PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   F1 sezona 2019 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=296476)

Brko 29.06.2019. 10:49

Citiraj:

Autor draksa (Post 3314873)
Mercedes očekivano jer njima najviše odgovaraju ove gume. Njihove lutke Force Indija i Williams moraju pratit. (iako im ne odgovaraju realno gume)
Renaultu i McLarenu isto odgovaraju gume. (u odnosu na druge koji su oko njih) + Renault je povezan sa Mercedesom :D

Od ovih što su za Haasu, Ferrariju i Red Bullu ne odgovaraju gume. Alfa Romeo i Toro Rosso vjerojatno prate nadređene, iako bih rekao da i njima smeta što im direktnim konkurentima odgovaraju gume.

Pa nisi očekivao da će filijale biti kontra svojih? Alfa da joj i pašu gume bi rekli da im ne pašu.

Ali fino si to ublažio. Williams i FI su Mečkine lutke, a Alfa i Haas su samo podređeni :D i onda meni pričaš nešto o objektivnosti :D Alfa je Ferrarijev Toro Rosso osim po vlasničkoj strukturi. Haas nije ništa dalje od toga.

Sve je to biznis. Nije to samo "evo ti motor". Ima tu puno još toga kao i stvari "jel da da ćemo se složiti oko XY stvari". Nažalost, najnormalnija stvar u tome.

I osobno, sretan sam što gume ostaju kakve jesu. Ne zbog Mercedesa koliko zbog Red Bulla i Ferrarija samo da vide kako to izgleda kad voda ne ide samo na tvoj mlin :)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

draksa 29.06.2019. 11:00

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3314903)
Pa nisi očekivao da će filijale biti kontra svojih? Alfa da joj i pašu gume bi rekli da im ne pašu.

Ali fino si to ublažio. Williams i FI su Mečkine lutke, a Alfa i Haas su samo podređeni :D i onda meni pričaš nešto o objektivnosti :D Alfa je Ferrarijev Toro Rosso. Haas nije ništa dalje od toga.

Ublažio sam jer je očito da Haasu ne pašu gume, Alfi i Toro Rossu tako tako ,al njihovim direktnim konkurentima odgovaraju. Force Indiji i Williamsu ne odgovaraju ,al jebiga nemaju svoj glas :D

A Mercedes i Renault/Nissan su partneri već dugi niz godina u autoindustriji. Čak mi se čini da je Mercedes pomagao Renaultu oko F1 motora prije koju godinu?

dean225 29.06.2019. 11:07

Općenito nisam za neke velike promjene na pola sezone. Ako bi htjeli nešto mijenjati onda iduće godine. Ali nikako za 2, 3 utrke.

Ferrari bi vjerovatno pregazio mercedes sa starim gumama. Ali neka, nisu zaslužili.

Brko 29.06.2019. 11:08

@draksa
Ma sve 5 :D ali ovo glasanje je dokaz koliko si "neovisan" u F1 ako nisi jedan od Top Cats. Zato bi bilo dobro kad bi se pojavio još barem jedan engine manufacturer i još jedan gumar.
Works momčadi diktiraju svojim Customerima. Kupuješ od njih i još moraš jest servirano...

Williamsu tak svejedno koje gume. Oni mogu i Sava Kovačević Eskim imati na svojim felgama, kad im je glavno pitanje kad će ih Lujkan obići za krug, nakon 1/4 ili 1/3 utrke.

Ali bome i Fors Inđija isto gubi korak. Sve rijeđe i rijeđe u u prvoj polovici grida i to na stazama gdje bi trebali biti brži. Haas isto tone lagano. Dok su McLaren i Reno sve bolji i bolji.

@dejo
Odakle takva samouvjerenost u gaženje i pregaženje?
Uhvatili bi koju pobjedu, nebi bilo 8-0 za Merc, ali bi i dalje Lujkan/Merc bili prvi. Ferrariju nisu rak rana gume koliko downforce. Da, i gume im ne pašu, ali DF je problem.

dean225 29.06.2019. 12:34

Ne znam Brko. A ni nećemo znati jer se to neće dogoditi. Prošla godina je bila gusta. A bila bi i ova sigurno da su gume stare. Razumijem, nije pošteno da se Mercedes muči s gumama. Nije uopće uredu da se u F1 priča o gumama. Ali dobro.

Moglo bi biti zanimljivo u Qualama. Nadam se da će biti.

Uvesti 2, 3 proizvođača guma, vratiti nadolijevanje goriva. Uvesti minimalno 2 boksa po utrci, vratiti šljunak 1m kraj staze. Ukinuti potrošnju goriva i max protok.. Jaaaaoooo kakve bi utrke imali.

draksa 29.06.2019. 12:39

Meni više smeta što ove gume kažnjavaju one koji se kvalaju od 7-10. mjesta jer nije dovoljno velika razlika u brzini između softa i medijima za razliku u potrošnji koja je ogromna. Cijelu sezonu je bolje bit 11. nego ući u top 10 na softu i onda si sjebat strategiju u utrci

Blue_Fatal1ty 29.06.2019. 13:09

Gledam ja zadnju indy utrku i mislim si decki, al bi vi najebali u f1. Pa kazni i kazni bi nadobivali, a ne se nagurivali onako za prvo mjesto.

Brko 29.06.2019. 13:24

Citiraj:

Autor dean225 (Post 3314923)
Razumijem, nije pošteno da se Mercedes muči s gumama. Nije uopće uredu da se u F1 priča o gumama. Ali dobro.

Ajme ...

Ajde da se dogovorimo konačno pa da pušemo u isti rog. Znači po tvom:

1. MERCEDES = FIA

2. MSI radi Afterburner koji najbolje boosta Mercedesove motore (najviše u desno mogu slajderi)

3. Hamilton preko tjedna dođe sa bolidom u Pirelli tvornicu u Tursku i vozi bolid po parkingu tvornice pa kaže je li gume valjaju ili ne valjaju za njih.

4. Toto na platnoj listi ima sve race stewarde i kad je dvojbena odluka, samo uputi mrki pogled prema njima i puf 5 sekundi Vettelu.

5. Vettel NIJE kriv za lanjsko neosvajanje naslova.

6. Vettel NE PUCA pod pritiskom i trenutno je najbolji vozač na stazi.

Ok, čisto da znam da se više ne trudim oko nekih stvari.

Živio!

tizhu 29.06.2019. 13:49

znam da vam je dosadno. jel mi može netko kratko objasniti slijedeće:
1. kako mogu jebene gume imati "toliki" utjecaj na brzinu bolida ako znamo da se svi jednako pripremaju sa istim gumama prije sezone bez obzira koje to vrijeme bilo.
2. vezano na pitanje iznad: ako i nekoj ekipi NE odgovaraju gume zar ne bi onda barem nakon 3 ili 5 utrka ostale ekipe mogle vidjeti u čemu je fora s tim jebenim gumama pa da se više o tome ne priča.

nisam baš taraba i znam dosta o gumama za bicikle i civilne automobile, ali WTF???

ako se nekom da :D

Roso 29.06.2019. 14:00

Računala, to je problem.
Dakle, i najslabija momčad, Williams, koristi te gume optimalnije nego šta je nama smrtnicima iti zamislivo. Ali uz svu silu senzora, simulacija i supreračunalnih kalkulacija, netko dođe do najboljeg omjera svih varijabli i kako to najbolje iskoristit da se pređe neka udaljenost u najoptimalnijem vremenu.

Brko 29.06.2019. 14:01

Citiraj:

Autor tizhu (Post 3314945)
znam da vam je dosadno. jel mi može netko kratko objasniti slijedeće:
1. kako mogu jebene gume imati "toliki" utjecaj na brzinu bolida ako znamo da se svi jednako pripremaju sa istim gumama prije sezone bez obzira koje to vrijeme bilo.
2. vezano na pitanje iznad: ako i nekoj ekipi NE odgovaraju gume zar ne bi onda barem nakon 3 ili 5 utrka ostale ekipe mogle vidjeti u čemu je fora s tim jebenim gumama pa da se više o tome ne priča.

nisam baš taraba i znam dosta o gumama za bicikle i civilne automobile, ali WTF???

ako se nekom da :D

Ne kužiš.
Kao i sve u životu, tako je i u očima navijača bilo kojeg sporckog kluba.

Eto ti sad ovo: gume ne valjaju jer pogoduju Mercedesu. Ali gume bi bile super kad bi pogodovale Ferrariju.

Ili igraš nagradnu igru za auto. Dobije susjed tvoj, automacki je "narihtano, mafija, lopovi". Dobiješ ti "fala bogu ima još poštenih nagradnih igara, nisu svi lopovi".

Mercedes ih brže dovede na radnu temperaturu i ima bolji grip sa njima. Na sporim i srednje brzim stazama je to velika prednost. Na fast stazama poput Kanade je to bilo malo manje bitno.

Gabre 29.06.2019. 14:40

Naravno da se moze podesiti da gume vise odgovoraju odredjenom bolidu, ne budite naivni.

Mil faktora je u receptu, a gume vazan sastojak, nije ni sol ista, obicna kuhinjska, kamena, ili himalajska, svaka daje svoj smek.

E ali kada ne znas kako ta sol djeluje u tvom receptu, i ne mozes pronaci tocan omjer... A netko drugi zna taj omjer.... i onda pokusavas, kuhas, isprobavas, i prodje xy utrka dok to shvatis...

Mercedes to zna od pocetka sezone, i to sigurno nije slucajno. Moje misljenje, nista vise.

aski 29.06.2019. 15:36

Kimi i srednji prst haha 😀

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Brko 29.06.2019. 16:02

Toooooooooooooo. Pole position :) bravo Čarli majstore.

dean225 29.06.2019. 16:05

Neloše Quale. Bojim se da je Ferrari pogriješio sa gumama za sutra. Budemo vidjeli. Hoće Ham dobiti kaznu za ometanje Kimija?

IcyTexx 29.06.2019. 16:05

Sreća. Vettel out, Čarli pole.

GoGzS 29.06.2019. 16:05

Vise akcije petak/subota nego zadnjih par utrka :D a moglo bi sad jos kazni past, potencijalno Hamilton par mjesta za blokiranj Kvyata i tako.
Moglo bi svega biti sutra, McLaren super izgleda, Alfa bi se mogla u midfieldu dobro potuc, staza super za pretjecanje. Jedva cekam :D

dean225 29.06.2019. 16:10

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3314995)
Sreća. Vettel out, Čarli pole.

Vettelu 2 kvar na autu u zadnje 2 utrke. :lol2:

Brko 29.06.2019. 16:17

Citiraj:

Autor GoGzS (Post 3314996)
Vise akcije petak/subota nego zadnjih par utrka :D a moglo bi sad jos kazni past, potencijalno Hamilton par mjesta za blokiranj Kvyata i tako.
Moglo bi svega biti sutra, McLaren super izgleda, Alfa bi se mogla u midfieldu dobro potuc, staza super za pretjecanje. Jedva cekam :D

Ako sam dobro razumio, Ham kreće na medium gumama, a Lelcerc na soft. Znači da će drugi stint biti obrnut.
Ako start bude dobar, ovo bi mogla biti repriza Kanade barem u top 2.

IcyTexx 29.06.2019. 16:21

Vidjet ćemo još kaj će bit s Hamiltonom...

dean225 29.06.2019. 16:29

A ništa. Dvostruka pravila. Sjećam se da je jedan dotični vozač za slično prošle godine dobio 3 mjesta Grid penalty. Kazna je potpuno nebitna s obzirom na cijelu sezonu ali ipak. Dvostruka mjerila.

draksa 29.06.2019. 17:33

Prvi bodovi za Williams ove sezone :D
https://i.redd.it/g66r7578ab731.jpg

aski 29.06.2019. 17:49

Po meni ga nije trebalo kazniti. Nije bilo nikakve namjere niti je imao pojma da torpedo dolazi.

U tom slucaju je i Hamilton trebao biti kaznjen. Koja je razlika?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Lewis 29.06.2019. 17:54

dobio je i Hamilton 3 pozicije penalty.

Norris 4ti na startu :D.

Gabre 29.06.2019. 18:18

Sutra ce biti zanimljivo. Napokon da hamilton krece izvan prvog reda

Alfe fantasticne, meni se cini da je njima kimi donio jako puno znanja i po pitanju postavki bolida, a i sponzora i love.
Taj sauber je bio ko williams unazad dvi godine, a gle ih sad
Mozda i podij ugrebu kojom slucajnoscu :D

Bit ce jako zanimljivo sutra, jako!!

pci_e3x 29.06.2019. 19:03

1. LEC
2. VER
3. BOT

ovo je kao san :D
jos da vidimo kakva ce utrka bit

Brko 29.06.2019. 19:12

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3315030)

Ali kako, kad Toto plaća suce i vrši pretiske? Kako je to moguće?

Max u prvom zavoju kosi Leclerca, Bottara Hamiltona, iza Vettela odotraga nabija Magnussen i Norris osvaja utrku :D

Gigi1 29.06.2019. 19:46

Alfe, ferkani i haas su dobri zbog visokih temperatura u austriji, a ne kimievih ili necijih drugih postavki.

Kimi je super i pun iskustva, ali ovaj rezultat je puno vise zbog temp. staze

aski 29.06.2019. 21:44

+ sto je staza stop/go. Odmah sam rekao da ce od Ferrarija nesto biti. Ali takvih nema puno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gabre 29.06.2019. 22:27

Da staza koja zapravo nema brzih zavoja gdje je downforce bitan

Prvi put valjda ove sezone da mercedes nije bio ocito dominantan. Steta za vetela, mogao je ferrari napravit dobar rezultat sutra... Ovako predvidjam mozda 4 mjesto za vetela

Brko 29.06.2019. 22:38

Gabre, jel ti pratiš ovu sezonu ili :D ?
Mercedes nije bio dominantan u Bahrainu (Vettel prozujao, Leclerc meh kvar) i u Kanadi (Vettel kazna).

Dakle, nije sigurno prvi puta ove sezone ;)

SRV 29.06.2019. 22:51

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3315030)

Nije, Norris ce bit peti, Hamilton cetvrti. Zbog pravila o redoslijedu primjenjivanja kazni.

Ma u biti nista i ne znaci, svakako bi ga Hamilton prosao. A i Vettel ce ga proci, pa je maksimum sesto mjesto.

Brko 29.06.2019. 22:54

Citiraj:

Autor SRV (Post 3315075)
Nije, Norris ce bit peti, Hamilton cetvrti. Zbog pravila o redoslijedu primjenjivanja kazni.

Ma u biti nista i ne znaci, svakako bi ga Hamilton prosao. A i Vettel ce ga proci, pa je maksimum sesto mjesto.

Da, imaš praf.

https://www.autosport.com/f1/news/14...rth-in-austria

Lando Norris starta 5. Nagradno pitanje je kad je zadnji put McLaren imao bolid u top 5 na gridu??? Ovaj McLaren je najbolji od 2013 na ovamo...

SRV 29.06.2019. 23:05

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3315076)
Da, imaš praf.

https://www.autosport.com/f1/news/14...rth-in-austria

Lando Norris starta 5. Nagradno pitanje je kad je zadnji put McLaren imao bolid u top 5 na gridu??? Ovaj McLaren je najbolji od 2013 na ovamo...

Pa bas na ovoj stazi su 2016. imali Buttona na P3.:roller::roller:

Ovaj McLaren jest bolji, ali jos uvijek nije to to. I racunaj da ce sutra spusit u utrci. Mene zapravo vise zanima Sainz i njegov moguci napredak - premda je razocarao u kvalama, iako se nije borio sa startnu poziciju, mogao je bolje. Mogao je dat slipstream Norrisu u Q3 da je prosao.

Lewis 29.06.2019. 23:32

Citiraj:

Autor SRV (Post 3315077)
Pa bas na ovoj stazi su 2016. imali Buttona na P3.:roller::roller:

Ovaj McLaren jest bolji, ali jos uvijek nije to to. I racunaj da ce sutra spusit u utrci. Mene zapravo vise zanima Sainz i njegov moguci napredak - premda je razocarao u kvalama, iako se nije borio sa startnu poziciju, mogao je bolje. Mogao je dat slipstream Norrisu u Q3 da je prosao.

I koji bi Norris bio da je dobio cak i 0.2sec u slipstreamu ? Opet 5-6 mjesto tak da nije bilo potrebe da Sainz trosi gume/motor bespotrebno kad ispred Maxa nebi prosao a Ferrari i Merc su ionako puno brzi (igrom slucaja je Vettle otpao).

Brko 30.06.2019. 09:42

Ove godine još nisam ovako jedva čekao utrku :D ono da bar bude 1/3 iste zanimljiva :)

Sent from S7 Presidency Phone

SRV 30.06.2019. 10:44

Radovao sam se ja i iscekivao vec nekoliko puta. 3PM nikako da dodje.

PlayerName 30.06.2019. 13:53

A šta da kažem...čekam i ja kao svaki put. Jače je to od mene...navijam samo za dobru utrku...i malo za Kimija ;)

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

xlr 30.06.2019. 13:58

Navijam da f1tv radi od prvog kruga, samo to :D

dean225 30.06.2019. 14:23

Neka danas pobijedi bilo tko osim Mercedesa i dobro. Prognoze su mi dosta tužne..

1. Ham
2. Lec
3. Bot

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:39.