![]() |
Što želiš od tog stroja?
|
Citiraj:
End goal bih bio mozda neki home lab, imam dosta stvari sta mi se svidaju pa neznam kako bih sto bolje dosao tome. Htjeo bih Imat gore plex radi music/movies.Nextcloud da share sa par frendova.Mango za Manga kolekcije. Ukratko,streaming,sharing,torrenting.Sto vise secure I less pain in the ass to set up. |
Pukni gore Proxmox i drmaj virtualke/docker kak i kad te volja.
Alternativa: neki od RH based distri + Cockpit + Podman. Sto se pitanja docker vs virtualke tice - drmaj kaj ti pase, sa cime se bolje snalazis. Osobno sam veci zagovornik klasicnih virtualki al "whatewer floats your boat" :) |
slažem se sa tomekom, možeš i TrueNas staviti gore alternativno, za početak, a u dockere uvaliti ostale zanimljivosti koje te privuku.
|
Citiraj:
Lakse je za odrzavanje i eventualnu selidbu na drugu masinu. Napravis samo backup virtualke i miran si. Mozes selit kad i gdje hoces. Npr. Ako drzis u lxc containerima servise onda je dosta zajebanije za selidbu/odrzavanje u slucaju da ti se host (proxmox) skrsi. Takva su barem bila iskustva korisnika na netu tako da sam se ja odlucio za posebnu virtualku (debian) u kojoj to sve drzim. |
koliko si izgubija na performansama?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Trenutno virtualke drzim na 3.5 sata disku, al promijenit cu to uskoro i prebacit na nvme ssd. To bi trebao biti veliki boost. Btw, diskove za storage koje nas koristi sam dodijelio virtualki direktno (napravio sam hdd passthrough jer nazalost nisam mogao napraviti passthrough cijelog sata kontrolera - hw limit). Citiraj:
Ovako jednom slozis i negdje drugdje spremis trenutno stanje tako da uvijek mozes vratit ako se potrga. |
Proxmox preporuka
Baci oko na Jellyfin |
pitanje:
kako debugirati ovaj problem na Ubuntu 20.04? Imam instaliranu Operu, modificirana je da može vrtiti filmove u browseru(libffmpeg je moddan), ako je to bitno, čisto da napomenem. Kad želim minimizirati prozor, prozor zablinka i ništa se ne dogodi (kao da se jako brzo minimizira i restorea). "Maximise/Restore" i "Close" tipke rade. :D Jako blesav problem. |
Citiraj:
Smrdi mi na GPU driver temu. Pokreni Operu kroz cli i prati sta javlja pa googlaj. Vidi dal nudi kakve opcije da startas Operu u Debug modusu kroz CLI. P.S.- sad vidim da imas Optimus :P Startaj Operu sa DRI_PRIME=1 |
Ma ništa.
Ne javlja nikakve errore. A šta je najbolje, kad kliknem na taskbar dolje, onda minimizira prozor. Mislim da je to neki bug u KDE prije nego GPU. |
Smrdi prije na DE nego na drivere :)
Nego, jel netko uspio dobiti na linuxu hw akceleraciju videa u browseru? Npr. youtube video. Za lokalne video datoteke iz playera uredno radi (mpv, vlc,...), ali browser nula bodova. Intel iGPU je u pitanju, radi preko vaapi sve. Chrome - nije podržano uopće Chromium - samo u nekim dev buildovima s posebnim patchem - testirano, naravno da ne radi Firefox - navodno bi trebalo biti podržano, ali opet ne radi :D |
Citiraj:
Youtube. Akceleracija radi al je VP9 codec ne bas podrzan...imao isti problem pred par mjeseci. http://forum.pcekspert.com/showthrea...10#post3566510 Znam da postoji CLI tool da provjeris dal GPU akceleracija sljaka (ne pitaj me kak se zove jer naravno da zaboravih) -i sljaka al to je sve banana. Nazalost Linux je na Desktopu i dalje tek gradanin 2-og reda.... |
Napisa ove upute na stackowerflow, pa vam mogu i tu pejstati za operu.
install the chromium codecs from snap by: sudo snap install chromium-ffmpeg Then go to the created /snap/chromium-ffmpeg directory and search for the libffmpeg.so file (I just selected the folder with the higher number supposing is the newest, in my case /snap/chromium-ffmpeg/15/chromium-ffmpeg-95241). Copy and replace the libffmpeg.so file to the /usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera directory. That worked for me. |
Citiraj:
Da, za intela je to intel_gpu_top. Odnosno radeontop za određene AMD grafe. Ta tema me i zaintrigirala, posebno za AV1 kojega mi YT gura u posljednje vrijeme, ali se nisam puno stigao baviti oko toga. U principu sve radi, ali recimo laptop ponekad vrti više nego bi trebao radi čistog CPU dekodiranja. Recimo da arch ima dosta dobar wiki, ali nije mi proradilo po njihovim uputama, niti po bilo čemu što sam našao na netu :) https://wiki.archlinux.org/title/Fir...o_acceleration https://wiki.archlinux.org/title/Chr...o_acceleration Generalno, ovo radi: https://wiki.archlinux.org/title/Har...o_acceleration Uglavnom je i dalje kako sam opisao. Nisam uspio natjerati da radi :) Za sve browsere ima addon enhanced-h264ify kojim se mogu isključiti pojedini formati. mpv min verzija 0.34 + ffmpeg 4.4+ i akceleracija videa radi ok, čak i AV1. Ali browseri nula bodova. |
Citiraj:
Odkad sam primjetio da mi Youtube i pod Windows 10 se isto ponasa...iskreno ne zamaram se vise :lol2: |
Citiraj:
Službeni Dell sa i7-1165G7 i Irix Xe - Ubuntu 21.04, GNOME-Wayland i Firefox. Radi akceleracija VP9 i AV1 ali ne u potpunosti. Pod VLC-om dekodira sve bez problema, ali u Firefoxu troši 3-5W više pri dekodiranju istog videa u FullHD. AV1 i VP9 štuca i dropa frameove u 4K @60fps, ali kad ih skinem sa youtube-dl onda u VLC-u ide glatko. |
@medo
Ako diže potrošnju i štuca, onda ti ne radi hw akceleracija. Što ti veli intel-gpu-top dok se vrti video? Mora se pojaviti nešto pod "Video", ako se ne pojavi, onda ide preko CPU. 3-5W je previše, ne ide preko GPUa sigurno. Nije mi sad lap pri ruci, ali fullhd VP9 video na stolnom kompu s UHD 730 (XE low power iGPU, ima i AV1 dekoder) prijavljuje povećanje od cca 1W, dok mpv vrti video. Ako isti video pustim iz firefoxa, 7-8W je veća potrošnja za CPU package. GPU potrošnja ostaje ista u oba slučaja - praćeno preko turbostat programa. |
Citiraj:
Yep. Meni je VP9 znao zakucat sve 4 jezgre mog starog i5 7300HQ na 100%. Odkad sam youtube na AV1 prebacio - vrti se oko 20-50%. I dalje lose al barem kolko sam ja tad izguglat uspio - podrska za VP9 encoding koji Youtube po defaultu koristi je na Linuxu u Web Browserima - ka-ta-stro-fa. |
Rasporeda na tipkovnici
Linux Mint
promjena HR rasporeda na tipkovnici Napravio sam promjenu u kopiji datoteke /usr/share/X11/xkb/symbols/hr original dio Code:
include "us" Code:
include "us" samo što se slova dobijaju sa ALT tipkom. Meni više odgovara da su slova na originalnoj poziciji. Hoće li promjena imati kakove neželjene posljdice ili je ovo u redu. Naravno kopiju ću preimenovati u HR a HR u kopiju :) Svaka pomoć je dobrodošla, hvala |
Ako se nitko ne buni (mislim na sw) onda će biti ok c
Ako ti treba US / HR zašto ne definiraš dvije pa ih switch - aš po potrebi ? |
Citiraj:
Skočio sam u hladnu vodu i sve je prošlo suuuper |
Citiraj:
https://www.ghacks.net/2022/02/11/ho...efox-on-linux/ Jos nisam testirao :kafa: |
Zanimljivo, menu u FF radi dobro. Imam problem u Brave sa YT
|
Citiraj:
Pričekati ću da dođe u repo. Inače sam imao baš taj problem - kad bi uključio media.ffmpeg.vaapi.enabled onda bi se srušio tab u kojemu je video :) |
Youtube - 1080p sadrzaj - CPU jezgre oko 30-40%. Brijem da radi posto je prije bilo 60-80% :lol2:
|
Ne radi. Ne želi pokrenuti YT video i pljucka neke poruke oko vaapi na terminalu :(
|
Jesu opet ovi pametni iz nvidije poslali "kvalitetne" drivere? Svakih par dana se iz nikakvog razloga smrzne računalo i moram u reboot.
Code:
hamm@dante:~$ nvidia-smi Mon Feb 14 10:00:12 2022 +-----------------------------------------------------------------------------+ | NVIDIA-SMI 470.103.01 Driver Version: 470.103.01 CUDA Version: 11.4 | |-------------------------------+----------------------+----------------------+ | GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC | | Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. | | | | MIG M. | |===============================+======================+======================| | 0 NVIDIA GeForce ... Off | 00000000:01:00.0 On | N/A | | 41% 37C P0 25W / 120W | 720MiB / 6075MiB | 0% Default | | | | N/A | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ +-----------------------------------------------------------------------------+ | Processes: | | GPU GI CI PID Type Process name GPU Memory | | ID ID Usage | |=============================================================================| | 0 N/A N/A 1593 G /usr/lib/xorg/Xorg 95MiB | | 0 N/A N/A 3205 G /usr/lib/xorg/Xorg 192MiB | | 0 N/A N/A 3399 G /usr/bin/gnome-shell 150MiB | | 0 N/A N/A 10058 G ...227767452695447592,131072 270MiB | +-----------------------------------------------------------------------------+ |
Jesu, nažalost, i meni krepaje, jučer sam reverta drivere.
|
Na koju si se verziju revertao?
|
440.44
|
Mislim da je dobra prilika da se prisjetimo legendarnog videa oko endivije :D
https://youtu.be/_36yNWw_07g |
hahahha LOOOOOL :P Hebiga dok god su cijene kakve jesu mislim da cemo jos dugo drzat grafe koje imamo trenutno.
@c-shadow - ne sjecam se vise dal si imao problem kao ja na Optimusu (lap...osim je si testirao sa Vegom iz moj komp) - probaj sa IGPU ako mozes. Meni se nist ne krsi.... |
Meni je u zadnje vrijeme crashala video reprodukcija u firefoxu na windowsima. Na svom manjaru sam se prebacio na Vivaldi nakon godina ubijanja u pojam s lisicom.
Baš moram vidjeti kako se ponaša ovaj komp koji sam složio sa 3000G, isto KDE manjaro. |
Dobio novi laptop na poslu pa htio isprobati manjaro KDE plasma (sada koristim mint), ali imam problema nakon svježe instalacije.
Imam problema sa wifi i primjetio sam da mi se smrzava nakon povratka iz sleepa. Za sada nism još riješio probleme pa ako netko ima riješenje za probleme neka javi. :fala: Probao sam ovo riješenje: https://forum.manjaro.org/t/wifi-is-...nstall/94134/5 neće instalirati ove headere... pa moram to pogledati... Ovo je konfa (T14 gen1): CPU je AMD r7 4750u I rekao bih da je ovo wifi Realtek RTL8852AE, Wi-Fi 6, 802.11ax Dual Band 2x2 Wi-Fi + Bluetooth 5.2, M.2 card Kako mint radi s ovim CPUom? Ako je netko isprobao. |
Citiraj:
WIFI Problem > fali ti adekvatan firmware (doslovce kopiras fajl u /lib/firmware > reboot > radi) - ak je putanja kriva nek me Archevci isprave Sto se tice kompa...Najbolji odgovor je - isprobaj. Kod Ubuntu distri imas onaj Driver installer pa je dosta komp jednom na normalan LAN spojit i on povuce sve potrebno, ne moras razbijat glavu s tim. |
Citiraj:
Ovo isprobavam doma na desktop radnom stroju na kojem sam stalno, intel 11-gen, UHD 730 IGPU. Jednom kad to apsolviram, onda se mogu igrati na lapu, ali tamo imam stariji intel GPU koji nema av1. Skužio da u FF 97 radi, ali nešto ih zeza sandboxing tog gpu procesa. Ako se isključi taj sandboxing, vaapi akceleracija YT videa proradi :D Ali jebo browser kojega moraš pokretati s nekoliko switcheva da proradi neki feature koji je trebao raditi OOB :D Evo po ovoj recepturi radi: https://linuxove.com/how-to-enable-v...ox-arch-linux/ E, da, radi sve osim AV1, tu isto nešto FF zeza jer standalone ffmpeg/mpv radi bez problema: Code:
vainfo | grep AV1 |
Citiraj:
Moj Wifi je Intel AX200, tak da nisam imao posebnih intervencija. |
Citiraj:
Citiraj:
A probem sa sleepom je riješen promjenom u biosu, bilo je postavljeno na windows10 neka opcija za sleep (prebačeno na linux). Već dugo nisam mjenjao pc/laptop i biosi su bome promjenjeni s ovim securty opcijama i postavkama baš za windowse. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:35. |