koji service. Dakle broj servicea nije jednak broju procesa.

Citiraj:

Eto ti odgovora. Kakva je to tipkovnica koja troši toliko?

Citiraj:

Admin si? Isključio UAC? Probaj napraviti usera, staviti da je admin i onda vidjeti.Ako baš ne ide samo je sakrij iz propertiesa od taskbara.

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 980956)

Eh, nije stvar samo u RAM-u. Svaki proces ma koliko nezahtjevan bio uzima malo procesorskog vremena a kad ih ima više zaključi sam.

Zaboravio sam napisati da imam SP1 i to još uvijek RC.

Fleks 21.03.2008. 13:37

Citiraj:

Autor LAcy (Post 980938)
Gle Flex, počeo si starim utabanim putem spamati thread. Kao što neki korisnici ne daju argumente za Vistu tako ni ti baš ne daješ argumente protiv. Ja sam već nekoliko puta napisao da se slažem da Vista nije donijela sve što je obećano, ali isto tako je činjenica da nije totalno smeće i da unatoč povećanim hardware zahtjevima sasvim solidno radi.
Sjećam se kad je izašao WinXP bilo je sličnih argumenata protiv. U odnosu na tek izašli WinXP Vista je u startu bolja. Nakon nekog vremena svi će prijeći na Vistu (već ih je dosta prešlo) a možda i neće jer će izaći noviji Windowsi. Iskreno bih volio da se pojavi kvalitetna alternativa za kućnog korisnika ali je još nema iako je Linux prilično napredovao.
Evo jedan mali argument koji govori Visti u prilog:
http://www.imagesforme.com/out.php/t...askmanager.jpg

Već sam napisao da nisam samo podigao OS i pustio ga da stoji tih 12-tak dana. Normalno koristim, vidi se da ima dosta procesa jer mi je dignuto 11 aplikacija...

Gle Lacy.

1. zauzima bezobrazno puno resursa
2. igre sporije rade
3. ne nudi apsolutno nista novog
4. skupa je
5. previse user frendly i nastrojena prema userima pocetnicima i tajnicama.

Sorry to je OS koj cu definitvno preskocit. Vecina vas koji ste ga instalirali rabite PC za surfanje po forumu i gledanje pr0na, ok budimo realni ni ja ne koristim PC za ista puno pametnije, al ono...

Jos je tu i odredjeni postotak usera koji ju je instalirao zato sto je to nesto novo i sexy i ima okrugli start meni i prozirna je i bla bla...

uglavnom shvatio si sto je pisac htio reci, a ja idem nabacit jednu brzu meditaciju i probat novi firmaware za astralnu projekciju.

buljo 21.03.2008. 13:40

Citiraj:

Autor LAcy (Post 980974)
Eto ti odgovora. Kakva je to tipkovnica koja troši toliko?

G15, njen sat, perfomance i media drek na LCDu. Ali to me ne brine jer ako se to isključi ne mogu dotične koristit tak da neka stoji. :)

Citiraj:

Autor LAcy (Post 980974)
Admin si? Isključio UAC? Probaj napraviti usera, staviti da je admin i onda vidjeti.Ako baš ne ide samo je sakrij iz propertiesa od taskbara.

Admin, isključio UAC, a ovo za usera ću probat. Jel se ovo zadnje miče u propertiesu od taskbara ili negdje drugdje? (nisam na svom kompu pa da pitam)

E da EAX i dalje ne radi na Audigyu?

@Vuco
Kad se navikneš na malo procesa u XPu čudno je onda vidit njih puno na Visti, nije da me bode u oči ali ako se može volio bi smanjit. Ali da si dobro rekao jesi. :goood:

LAcy 21.03.2008. 14:01

Citiraj:

Autor Fleks (Post 980976)
Gle Lacy.

2. igre sporije rade
4. skupa je

Sorry to je OS koj cu definitvno preskocit. Vecina vas koji ste ga instalirali rabite PC za surfanje po forumu i gledanje pr0na, ok budimo realni ni ja ne koristim PC za ista puno pametnije, al ono...

Jos je tu i odredjeni postotak usera koji ju je instalirao zato sto je to nesto novo i sexy i ima okrugli start meni i prozirna je i bla bla...

uglavnom shvatio si sto je pisac htio reci, a ja idem nabacit jednu brzu meditaciju i probat novi firmaware za astralnu projekciju.

1. Kao i WinXP kad je izašao u odnosu na prethodnika
2. Da nešto malo ili malo više ovisi kako kome, neki korisnici čak tvrde suprotno. Ono što svi primijete je brže učitavanje posebice ako svaki dan igrate otprilike u isto vrijeme jer Vista prati navike i preloada sadržaj.
3. Nije potpuno točno. Nije uveden novi file system, ali su uvedene neke novine kao gore spomenuti prefetch. Bolji je memory management, task management, audio layer je promijenjen (svaka aplikacija dobije svoj volume), novi kernel, network...
4. Točno, to je i MS shvatio pa je skinuo cijenu. Ne sjećam se koliko je bio WinXP kad je izašao.
5. Ovo je toliko loš argument da ne znam dali ga trebam komentirati. Što bi novi OS trebao biti složeniji od starog? Želiš editirati configuracijske fileove? Kucati naredbe u command promptu? Ako to želiš imaš razne distribucije Unixa i Linuxa ili se vrati na DOS i uživaj. Vista zapravo u pokušaju da neke stvari pojednostavi komplicira starim korisnicima snalaženje. Što je sa OSX? Zar nije njegov uspjeh zasnovan na user friendly grafičkom sučelju koje se vrti na stabilnoj Unix jezgri? Što misliš što ga više prodaje od to dvoje?

Kad sam instalirao Vistu, učinio sam to jer volim kao i večina isprobati nešto novo. Vrlo malo je falilo da ju zbog određene aplikacije i drivera ne koristim. Srećom uspio sam riješiti problem. Jedno vrijeme sam imao dual boot (zapravo još na jednom disku čame WinXP) ali kad sam vidio da mi sve radi ostao sam na Visti i to x64. Gore spomenuti problemi zapravo nisu bili veliki, spomenuta aplikacija ne radi kako treba ni na WinXP a driveri su bili za zvuk na NF4.
Da su problemi nekim slučajem bili nerješivi i da nisam mogao raditi pod Vistom naravno da ne bih ostajao na njoj. Upravo u tome leži najveći problem MS-a. Velike kompanije ne žele ulaziti u rizik da im barem neka od aplikacija koja im je potrebna ne radi. Iz istog razloga dosta ih još uvijek koristi Win2k a slične probleme muči i Linux ali to nije tema ovog threada.

Mr.Ex.President 21.03.2008. 14:49

Citiraj:

Kod mene bila ista stvar:stoopid:
Ka da je ukleto jebote:D

Što se procesa tiče:D Meni ih je isto gušt ubijat jer me iritira da mi nešto radi, tj. stoji u pozadini, a ne služi. To je jebote ka da u podrumu kuće iman bazen koji nikad ne koristim:D
Ma da ih iman 20, ja ću se trudit da dobijen 19 iako s tim neću ništa dobit:D

m4dm4n 21.03.2008. 16:56

1. Win XP je po defaultu trošio duplo više od Win2k.
Danas praktički nema nitko ispod ispod jedne gige, većina ima dvije , a neki čak i 4. A ti se brineš što Vista troši 400 MB više od XP-a ? Damn :) Vista ne troši ništa iznad nekih današnjih hardverskih mogućnosti.
2. Nije istina. COD4 mi radi isto, i čak mi se brže učitava. To je sve što zasad igram :)
I mislim da je to više pitanje drivera za vistu, nego samog OS-a, i driveri se konstantno poboljšavaju.
3. No way :) Registry je duplo bolje organiziran od XP-a, puno manje mi errora tune up nalazi. A bome i puno brže rješava te greške :)
4. XP nije pojeftinio jako dugo, kakav je to odnos prema kupcima? Btw, Linux je besplatan :) Ali isto tako slažem se da je stvarno bila preskupa donedavno.
5. A nemam tu kaj pametno, potpisujem Lacy-a

6. U principu sve što je Lacy rekao, praktički bi u riječ isto napisao.

IcyTexx 21.03.2008. 17:08

Citiraj:

Autor LAcy (Post 980991)
1. Kao i WinXP kad je izašao u odnosu na prethodnika
2. Da nešto malo ili malo više ovisi kako kome, neki korisnici čak tvrde suprotno. Ono što svi primijete je brže učitavanje posebice ako svaki dan igrate otprilike u isto vrijeme jer Vista prati navike i preloada sadržaj.
3. Nije potpuno točno. Nije uveden novi file system, ali su uvedene neke novine kao gore spomenuti prefetch. Bolji je memory management, task management, audio layer je promijenjen (svaka aplikacija dobije svoj volume), novi kernel, network...
4. Točno, to je i MS shvatio pa je skinuo cijenu. Ne sjećam se koliko je bio WinXP kad je izašao.
5. Ovo je toliko loš argument da ne znam dali ga trebam komentirati. Što bi novi OS trebao biti složeniji od starog? Želiš editirati configuracijske fileove? Kucati naredbe u command promptu? Ako to želiš imaš razne distribucije Unixa i Linuxa ili se vrati na DOS i uživaj. Vista zapravo u pokušaju da neke stvari pojednostavi komplicira starim korisnicima snalaženje. Što je sa OSX? Zar nije njegov uspjeh zasnovan na user friendly grafičkom sučelju koje se vrti na stabilnoj Unix jezgri? Što misliš što ga više prodaje od to dvoje?

Potpuno se slažem...
Igre mi rade isto ili bolje.

No, neki lokalni pametnjakovići će uvijek tvrditi drugačije.

danc00 21.03.2008. 17:13

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 981118)
Potpuno se slažem...
Igre mi rade isto ili bolje.

No, neki lokalni pametnjakovići će uvijek tvrditi drugačije.

Pa sve je to istina i nema kaj, neki su to shvatili a neki budu! Pitanje vremena, al ovo nisi smel reći :D,videl budeš!

IcyTexx 21.03.2008. 23:27

Citiraj:

Autor danc00 (Post 981126)
Pa sve je to istina i nema kaj, neki su to shvatili a neki budu! Pitanje vremena, al ovo nisi smel reći :D,videl budeš!

Znam da nisam...

Ipak je Fleks globalni pametnjaković. :D

zvonac 22.03.2008. 00:57

Ma ipak znam samo da se na xp ne vraćam,al opet mogu reć da je xp malko brži od viste,primjer,film od 700mb stavljanje u winrar na xp-u je kod mene traje oko 3m 30sec.tu negdi,a na visti oko 4m.10sec.A sad što se tiće igri,huh,možda koji frame je niži na visti,al opet mislim da bi driveri to trebali rješit,kad smo kod drivera koji su se po vama najbolje pokazali na visti(za seriju 8800)?Mada znam da bu se te neke sitnice riješile u hodu.Što se tiće potrošnje memorije,više se tolko i ne zamaram znam da ne troši bezveze memoriju,kak xp recimo:D:)Mada sam razmišljal na prelazak na 2x2gb,al opet sumnjam da bi videl razlike neke između 2gb i 4gb,pošto je 2gb onak taman da vista zablista u punom sjaju s pregršt memorije:D
Uhh,al mi se ovo dopada sad sam kopiral file s harda na hard i bogme ovo je fakat brzo....

Vuco 22.03.2008. 02:03

Kompresiranje i dekompresiranje jest popravljeno sa SP1, ali je i dalje najgore područje za usporedbu sa XP-om. Tu ga stvarno XP dere za kojih 20-30%. No nije da se igraš cijeli dan u WinRAR-u :)

LAcy 22.03.2008. 08:50

Citiraj:

Autor Vuco (Post 981515)
Kompresiranje i dekompresiranje jest popravljeno sa SP1, ali je i dalje najgore područje za usporedbu sa XP-om. Tu ga stvarno XP dere za kojih 20-30%. No nije da se igraš cijeli dan u WinRAR-u :)

Nešto ste pobrkali. Problem se odnosi samo na ugrađen rad sa ZIP formatom u Windows Exploreru. Ostale aplikacije ne bi trebale biti pogođene tim problemom, usporenje se vjerojatno događa iz drugih razloga odnosno zbog drugačijeg načina kopiranja i to su nešto popravljali u SP1.

IcyTexx 22.03.2008. 09:41

Citiraj:

Autor zvonac (Post 981481)
Ma ipak znam samo da se na xp ne vraćam,al opet mogu reć da je xp malko brži od viste,primjer,film od 700mb stavljanje u winrar na xp-u je kod mene traje oko 3m 30sec.tu negdi,a na visti oko 4m.10sec.A sad što se tiće igri,huh,možda koji frame je niži na visti,al opet mislim da bi driveri to trebali rješit,kad smo kod drivera koji su se po vama najbolje pokazali na visti(za seriju 8800)?Mada znam da bu se te neke sitnice riješile u hodu.Što se tiće potrošnje memorije,više se tolko i ne zamaram znam da ne troši bezveze memoriju,kak xp recimo:D:)Mada sam razmišljal na prelazak na 2x2gb,al opet sumnjam da bi videl razlike neke između 2gb i 4gb,pošto je 2gb onak taman da vista zablista u punom sjaju s pregršt memorije:D
Uhh,al mi se ovo dopada sad sam kopiral file s harda na hard i bogme ovo je fakat brzo....

Uvijek koristim najnovije drivere...
A jesi ti skužil kak se dobro otvaraju aplikacije u visti?

Hamm 22.03.2008. 09:49

ok neka netko napravi guide.."kako naštelati vistu da radi ko beba"...

ima to netko u planu ili?

LAcy 22.03.2008. 10:39

Citiraj:

Autor Hamm (Post 981553)
ok neka netko napravi guide.."kako naštelati vistu da radi ko beba"...

ima to netko u planu ili?

Ma imam ja već duže vrijeme ali okolnosti mi to ne dozvoljavaju. Evo dvije slike za početak, tako je kad pogasim sve aplikacije i neke servise. Baš sad gledam da bih mogao pogasiti još neke servise.

http://www.imagesforme.com/out.php/t39981_task2.jpghttp://www.imagesforme.com/out.php/t39980_Task1.jpg

zvonac 22.03.2008. 11:11

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 981552)
Uvijek koristim najnovije drivere...
A jesi ti skužil kak se dobro otvaraju aplikacije u visti?

Ja pak imam drivere one prve kaj je pokupil iz update-a(7.15.11.6369),al izgleda da bum išel po nove nadam se da su izišli.

Preformuliraj pitanje...
Hehehe,pa otvaraju se dobro aplikacije u visti:D

Artistar 22.03.2008. 11:12

Citiraj:

Ajd reci kad su neki novi Win trošili isto ili manje resursa? Bilo bi dobro izračunat postotke povećanja svih novih verzija u odnosu na prethodne, pa da se i ta predrasuda razbije. Btw, ne podržavam toliki rast zahtijeva za resursima, ali tako je oduvijek bilo....

Citiraj:

2. igre sporije rade

Ne igraju se svi na kompu da bi im išta značio taj argument. Al sjećam se kad su se ljudi kleli u Win 98 i igranje na istom jer to na XP-u i nije baš valjalo, tako da....

Citiraj:

Jedni windowsi koji donijeli nešto revolucionarno novo su bili Win 95. Nabroji mi koje su to drastične promijene donijele ostale verzije? Niti jedna. Sve su donosile evolucijske pomake.

Citiraj:

4. skupa je

Imaš Linux ako ti je skupa. To je slobodno tržište. Ako ti se ne sviđa, ne kupuj.

Citiraj:

Naravno da je, ne budi naivan. Ne razumijem zašto svi misle da MS ne zna što radi. Pa to je ogromna firmetina s hrpom stručnjaka koji itekako znaju što je tržište i kako ga kontrolirati. Gledajući to isto tržište zna se da većina korisnika nema pojma ni o čemu. To su ljudi koji ne žele znati kako računalo, odnosno OS funkcionira. Oni žele da je OS šminka i da na njemu na najjednostavniji i najbrži način obave ono što žele (prepoznaj OSX u tome). To ne uključuje borbu s konfiguriranjem. Sve treba raditi out-of-the-box jer je sve ostalo gubljenje vremena.
Danas je istraživanju tržišta osnovni zakon u poslovanju, a prilagođavanje marketinške strategije tim rezultatima i potrebama (većine) korisnika glavna preokupacija kompanija.
I opet, ako ti se ne sviđa imaš alternativu.

Citiraj:

Sorry to je OS koji cu definitivno preskocit.

To je čist OK. Tvoj ukus tvoj izbor.

Citiraj:

Osobno, svaki drugi dan dođem na neki komp s XP OS-om i mogu ti reč da se nikada ne bih vratio na njega. Priznajem, jedan od razloga je i to što imam velike prekrasne ikone na velikom prekrasnom monitoru s velikom rezolucijom. Nepotrebno? Ne baš. Dokazano je da ljudi puno bolje percipiraju slike od teksta i zato svaki moderniji OS (kao i većina softwarea) teži da sve animira i prikazuje pomoću grafike. Korisnik lakše povezuje sliku s nekom funkcijom, nego kada čita objašnjenje ili naziv iste. IMHO, to je prije svega smjer razvoja operativnih sustava i zahtjev tržišta, a tek onda puka šminka.

Za konstantno učenje i raskopavanje sustava je Linux idealan izbor.

Također, Vista je u mnogočemu spora i puna je bugova, ali ima i mnoge dorađenije sitnice (ako ništa drugo) od prethodnika. Sve je stvar vlastitih preferencija. ;)

danc00 22.03.2008. 16:47

Citiraj:

Autor LAcy (Post 981570)
Ma imam ja već duže vrijeme ali okolnosti mi to ne dozvoljavaju. Evo dvije slike za početak, tako je kad pogasim sve aplikacije i neke servise. Baš sad gledam da bih mogao pogasiti još neke servise.

http://www.imagesforme.com/out.php/t39981_task2.jpghttp://www.imagesforme.com/out.php/t39980_Task1.jpg

Evo, ja nisam gasio nikakve procese, Vista x64+SP1. I ja neznam da mi uzima i 1GB opet nema veze, većinom svi imaju 2GB koji imaju vistu pa nek onda koriste te silne DDR-ove, a ne kupiš 4GB DDR2 i onda se cjepidlaći gle uzima mi 1.06GB RAMa-daj zamisli:D! Pa ne kupuješ DDR da ti stoje u kanti!

http://img231.imageshack.us/img231/7816/ramev2.th.jpg

Hamm 24.03.2008. 09:02

ok sve u svemu pročitah svih 55 stranica ovog topica.
izvukao sam manje više sve korisno kaj sam našao (za sebe) pa mogu u instalaciju.

P.S naravno da ne odgovaram za posljedice..odgovaraju Lacy, Litho i Domy_os :D lol

zezazm se :p sve naravno na vlastitu odgovornost raditi :)

John Creasy 24.03.2008. 09:49

Sinoć sam instalirao vistu ultimate kod sebe na komp. imao sam problem sa internetom. Napravio sam novu konekciju (dsl t-com) i spojio se normalno na net. No problem je da kad u mozilli (il IE, svejedno koji) utipkam nešto da mi pronađe u googleu, on to nađe no neželi otvoriti niti jednu drugu stranicu.
npr. utipkam u google "pcekspert" i on to nađe, no kad kliknem da otvori ništa se ne dešava.
Stavio sam onaj Diagnose i rekao mi je da je problem sa DNS, nemože dobiti odgovor sa tog servera..... ..
Zna tko kako to da riješim????

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:32.